Skúsenosti so oneskoreným postavením sa u dieťaťa?
Ahojte maminy,
možno iba hľadám názor,resp.povzbudenie,že naša situácia je asi ok a normálne to v rámci vývoja aj takto chodí 🙂.
Syn má 14 mesiacov,narodil sa 55 cm a 4070g,aktuálne meria 90 cm a váži cca 14 kg ...
Platiť dopredu sa začal vo 8.mesiaci, 4nožkovať ako 11.5 mesačný...odvtedy zatiaľ iba štvornožkuje - už je ako raketa...ide o to,že zatiaľ sa ešte vôbec nepostavil...nacvičuje niečo z nôžkami : zapiera ruky o zem + nohy a vystrie ich = vytvorí akože písmeno "A", to isté robí na posteli,popri vozíku sa posúva po kolenách...je posledné 2 týždne dosť nervózny, uplakaný,asi že mu to nejde podľa jeho predstáv. Keď vidí iné deti,že už chodia a behajú, strašne sa hnevá,mrnká,plače, chytá im nohy a ukazuje mi na jeho (asi že on ešte nechodí a chcel by?)...inak je šikovný, napreduje,vo všetkom sa snaží...každé dieťa je iné a myslím,že on potrebuje asi viac času.
Pediater nás odporučil k detskému neurológovi - termín až o 3 týždne...
Máte skúsenosť s pozdejším postavením sa dieťaťa? Prípadne,čo očakávať od vyšetrenia detským neurológom ?
Snažím sa ho nasmerovať,ale do ničoho nenútim a extra nepomáham (nech na to príde sám),ale aj ak ho chceš trošku podporiť, tak sa nerváči a radšej sadne na zem...možno ešte na postavenie pripravený ? 🤷♂️
Pediater na poslednej poradni "postaví sa možno až 14.mesiac,lebo je veľký a ťažký"...a vieš,spoliehaš na rady lekára, však "asi" vie,ja ako prvorodička teda skúsenosti nemám, a nakoniec máme ísť rovno k neurológovi 🙂...áno,ani nevrav,každý hovorí aký je veľký, že vyzerá ako 2-3 ročný 🙈
Už teraz sa objednaj k fyzio, keďže niekde sú termíny na dlho. Že nechodí, je ešte v rámci normy, ale stáť na nohách už mal. Takže určite fyzio.
Ona vám pomôže a neboj, dobehnete iné deti, len mu treba pomôcť, aby si potom neľutovala, keď budú komplikácie (kamoška to tiež tak zanedbala, nedala si povedať a to by si nechcela).
S fyzio som sa radila cca 1.5 mesiac dozadu,odpoveď "dajte tomu čas,postaví sa,keď bude pripravený"... verím tomu,že iný fyzio by nám asi už vtedy poradil nejaké cviky,stimuláciu...ale ja som to s ďalším neriešila...vzala som názor pediatra + fyzio,ale asi som sa pýtať ešte ďalej 😇
@vkatush - A môžem sa spýtať,aké komplikácie potom pani s dieťaťom mala ? Možno vyzerám ako trubka v tomto 🙂 ale naozaj nemám skúsenosti a ani sa s kým poradiť veľmi z rodiny a podobne
je vysoky a tazky, zacal neskor stvornozkovat. chce to cas len 50% deti sa postavi v roku. ok je to ak sa postavia do 1.5r. ak by sa dovtedy nesnazil, nemal zaujem o stavanie sa ku gaucu ci nabytku potom to treba riešiť s fyzio. inak je to zbytocne chce ro cas, kazde dieta sa vyvija inak tabulky su orientačné drzim palceky
Ano. Je to mozne ze mu to ide tazsie lebo je velky a tazky. Kamaratky dcera taka bola a jej dr hovorila ze prave je ok ked sa este nestavia a nezatazuje si klbiky. Ze staci ak to pride do 18.mesiaca. Ze sa viac rozhybe.
@kristina210 ale fyzio s nim musi cvičiť a vy doma tiež tie cviky,co vám ukáže.. poradiť sa nestačí,ona musí pocas cvičenia dieta vidieť a opakovane korigovať a vidieť pokroky.. Naš maly tiež chodí na fyzio, mal veľmi slabé bruško keď sa narodil. Teraz je to už super, ale cvičíme každý deň...
