icon

2,5 ročný syn máva nestrávené jedlo v stolici

celiaticka
20. mar 2016

Ahojte maminky. Prisla som sa poradit nakolko dr steri bral a su poriadku. Problem je v tom ze syn(2r5mes) kakaval uplne ze super. Ale sem tam sa stalo ze nieco mu nestravilo len sme s toho netobili halo doma. Pred cca 3tyz mal hnacky teda nieco skor nesadlo ale nebol ze kakal 10x. Len chudak on bol v tom case hladny a muz mu dal cez noc UM ale ze len na chut aby oklamal brusko. A s toho kazde 3h stolica. Tak sme nasadili dietu a potom 3den ako tak ale stale kakal 3x. Myslim ze tam nemal nic na pohlad. Len stale je nestravena hlavne mrkva uplne kuzky vidiet. A vobec sa mi nepaci. 3tyz dijetnejsie varime nic nepresalame trosku korenie a na stave. Nic tazke prepalene. Ovocie papa skor by na kila zjedol. Hlavne jablcka mu chutia a banany ale to aj pred tym papal a aj vo vysich davkach a bol klud. A po tomto probleme kaka 3x za den a nic neje co by ho prehnalo aj viac odstup medzi jedlami ma. Prestali sme davat UM ale papame probioticky jogurt s niecim ako banan alebo kukuricne cerealie. Predsa mliecko potrebuje. Up 1x sme dali ale hned do 1.5hod sup a bolo nalozene. Tak sme neskusali. Co by ste mi poradili alebo ku akemu doktorovy ist.

PS:Ja som celiaticka 5r a syn je v takomto stave a nerada by som nieco zanedbala. Priznaky typicke nema. Skor ako keby 2zdor chytil.A je dost naladovy lebo ze pri detoch je to tazke zistit. A co som citala len s biopsie 100%potvrdia.
Co poradite? Ako postupovat alebo robit?

Strana
z2
hrjanka
20. mar 2016

Smer gastroenterolog

izabela333
20. mar 2016

aj môj syn máva nestrávené kúsky v stolici...mávame to aj my dospelí..myslím, že toto netreba riešiť..skôr tú častú stolicu ako píše mamička - s gastroenterológom.

katka1981
20. mar 2016

@celiaticka, nasa ma celiakiu, hnacku nemala nikdy v zivote. Na hnackovanie je u nas muz a on ma intoleranciu kr. bielkoviny a to moze mat aj tvoj syn, moze mu vadit kr. mlieko, ci uz laktoza alebo bielkovina. Ako prve by som sla k pediatricke, aby mu vzala krv na mlieko a lepok. Normalne ale musi papat dostatok ml. vyrobkov aj lepku. Medzi 2.-3. rokom je sanca, ze sa uz celiakia zachyti. Skor nie. A na zaklade vysledkov sa uvidi.

pragmaticka
20. mar 2016

Moja mava tiez obcas nestravene zvysky. Vobec ma ani nenapadlo zeby to mohlo nieco naznacovat a mala by som to riesit.Inak moja tiez obcas kaka aj 3x za den.Ona proste je, kym vidi ☹ take porcie ako dospeli. Musime ju vzdy krotit 😀 Bohuzial v jaslickach aj ked sme ich nato uz upozornovali, ju nie vzdy stopnu. Preto cez tyzden ide aj 2-3x na velku. Musim im to znovu pripomenut! Inak ma aj hrozny Ekzem. Alergologicke testy mi zamietli, ze je este malicka

celiaticka
autor
20. mar 2016

@hrjanka
aj som rozmyslala len nechcem byt nejaka hycacka co hned leti podoktoroch ale urcit budem

@izabela333 No ja neviem co ako ja mam 😆 ale mna hlavne to ze 3x nalozi stve. Dr. Mu brala steri ci nema nejake bakterie ale ze ok a to sme cakali tyz len na taketo vysledky no hruza

@katka1981
ani on nehnackuje. Je to kasovite aj farba je ok taka horcicovo hneda. Lepom je myslim dostatok kazde rano chleba,potom aj rohlik zje samotny zvlast ked mal tento problem na tom zil.ale aj moje zjedol ale menej zase ked mna videl jest tak som mu dala. A mlieko teda tu bielovinu by sme si vsimli mozno aj ked bolo zavadzanie mlieka ale znasal to myslim normalne to len teraz nejak mu to. Chudal ani puding sa mu bojim dat nech nevykaka aj nieco ine. A tvoja mala mala ake priznaky lebo co som kuk na nete vsetko len vseobecne

