V akom veľkom byte bývate a vychovávate detičky?

obcanka123
15. aug 2019

Rozmýšľame nad kúpou bytu - 62m2, 3 izbový byt.. Ja mám ale pochybnosti či je to dostatočne veľký byt pre rodinu (plánujeme 2 deti). Zaujíma ma v akom bývate vy a ako sa vám býva 😉

sendricka
15. aug 2019

@obcanka123 ked este len planunete, mozete casom poriesit nieco vacsie... Napriklad mne by sa pacilo aby deti mali spolocnu izbu ale moj priatel nechce o tom ani pocut, ze kazde vlastnu.

petkaaa
15. aug 2019

@jexica ako môžte v dvojizbáku bývať 3 a plánovať ďalšie dieťa a tvrdíš, že miesta je dosť? Deti budú rásť a potrebovať viac miesta a aj vy, aj deti potrebujete aspoň trochu súkromia a to si pre 4 ľudí v 2izbovom byte neviem predstaviť

adalmba
15. aug 2019

@obcanka123 no podľa mňa je dôležitejšie, že ste zdravá a funkčná rodina. Načo 200m2, choré deti, manželstvo na prd... Ako sa vraví dobrých ľudí sa veľa vojde. Dakedy žili v 1 izbe všetci a to mali 7,9 detí.

mischelin89
15. aug 2019

Najskor traja v 33m2, mini 2i, teraz traja v 170m2, 5i dom. Vyrastla som v 2i 50m2 a bolo nas tam 5.

obcanka123
autor
15. aug 2019

@sendricka tak my bábo plánujeme v dohľadnej dobe (cca nejaké 2 roky) 😁

tyrkysova_kobyla
15. aug 2019

@obcanka123 tak by som do toho asi sla, tych min. 5 rokov tam budete, potom ho mozete predat bez dane 😀 a rozhodnut sa pre vacsie

mrkvicka060
15. aug 2019

Napriklad, nam by bol zatial vacsi byt aj tak zbytocny. Ako som pisala, decka (2 synovia) vecne behaju za mnou ako psiky a ked je doma muz tak aj ten. Ja sa sice obcas snazim schovat, ale furt ma najdu. Alebo pocuvam mama? Mamaaaa? Kde si mamaaa? Cize v praxi to vyzera tak, ze kde som ja, tam sa nahrnu vsetci traja, takze ci je to 20 metrova obyvacka, alebo 2 metrova kupelna, vzdy sme tam nasackovani styria, lebo vsetci sa chcu rozpravat. Vyhoda je, ze mame 2 chalanov, takze jedna izba im staci aj v puberte, ak by sa ine byvanie nepodarilo. Ak by bol chalan a baba, je to horsie. Hoci moj muz vyrastal v 3i byte a so sestrou mali izbu spolocnu.

katka2602
15. aug 2019

Sme v služobnom 3i byte (68m3) a je malý. Máme 2 deti, drobec zatiaľ spinká s nami, ale keď bude väčší mám obavu, že s mužom skončíme v obývačke, aby mali deti svoje izby. Určite by som si taký byt nekúpila. Pozerajte po niečom väčšom pokiaľ vám to financie dovolia.

obcanka123
autor
15. aug 2019

@jaron ďakujem,jedna z tých inteligentnejších odpovedí 😉 práveže nemáme moc na väčší..resp.je problém zohnať akýkoľvek 3 izbový byt...

kvetinka75
15. aug 2019

@petkaaa dá sa to. poznám také rodiny. Majú 2 veľké 6 metrové izby. Na detskú to v pohode stačí a do druhej dali sedačku, stolík s TV a majú tam vstavanú skrňu a postel. Oddelené vertikálnymi žalúziami. Do kuchyne sa vmestia a na chodbe majú dalšiu vstavajú skriňu a malú komoru. Ja by som si s tým tiež vystačila. A poznám viac takých rodín. Neviem koľko nábytku a vecí máte ale ja som zástancom minimalizmu. Najviac vedí má dcéra v izbe. Mám len veci ktoré používame. Postupne ako dcéra rástla, veci sa triedili, dávali preč, menili. Všetko sa mi všade zmestí a to nemáme pivnicu.

