icon

22 mesačný syn má teplotu 40°C

bzzuzka
19. júl 2013

Ahoj, hladala som takuto temu, no nenasla som, mozno som prehliadla. Jeden z mojich synov 22mes ma vysoke teploty 40°C. Od rana mu davam paralen a nurofen, ale akoby som mu davala cistu vodu, davali sme aj niekolko zabalov, tiez ziaden efekt. Tak sme ho dali do vlazneho kupela, pomohlo na 2 hodky zrazit to na 38,3 a zasa ma 40°C a viac. U lekarky sme boli dala mu aj tabletky (nejaky druh antibiotik) Naposledy som mu davala o 17:30 Nurofen + diazepam. 18:00 tie antibiotika. 19:30 paralen cipok a stale ma to dieta 39-40,5 teploty. Uz som zufala, trva to cely den. Bojim sa ze ho predavkujem tymi liekmi. A bojim sa vysokej teploty. Posledne ked bol chory, tiez nic nepomahalao a vyzeralo to podobne.
Prosim poradte co robit, ani spat mi to neda. Aj ked poznate nejaky "recept starej matere" hocico len nech je to osvedsene. Aj teraz ma cez 40

alenkaorava
Autor odpoveď zmazal
bzzuzka
autor
21. júl 2013

@annulikb dakujem no ta zufalost je asi najhorsia, clovek ani nezaspi, len kontroluje teplotu ci nestupa. dnes v noci uz teplotu nemal. No u mojich sa casto stava, ze maju teplotky 2,3 dni, potom jednu noc nic a tak sa im to vrati. neviem preco, no dufam ze dnes uz mat nebude.
Rectodelt nam raz na nieco predpisala, nechcela som to velmi davat, lebo je to druh kortikoid. No ale ked ma dieta velmi vysoke teploty a neklesa tak asi je to mensie zlo. No ale zapamatam si to, keby fakt nic nepomahalo, dakujem

@filipa diki, musim si to zapisat, ze by som nezabudla 🙂

daducha
21. júl 2013

Ahoj, nasi maju taketo teploty od malinka obaja, uz som vycvicena a najucinnejsie ked nic nezabera je ,aspon u nas : obalit do utierky mrazene mäso,taky kus aby si to vedela prilozit na obe slabiny a pod pazuchy dietatka.Nechat 10 min. a ked treba po pol hodine zopakovat.U nas vzdy teplota klesla aspon na znesitelnych 38,5 .Poradil nam to sused kardiochirurg, oni tak zrazaju teplotu v nemocnici.
Iba raz sa nam stalo pri 6 chorobe ze sme teplotu fakt nedokazali zrazit a to sme pri 41 leteli na pohotovost, malemu nieco pichli.To sme este nepoznali mrazene mäso 😉
A este u nas su ucinnejsie vlazna sprcha ako zabaly a za co ma minule strasne sprdla dokina, ze preco striedam sirupy pri teplote.Vraj je to poriadna hlupost, obe ucinkuju inym spôsobom a organizmus ma z toho chaos.Pozerala som na nu jak puk, ved starsi ma uz 7 rokov a doteraz nic o tom nehovorila.Inak u nas panadol sirup pri vysokych teplotach nezaberal vôbec 😒 .Tak si hovorim, najblizsie skusim nestriedat a co sa stalo : krasne zaberal aj Panadol,davali sme kazde 4 hodiny, nic nestriedali a teplota ostala pod kontrolou.Museli sme sice davat sprchu a mäso 😀 ,ale ono to fakt bolo ucinnejsie s jednym druhom sirupu.Osobne Nurofen nerada davam, tak som rada ze to zvladol aj Paralen.
Drzim palceky, nech ste co najskôr OK 😵

daducha
21. júl 2013

jaj este co ma napadlo, zabaly ani sprcha sa nesmie davat, ked ma dieta chodidla a ruky studene,teplota sa stahuje k srdcu a ked dame zabal alebo sprchu, môzeme velmi dietatku poskodit 😉

sjuz
21. júl 2013

@bzzuzka Dufam, ze uz sa mate lepsie. Mala mava vysoke teploty, vzdy jej rychlo vybehne, nam bohuzial panadol nesedi, vzdy sa z neho cela vyhadze, takze pouzivam Nurofen, tam je aj to davkovanie menej ml, takze mi to zje. Nam fungujju zabaly. vlazny (nie studeny) zabal na trup - ruky a nohy sa nemaju balit a celu ju este zabalim do suchej plachty. Uz rok sice nemala teplotu ale ked chodila do skolky (22m-3 roky) tak stale nieco nosila. Dokonca sme mali aj febrilne (najhorsi zazitok mojho zivota) a skoncili sme v nemocnici. Odvtedy mam strach a ako sa blizi teplota k 38 uz zrazame a kym pred tym, sme cakali ci liek zaberie, teraz dame liek a rovno balime malu. Cize nam lieky a zabaly zaberaju.

