18 mesačná dcérka má horúčky

kiks1992
19. feb 2022

Ahojte maminy potrebujem radu mam 18mesacnu dcérku od pondelka ma horúčky39 a vyssie utorok ustúpili boli sme pri lekárke vraj je mala zdravá ze to zo zúbkov v stredu som opäť volala lekárke ze hoci teploty nemala nevie dýchať aký má upchaty noštek a kašle strašne poslala nám elekt.recept na antibiotika a tu potrebujem radu .. berieme amoksiklav sirup mucosolvan na vykasliavanie a fenistil kvapky ale dcerke sa vôbec nepolepsilo volala som včera pani doktorke tak ma odbila s tým ze lieky niesu čarovné nápoje ze záberu na 1.krat ale od stredy do dnes berie aj antibiotika aj na kašeľ a žiadne zlepšenie ani o trosku noštek stále strašne upchaty wj keď odsavame kvapky dávame kašle ako 40rocny fajčiar.. myslite ze mam mucosolvan vymeniť za niečo iné?

ibrunova
19. feb 2022

Kašľať musí, aby vykašľala hlien, to bude dlho trvať, nič nemeň zatiaľ. Má aj teplotu?

kiks1992
autor
19. feb 2022

@ibrunova ďakujem krásne troska stresujem prvé dietatko a prvýkrát je chorá tak ani neviem ako dlho...nie nemala zatiaľ ráno 37,4 wle to je vraj normálna u deti len ten kašeľ nás trápi a noštek

ibrunova
19. feb 2022

@kiks1992 ak nebude teplota stúpať, tak len vydržať, hlavne veľa čaju, to je veľmi dôležité,aby klesala teplota, inak by nebolo z čoho potiť. A existujú aj kvapky do nosa do 1 roka alebo eukalyptová masť, trochu to prerazí. Neboj nič,bude sa to zlepšovať, ten kašeľ znie hrozne, ale je potrebný, hlien musí von, inak by sa to mohlo skomplikovať. Ale Mucosolvan posledný raz večer nedávaj tesne pred spaním, inak ju bude drhmúť v noci.

kiks1992
autor
19. feb 2022

@ibrunova ďakujem za radu snáď vyzdravieme rýchlo a bude dobre a s tým mucosolvanom tiež ďakujem dávala som jej doteraz tak pol hodinu pred spaním ale budem dávať skôr

simona92101
19. feb 2022

@kiks1992 mucosolvan na noc nedavaj,lebo ju logicky bude dusit.nato su tie fenistil kvapky.nostek skus vykvapkat morskou vodou,potom riadne odsaj,a strekni kvapky do nosa.na zriedenie hlienov nasad Sinupret kvapky

kiks1992
autor
19. feb 2022

@simona92101 čiže na noc fenistil kvapky a mucosolgan nedať max
Tak 2-3 hodiny pred spaním môžem?

brankovamama
19. feb 2022

Ja používam vincentku, sprej do nosa, to je myslim od 6.mesiacov, nechám chvíľu pôsobiť, odsajem sople a potom kvapky do nosa. So soplením a kašľom je to na dlhšie. Fenistil máš dávať len na noc?

eriksonka1234
19. feb 2022

@kiks1992 doporučujem kúpiť inhalator a inhalovat, keď nebude chcieť cez deň, zapnúť v noci. Zíde sa, aj keď bude staršia.

hennyinnsbruck
19. feb 2022

Ja nechapem davanie antibiotik bez vysetrenia🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
Naco?

Moja od piatku 40tky ,kasel jak tuberak,zahlienena krv ok no nic zastupujuca nariadila kalobu ,Thymian caj aj krem na hrud,teplotu zrazat.