jenny257
15. aug 2019

@obcanka123 táto situácia je presne aj u nás . Byt sa dá zohnať jedine v mieste kde je veľa romov a tam by som dobrovoľne veru nesla bývať , tak zatiaľ sme tak ako sme a čakáme či dačo náhodou sa nenájde 🤷‍♀️

barbellka
15. aug 2019

@obcanka123 podla mna je dolezite hlavne dispozicne ako je rieseny, niektore mensie byty vyzeraju vacsie len vdaka tomu, ze su dobre dispozicne riesene. Cize ak je dobre dispozicne, vyzera vacsi a da sa lepsie naskladat nabytok je to fajn.
My napr. mame 2i, 56 m2 sme s manzelom v podnajme (deti nemame) - ale ma malu kuchynu, nedokazala by som tam byvat na stalo, pri mnozstve ako peciem a varim to nezvladam teraz, nie to s babom. Sama vies ake mas naroky, od coho si ochotna upustit, kde spravit kompromis. Ale nemyslim si, ze je to zle, rodicia maju 3i a 68 m2 a byvalo sa mi doma super. So sestrou sme mali spolocnu izbu, aspon sme sa naucili podelit sa a robit kompromisy :D

jexica
15. aug 2019

@petkaaa tak ja som v tomto dvojizbaku vyrastala a boli sme styria a ziadne problemy neboli 😊

ajka0207
15. aug 2019

@obcanka123 kym nemate deti v puberte tak je to určite dostatocne a dovtedy je kopa casu, nieco nasetrite, tento predate a pojdete do väčšieho.

fokuska
15. aug 2019

Podla mna je to o tom kto ma ake naroky. Niekto ma vela nabyku, veci veci a dokaze aj obrvosyk byt zapratat tak, ze bude posobit stiesneno.

Ja som sice vyrastla v dome, ale manzel a plno ludi co poznam boli v 3 izbovom byte aj so suroodencom opacneho pohlavia a su tu - nemali na vyber, tak vyrastali v jednej izbe.

My sme v 2 izbaku a s 2 malymi detmi je to podla mna v pohode do veku kym nie su skolaci. Trojizbak je pre 4 clennu rodinu podla mna akurat.

ellieellie
15. aug 2019

Mne sa to zdá veľmi malý byt, nakoľko kým sme nemali deti, resp. kým mal prvý syn pol roka, bývali sme v 2 izbovom byte a mal presne takú istú výmeru (62 m2). Na 3 izbový je to teda podľa mňa málo.

ivana.natasha
15. aug 2019

@obcanka123 my sme teraz v 67m2 traja, a za par mesiacov budeme styria, byt je ale rieseny tak, ze su 3 samostatne izby(detska 16m2,spalna 12m2 a pracovňa 9m2) a este je k tomu obyvacka+samostatna kuchyna. Kedze cakame chlapca a prvorodena je dcera-ma uz 8 rokov, v buducnosti sa izby prehodia, velka bude spalna a mensie budu detske, lebo s tym vekovym rozdielom by si urcite nerozumeli spolu.
Inak to ci vam bude stacit taky byt, by som sa neriadila podla inych, dokial sme sa neprestahovali do tohto terajsieho bytu, zili sme 3 v 39m2, sice sme boli vsetci v jednej izbe, ale do tych 6 rokov je to jedno, potom uz ked dieta chodi do skoly, uz treba viac priestoru, a niekedy mam pocit, ze nam tam bolo dobre, podobne ako vo vacsom. Naozaj treba pohľadať potencial v tom byte, zbytocne nezapratat a bude sa vam dobre byvat.

