icon

2,5 ročný syn máva nestrávené jedlo v stolici

celiaticka
20. mar 2016

Ahojte maminky. Prisla som sa poradit nakolko dr steri bral a su poriadku. Problem je v tom ze syn(2r5mes) kakaval uplne ze super. Ale sem tam sa stalo ze nieco mu nestravilo len sme s toho netobili halo doma. Pred cca 3tyz mal hnacky teda nieco skor nesadlo ale nebol ze kakal 10x. Len chudak on bol v tom case hladny a muz mu dal cez noc UM ale ze len na chut aby oklamal brusko. A s toho kazde 3h stolica. Tak sme nasadili dietu a potom 3den ako tak ale stale kakal 3x. Myslim ze tam nemal nic na pohlad. Len stale je nestravena hlavne mrkva uplne kuzky vidiet. A vobec sa mi nepaci. 3tyz dijetnejsie varime nic nepresalame trosku korenie a na stave. Nic tazke prepalene. Ovocie papa skor by na kila zjedol. Hlavne jablcka mu chutia a banany ale to aj pred tym papal a aj vo vysich davkach a bol klud. A po tomto probleme kaka 3x za den a nic neje co by ho prehnalo aj viac odstup medzi jedlami ma. Prestali sme davat UM ale papame probioticky jogurt s niecim ako banan alebo kukuricne cerealie. Predsa mliecko potrebuje. Up 1x sme dali ale hned do 1.5hod sup a bolo nalozene. Tak sme neskusali. Co by ste mi poradili alebo ku akemu doktorovy ist.

PS:Ja som celiaticka 5r a syn je v takomto stave a nerada by som nieco zanedbala. Priznaky typicke nema. Skor ako keby 2zdor chytil.A je dost naladovy lebo ze pri detoch je to tazke zistit. A co som citala len s biopsie 100%potvrdia.
Co poradite? Ako postupovat alebo robit?

Strana
z2
katka1981
20. mar 2016

@zitaje, celiakia je svina, lebo byva aj bezpriznakova. Nasa mala 3 rocna 97 cm, ona rastla a priberala uplne podla tabulky. Ale bola skor stihle dietaod tych cca 2,5 roka.

celiaticka
autor
20. mar 2016

@katka1981
no seblik je kamos ako tak ale sa otepli a ideme na ostro mebo je dost aj zataty ked ja chcem aby sedel tam inak sedi myslim ako tak sam.
Nas zje aj salat. Muz dava tam mozaleru salam rajciny a to mi je schopny zjest aj 1/3 a ja len zase v dome nieco hladam co do ust aj sa schovavam niekedy. A sladkosti na kila hlavne ako piskoty a nejake keksiky ale redukujem lebo nemu aj to dobre radcej som happy ked zje viac ovocia a zeleniny. A testy dame len dr sa dohodneme. A boji sa urcite ale ked ideme s malou povedcinou aj on ide s nami lebo muz ide s nami. A po odbere krvy no to bude rev. No uvidime krv uz brali ale potopa bola ked bom mensi. Ale to sa oklamal.

celiaticka
autor
20. mar 2016

@katka1981 no presne takyto pristup niekedy treba lebo rodine vztahy su teda ina kapitola do fora tu. Ale ked ti nechyba neni co riesit a jemsvojpravna takze ked sa nelieci jej vec podla mna

katka1981
20. mar 2016

@celiaticka, nasa sunky, salamy a udene nepoznala, slaninu ochutnala asi ked mala 4 roky ale ozaj ze za lyzicku, a sunku len varenu co otec robil doma. To my obcas porajme si dame, ale ona vobec, toto je nedavame. Nedavno ochutnala tatarsku, lebo ja som vzdy robila jogurtovy dressing, aj do salatu alebo miesto tatarky ci majonezy, zial muz nemoze. tak si kupil po sto rokoch tatarsku, no malej to vobec nehuti, ochutnala a za nic na svete nechce. Takze sme radi. Tavene syry nikdy neochutnala, my ich orky nekupujeme, ja som si teraz kupila Bambino, lebo som to nejedla roky a mala som chut, ale zistila som ze som si odvykla, ze mi to nechuti. Takze nastastie, mala ma dobry zaklad, ale zial sladkosti miluje. Takze ked aj ma cukriky, vacinou ma gumene a ma aj 5 balikov, lebo to vzdy jej nechame par a jej to vydrzi vecnost, lebo jej davame max 3 denne, inak jej kupujeme raw tycinky, to je najzdravsie. A z bordelov kinder vajcia ale to uz som aj maminke povedala, nech jej nekupuje, lebo kym nemala bezlepkovu nikdy kinderko ani nejedla. To nechcem kvoli stuzenym tukom, rovnako ako tofie alebo deli, to je to co moze ale tak nic zdrave.