darzneba
21. júl 2013

nas mal toto ked mu isli zadne zuby, vtedy ked nezabera liek co sa podava kazdych 6 hodin, treba striedat nurofen a paralen lazdych 4, my sme mali v konecniku 40,3 a tazko islo dolu, kupele a lieky striedat, cez den mal na sebe mokru plienku na rukach.

darzneba
21. júl 2013

@bzzuzka treba dat dieta do normalneho kupela a postupne pridavat studenu, nie nahle, aby ta voda bola vlazna, nie studena

vierka0
21. júl 2013

@bzzuzka neviem ci je to aktualne, ale pri teplotach je velmi dolezity dostatok tekutin, mne doktorka povedala, ze lieky proti teplote ani nezaberu bez toho, aby dieta prijimalo dost tekutin..my sme si tiez dost prezili s teplotami, ale fakt je, ze toto plati, ze co najviac vody dat pit, takisto zabaly, ked nie mokre zabaly tak kupel, striedanie nurofenu s paralenom a holt, ked nic ine nepomaha, tak aj ten rectodelt..no a pri zimnici, ked su studene rucky a nozky, neznizovat teplotu, ale zahrievat, kym sa nevyrovna teplota tela s koncatinami, zimnica prejde, teplota sa zvycajne este zvysi, no ale az potom znizovat teplotu napriklad zabalmi..

zuzanockamt
21. júl 2013

syn mal minuly tyzden horucky pri angine (40-41 stupnov, max. bola 41,2) ... davala som len nurofen - nastastie zabera velmi dobre - vydrzal tych 6 hodin v pohode ... bol vsak dost hydratovany, vela pil, ked aj jeden hlt, ale casto ... dostal aj diazepam, ale nedala som ... febrilne krce nevznikaju z vysokej horucky, ale z toho, ze teplota nahle stupne - zvycajne na zaciatku chorby, takze aj tak diazepam podat nestihnete

bzzuzka
autor
21. júl 2013

@daducha no ja som sa o striedani lieku dozvedela az teraz, doteraz som davala stakle panadol. No teraz som striedala s nurofenom a cipkami, cize 3 kombinacie. kde na slabiny mam dat to mrazene?
Maly dostal od lekarky aj tabl. nejake atb, ale ich ani nedoberie takze mu ani nezaberu, uz 3 mi vygrckal. Skusala som vsetko, v gumovom medvediku zjedol, ale to na 4 krat jednu tabl. no pri predposlednej ho uz napinalo tak som mu ani nedala. Dnes sa mi z nej zas povrackal. Ochutnala som a mala som problem aby som sa aj ja nepototo, strasne hnusne su. To ze sa nema balit pri studenych koncatinach som tu uz citala vela krat, no stale nechapem preco vlastne, ale respektujem to. Raz som mu asi takto zabal dala, nevedela som to.

@sjuz balis aj pri 38? Mne lekarka povedala ze len od 39, dovtedy v ziadnom pripade. A do 38 vraj ani nic na teplotu. Ja som mu minule diazepam nedala aj ked predtym som zvykla, lebo jedna lekarica mi povedala ano druha nie. vyber si. no potom ma sestricka tak naplasila ze co vsetko sa moze stat, ze som mu radsej teraz uz dala.
A tvoja mala krce aj s diazepamom ci bez?? Boze to musi byt hrozne, prosim ta napis mi ako to vyzeralo a co si robila, resp. co robit. Nech je clovek pripraveny.
@darzneba ako mokru plienku na rukach? kupel sme davali to ano

bzzuzka
autor
21. júl 2013

@vierka0 No tekutiny,som mu nukala stale, on vela nepopije, a na silu sa pogrcka. Druhy ten pije aj ked je zdravy tolko ako dospely clovek 🙂 ten len s flasou beha cely den, tak u neho je ten prijem tekutin v poho aj pri horuckach. Horsie s tym druhym