southbay
15. aug 2019

Da sa v tom prezit, to je asi tak vsetko. Otazka je ci chcete prezivat alebo detom aj nieco dopriat. 2 deti rovnakého pohlavia vedia v spolocnej izbe existovat mozno tak do polky strednej, k maturite a nebodaj vysokej skole je to na ucenie pre deti vyslovene nevhodne. Poznam dost dospelých ludi, ktori zdielali so súrodencami spolocne izby a nikto z nich si to s odstupom casu nepochvaluje.

deti95060810
15. aug 2019

64 štvorcov na 4 ľudí je málo...

petkaaa
15. aug 2019

@jexica úprimne, neviem si to predstaviť. žiadne súkromie, taký život na hromádke

jexica
15. aug 2019

@petkaaa sukromia bolo dost sraci vediet robit s priestorom 😊

xxxkatka
15. aug 2019

@obcanka123 tento byt by som brala, len ak by bol cenovo velmi vyhodny, nakolko ide o mensi 3 izb. byt. Treba si preratat m2 s cenou.

zuzada29
15. aug 2019

My máme 2 izbový s rozlohou 65 m2, momentálne sme 4 a onedlho pribudne ďalší člen a neviem kde dám ďalšiu postieľku. Takže si myslím že je to málo.

mimik35
15. aug 2019

My sme byvali 9 rokov v 2 izbovom v centre mesta...Najprv 2,3 a 4. Minuly rok sa nam postastilo od mesta po 100 rokoch cakania dostat byt. 3 izbovy , velka chodba, kuchyna 2 balkony. Kedze dcerka ide do prvej triedy a maly sa začína roztahovat aj so svojimi hrackami tak ten byt je velke vytazstvo. Inac neviem kde by som to vsetko dala.

tenerifka
15. aug 2019

je to akceptovatelne len na urcity cas a len pri jednom dietati. Ano, da sa zit a prezit vselijako, ale svojim detom by som take nieco neurobila

petkaaa
15. aug 2019

@jexica Tak to je skôr o nárokoch. Niekomu stačí mať vlastnú posteľ a je v pohode aj s tým, ak rodičia a deti spia v jednej miestnosti bez ohľadu na vek, niekto to rieši tak, že deti spia v jednej izbe a rodičia v obývačke, ale ani jedno nie je ideálne.
Nechápem napríklad ak býva niekto v dvojizbovom byte a má 3 a viac detí. Tak keď nemám na to zabezpečiť poriadne bývanie a určitý štandard, tak si nenarobím deti, ale sú ľudia, ktorým nevysvetlíš... 🙂

janka95
15. aug 2019

My máme jedno dieťa v 2 izbovom cca 58m keby mam druhé určite aspoň 3 izbový nech ma každý svoj priestor vlastná izba, samostatná spálňa.. 🙂

1975renca
15. aug 2019

@obcanka123 mali sme 3.izbak 60m2,dve deti, detska velka, spalna mensia, stacilo na spanie, obyvka a kuchyňa akurat, keby bemam medzi detmi 11 rocny rozdiel, urcite v byte zostaneme, úložného bolo dosť, v každej izbe rolldor okrem obyvky a akurat, teraz sme v 4.izbaku,100m2 a tiez fajn, lebo syn ma 15 vyše a potrebuje izbu sam, ake ako pisem, mat medzi detmi rozdiel do 3.rokov,nestahujem sa😊

raffaella
15. aug 2019

My sme boli styria v trojizbaku vacsom ako ty (64m + lodzia) a je to velmi malo, a to mame deti 5 a 9 rocne. Ja som pocitala dni kedy odtial uz vypadneme. Teraz sme v 4-izbaku 93m + 13 lodzie a je to "nebe a dudy". Rodiny preziju aj 2izbach, o to nejde, ale aka je kvalita byvania?

fiffinkaa
15. aug 2019

@obcanka123 ja som presne v takom vyrastala, so sestrou som mala spolocnu izbu plus dvoch psikov. Nam nic nechybalo, ako dieta som nepocitovala obmedzeny priestor, male priestory zblizuju. Teraz zijem v dome, 400 m2, 3 deti a pride mi to akurat.