Moj by povedal:teplotu zrazat ,vlhko v izbe s to je vsetko.

nikpa
19. feb 2022

@kiks1992 od stredy berie ATB a stále má teplotu? Ak áno, teplota by už nemala byť. Ale ak už len kašle tak je to normálne, ten kašeľ môže trvať aj 2-3 týždne. Naši keď dostanú kašeľ, aj po ATB aj po niekoľkých sirupoch sa viackrát stalo, že neustúpil a trval ešte niekoľko týždňov. Až sám pomaly odznel.

zuzahajdulka
19. feb 2022

@kiks1992 chodte na urgentny prijem do nemocnice. Tam vam dcerku vysetria komplexne a nie ako tieto vyhorete obvodne pediatricky. Moze mat zapal pluc, cokolvek, treba malej pomoct.

kiks1992
autor
19. feb 2022

@nikpa teplotu uz nemala až dnes ráno 37,4 ale takáto je u deti vraj normálna ešte len kašle dosť toho som sa bala

zuzliq
19. feb 2022

@zuzahajdulka kašlajúce dieťa s plným nosom určite nie je stav na urgentný príjem. Ty si asi doteraz nič urgentné nevidela...

yoxinka
19. feb 2022

@kiks1992
Ahoj, ja odkedy som začala používať vlastný rozum, nikdy som nebrala atb bez vyšetrenia. Pokiaľ som nemala na to dôvod (výtery, CRP, vyšetrenie krvi), ATB som odmietla. Keď bol dôvod a brala som ich, zabrali najneskôr po tretej tabletke. Pri deťoch postupujem rovnako. Mám tri deti, najstarší syn má 10 rokov a moje deti boli kadejako choré, mali horúčky 40tky, kašle, sople, všetko … v 98% prípadov CRP, prípadne výter NEPOTVRDIL bakteriálnu infekciu. Mladšia dcéra nenala ATB nikdy, staršia 5 ročná raz Pamycon do nosa, syn 10ročný raz Pamycon nos, raz do oka, lebi mal zápal a raz po operácii sa mu rozbehla slabučká infekcia, tak sa natierala ATB rana, toť vsjo. Na tvojom mieste, nepchám do dieťaťa ATB, takto vznikajú rezistencie a pokiaľ bude tvoje dieťa reálne atb potrebovať, nezaberú. Išla by som s dieťaťom na urgent s tým, že mi ho pediatrička odmieta vyšetriť a ordinuje cez telefón, tam by som trvala minimálne na CRP. Ale to len v prípade, že má decko aspoň 40teplotu a ja ju neviem nijako zraziť, nie že 38,2 a ja letím na pohotovosť🤦‍♀️. Keby bolo negatívne, idem domov, ATB do koša a ďalej si riešim dieťa ako pri klasickej vírusovej infekcii.
To, že dieťa vlhko kašle je normálne a žiaduce, ako inak sa ten bordel má dostať z dýchacích ciest? 🤷‍♀️ Vlhký vykašliavací kašeľ mi u detí pretevával aj 3 týždne po chorobe. Už im nič nebolo, ale stále si odkašliavali, to je normálna vec.

simona92101
19. feb 2022

@kiks1992 ak este cez den spi,tak mozes aj pred obednym spankom dat fenistil,alebo Tussin kvapky,maju upokojit aby cez spanok nedusilo. A ten Mucosolvan naposledy okolo 17tej. A ten inhalator ako ti tu radili je tiez dobra vec.popripade,dat do izby na radiator mokry uterak,na uterak nakvapkat mentolove/eukalyptove kvapky,vela vetrat,vyvysene spanie. Tie ATB by som nedavala pokial nevysetrila..