celiaticka
autor
20. mar 2016

@pragmaticka
no aj nas je inak zrut dobry niekedy cakt zje viac ako ja ale je vysoky a aj vahu ma taku normalnu. Len vies nas tak nekakal a mne sa to nepaci a par dni dozadu si davam pozor co mu dame a a akom case a stale to iste. Preto som sem uz napisala lebo fakt neviem s ciho by to mohlo byt. Ale aspon potesila ze sme neni sani taky palkaci

katka1981
20. mar 2016

@celiaticka, problem s mliekom nemusi nastat pri zavadzani, moze nastat kedy kolvek aj v 30-tke. Akakolvek alergia alebo intolerancia moze prist nahle. Priznaky: nafuknute brusko, aj ju bolelo, lenze ona jedla piate cez deviate, miesala roznu zelninu, ovocie, proste lubila papat a tak sme to pripisovali k tomu. Unavena, mrzuta, nervna, jak cert, velmi zle spavala v noci, od 2 rokov nechcela cez den, to len nasilu, strasne hystericke zachvaty, silny vzdor, bola bleda, neskor som si uvedomila, ze mala velmi objemnu stolicu, sice po vykakani, ritku mala vzdy cistu, stolica vyzerala normalne, ale ako rocna uz chodila na WCko lebo by na tom v serbliku uz sedela. Chora nebvyala, max. sopel pri zubkoch. Prvu nadchu mala az ked bola v skolke, ked mala vyse 3 roky. Vysku, vahu mala vzdy tabulkovu.

katka1981
20. mar 2016

@pragmaticka, ekzem byva casto prave kvoli kr. mlieku. A z krvi sa to da lahko zistit a to robia aj rocnym detom.

hrjanka
20. mar 2016

@celiaticka ja som tiez celiaticka + mam alergiu na kravske mlieko, dcerka je odmalicka drobna, bude mat dva roky a nosi 80 velkost...v jej necelom roku sme sli na gastro, doktorka jej spravila len sono a zobrala krv, vsetko OK, ale vravela mi, ze keby to bolo s malou vaznejsie, krv v stolici, vyrazne neprospievanie, unava atd., tak by hned robila aj gastroskopiu, ze ta sa robi aj u tak malych deti. Ja som tam radsej sla, aj ked moja mala je zivel, papa za troch, ale ta vyska a vaha je u nej dost vyrazne podpriemerna...radsej zbytocne hysacit, nez zanedbat a potom sa trapit s nasledkami

katka1981
20. mar 2016

@celiaticka, kolkokrat denne ti kaka? Ono ak by prijmal viac vlakniny (vela ovocia), takmoze kakat viackrat za den. A napr. ak by nepozul dobre surovu mrkvu, mozu ostat zvysky. Ryzu natural nestravi dieta do 3 rokov, preto sa ani nedoporucuje do 3 rokov.

rondicka
20. mar 2016

A v tomto veku nechodi este sam na nočnik? Pochopila som,že asi naloži do plienky😮

celiaticka
autor
20. mar 2016

@katka1981
Akoze uprimne som v soku vsetko co si napisala nas syn. Ked bol maly babo zle spaval ale skoro mu sli zubky. A od roka no hruza zuby sli a katastrofa spankom. No to by bolo na dlho. Mrzuty je teraz, naladovy a hlavne furt by chcel jest ale kraviny. A ked mal tyz. dijetu vobec nejedol mlieko ale nebol az tak mrzuty ale sedeli sme len doma. No ja som chcela aj ucit bez pleny ale tak ma amok ked sa pokaka do plienky ze az place ale ja ho nehresim ani nic. Ale cikanie zvladame len to kakanie. A to mi pediatricka vezme krv alebo ku komu ist ked to chcem riasit cim skor.

winni
20. mar 2016

@celiaticka bud rada, že kaka .. čo by som ja dala za to, keby sa moja trojročná dcérka SAMA vykakala a vôbec by mi nevadilo, že aj trikrát za deň a áno aj ona máva v stolici nestrávene jedlo, naša DR aj na gastre tvrdia, že je to normálne, hlavne z ovocia, keď sú šupky a zeleniny tiež, napr. kukurica, hrášok, mrkva tie sú ťažko stráviteľne, nadúva z nich a aj my dospelí mávame nestrávenú stravu v stolici. Pokiaľ ti papka normálne a príjem tekutín neklesol, tak by som nestresovala a ak ti to nedá pokoj, choď na gastro, kúp probiotika, sucháre, ryžu s kuracím mäskom a zeleninkou mu urob.. Ale pokiaľ nehnackuje úplne riedke viac ako päťkrát za deň a neodmieta jesť, piť, nemá teplotu, tak to prejde, neboj.

celiaticka
autor
20. mar 2016

@hrjanka on je do muzovej rodiny tam su vysoky. 3 muzi.ma 98cm a 15kg. Aj on sa lubi fakt najest aj dneska dobiezal nech mu dam jest a to po ranajkach bola len hodina. No nejako sme to natiahli aspon nieco viac. On nebyva unaveny skor vymysla ked ho nezamesnam nejako.