darzneba
21. júl 2013

@bzzuzka na ruky, okolo lakti, ramien som omotala

vierka0
21. júl 2013

@bzzuzka ked ma dieta studene koncatiny, vacsinou ma aj zimnicu, vtedy sa telo trasie aby sa zvysila telesna teplota, vtedy sa nesmie znizovat teplota, praveze zahrievat, az kym sa ta teplota nevyrovna (teplota koncatin a tela) az potom znizovat teplotu..este k tomu kombinovaniu liekov, nezalezi na tom, ci cipok alebo sirup, striedas ucinne latky - teda nurofen (ucinna latka - ibuprofenum) a napriklad panadol (ucinna latka - paracetamol) - je jedno v akej forme sa podavaju, ci cipok alebo sirup. Teda nechapem celkom ake tri "kombinacie" robis. No hlavne, stale ponukat vodu. Moja mala nastastie vzdy pit chce, hlavne ked ma vysoke teploty..este k tym zabalom som chcela, my robime tak, ze namocime plienku do teplej vody, vyzmykame a okolo hrudnika, nechat tak 15minut, odbalit, ak teplota neklesne, opakovat zase po 15-20tich minutach, az kym ta teplota neklesne pod 38,5

darzneba
21. júl 2013

@bzzuzka aj unas jedno dieta pije stale, druhe musim nutit, tazko , ked nechce, treba vymysliet nieco co ma rad, ajked to nie je uplne to naj, ale taky sladky caj, alebo dzus aspon

darzneba
21. júl 2013

@bzzuzka nase mamy nas zabalili do mokrej plachty a lahli sme si a prikrila nas dekou, treba skusit

veronika_april
21. júl 2013

@darzneba Mne detska sestra vyslovne povedala, nebalit ruky a nohy, zabalit od hrudnika nizsie a v ziadnom pripade nazakryvat, nechat odokryte, lebo ked zakryjes dekou, tak sa nemoze voda odparovat, ale sa zacne robit "sauna" a to este zvysuje teplotu.

darzneba
21. júl 2013

@veronika_april kolko lekarov tolko nazorov...mne zas ze treba kde su tepny, ruky-zapastie, kde prudi viac krvi...

darzneba
21. júl 2013

@veronika_april a neviem ci sa ma odparovat, ma trochu chladit , ale zakryt , aby nebolo moc studene, tak neviem. Nam pomohlo prave ked sme mu dali na tie ruky. ale stretla som aj taky nazor, ze vobec nechladit, ale aj s takym ze chladit vsade, hm

annulikb
21. júl 2013

@bzzuzka no poznám ten stav beznádejne, naposledy mu deti teplotovali po 3 dni, 40 teploty - ked skončilo prvé - začalo druhé, po druhom tretie a zo dom uz bola v koncoch - už dom robila obklady a plakala aj ja - uz som asi nevladala. Rectodelt je hydrokortizon - mam ho doma v prípade laryngitidy - čo sme mavali. A je to vlastne za ista látka, ktorú ti pichne lekár aby dieťa sa z teploty rýchlejšie dostalo. Dávala som ich aj po polovicke, ale zobrali zo. Mladšej dvere dokonca iba tretinu. Držte sa 😉

sjuz
21. júl 2013

@bzzuzka no original by sa mali davat lieky az pri 38,5. ale nam po tych krcoch kazali davat aj pri teplote nad 37 (ale povedala som si ze vydrzim do tych 38) + 3x denne Diazepam. My sme ho davali aj pred tym. Nam sa to stalo takto: malu som priniesla zo skolky, nieco na nu liezlo, mala 37 ked isla spat to sme jej nedali nic, zobudila sa okolo 11 a uz mala cez 39. dali sme sirup, ja som nasla diazepam no a ked sme jej ho dali, vsetko nam vyvratila, isla som teda najst cipok na teplotu no a dostala krce. cela sa triasla (ako ked v TV ukazuju epilepticky zachvat), ocka vyvratene, nic nevnimala, no otras. A celkom dlho. Volali sme pohotovost, ze do vlaznej sprchy, potom prisla sanitka. Ale nakoniec v nemocnici mi povedali, ze sprcha je zu abytocny stres, ze treba len polozit napr na postel aby sa nezranila, vertat ak je v izbe moc teplo, uvolnit trocha oblecenie... No a aj tak sanitku, lebo potom treba aj kontrolu u neurologa.... No nebola to sranda, samozrejme sme vsetci 3 chytili streptokoka - mala z toho zapal pluc a zasa teploty a my obaja cez 39. takze si vies predstavit tu starostlivost o nu, ked sme boi obaja k.o. No a ja som este prisla na to, ze som tehotna 🙂 takze zazitok. nastastie vsetko v pohode. Aj s malinkou (lebo som mala obavy). No a starsia mala odvtedy 2x teploty vyssie a nastastie nic. tak dufam, ze uz to nebudeme musiet prezivat... Inak v nemocnici boli tiez proti preventivnemu uzivaniu diazepamu, hlavne ked nam detsky kazal iba 1/2, ze to je mala davka...