Odporučam pozriet fyzio mama , treba skusať postavenie cez rytiera , v priestore tiez.
odporucam navstivit aj fyzio mozno ma slabe bruško a treba ho doposilovať
dieta ma cas do 18 mesiacov na chodzu cize by som bola kludna
hlavne mu nedavaj ruky aby sa staval
popripade skusat cez maly stolcek aby začal aspon okolo nabytku chodit
@kristina210 je to možno zvláštne ale podla popisu postupuje ako by mal len pomalšie je super ze stornožkuje to je velmi prospešne a to pismeno A ze robi je dobry znak - to robia deti pred tym ako zacnu chodit alebo sa stavat ale uz samostatne bez opori.. a popri nabytku alebo skrinke ked nieco chce dociahnut tak sa nepostavy len koli tomu aby dociahol?
lebo inak nepride mi ze by mal nejaky nespravny postup potrebuje len viac casi asi
@kristina210 žiadna trubka, keď s tým človek nemá skúsenosti, nevie. Môj je tiež extrémne vysoký na svoj vek, rýchlo rastie, vraveli, že on nebude skoro chodiť, lebo je vysoký a ťažký. A postavil sa na 8m a chodil vo veľkom už na 11m. Ale zato sme mali iné problémy, kvôli rýchlemu rastu a slabým svalom, tiež sme cvičili s fyzio.
Kamoške sa proste nerozvíjal. Na rok ani sadnúť, ani štvornožkovať, nie to ešte vstať a chodiť. Dávno som jej vravela, nech to rieši, tiež sa spoliehala na starú lekárku, čo ich videla raz za čas a pomaly ju vysmiala, keď spomenula fyzio, že však načo.
Nakoniec behajú po fyzio, neuro, doma pravidelne cvičia, očkovania všetky posunuté, majú posledné mesačné okno a aj to ich nechce ešte zaočkovať.
@oskvarka : asi takto nejako sme na tom...on keď si kľakne tak dosiahne 😶🌫️
no a ja by som mu chytila nohu a pokrcila v kolene , presne ako je takto na kolenach
najdi si na nete poziciu rytiera aby si videla ako to vyzerá
dolezite je striedat nohy
Takú foto nemám,ale on tu nožičku 1 aj druhú na striedačku v kolene pokrčí a zaprie celé chodidlo do zeme...ako keby sa chcel odraziť hore,ale tam to proste zatiaľ končí, nevyšvihne sa na nohy...niekedy sa tak aj hrá, že jedna noha kolenom na zemi,druhá pokrčená v kolene a opiera sa o stolík a tak sa hrá...akurát že ho "kýve" zo strany na stranu a pokrčená nožička sa mu trasie
@kristina210 tak podla mna ide ale pomalsie ak robi aj ritiera.. rozvyja treraz mozno prave nieco ine a toto pride casom..
Keď sa mi podarí urobiť foto,pošlem...ale to fyzio asi na spevnenie mu bude naozaj nápomocné...zatiaľ vám ďakujem za príspevky
@kristina210 ano zajednaj si termin u detskeho fyzioterapeuta, netreba vsetjo zvalovat na tarbavost, pohodlnost ci vyssiu vahu, v takom veku by uz mal mat natrenovane
Aj nás tak poslal pediater k neurologovi, ale teda v 11 mesiaci. Kým sme sa dostali na termín, sa syn zatiaľ postavil. Kontrola určite neuškodí 😊 aspoň sa nemusíš báť že si niečo zanedbala
A nestojí vôbec ani pri nábytku? Je len tak na kolenách?
Môj syn bol od začiatku dosť popredu, stal už v 6m, ale štvornožkovať začal až v 10m. Boli sme u fyzio a mal slabé brušné svalstvo trocha, stačilo pár cvikov s loptou a začal štvornožkovať, no od toho sa odvijalo jeho chodenie. Začal v 14m. Musel zosilniet. A presne pred tým ako sa sám postavil, robil ten mostík alebo ako sa to vola, písmeno A. Ale aj tam trvalo, kym sa postavil sam a kým začal samostatne chodiť trvalo asi mesiac...
Určite by som zašla k fyzio, možno ma tiež len bruško slabšie, možno je ťažký, možno lenivý, možno je tam problém.