zuzliq
19. feb 2022

@kiks1992 Ja ti poradím komplexne. Malé deti sa veľmi rýchlo prehrajú, teplota môže rýchlo stúpnuť. No teplota väčšinou nie je tvoj nepriateľ, je to jeden zo signálov. Keď vybehne dcérke teplota nad 38.5, začni zrážať antipyretikami (paracetamol, ibuprofén). Ak teplota na čas ustúpi pod 38.5, viac nezrážaj. Telo takto bojuje s infekciou. Ak ju zrazíš moc, predlžuješ chorobu. Dávaj veľa tekutín a vitamínov (v prírodnej forme-ovocie, zelenina, kyslá kapusta). Po zhruba dvoch dňoch sa buď prejavia iné príznaky (kašeľ, sopel), alebo teploty ustúpia. Ak neustúpia, navštív lekára. Vtedy už vie posúdiť, o akú infekciu sa jedná a či je potrebné dať nejaké lieky. Dovtedy je návšteva lekára väčšinou zbytočná a dostaneš zbytočne veľa liekov. Kašeľ a sopel sú normálne a v istej miere aj žiadané prejavy ochorenia. Netreba ich za každú cenu potláčať liekmi. Samozrejme, ak sa dieťa budí na kašeľ, treba už zasiahnuť. Najúčinnejšie je počkať a väčšinou to prejde. Fyziologický kašeľ môže trvať aj 5 týždňov. Ak má dieťa bolesti (napr uši), ak je neprimerane malátne, odpadáva, veľa vracia, má silnú hnačku, má modrasté pery, treba okamžite konať. U tak malého dieťaťa je hrozba dehydratácia väčšia ako hrozba teploty (samozrejme sú deti, ktoré mávajú febrilné kŕče, tam je to iné). Jednoducho väčšinu detských chorôb musí rodina zvládnuť podávaním liekov proti teplote, vitamínov a tekutín. Nedajú sa urýchliť a treba ten týždeň vydržať. Držím palce.

yoxinka
19. feb 2022

@zuzliq
A presne, do 38,5 nepodávať žiadne lieky na zrážanie teploty. Pred pár dňami tu písala maminka v úplnej panike, že jej bábo ma horúčku a že sa bojí, že pôjdu do nemocnice. Z diskusie neskôr vyplynulo, že dieťaťu dokopy nič nie je, len má sopel a kašle a maximálnu teplotu malo 38,2 🤦‍♀️ Akože … 🤷‍♀️

kiks1992
autor
19. feb 2022

Ďakujem vám žienky každej jednej teploty našťastie už niesu naša malinka ak má tak ma stále nad 39 co uz horúčky a musíme zrazat po teplotách vybehol ten kašeľ a noštek ale zvaldneme to dcérka napríklad je hrava cely dne sa hra nieje žeby nejako nervózna alebo niečo aj papa všetko pek e sama si pýta len mne skôr to vadí lebo s ahoj im ako každý o ju ci ju hrdielko z toho neboli a podobne tekutiny ona pije dosť ale okrem čistej vody nechce ani čajík ani nič iné čistú vodičku a vypije mi denne aj 5-6 fliaš 200ml

kiks1992
autor
19. feb 2022

*lebo sa bojím že ju hrdielko boli .pardon mobil si píše svoje stále

yoxinka
19. feb 2022

@kiks1992
Keby ju nejako dramaticky bolí hrdlo, prestane ti piť, lebo by nevedela prehĺtať. Keď ti pije denne 5-6 fliaš!!! a ešte je aj spokojná, tak to nejaká hrozná dráma nebude 🤷‍♀️.

kiks1992
autor
19. feb 2022

@yoxinka asi len vystrašená alebo skôr dráma mama :D ale radšej sa uistiť či nerobím niečo zlé

yoxinka
19. feb 2022

@kiks1992
Keď je bábo spokojné, usmieva sa, hravá je, papá a príjima tekutiny, tak je úplne v pohode … nerobíš nič zle. Ja som mala na dovolenke ročnú dcéru, ktorá mala 40teploty, nijako jej nešli zraziť, malá už bola apatická a vodu som do nej lyžičkou nasilu pchala, v noci sme s mužom malej robili zábaly a cez deň chodil so synom na výlety, nech z tej dovolenky apoň on niečo má. Obtelefonovala som miestnych pediatrov, kto povedal, že sa na ňu pozrie, tam som šla, dýchanie ok, moč negatívny, CRP negativ, hrdlo, uši vsětko ok. Ďalšia dcéra mala 2mesiace, keď sa mi doma začala dusiť hlienmi, už pískala, nevedela dýchať poriadne, teploty, apatická, zase pediatrička, liečba s tým, že keď sa jej cez víkend nepolepší, resp. pohorší, okamžitá hospitalizácia. Aj toto sme zvládli doma. Takže také, že dieťa má trochu teplotu, soplík a kašlík a inak je úplne ok, to fakt nie je dôvod na stres.