@rondicka nie lebo sme boli chory na tie hnacky a dlho sa to vlece. A cez den sa snazime len mame doma este malu dceru a ta si vyzaduje tiez mna a pokaka sa povedcinou ked je sam. Ked je pri mne skusame len nejak sa tam nezadarilo preto cim skor toto vybavime tak sa vrhneme aj na 10p% dotoho len stresovat ho fakt nechcem ked len sam povie kakal a ze kuk a tak ma strach a to ho nekarham @katka1981

celiaticka
autor
20. mar 2016

@katka1981 pokym to na tel natukam aj odpises hruza. 3x kaka. A ryzu kupujeme taku v tych papierovych sackoc myslim gulatozrnu ale ta mu nijak neskodi lebo to sme uz skusali a natural ani neviem ci jedol ale asi nie

katka1981
20. mar 2016

@celiaticka, nasa bola velmi narocne dieta od 3 tyzdnov, mala silny reflux, koliky, zuby cista katastrofa, nocne mory, spanok hroza, naladova, ono k zmene doslo asi rok a neskor po diete. Ale pozor, ono to moze byt aj povahou, u nas urcite. Ked mala 2 roky a 4 mesiace sli sme k psychologicke, to bolo uz strasne, aj logopedicke, lebo rozpravala strasne malicko. Nic nam tonepomohlo. Je strasne tvrdohlava, ale ked potajme zjedla v skolke lepok, spoznali sme to. Ono ked mas uplakane, narocne dieta od narodenia, tak si z toho otupena a velakrat ti ani nenapadne, ze nieco nie je ok. Raz mala robeny rozbor stolice a nasli sa tam zvysky masa, co je nejaka metabolicka porucha. Dr. nam len povedala, ze to treba zopakovat, ze niekedy sa to stava, nastastie to uz bolo potom ok. Tie testy som jej dala robit lebo ja som chytila plucne chlamydie, mykoplazmy, cierny kasel..... a musela ist preto aj mala aj muz na krv. Tak som povedala dokine, nech jej preventivne vezme aj na mlieko kvoli muzovi a lepok, lebo nedavno kamoskinej malej zistili celiakiu a ta trpela na zapchy a ten problem mala parkrat aj nasa. Ona ked kakala, my sme cupeli pri nej a drzala nas a tlacila. Dr. nechapala, ze ved ona nema ziadne priznaky. Ale mala, to nafuknute brusko, raz sme sli zo skolky, rovno k dr. ze ju boli brusko, preklepala ju, davali sme probiotika a bolo. Nasa do 3 rokov nepznala sladkosti, ona si v obchode vybrala brokolicu, cervenu kapustu....max. od 4 rokov domaci kolacik ale teda to by zjedla aj 6 naraz. A potom niet divu ze mala velku brusko nafuknute. A dodnes je taka, ak jej nieco chuti zje riadne. Ale brusko ma uz rovne. A ako zabrala dieta ma aj konecne tuk na brusku, predtym nemala ziadny, ale ked sanajedla mala ho velke, lebo ju nafuklo. Na biopsii jej vysiel Mars 3C.

celiaticka
autor
20. mar 2016

@winni bodaj by si mala pravdu. Teplotu myslim nemal ani. Ale este aj sam dojde ze chce jest ale hluposti a jedno cez druhe. Jabko papa aj zo supkou ale to by aj 3zjedol na posedenie a to by len bolo. teaz varime hlavne varene polievky zo zeleniny a stale toto ma a aj kuracie maso jedom 4dni a potom nic nechcel tak papame ine

