17-mesačné dieťa nechodí
Ahojte žienky…dúfam, že mi niekto pomôže ☹️ Dcérka má 17 mesiacov a stále samá nechodí… keď ju držím za ruky alebo len jednu tak ano, ale keď je napríklad pri stole, sadnem si na koberec k nej a volám ju k sebe tak príde, ale akoby sa na mňa len tak hodila…ako keď niekto dieťa naháňa a ponáhľa sa k mame a tak sa na ňu hodí…
Som s ňou na dvore a keď ju dám dole tak začne plakať, kričať otočí sa ku mne a nespraví ani krok… už to začala robiť aj doma…ale podľa nálady…ak je šťastná, smeje sa tak prejde pár metrov za ruky alebo ruku…ak je zla tak vôbec ani tie pár kroky…
Dievčatá…mali ste taktiež takýto “problém” ?…
Viem, že ma čas do 18 m ale nie je to to, že by mala nejaké slabé nôžky…jednoducho akoby sa bala sama chodiť…😒😞
Ani moja nechodila. Az ked som prisla z porodnice s bratcekom,vtedy sa ku mne rozbehla. Bola leniva a ostalo jej to dodnes. Na vsetko ma cas 😀
Chodítko tu bolo odporúčané to na tlačenie, nie klasické, v ktorom dieťa visí, ti je ine. Nám to odporučila priamo fyzio. Ak už mala stvorznozkuje, tak ja by som nejak extra nestresovala, podľa mňa sa rozchodi. Nedrzat ju za ruku (na mňa moja mama vrieskala, aby som 5 mesačného učila!!! Sedieť tak, že ho podoprieť vankúšmi, čiže poznám). Nam ešte pomohol taký trik od fyzio, ale náš už chodil okolo nábytku a tak... Aby sme mu dali kľudne vtedy papučky (mal značku RAK) a možno naberie odvahu, že bude pevnejšie nohami na zemi, a ono to fakt pomohlo.
Nečítam všetko, len sa spýtam - keď jej dáš kočík pre bábiky, tak ide? Moja dcéra tak chodievala na prechádzky 😅 a jedného dňa sa proste pustila..
.prvý syn začal chodiť v 16m, druhá dcéra v 17m a najmladší v 14m.. proste všetky moje deti chodili pomalšie a dnes sú to šikovní už skoro všetci školáci.. netráp sa, pokiaľ sa pohybuje pri nábytku, pokiaľ vie robiť kroky s tebou za jednu ruku, pokiaľ vie veci tlačiť tak to už je len o odvahe dieťaťa.. ak by bol problém, tak nevie sa ani postaviť a urobiť ani krok s pomocou..
Z mojej skusenosti pri oboch detoch- same nechodili, kym sa same nepostavili. Okolo nabytku chodili obe deti dlhe mesiace, ale postavili sa vzdy len s oporou. Dcera zacala chodit na prelome 13 a 14 mesiacov, syn 16-17. Par dni sa skusal sam postavit- najprv na posteli, gauci, potom normalne na zemi a ked sa mu to podarilo na zemi, hned prvykrat urobil par krokov do priestoru aj sam. A potom uz len trenoval a zlepsoval sa.
Podla mna ak tak dlho stornozkuje a ak chodi okolo nabytku, fyziologicky problem tam nebude, len musi nadobudnut istotu. Pre svoj klud by som ju objednala k fyzio, nech skotroluje, ci je vsetko ok, ale extra by som nestresovala.
Fúha. To sa kedysi radilo. "pomáhanie" k sedeniu, chodeniu, pavúky, chodítka, iba bráni rozvoju svalov. Odporúčam fyzioterapiu.