celiaticka
autor
20. mar 2016

@katka1981
no nas papal ked uz som nevedela ako zapiect horku coco a zjedol ale ksichtiky robil a ja ze ake to je mnam. A kinderko nedavam presne za co ty. A gumene cukriky ked som videla s coho sa robia nemusim ani ja. Ale salam decky sunku a parky no to ano aj syrceky zje ale zase nie casto. A ryzu v mlieku ad muleru miluje ani sa neotocim a uz je po nej😀.
a majonezu alebo aj ryby ako v konzerve nejea muz to jedava ani naznak zatial. Ja strasne vela nezjem pri 2detoch ale aspon veceru si doprajem. A syn zje aj za mna. Ale co mi nezje odkedy je vsetko co moze su cestoviny alebo normalne sa hrabe vtanieri ked to vidi. Ani cocoladu normalnu neje. Ja som si vsimla ze ked viac sladkeho zje je dost zivy moc vela energie. A vasa nezje susene ovocie to je tiez fajn myslim. Nas neprejavuje zatial zaujem

govinda
20. mar 2016

@katka1981 spominala si, ze dcerku svrbel chrbatik. Aky to ma suvis s celiakiou?
Ja ako dieta som mala malabsorpcny syndrom a bola som na bezlepkovej diete do 14 rokov, potom sa to pidla lekarov vraj dalo do poriafky. Minuly rok mi zistili celiakiu Marsh 3c :-/. Ja som teda odvtedy na orisnej diete. Dcerka ma 3 roky a stravuje sa normalbe, aj ked teda varim doma bezlepkovo, ale pecivo ma klasické a v skolke sa steavuje normalne. So stolicou problemy nemava, kaka tak 2 krat denne, nie objemne. Ani naladova ci nervna nebyva. Stale ma vsak nizke zelezo. Aj pistavicku ma fajn, brusko obcas vypuklejsie, ale nie extrembe vzhladom k postave. Ale v pislednej dobe riesim to, ze stale ma doskrabany zafok a tiez stehna. Take suchsie to je, rozskrabe do to aj do krvi. Skor som myslela, ci to jie je atopicky ekzem.... No ale posledne 2 tyzdne si skriabe chrbatik, preto sa pytam, ze aky suvis to ma s celuakiou. Tym, ze ja mam celiakiu, moze mat aj mala. Nechcela som ju zbytocne stresovat vysetreniami, no ale casom sa tomu ask nevyhnem.

katka1981
21. mar 2016

@celiaticka, my sme jej nikdy susene ovocie nedavali, my to nejeme, jedine z Dmky Bio susene jablka bez cukru sme jej kupovali alebo domace susene slivky, bez koncervantov, co robia moji rodicia, vysusia, vychladia a pomrazia. A ozaj najviac komenrcnych sladkosti zacala jest prave az po nasadeni bezlepkovej diety, lebo kym jedla normalnu stravu. tak jedla max. mussli tycinky, normalne sladkosti nepoznala, tak sme nechceli aby ked bude v skolke, v skole, bola tak obmedzovana, ze bude podvadzat a jest co nesmie. Ale snazime sa ju preorientovat len na raw tycinky, tie lubi, len zas ta cena. Spmariny do mlieka nikdy ziadne nejedavala, len ciste burizony, cornflakes, alebo ovsene vlocky. Ona mala super stravu, az po bezlepkovej sme povolili. Ale ovocia a zeleniny papa denne ozaj dost. Aj teraz ma do skoly zbalene asi pol kila ovocia a teraz dopija smoothies. Zo zeleniny odmietala len papriku, zelenu ju naucili jest v skolke a konecne mi uz zje aj kapiu. Inak za uhorkou bola vzdy besna aj paradajky... mliecne vyrobky uprednostnujeme (jogurty ovcie, kozie, ovciu bryndzu, kozi syr, byvoliu ozzarellu, obcas kr. Goudu a tavie mlieko, to lieci zapaly criev a mozu ho aj ti, co nesmu kazein, to je jedine mlieko co moze muz pit a velmi mu pomaha)

