icon

15 ročná dcéra váži iba 42 kg

cokolito
29. aug 2021

Baby potrebujem surne pomoc. Netyka sa to mna ale mojej 15 rocnej dcery. Minuly rok v novembri vazila este 62 kil a teraz v auguste uz len 42 kil. Podla mna je to strasne malo. Ona je uz len sama kost a koza. Odmieta mi normalne jest. Nechce si dat vysvetlit,ze potrebuje normalne jest lebo je este vo vyvoji. Je len trikrat za den. Na ranajky si da bud trosku bieleho jogurtu s ovocim napriklad polka nektarinky,obed musi zjest to co uvarim a vecera je podobna k ranajkam. To co si da na ranajky a veceru si vazi. Zapisuje si to obcas aj do kalorickych tabuliek a vzdy za den zje len okolo 800 kalorii co je zalostne malo. Odomna si nechce dat poradit,ze je to zle to co robi. Este som pozabudla napisat,ze 6 dni v tyzdni cvici cca hodinu podla vseliakych videi. Potrebovala by som ci nepoznate niakeho dobreho fitness trenera/trenerku (najlepsie z Trencina), ktory by jej zostavil jedalnicek a cvicebny plan (za rozumnu cenu) na spevnenie svalstva a pribratie, lebo ona je fakt len kost a koza. Vopred Vam dakujem za vsetky vase nazory

0silvia0
29. aug 2021

@cokolito aha, takze ona si riesi kaloricke tabulky, cvici podla videi a zrazu pride autorita nejaky super trener, ktoreho bude na slovo posluchat, zacne jest a vsetko bude ok? Myslim, ze si velmi naivna. Alebo nedokazes vidiet realitu, tvoja dcera ma vazny problem...

kittykat22
29. aug 2021

@cokolito mali by zakazat chude modelky a svet bude v poriadku? 😅 No super, ked ostane tehotna a single, tak budes chciet zakazat single matky?

klip0
29. aug 2021

Nechcela som ti to takto napísať ale mentálna anorexia mnohým ľuďom zoberie život. Tak si to prečítaj aj 5x a choď k psychológovi/psychiatrovi najskôr ty a bude ti radiť ako s ňou komunikovať. Nemôžeš to dopredu zavrhnúť a vzdať, tvoje dieťa potrebuje pomoc a musíš jej ju dat. Tréner naozaj nepomôže

klip0
29. aug 2021

Prečo si vôbec myslíš že keď jej tréner povie že má viac jesť že ho posluchne ? Tréner nemá vzdelanie na toto. Ako k nej pristupovať. A nevravím o tých čo sú tréneri lebo schudli 5kg alebo boli tri krát vo fitku alebo si spravili víkendový kurz

ewelinka21
29. aug 2021

Ja si tiez myslim, ze trener nepomoze. Ako mozes to vyskusat, vsak na nete, FB alebo aj IG mas kopec trenerov, ktory jej do zajtra vyhotovia jedalnicek a budu s nou ochotne za poplatok cvicit. Ale tu ide o to… ked dcera naberie trochu svalovej hmoty, to jest naberie niake to kg, kedze svaly su tazsie ako tuk, necvakne jej v hlave opat? Ze cislo na vahe sa zvysilo? Nezacne zase robit toto iste?
Anorexia je psychiatricke ochorenie, ktore je zradne a treba to riesit cim skor a s odbornikmi. Pripravila o zivot mnohe dievcata. Ved za mojich pubertalnych casoch boli v kazdom jednom casopise typu Kamarat a Bravo clanky, kde autori varovali mlade dievcata pred anorexiou a bulimiou. Okrem toho tam boli pravdive pribehy mladych bab, ktore bojovali s touto chorobou… niektore si privodili tazke ochorenia srdca, obliciek, pecene, poruchy MS cysklu neplodonost a milion dalsich…
Ja osobne by som zasla za psychiatrom ako s nou vychadzat, aby sa zacal tento jej problem riesit…

deti95060810
29. aug 2021

tak mladí baby skúšajú kde čo - treba len dúfať že ju to čoskoro prejde...

evalin88
29. aug 2021

@cokolito a keby si ju vzala k detskej lekarke obvodnej s tym, že jej vysvetli zdravotnu stranku podvyživy... ?? Išla by ? Hlavne dosledky co sa tyka vzhladu a nedostatku vitaminov zeleza a pod ..

evalin88
29. aug 2021

@ewelinka21 podla mna bude " šáliť" jedálniček ale cvičiť viac...