@domka222 nám fyzio vyslovene povedala že pokiaľ dieťa samo nechodí a ešte sa len učí, tak ani tlačítko, pretože tam zle prenáša rovnováhu...ok keď občas potlačí stoličku alebo niečo pred sebou, ale vyslovene nedávať tieto pomôcky na tlačenie pred sebou. Keď už začne chodiť samé a má to zvládnuté, potom sú tieto tlačítka už samozrejme ok. Ja mám takéto info a držala som sa toho. 💁☺️
Obe deti som drzala za ruku, ked sa chytali chodit a nijak im to neublizilo 🙈 mladsi dokonca sam zacal v 11. Mesiaci. Riad sa svojim pocitom. Nechaj malu behat co najviac, nevh trebars tlaci kocik, posad ju na odrazadlo, nech si posilni nohy. Co najmenej nosit, vozit.
@domka222 tak náš keď už chodil, tak veľmi rád tlačil taký vozík kam sa dalo nakladať kadečo...v IKEA sme kúpili...asi závisí aj od dieťaťa, no náš tlačil veľmi rád. 😃
A s tým súhlasím na 100% že doktori sa nevedia zhodnúť a niekedy je to teda dosť problém, lebo nakoniec musíš rozhodnúť aj tak sama. 😒
Najprv by sa mala sama v priestore postaviť a až potom začne neskôr sama chodiť
@autorka pises malo informacii.
To vodenie za ruky iba oddiali chodenie. Nepises ako sa dieta pohybuje.. kedze zacalo stvornozkovat do 8m co je myslim fajn,tak nieco sa stalo potom. Sadlo si same alebo nie? Choroby? Kolko hodin denne dieta stvornozkuje a kolko sa vozi v kociku?
Stvornozkuje cez prekazky napr po schodoch? Hlavne nenosit na rukach a ked tak v polohe pri ktorej zapaja svaly... Nechaj stvornozkovat aj vonku.
Ahoj, ako ste nakoniec dopadli, kedy začala chodiť? Akoby som to čítala o svojej, zajtra má 17mesiacov a sme na tom rovnako.
@viktoria63 a malinká aspoň stvornozkuje rýchlo a sebaisto, šplhá sa, prelieza, je pohybovo zdatná? Kedy sa začala otáčať na bruško, stvornozkovat?
Moja síce dokazala všetko skoro, no stvornozkovala 9 mesiacov🤦♀️ (a nechodila). Všetky nohavice mala na kolenách predrate, lebo lozila rýchlo a vela, jej chodenie asi nechýbalo, všade sa dostala… začala, až keď bolo teplo, dali sme jej kraťasy a jej sa začali odierat kolienka🙄, to už išlo rýchlo 🫢
@tiika ďakujem za odpoveď 🙂. Áno štvornožkuje perfektne, vylieza na gauč, chodí okolo nábytku, vie prejsť za ruku (to ale nerobíme)..U nej bolo všetko neskôr, začala sa pretáčať na bruško až v 10mesiacoch,sedieť a plaziť sa až tesne po roku, štvornožkuje asi od novembra. (je októbrová). Kým nezačala štvornožkovať sme chodili cvičiť k fyzioterapeutke, každý jej pokrok sa objavil až po cvičení.. Teda staršia dcéra chodila sama už v roku, mladšia je lenivšia. Mali sme aj termín u neurológa ale kým prišiel termín vyšetrenia už vedela všetko čo by v tom veku mala..tak snáď to už čoskoro príde..