katka1981
21. mar 2016

@govinda, ja som ten chrbatik nikdy ako problem nebrala, pred spanim chcela masirovat brusko, lebo ju boli a skrabkat chrbatik. Ten chrbatik ma rada skrabkat aj teraz, teraz ju steklia vlasy na nom ale mam odsledovane, ze svrbenie po nasadeni diety ustupilo, resp., pokial ju tam nesteklia vlasy tak preslo a ked v skolke podvadzala, tak sa to zas prejavilo na tom chrbatiku. Jej brali prvykrat krv ked mala vyse 3 roky a vsetko mala v norme len znizeny hemoglobin a rok a pol po diete sa jej este znizil, z coho pediatricka nechapala. Predtym mala 116 co je v pohode ale potom 111. Tak som volala na gastro, ze zelezo ma v norme, ze to je stale z toho creva. Tak sme nasadili pyridoxin, kys. listovu a melasu, tabl. zelezo jej davat nebudem, lebo to je svinstvo, jej len bolo treba upravit to vstrebavanie. Inak aj vitamin D mala v norme a to D vit. brala len do 2 rokov a na priame slnko nechodila nikdy a ked bola na slnku tak mala 50 faktor a pri celiakii je problem s vitaminmi, takze dakujem Bohu, ze to nemalo nasledky. Teraz jej na leto na opalovanie kupim malinovy alebo mrkvovy olej, cenovo ma to vyjde jak 50tka Bioderma, co je svinstvo a na zimu jej kupim Oleovit. Celiakia mava aj kozne prejavy, svokra ta bola vraj kazdu chvlu vyhadzana, nik nevedel z coho a tato forma celiakie je najhorsia v tom, ze aj po nasadeni diety trva aj 10 rokov, kym sa to prestane prejavovat na kozi. To je nejaka dermaticka celiakia. Nasa toto nastastie nemala. Daj jej zobrat krv na protilatky a budes vediet. Nemusi mat celiakiu inak vobec, jej je malo, cize netreba sa plasit, ale urcite prevenciu spravit treba a u vas by som navrhla ak vyjdu testy dobre, zobrat jej genetiku, a tam bude vidno, ci to zdedila a ma nabeh, vtedy sa dieta nenasadi a caka sa kedy sa celiakia prejavi. Kamaratka ma 2 deti, jej muz ma celiakiu, deti zatial nie.

govinda
21. mar 2016

@katka1981 tem hemoglobin o com svedci?
A genetiku mi moze vziat obvodna ci na gastro? A teda aj krv na protilatky na gastro?

katka1981
21. mar 2016

@govinda, hemoglobin je cervene farbivo, znizene byva, ked je zla vstrebatelnost zeleza, dieta je anemicke (blede, chudsie, unavene, prisnaky mat moze ale aj nemusi). Vacsinou byva aj zelezo nizsie. Nasa ho mala v norme. Testy na lepok a mlieko berie pediater ale tu genetiku asi jedine gastro. Proste celiatik ma nejaky gen iny a to nerobi podla mna obvodak. Treba sa radsej opytat. To je len nejaky geneticky test na celiakiu.

govinda
21. mar 2016

@katka1981 dakujem za odpovede. No ubidime, ak malej neprejde ten ekzem, tak po velkej noci pojdeme tak ci tak k obvodnej a poviem jej o tych testoch a tak.

katka1981
21. mar 2016

@govinda, ekzem byva vacsinou sposobeny kr. mliekom. Mam kamaratku, kt. koji a maly ma silny ekzem. Moja znama jej doporucila aby prestala pit kr. mlieko, dala jej este nejake rady ohladom stravy nakolko koji a aby malmu potierala tie mista koloidnym striebrom. Plakala od radosti, lebo do maleho cpali kortikoid a nic nepomahalo a teraz je ovela lepsie. Ak by si potrebovala, mozem ti dat na nu kontakt, ja jej pojdem volat, lebo potrebujem ay mi urobila striebro, uz nemam a malej zacal sopel, takze kym este trosku ma vo flaticke, potrebujem novu flasu, aby bola fit.

govinda
21. mar 2016

@katka1981 ono to nie je klasický ekzém, sú to také suchšie miesta, ktoré si ona rozškriabe. Kojila som ju 2 roky, s kravským mliekom vôbec nemala problém, nevysypávala sa ani nič podobné. Viem, že vajíčko, pokiaľ nie je uvarené natvrdo, tak jej sposobuje začervenanie okolo úst, ktoré zmizne za pol hodinku. No ale toto na nôžkach a na zadočku nechápem.
Orechy jej nedávam, ani citrusy, korenené neje. Mliečko áno, ale nepije ho štýlom, že 3 poháre denne 😒 .

katka1981
21. mar 2016

@govinda, vies co aj nasa ma na nohah take miesta akoby krupicu ale nie je to krupica, taka sucha koza, akoby flak, asi na dvoch miestach a ma to uz dlho. Nema to ani zapalene nic. A ked sa okupe a napadne ju tak si to nakremuje. Ma to proste taku inu kozu ako inde. Ma asi dve take plochy. Ale nestazovala sa nikdy ze by ju to svrbelo.

govinda
22. mar 2016

@katka1981 np moja to ma rozskrababe a ked si to neskriabe, yak jej to zmizne uplne do hladka, nema potom ziadne fliaciky, nic. Celkovo ma dosr citlivu pokozku, ja mam taku citlivu tiez. A to koloidne striebro sa sa kupit aj v lekarni, nie? Ci ty si davas namiesavat nejake specialne?

katka1981
22. mar 2016

@govinda, da sa kupit v lekarni, ale pozor koloidne, nie iontove. Mne zaraba koloidne kamaratka. Skus dat dcerke predpisat krem s kyselinou mliecnou. Je to 300 gramov a platis iba za recept, asi 17 centov. Je to krem vhodny aj pre babatka aj na ocne viecka, a premastuje, ale pekne sa vpije.

govinda
22. mar 2016

@katka1981 dakujwm za rady, popytam sa v lekarni 🙂

Strana
z2