leuchtturm
29. aug 2021

tvoja dcera potrebuje psychiatra, nie fitness trenera.

tykat
29. aug 2021

@cokolito …ty si ako obohrata platna “ja si svoju dcéru poznam” veď pri takej váhe čoskoro stratí menštruáciu!!!…okamžite k detskému psychiatrovi kym nie je neskoro. Najprv ty, poradiť sa a potom aj dcera toto nie je sranda, dať dolu 20kg. Zapoj aj muža, treba riešiť cim skor. Synovi spolužiačka takto skončila na pol roka v nemocke na psychiatri.
PS: Jedine ak by dcera mala 150cm tak by sa dalo hovoriť ze chcela schudnúť lebo bola bacuľatá, ale nepíšeš ze by bola takto nízka.
PSS: ak aj nájdeš nejakého trénera tak dúfam ze bude mat toľko rozumu aby vas poslal k psychiatrovi.

luccija
29. aug 2021

@cokolito neverím, že mama ktorá vidí ako sa jej dcéra stráca pred očami hľadá trénera?Dievča patrí na psychiatriu a k psychológovi.ona sa bude vidieť tlsta aj pri 35 kg je to choroba.Snad vidíš, že má problém nie?

luccija
29. aug 2021

@tykat aj mojej dcér spolužiačka cez koronu takto začala...už bola aj 2m na liečení na psychiatrii celá rodina zrútena.A dievča dáva na IG fotky aká je štíhla a dievčatá ju v tom povzbudzujú a píšu aká je krásna a 13 r dievča ako smrtka

luccija
29. aug 2021

No a autorka už zrušila účet to je fakt správanie zrelej matky zodpovednej za svoje dieťa

hipuska
29. aug 2021

Ja som mala/mam podobný problém so synom. Je mladší, tak tam to bolo jednoducshie. Môj prvý krok bola detská lekárka. Ale bola som sama, čo je vo veci. Tak nás zavolala na vyšetrenie a tam už išla svojimi ťahmi ona. Museli sme chodiť na prevážanie. Ona sa mu nevyhrážala len uviedla fakty. Nepadlo ani slovo o anorexii. Unho zabralo, že ak nepriberie do určitého casu-kupele cez prázdniny

tykat
29. aug 2021

@luccija …ta synovi spolužiačka nebola spokojná ani ked mala 40kg lebo mala veľkú hlavu, a chcela z nej schudnúť. Proste typ ktorý aj keby vážil 15kg tak jednoducho hlavu bude mat veľkú, z kosti sa schudnúť neda. A presne ako píšeš, kosť a koža ale nespokojná, cela rodina zrútená, opakovala rocnik, to bolo este pred koronou.

evalin88
29. aug 2021

@luccija ja som tak schudla z M/L na XS za 2 mesiace zo stresu... mama mi pogratulovala ako dobre vyzeram.

alzbeta44
29. aug 2021

@cokolito Fuha 15 rokov a takymito vecami sa zaobera ? Určite Psychiatricka pomoc čo najskôr ale v dobrom .....

0silvia0
29. aug 2021

to sa v niektorych pripadoch da takto bleskurychlo zrusit ucet?

elizabet173
29. aug 2021

@0silvia0 keď prispievateľky nepíšu to, čo chce autorka témy čítať, tak to ide rýchlo.

bebitobi
29. aug 2021

@cokolito urcite to ries s Dr nie psycholog ale psychiater .
Toto co pises je zle.. ma 15 ;MUSIS jej dat ty hranice .. este mate cas … ked bude mat 18 uz neurobis nic .. a budes si to vycitat a buchat hlavu o stenu.. ako sa vravi Chod z kratsej cesty…
Ja mam doma cosi “podobne” ma 18 a taku depresiu lapla v maji ze amen 😢 ani ona nic nechcela psychologa psychiatra .. velmi schudla ank jest ani pit .. skoncili sme v nemocnici na infuzkach 3x , bola na psychiatrii .. no zleee
Teraz akoze lepsie ale co zacala robit no konec 🤦🏼‍♀️
Nechce jest lieky antidepresiva ani na stitnu zlazu.. zacala robit “blbosti” hladali sme ju po diskotekach .. je nezodpovedna a mysli si ze si moze robit ci chce.. Ako druha puberta..
neviem co s nou , ja sama mam psychologicku , ona nechce ziadnu , rozpravala uz z 3 ,
Ja sama som z toho znicena psychicky a uz aj fyzicky ( mam este dalsie 3 deti ) pre ktore tu musim byt ,
Preto ta prosim fakt nenechaj to tak! Pracujte na tom obe .. lebo taketo psychicke “veci” su vecsinou rodinna zalezitos . Cize si tym cosi dcera moze kompenzovat , co jej chyba ..
Lebo u nas je to tak , ze som spravila mnoho chyb .. a teraz to musim postupne opravit ❤️