katka1981
20. mar 2016

@celiaticka, poviem ti pravdu neviem to posudit ci je 3x vela alebo este ok. Nasa chodila asi 2x ale vecer isla 2 niekedy aj 3 kola. Cize sedela na wcko aj 45 minut a my sme si mysleli ze to robi schvalne ze nechce ist spat, ale ozaj dala 2-3 davky. Vies ja osm kedysi chodila malo na WC. Ale teraz idem 2-3x v pohode, v zavislosti od toho co zjem. Uz vyse roka pijeme rano smoothies a to na wcko super zabera. Mala chodi vacsinou vecer, niekedy aj v skole a niekedy ide aj rano. Ale hovorim, to je vdaka smoothies, ved to je jak prehanadlo, ovocie, zelnina, voda. Mava tvoj syn nafuknute brusko? Ono Sophinka mala nozicky, rucicky tenke, ale nie nepekne, len nebola tlsta a brusko gulate, tak sme si mysleli ze niekde sa jej to ukladat musi, ritku mala doslova plochu, no a presne taku istu postavu mala svokra, chude ruky, nohy a velke brucho. A div sa svetu, svokra ma celiakiu a presne ked som citala priznaky celiakie som sa docitala, ze takto presne vyzera celiatik. Vela veci som si zistila az ked nam vysla celiakia z krvi.

katka1981
20. mar 2016

@winni, ano presne, aj ja mavam supky z rajcin, presne co pises o tych zvyskoch, to je normalne.

zitaje
20. mar 2016

No ja neviem, moj ma tiez dva a pol roka, cca 96cm, 14kg, pride mi akurat. Kaka tiez vacsinou 3x denne, a riadne nalozi do nocnika, ale papa vela ovocia. Ja v tom nevidim nijaky problem, to je zle? Vsak hnacku nema, lepsie ako keby mal zapchu, nie?

zitaje
20. mar 2016

@katka1981 teraz som docitala tvoj prispevok 22:34 a tusim sa musim predsalen zamysliet... moj drobec ma tiez tenke ruky nohy a velke brucho, ale on ma pupocnu herniu, tak som si myslela, ze preto. Tak mozno aj pre ine? No idem asi studovat....

celiaticka
autor
20. mar 2016

@katka1981 no kati no to ma brutus ako ja. Ja som zjedla tento rok cestovy muz si pomylim a mna hned teda nekomentujem co robilo. Ale maly ma tiez brusko take vypukle ale to mal od mala lebo tiez refluxi po kazdom kojeni ale brutalne. A tiez malnnejake koplikacie kvoli zubkom nechcel papat a bol dehydrovany bol na Kramaroch ale nic vazne. Len sa zavodnil. Tvrdohlavy je inak ale nebyval az tak. A dost naladovy. Aj dnes jedol na vecdru maso a ryzu a mi salat s muzom a total amok ze on nebude toto jest. On tiez nocne mori ale ze nik nespal v panelaku. No skusime to co na to bude asi nieco. Lebo ja som mavala hnacku zapchy a dookola a dost naladova az depresivna. A to mi preslompo lepku a hned ako tvoja mala march 3ç tie su vazne

katka1981
20. mar 2016

@celiaticka, poviem ti na rovinu, ty si celiaticka, urcite mu tu krv daj zobrat na mlieko, lepok, ja som malej dala aj pre istotu na stit. zlazu pri jednom odbere. A ked sa nic neukaze, raz do roka to daj zopakovat, lebo je tam dost vysoka pravdepodobnost, ze ju zdedi, ale jasne ze ani nemusi. My cakame babo, a je mi jasne, ze moze mat celiakiu rovnako ako Sophinka, takze testovat budeme urcite, tomu sa nevyhneme. Dvokre to kedysi zistili bud z krvi alebo nejaka sarlatanka, nikdy na biopsii nebola, cize my sme vobec nebali svokru do uvahy, ona si kopec diagnoz urcila sama a teraz vidime ze je prepnuta urcite z toho, ze nedrzala striktne dietu, jej pribudla epilepsia, kt. ked jej neurologicka diagnostikovala, tak povedala, ze to je blbost, ze ona ma alzheimera, ze to sa jej viac paci, lieky neberie, ani k nej nechodi, ma aj silnu osteoporozu, ziadnu liecbu neberie, lebo je mudra jak radio Jerevam na nej ukazkovo vidno ze neliecena celiakia urobi z cloveka totalneho debila.

celiaticka
autor
20. mar 2016

@katka1981 no ked mas sedi na nocniku tak sa nevika ale ked sam sa ale dr vravela lebomsommsa stazovala ze sa nedari a tak ze nech netlacim lebo bude strese a nic neviriesim lebo dcera sa narodila a museli sme na pleny neakceptacia ineho clena rodiny. A on je taky normalny aspon podla mna len brusko ma teta ako tehu maminka. Aj ked je najedeny aj hladny. Ale dam mu to. A to pediatricka spravy alebo mam ist hned ku gastro