marlent
19. feb 2022

Ak ju boli hrdielko je dostat lizatka v lekarni na bolest hrdielka..
Ako ti baby radili kup inhalator je to super a urcite sa zide je to naozaj rozumna investicia..nasledne vies do neho dat napr yabro je to inhalacny roztok ktory vie velmi pomoct.
Je dolexite poztiet ako dycha ci to nema uz na prieduskach- na krku v strede akoby si pomyselne spojila kucne kosti je jamka posad malu a pozri ci ked vdychuje sa ta jamka prehlbuje, pripadne vyhrn tricko a pozri ci vtahuje pod rebierkami ak sa prehlbuje tak ss jej dycha zle a pravdepodobne ide uz o priedusky a to by som s tak malym dietatkom riesila pohotovostou.
Na vyjasliavanie funguju aj naklepy ak mas doma fit loptu tak ti mozem poslat video ako sa to robi (to mozes pouzit aj ked priedusky nema jednoducho len na ulahcenie vykasliavania - ucili nas to na lieceni v tatrach.
Vrla vela pit ak nechce jest neries dolexite su tekutiny

sono2
19. feb 2022

@kiks1992 ale kašľať musí
Možno vôbec nepotrebovala atb tie sa dávajú až po zistení crp. Jej robili?
Uvedomuješ si, že jej zbytočne pchaš kadečo?
Kašeľ môže kľudne trvať dva týždne úplne strašný kašeľ pár dní, doktorka ti dobre povedala.
Minimálne sa len zráža teplota, kašeľ sa rieši až mokrý alebo teda, keď dusí. Atb sa dava až po vyšetrení krvi a to najskôr na 3 deň keď sa vidí že teploty nemajú tendenciu sa predlžovať.

marlent
19. feb 2022

@sono2 tak uz jej to dala uz je zbytocne polemizovst ci ich potrebovala alebo nie ..
Je to jej orve dieta prvy x chora tak spravila to co jej mudr povedala (od toho predsa lekar je preto neliecime deti doma ale idemr k niekonu studovanemu)
S tym ze ich nasadila zbytocne suhlasim.

sono2
19. feb 2022

Moje dcéry nikdy nepili čaj. Vodu. Teda dojčim a dávala som vždy aj úplne malým olynth od 2 rokov.
Sopla sa treba zbaviť dotoho čistiť roztokom
Nič komplikovane.

sono2
19. feb 2022

@marlent tak podľa toho co píše, nikdy by riadny doktor nedal tak malému dieťaťu atb po telefóne. To čo je za móda na slovensku. Klasicky mala dcéra kašeľ nádchu. Skus vidno keď jej neni po nich nejako extra lepšie, že neboli vôbec nutné.
Či chcela ďalšie, keď volala že dcére nezabrali

zuzahajdulka
19. feb 2022

@zuzliq , pls, ako mamicka zisti u dietata zapal pluc?

marlent
19. feb 2022

@sono2 skor si myslim ze sa bala ci je vyvoj choroby v ramci normy alebo nie...
Ja ju chapem tiez mam prve dieta s detmi som pocas zivota neprisla do styku sama chora nebyvam s maminou som sa nemala ako poradit kedze na materskej bol so mnou tatino ten riesil vsetky moje choroby no ten uz nezije.
A s kym sa poradis? Ja osobne radsej zavolam mudr ze toto toto toto sa deje ma sa takto je to ok ? V nasom pripade vsak mame stastie na lekarku ze nepredpisuje atb hala bala

marlent
19. feb 2022

@zuzahajdulka tazsie sa vacsinou dycha...pri prieduskavh sa napr vtahuje ta jamka v strede krku