Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
právě jsem našla, že i štrůdlík nebo slaní šnečci jdou udělat takto z pomazánkového másal 😅 😅 😅 akorát mám poměr - 2 kelímky másla a 3 kelímky mouky 😀 asi aby to bylo tužší a šlo s tím kroutit "roládku" 😅
@lenka5731 kupujeme nejčastěji toto
http://www.bezgluten.cz/_testo-listove-chlazene...
jednou jsme měla toto
http://www.shprodiet.cz/obchod/bezlepkove-pku-l...
a kupuju to u nás vě městě v zelenině - mají i zdravou výživu, plus máme tady nově otevřenou kavárnu, kde prodávají bezlepkové zboží, takže si to tam objednávám
@cherryblossomgirl nie rastlinne maslo, ale taka smotanova natierka. kupis ju myslim v kazdom obchode, akurat si treba pozriet pre istotu zlozenie. vacsinou su vsak bezlepkove
@cherub @ivce naozaj iba pomazankove a muka ;) na plech si to das v takej vrstve, ako lubis. ja mam rada natenko, takze z 250g pomazank.masla mi vyjde korpus takmer na cely plech. peciem to tak na cca 170st. az do upecenia 🙂 ten cas neviem, odhadujem tak na plus/minus 30min. to uvidis podla okrajov pizze
Ahojte, dcerka je od juna na bzl.diete,koncom roka sme boli na kontrole na gastro,obavala som sa,ake budu vysledky po cca 1/2 roku na diete,pretoze lekarka zatial dovolila jest aj potraviny obsahujuce stopy lepku. A vysledky mame super,tak sa tesim. Dcere sa dokonca posledne mesiace zvysil apetit,takze pribrala a od leta vyrastla asi 4 cm,co bol nas problem-nerastla. Tak snad takto povzbudim tych,co s dietou zacinaju alebo nedavno zacali 😉
A dakujem aj za skvely napad,ako upiect pizzu.V pekarni sa nam chlieb velmi nedari,skor normalne vymiesit a upiect vo forme,ale stale to nie je ono.Ved raz na to prideme 🙂
Ahoj, nás čeká biopsie v pátek /uteklo to/ a dnes přišli Lucce i na to že má zvýšený cukr? Prosím vám máte někdo celiatika a ještě je má i cukrovku? je mi z toho špatně, co ji ještě čeká? co školka?
@jirule33 ahojky, biopsie se neboj, sice to není nic příjemnýho pro to dítko, ale pokud bude uspané jak se to ve většině případů dělá, tak o ničem nebude vědět a po zákorku taky nic nebolí 😉
Co se týče cukrovky, tak osobně zkušenost nemám, ale vím, že cukrovka a porucha štítné žlázy s celiakií úzcé souvisí, takže to není žádná zvláštnost, že má zvýšený cukr. Je to samozřejmě obtíž navíc, ale bohužel, cukrovka se může vyskytnout mnohem snaděnji u každého celiaka... stejně tak ta štítka, např. nám budou na každé kontrole brát krev i právě pro zjištění funkce štítky, aby se případný problém včas pořešil...
Co se týče jídla, tak jsem si všimla, že hodně bezlepkových mouk je i dia, problém bude možná s kokinkama, ale tohle všechno si musíš pozjišťovat např. ve zdravé výživě. Školka zase jak která... naše bere jídlo od velké jídelny, kde jsou specielně školené pracovnice pro vaření bezlepkářům, cukrovkářům nebo pro alrgiky na různé přísady atd...
Jinak my máme po kontrole, je to 5 měsíců od začátků diety a paní doktorka mě dnes do telefonu pochválila, že opravdu jde vidět jak striktní a poctivou dietu malá drží, protože ji krevní hodnoty neuvěřitelně rychle klesly na standartní hodnoty 😵 😵 😵 😵
@cherub díky za povzbuzení.Druhá kontrola moči dopadla dobře-žádný cukr,byl to sterilní odběr, tak jsem si opravdu moc oddechla.Bohužel z dnešní bipsie nás vrátili,Lucce se trochu rozjela rýma a anestezioložka nechtěla riskovat problémy, takže další termín máme 10.2.
Můžu se vás zeptat co byste dělali v našem případě?
Holky jsem schválně nechala ještě celý leden doma aby byla Lucka opravdu fit a zdravá, jak vidno to nepomohlo, mám vydržet do toho 10.2. nebo je dát už do školky? Tam je zase asi vyšší riziko,že onemocní.Manžel je pro abych je dala do školky,já ale nevím.Už bych ráda,aby tam šly,přeci jen ji od září platím a ještě tam nebyly ani jednou.Tak pořád váhám, nahlášené je mám od 1.2.
@cherub supr, snad to jednou taky takto skvěle zvládnem, je vidět tedy že i strava ve školce je 100% a lze se na to spolehnout.
@jirule33 souhlasím s @ivce , těch pár dní už to doma zvládnete, děti s celiakií mají většinou slabší imunitu, takže by na 100% něco čapla a nemusela by se z toho jen tak vylízat... Nikolka po nástupu do školky marodila prakticky 4 měsíce v kuse, to se o celiakii ještě nevědělo 😝 Potom jak nasadíte dietku, tak třeba nástup zvládne skvěle, protože bude celkově sílit 😉
Bych se tě zeptala ráda na něco, asi taková pitomá otázka 😀 Ale máš dvojčátka, jsou si holky hodně podobodné? jakože jestli nebudeš muset ve školce malou nějak "označit", aby se nespletli a nedávali BZL stravu té zdravé 😅 Nezlob se za otázku, mě to zajímá čistě z praktického hlediska 🤐
Díky za názor 🙂 školku doma ještě musíme probrat 🙂
@cherub holky jsou každá úpně jiná, jsou dvojvaječné, jedna je podobná manželovi druhá na mě.Lucka má krátké vlnité vlásky /delší zatím nenarostly/ je trochu baculatější a omlouvám se... hrozné nemehlo 🙂 Pavlínka je hubeňour, vlásky má rovné do půl zad, dost živá, Lucka oči hnědé, Pavla modré a koukají z nich čertíci.