simca06022011
29. aug 2021

Moze jej pomoct aj trener, ale v prvon rade jej treba vysvetlit asi odbornikom (predpokladam, ze od teba si nedá) cize videa, internet ako funguje telo, co potrebuje, ze 700cal je malo, kolko ma vazit (a nech mi veri, mam velmi blizku osobu - modelku - a nema 42kg). Ono moja sestra napr vazi v 30tke, ma 165 cm a 45kg. Mama vyzerala uplne rovnako... To nie je teda uplne smerodajne, ale uz od vyzoru, stravy mozrs vidiet pri tvojej dcere, ze nieco nie je ok... Inak tymto teraz prechadza strasne vela dievcat 😔 porovnavanie s inymi, pritom super postavy mali, sportovali... A velakratvstaci sprosta poznamka niekoho . Kamoska ma dceru v tom veku a tiez to riesili, uz dokonca aj skor, spoluziacka jej skoncila na psychiatrii, takze to bol taky milnik, ze dievcata videli, ze tak sa zit neda... Skutocne mama ju zobrala k trenerovi, fyzioterapeutovi, vysvetlili, pomerali, povedali ako ma cvicit... Schudla, ale stravuje sa dobre. Treba vysvetlovat, ukazovat... Ak sa neda inak, bohuzial treba drastickejsie zasiahnut a k tomu lekarovi ju vziat. Neskor moze mat vazne problemy zdravotné. Su o tom urcite clanky, filmy...

sofiia87
29. aug 2021

@cokolito tvoja dcera nepotrebuje fitness trenera, ale psychologa na zaciatok. Porucha prijmu ako vysita. Nie je problem, ze vazi 42kg, aj ja som tolko mala ako tinedzer, ale ze schudla 20 kg za rok a teda vazi a pocita kalorie a nic neje a to este vlastne ani nevies ci to nevyvracia. Drzim palce, nech sa coskoro da do poriadku

slecnalemonova
29. aug 2021

Dievčatá neplytvajte energiou, autorka uz nema účet. “Milujem” takéto témy. Snad nájdu správneho fitnesaka a dcéra bude na titulke Elle a predvádzať pre Diora. A mamicka bude spokojna. To je hlavne🤦🏻‍♀️

kittykat22
29. aug 2021

@sofiia87 tak pre info PPP je normalne diagnoza a je to praca pre psychiatra a nie pre psychologa. Psycholog nedokaze predpisat ani lieky, ani doplnky, ani poslat na potrebne vysetrenia alebo dat odporucanie do nemocnice. To vsetko moze len psychiater.

zuzubb007
29. aug 2021

Nuz mamicka nezniesla pravdu, a to, ze na vine je rodic cize ona

savmebej
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
29. aug 2021

@zuzubb007 preco si myslis, ze je na vine mamicka?

zuzubb007
29. aug 2021

@kittykat22 sama prizná koľko dieťa zje, a chce jej trénera a podobné drísty, má sa venovať dieťaťu a keď vidím, že ejha zrazu zhodilo 20 kilo tak prečo asi všimnem si to hneď pri prvých kilách, a neodôvodňujem si, že ju nedostane nikde to čo je hádam mi nebude po hlave skákať pubertálne dieťa

kittykat22
29. aug 2021

@zuzubb007 nemyslim si, ze mas pravdu. Ja som mala anorexiu a mozem ti potvrdit, ze je velmi tazke na to prist. To, ze je zle si skutocne matka nemoze vsimnut hned. 15 rocnemu dietatu uz nechodis za zadkom. Ono to moze byt v pohode ked sa to bude nejako korigovat bez nejakej extremnej intervencie. Mam pocit, ze ked sa okolo toho robi humbuk, situaciu to len zhorsuje. Kolko z nas toho vyrastlo a zijeme normalne zivoty. Pre vela mladych dievcat to bola len faza. Hadam to u autorky bude rovnake.

0silvia0
29. aug 2021

@kittykat22 da sa z anorexie uplne dostat? Nezostane v hlave to pocitadlo, ktore automaticky ciastocne vsetko kontroluje? Ci je to individualne?