@kristina210 podľa fotiek si nemyslím, že je nejaký extra veľký a 'ťažký'. Je možno bacuľatejší, ale podľa môjho názoru to nie je príčinou toho, že sa nestavia (že by bol ťažký a nevládal). Píšeš, že po štyroch ide ako raketa, takže vládze 😉 Ak ho ty podvihneš (chytíš pod pazušky), čo urobí? nepostojí na nôžkach ani s tvojou pomocou? moja dcéra začala chodiť v 15.mes., od deviatich štvornožkovala. Zistilo sa, že má oslabené a dovnútra prepadnuté členky (skrz polohy v brušku). Pediatrička si to nijak nevšímala, až keď som riešila, že sa nestavia. Ona sa aj chcela postaviť, ale nešlo jej to. Na fyzio ma zjazdili, že som mala cvičiť od narodenia (odkiaľ som to mala vedieť?). Takže sme cvičili od cca 14.mesiaca a hneď dávali na nôžky orto.topánočky so spevnenými členkami. Veľmi rýchlo prišla zmena, zo dňa na deň doslova behala.
@kristina210 ahoj. Uvidíš čo ti povie neurológ. Moja skúsenosť je ale taká, že dcérka mi tiež nechcela dlho chodiť začala až okolo roku a pol a aj to potom narážala do stien, zakopavala, raz si nepekné rozbila ústa. Nakoniec sa zistilo že má problém so zrakom, namerali jej dosť vysoké dioptrie čiže podľa mňa to bol problém že dobre nevidela ale to sme my netušili keďže s manželom nenosime okuliare vôbec nás to ani nenapadlo. Čiže daj aj skontrolovať zrak pre istotu či je v poriadku 🙂
@kristina210 môj syn sa prvýkrát postavil (nie chodil, ale postavil) ako 18 mesačný. Teraz má skoro 8 rokov a behá najrýchlejšie z triedy. Nechcem nič zľahčovať, len poukázať to, že tabuľky sú niekedy na 2 veci. 😉
@kristina210 ja si osobne nemyslim, ze vaha ho spomaluje. Tiez mam ovela vyssiu a tazsiu dceru oproti rovesnikom a chodit zacala ako 10.mesacna.
Proste je len z tych lenivejsich. Dobry fyzioterapeut ta nasmeruje, co s nim mas robit.
Nepostojí veru,začne sa hnevať a pritiahne nohy k brušku akoby sedel...proste sa vyhýba stoju ak mu chceš pomôcť a začne mrnkať...uvidíme čo povie fyzio 😶
@kristina210 môj syn začal chodiť ako 17-mesacny, na rehabilitáciach nám odporúčali len masáž chrbta. Boli sme aj na neurologii, všetko ok, vraj len pohodova povaha...skôr perfektne rozprával ako chodil🤷♀️
@nikaeli ahoj, prosím ťa nemáš náhodou foto z tých prepad.členkov ?
@kristina210
Naša sa prvý krát postavila v 14m a chodiť začala v 18m. Tiež sme pobehali kade tade, fyzio že to sú len lenivé gény. Ale mne prišla slabá, slabé brušné svaly, slabé nohy atď...aj keď sa 1.x postavila, tak ju triaslo ako osiku...už od narodenia napr. vôbec sa nôžkami neodtláčala, ešte v bruchu prisahám, že má nikdy nekopla hoci sa hmírila...atď
Začali sme plávať a prišla zmena, ak máte možnosť, tak určite choďte plávať🤗
neviem co bymal uz mat natrenovane, ale moje dieta sa same nepostavio v roku vobec... a chodit zacala tak ze som ju proste postavila do stredu kuchyne a isla. Ako 15mesacna. Predtym par tyzdnov sa kyvavo ako tak postavila
@kristina210 tie pršteky to ti povie asi len fyzio alebo detský ortopéd... mňa len napadlo, že naša malá sa na začiatku viacmenej všade stavala tak, že sa vytiahla rukami, aj takto ako tvoj malý tam je pri tom nábytku, ona sa len vďaka rukám dokázala postaviť ...a nohy sa jej triasli.
Keď leží na chrbátiku a zatlačíš mu do chodidiel, cítiš odpor, že sa ti snaží akoby proti tlačiť? Naša napr.toto nerobila

Postavit sa mal najneskor v roku.. nie chodit,ale postavit. fyzio nič nepokazíte ked pojdete, ukáže ti, ako s nim cvičiť. 90cm je teda riadne na 14 mesacneho😅