Ja mám taký istý problém ako vy vedeli by ste mi poradiť mám dcéru ktorá má 17 mesiacov tak isto okolo nábytku chodí boli sme snou u fizio ale výsledky všetko má v poriadku len to ze ona sa mi neplazi príde mi ze je strašne lenivá má aj choditko ktoré si tlači sama keď ju vodim za ruku tak ide ale už keď sa ma sama pustiť tak nejde skúšam jej dávať aj do ruky a hodí na zem nechce opriem ju o sedačku a volám ju ku sebe a nejde a keď ju pustím aby stala tak sa hodí na mňa nemá takú rovnováhu stat ale keď ide z choditkom ktoré tlači tak ide ma aj takú ohradku o ktorej si chodí
@ivana2389 Asi to chce naozaj len čas... Moja nakoniec začala chodiť bez pomoci sama nesmelo v 19 mesiacoch, no dlho ešte štvornožkovala po byte po dlážke.. Teraz má 21mes a konečne chodí perfektne sama doma aj po vonku. Možno jej trochu pomohlo že sme začali chodiť na Babybalance, boli tam chodiaci rovesníci a je možné že to od nich odkukala. Tam som s ňou chodila za ruku až sa raz odvážila aj sama. 🙂
@viktoria63 lebo hovoria Ze by mala chodiť v 18 mesiace ze potom je to problém moja ma už 18 mesiacov a nestojí mi ešte sama stale padá na zem a ešte sa bojí ale ked ju jemne chytím za ruku tam ide tak si myslím ze nemá ešte stále tu rovnováhu
@ivana2389 a boli ste aj na neurológii? A fyzioterapeutka vám dala nejaké cviky? Kedy začala sedieť? V iných oblastiach nezaostáva? Ak nie tak potrebuje ozaj iba viac času. My sme chodili tiež k fyzio, bolo podľa nej všetko ok ale dala nám vždy nejaké cviky. Moja presne tak isto, zdalo sa mi že má problém s rovnováhu ale ona začala sedieť až v 12 mesiaci a 4nožkovať v 14mesiacoch, preto mala posunútú aj chôdzu.. Zašla by som na vašom mieste pre pokoj v duši na neurológiu, ak tam povedia že je všetko ok tak sa s tým netrápte.. Určite zasa vynikne v inej veci, napr naša mala motoriku oneskorenú no zato sa veľmi rýchlo odplienkovala behom pár dní teraz v 21 mesiacoch.
@viktoria63 áno boli sme povedali ze je všetko ôk ona aj sedí pekne ona nemá z ničím problém je len trošku lenivá doktor povedal ze jej dat treba čas
Kedy zacne chodit, nie je podstatne, to su len take orientačne tabulky. Dolezite je, aby co najviac stvornozkovala, pretoze tym si spevni svalstvo okolo chrbtice. To ze chodi popri nabytku do boku je v poriadku, tym si spevnuje zase ine skupiny svalov. Neboj sa, ona vie, co robi 😉
Za ruky isto nevodit, vtedy je chrbtica, brucho... v uplne inom postaveni (predpokladam, ze ani Ty nechodis s rukami vystretymi nad hlavou).
Neboj sa, ona sa rozbehne, sama bude citit, kedy je na to pripravena. Hlavne urcite nenutit chodit nasilu, "aby si zvykla"... Uz len krokomer na plienku jej chyba a povinny pocet krokov absolvovat aj keby si nohy zodrala a pluca vykricala... Toto isto nie.
Ja viem, ten tlak a rady starsej generacie su v tomto niekedy narocne, lebo ved my sme uz v 6 mesiacoch povinne sedeli (podopreti vankusmi z troch stran), v 12-tich chodili... ked nas nemohli vodit za ruky rodicia, sup do "pavuka"... a dnes plnime cakarne ortopedov a neurologov. A medajlu za skore / vcasne dosiahnute mylnika sedenia a chodze nam nikto nedal a ani by nam nepomohla.
Nechaj teda dcerku stvornozkovat a hrat sa a tes sa z toho, co robi a v com napreduje ona a neries to, co este nevie, lebo sa kvoli tomu nestihnes tesit z toho, co uz dokaze. Ako motivacia na chodzu stacia hracky ciastocne mimo dosahu, bud vyssie alebo na opacnom konci nabytku... Ku ktorym sa vie dostat svojou snahou.

@evaachesa tiež mi na fyzio povedala, že chodítko na tlačenie ok,keďže dieťa má ruky v normálnej výške,nie ako keď sa drží s rukami dohora a vodí. Napríklad moja ho použila asi 5x, aby sa osmelila sama pustiť do priestoru. A v tvojom príspevku hovorí o chodítku v ktorom sa sedí,nie ktoré sa tlačí