icon

Mobily a dospievajúci: Ako zachovať rodičovskú kontrolu?

6. júl 2026

Čerstvá 15-ročná mala mobil ešte pod rodičovskou kontrolou, co ju rozculovalo. Malo to ale pozitívny vplyv, bola tu normálna interakcia. Keďže však zrazu niekoľko dní "nevyliezla" z izby, preverila som situaciu a zistila ze ma ešte iný mobil, na ktorom je teraz non stop. Povinnosti si urobí, ale mimo toho je nonstop zamknutá v izbe a na mobile. Nemyslím si ze je to ôk, no neviem ako to s tak veľkým dietatom riešiť. Zobrať jej ho by asi spôsobilo rebeliu. Ako to mate vy?

anonym_647aa7
6. júl 2026

Aký program jej ponukas? Idete spolu na túru? Kupko? Len tak na prechdzku? Máte niečo spoločne?

anonym_e610da
6. júl 2026

Čo iné má robiť? Na brigádu ešte nemôže ísť tak okrem toho tábor, domáce práce, spoločný program - prechádzka, výlet? Asi 15 ročná sa ťažko "zamestná" sama.

rozculena
6. júl 2026

@anonym_autor kde zobrala peniaze na druhý mobil a kto jej platí dáta?

patrike
6. júl 2026

Podviedla ta a obisla pravidla, nasleduje sankcia. Ide cez wifi ? Zmen heslo. Cez mobilne data ? Nulove vreckove a nebude mat z coho zaplatit.
Uvedom si, ze ide o zavislost a je to rovnake, ako keby tajne brala drogy.

anonym_dd2713
6. júl 2026

my to mame tak, ze z mobilu dramu nerobime, ale chodime aj na dovolenky, vonku, takze nevidim v tom problem

biba_18
7. júl 2026

a ten druhý mobil platí kto? ak mal mobil ako k nemu prišla, ako je pripojená na internet…
taká fejková téma sorry, ktorá matka nechá dcére mobil bez toho aby zisťovala odkial to všetko má? 😏

autor
7. júl 2026
@rozculena

@anonym_autor kde zobrala peniaze na druhý mobil a kto jej platí dáta?

@rozculena nasetrene a vreckove

januska12323
7. júl 2026

Ja by som jej dala na výber nejakú dohodu. Fajn máš druhý mobil a nechceš kontrolu ale čas a občasné skontrolovanie bez rečí bude. Pokiaľ to nezvládneš prídeš o mobil aj vreckové na ďalší.

anonym_5371c4
7. júl 2026
@biba_18

a ten druhý mobil platí kto? ak mal mobil ako k nemu prišla, ako je pripojená na internet…
taká fejková téma sorry, ktorá matka nechá dcére mobil bez toho aby zisťovala odkial to všetko má? 😏

@biba_18 na nete nájdeš sponzorov čo kúpia mobil aj ho budú platiť ak im budeš pravidelne posielať také fotky ktoré si vyžiadajú

biba_18
7. júl 2026
@anonym_5371c4

@biba_18 na nete nájdeš sponzorov čo kúpia mobil aj ho budú platiť ak im budeš pravidelne posielať také fotky ktoré si vyžiadajú

@anonym_5371c4 jasne. tak mama 15-ročnej dcéry s tým bude úplne v pohode a bude riešiť že ako jej to zakázať aby to nespôsobilo rebéliu...

anonym_5371c4
7. júl 2026
@biba_18

@anonym_5371c4 jasne. tak mama 15-ročnej dcéry s tým bude úplne v pohode a bude riešiť že ako jej to zakázať aby to nespôsobilo rebéliu...

@biba_18 myslíš že dieťa vtedy prizná odkiaľ má ten mobil?
kamarátka dostala nový tak jej posunula svoj mobil, odkúpila ho za vreckové, zobrala brigádu za kamarátku roznášala letáky...

biba_18
7. júl 2026
@anonym_5371c4

@biba_18 myslíš že dieťa vtedy prizná odkiaľ má ten mobil?
kamarátka dostala nový tak jej posunula svoj mobil, odkúpila ho za vreckové, zobrala brigádu za kamarátku roznášala letáky...

@anonym_5371c4 mne je jedno či sa prizná alebo nie. ja si myslím že sa má dieťa vychovávať inak. o tom píšem ...

sbachar
29. aug 2026

Nechcem tu len robiť propagáciu ale existuje aplikácia Čistá Hlava. www.cistahlava.org
Aplikácia sama oznámi že dieťa neodoslalo údaje alebo sa na svojom telefóne pozriete na to že kde trávi čas (v ktorých aplikáciach). Potom to zachytíte.

Najlepší je režim "Bez práce nie sú koláče", kedy začína každý deň s 0 minútami a musí si zarobiť čas plnením vzdelávacích úloh. Takže má telefón ale musí si zaslúžiť čas na ňom.

Ak už nič nepomôže tak,
ja by som išiel ale na to tvrdo. Oklama si ? Zmeniť heslo na Wi-Fi a dovi.

jimmyy128
Dnes o 17:24

To, ze si ten druhy mobil nevidela, nie je tvoja chyba. Family Link sa viaze na ucet, nie na zariadenie - ked si na druhom telefone zalozi novy Google ucet, pre tvoj dohlad ten pristroj neexistuje, aj keby lezal vedla teba na stole. Dobra sprava je, ze dohlad si dieta samo vypnut nemoze, kym nedosiahne vek na vlastnu spravu uctu, u nas 16 rokov, takze na tom prvom telefone mas veci stale v rukach.

@patrike ma pravdu s tou wifi, len s jednym doplnkom. Zoznam pripojenych zariadeni na routri ti dnes vela nepovie, lebo Android od verzie 10 pouziva pre kazdu siet nahodnu MAC adresu a podla nej ten telefon nespoznas. Spoznas ho skor podla nazvu zariadenia, alebo tak, ze na mobiloch, o ktorych vies, vypnes wifi a pozries, co v zozname ostalo. A namiesto menenia hesla celej domacnosti je pohodlnejsia hostovska siet s casovym rozvrhom - tu vypnes na noc jednym prepinacom a zvysok domu to ani nezaznamena.

Na mobilne data ti router nedosiahne, tie sa daju obmedzit len cez operatora alebo tym, ze nema z coho dobijat kredit. To uz je ale vec dohody, nie techniky, a na to sa tu odpovedalo dobre.

Este jedna vec k tomu, odkial sa druhe telefony u deti beru. Skoro vzdy su to odlozene kusy po rodine a kamaratoch. Ked doma dosluzi mobil, ma zmysel ho hned predat alebo poslat do vykupu - eshopy typu iguru.sk vykupuju aj poskodene kusy a zvoz riesi Packeta - a nie ho nechat lezat v supliku. Presne z takych kusov totiz vznikaju druhe telefony, o ktorych rodic nevie.