Ve školce si je určitě nespletou./dle mě si Lucka bude někde v koutku hrát a Pavlínka bude u každé lumpárny/
A já mám už nějak za sebou období kdy jsem je oblíkala pořád stejně.Dost věcí tedy mají stejných jen jinou barvu, ale třeba trička si už vybírají samy a třeba každá nějaké jiné.
Poprvé když jsme se šli v prosinci do školky představit mě zarazilo,když tam nějaká holčička řekla,jé ony jsou úplně stejné! A já přece vím že nejsou,ale bundy a čepice stejné měly.
Chtěla bych aby je učitelky i děti braly jako každou zvlášť ne jako dvojčata,jestli mi trochu rozumíte? ony jsou i povahově každá jiná 🙂
Jsem zvědavá jak to dopadne s oblečením dál, zdá se mi že Pavla moc nechce nosit sukně a šaty,zato Lucka je ta pravá princezna co se bude strojit a čančat 😀
ahoj, ještě bych k vám měla prosbu.Pořád přemýšlím o tom pečení chleba a rohlíků pro Lucku.Pekárnu jsme zatím nekoupili, snad příští týden, možná ještě teď o víkendu, chceme ETU a musíme do Olomouce do prodejny-je to trochu z ruky.
Já nepeču skoro vůbec, max štrůdl nebo nějakou buchtu.Mohly byste mi poradit chleba nebo i jiné pečivo, které vašim dětem chutná a měla bych to zvládnout i jako ne příliš zručná pekařka?Co se vám opravdu osvědčilo?
A když jste najeli na dietu, teprve jste jeli bezl. věci nakoupit nebo jste to měly nachystáno předem? jde mi o ty mouky apod, upřímně nikde v marketu jsem je ještě nehledala,spoléhám na zdravou výživu nebo to objednám v lékárně, teď hlavně co za mouky koupit?
Na radu jedné maminky jsem si koupila časopis Celiatika,kde jsou výrobky i vyobrazené, pro mě velká pomoc 😉 Ale s těma moukama teda nevím.Nebo jste zpočátku pečivo pro děti kupovaly?
Budu moc ráda za vaše recepty a rady nebo odkazy 🙂
@jirule33 tak co se týče druhů mouk, tak já používám pouze Jizerku na pečení čehokoliv a Mantler na huštění, obalování, moučnění rukou atd... ještě máme doma běžně kukuřičnou strouhanku, ta je skvělá místo běžné strouhanky 😉
Chleba mi peče taťka pomocí domácí pekárny z bezlepkové směsi běžně kupované např. v Albertu. Rohlíky si peču doma sama, viz. recept níže + fotečka 🙂
Před zařátkem diety jsem nakoupila základní suroviny jako mouky, těstoviny, oplatky, solamyl, měla jsem i nějaký koupený chlebík, ale není to vůbec dobrý 😝 zbytek jsem pak dokupovala podle potřeby, kdy jsem zjistila, že mi něco chybí atd 😉
Rohlíky (bagetky)
480g Jizerky, sůl, kostka droždí, lžíce cukru, 2 lžíce oleje, vejce, 350ml mlíka...
Z trochy teplého mlíka, cukru a kvasnic uděláme kvásek.
Do mísy vysypeme mouku, sůl, vejce zbytek mlíka a hotový kvásek a pořádně vymícháme hnětačem, postupně přilejeme 2 lžíce oleje. Až se těsto přestane lepit na stěny mísy, necháme cca 30 minut vykynout.
Po té uplácáme asi 10 bagetek (záleží na velikosti) a pečeme cca 20 minut při 230° ...
@monni ahoj 😉 Paulu urcite,tu mame my velmi radi, a monte ti neporadim,pretoze nekupujeme,ale som zvedava,zistim si to aj ja 😉
@cherub
@angellinka vdaka kocky, potesili ste ma, teda maleho 🙂 🙂 🙂
ja som totiz pisala aj do firmy, a nie su schopni mi odpisat
@angellinka v ktorom obchode tu na SK kupujes Paulu?

Ahoj holky, s nakukuju do vaší diskuse a hledám zajímavé tipy, děkuju za to těsto na pizzu. 🙂
Muž musí držet bezlepkovou dietu, takže jíme bezlepkově celá rodina (s vyjímkou pečiva), protože vařit /péct dvojí jídlo se nám nechce.
Nepředpokládám, že bych objevila něco převratného 🙂, ale napíšu vám těsto, z kterého děláme štrůdl (jablkový, tvarohový, pudinkový, dá se naplnit čímkoliv, i naslano)
vanička tučného tvarohu, cca 100 g másla (to množství se dá měnit, může být více i méně) a cca 250 gramů mouky,
používáme Schar. Když jsem těsto dřív zpracovávala v ruce, tak to šlo špatně, ale teď suroviny hodím do pekárny a za 3/4 hodiny mám bez práce hotové těsto. Důležité je nechat ho ideálně přes noc v lednici v pytlíku, ztuhlé se dá bez problémů vyválet dotenka 🙂 Chutná i nám bezlepkáčům.