katka1981
20. mar 2016

@celiaticka, no ja ti poviem jedno, ze ja som povedala x krat, ze my keby sme nebyvali na dome, nas vyhodia z bytu, vypalia, nas nenavidi cely barak. My byvame pri lese a najblizsich susedov mame asi 200 metrov na druhom kopci a ked mala spustila , poculi to cez zavrete okna, dvere. Rano sa pozri ake ma maly brusko, ak je ploche a po najedeni je tvrde a nafuknute, to je zle. Ako zacala drzat dietu ozaj take brusko nemava a uz nema nozicky, rucicky tenke, uz je peknucka, stale stihla, ona pekne priberala ale uz ma aj ritku, predtym bola plocha. Postavicku ma ozaj krasnu. Ono naladovost, depresie, su velakrat sposobene zapalom criev, telo nevstrebe ziviny, mozog a nervy nie su vyzivovane, a velakrat ti ludia skoncia na psychiatrii a pritom je chyba inde! Napr. nasa chodila cikat od necelych 2 rokov, ale v noci bol problem. Do 4 rokov mala plienky. A skusali sme kadeco a vies naco som prisla? Ze jej to nafuknute brusko tlacilo na mechur. Preto sa v noci pocikala. Napr. mam odkukane, ze v noci mavala zle sny, vzdy ked ju tlacil plny mechur. A napr. ju svrbieval chrbatik a toto som si vsetko uvedomila ked po nasadeni diety v skolke zhresila. Hned som na to prisla. Zrazu bola nervnejsia, v noci sa budila, svrbel ju chrbatik a to brusko zrazu vykuklo.

katka1981
20. mar 2016

@celiaticka, ten serblik to je individualne, to suvisi s psychikou, povahou, tam asi tlacit nijako nepomoze. Nasa bola v tomto super, druhe dieta moze byt presny opak. V strave sme boli striknti a ona zlata vzdy spala co dostala, vymyslat zacala neskor ked mala 4-5 rokov, ale proste neustupime. Teraz v skole vymysla a salaty kt. milovala na obed zrazu nestiha dojest. Ale zemiaky s brokolicou alebo cuketou ci baklazanom tak lubi, ze jej nadavam aby jedla pomaly. To nafuknute brusko u vas, vidim ako problem. Nafuknute brusko su vacsinou kvoli zapalenym crevam. Treba ist k pedine, a ona normalne vezme krv na lepok a mlieko. Je to standardne. Cca o mesiac budu vysledky, mozno skor. Tam sa bud ukazu protilatky alebo nie. Potom mi daj vediet. Na satro su dlhe cakacky, zbytocne by som ho nestresovala, tuto dr. aspon pozna. On je chudacik teraz v najhorsom veku, lekarov sa boji. Nasa od 2 rokov strasne a to sme chodili len na ockovanie. Ked mala 3 roky a bola na preventivke, nechcela sa ani vyzliect nic, dr. aj sestricka skusali vsetko mozne, nakoniec to dr. vzdala ze nic nebudeme ju vyzliekat/ Mala revala a ked jej dr. chytila nozicku, ze ok, klenba je dobra, asi ju posteklila, malej preplo, zacala sa usmievat a odvtedy je s dr. kamoska a ma ju rada. 🙂 Dr. ostala v soku 🙂 Aj sestricku ma rada, vtedy sa to zlomilo.

zitaje
20. mar 2016

@katka1981 tie protilatky z krvi vyjdu uz pri takom malom dietati?

celiaticka
autor
20. mar 2016

@katka1981 no ja strikne dodrziavam hoc sa mi stalo asi 2x od diagnostiky ze som ziedla s mukou obycajnou zahustene ale to nebolo az tak strasne ako solo tie cestoviny som myslela teda na vselico v tom momente. A kosti to ano poznam. Treba vsetko riasit ked sa ti nepozdava lebo nimdy nevias. A svokra tvoja uf iny oriesok mate doma. Ja podla seba viem ze aj po inych strankach sa lepsie citim len mame deticky s 20mes rozdielom tak som bokom ale babo bude ok neboj

katka1981
20. mar 2016

@zitaje, medzi 2.-3. rokom by mali. Mlieko sa da zistit urcite aj u rocneho, lepok medzi 2.-3. rokom. Od 2,5 podla mna v pohode. Ak by nevysli, urcite by som testy v tretom roku dala zopakovat.

katka1981
20. mar 2016

@celiaticka, svokra s nami nezije, to by som tu nezila ja 🙂 A malu nevidela uz vyse roka, tak strasne ju lubi 🙂 Svokru neriesim, som happy ze ju nevidim, nepocujem, nezaujima ma. Muz je rovnakeho nazoru a je to jeho matka.

Strana
z2