bzzuzka
autor
21. júl 2013

@sjuz mne sestricka stale prizvukuje 2mg na 10kg vahy. tak som davala 1 aj stvrt, len som dosla na to ze neviem kolko a ako casto 🙂 tak som si to este minule zistovala a vyslo mi ze tak max 2-3 denne.
No aj mne iní lekari ( lekarky na jiske kde boli deti po narodeni) vraveli ze nie, potom jedna ze ano, dalsia ze ano. Tak nevies, ale ja davam, sak je to asi mensie zlo ako mozne nasledky po tych krcoch. Mne ked sestricka vravela okrem ineho, ze opuch mozgu z coho suvisiace poskodenie mozgu az na mna mdloby dosli. Preto ste boli aj na neurolog. vysetreni. dufam ze sa nam to nestane, ja by som asi umrela od strachu. Ja som strasny stresant. Prvy rok ich zivota plus tehotenstvo som si ja zazila tolko strachu o nich a o to ci budu v poriadku. To bolo hrozne ubijajuce, ani zivot ma nebavil.
No a vidis, tebe povedali na 112 ze sprchu a v nemocnici nieco ine. ochh. a potom to prestalo po tej sprche? dufam sa vam to nezopakuje, viem si predstavit co je to, zazit nieco take.

bzzuzka
autor
21. júl 2013

@sjuz Ked mal maly predvcerom v noci tie 40-41 tak ja by som ani nezaspala, no ale ani som si nelahla, kym nemal 38 a to uz bolo skoro 5. Ja som mu kazdych 15-30min. merala a cakala kedy mu uz konecne mozem dat tabl.

annulikb
21. júl 2013

@bzzuzka no poznám ten stav beznádejne, naposledy mu deti teplotovali po 3 dni, 40 teploty - ked skončilo prvé - začalo druhé, po druhom tretie a zo dom uz bola v koncoch - už dom robila obklady a plakala aj ja - uz som asi nevladala. Rectodelt je hydrokortizon - mam ho doma v prípade laryngitidy - čo sme mavali. A je to vlastne za ista látka, ktorú ti pichne lekár aby dieťa sa z teploty rýchlejšie dostalo. Dávala som ich aj po polovicke, ale zobrali zo. Mladšej dcere dokonca iba tretinu. Držte sa 😉

annulikb
21. júl 2013

@sjuz vidím, že toho streptokoka ste mali aj vy - my sme tak skončili v apríli - 3 deti a manžel a ja tiez tehotna 🙂

vierka0
21. júl 2013

@bzzuzka a maly este teplotuje ? my sme mali naposledy 40tky az 5dni v kuse a to fakt jej aj 5x denne takto strasne stupla, ja uz som pomaly hysak chytala, ked som videla, ze uz to zase na nu ide..

bzzuzka
autor
21. júl 2013

@annulikb co presne je ten strptokok, to su tie hnacky a teploty?

bzzuzka
autor
21. júl 2013

@vierka0 predvcerom mal tie vysoke vcera rano zvysenu, to som mu dala nurofen, cely den nic potom o 16:40 mal 38,3 som mu davala panadol a celu noc nic, som ho este strazila pre istotu, dnes cez den nic no a zatial nema, tak dufam mu nestupne, lebo ako som pisala im zvykne tak,ze jednu noc nic a sa vrati sa. Ale obaja su nachladeni, pocut na hlase,soplikuju a tento zacal aj kaslikovat.
mne minule zacal teplotovat, na druhy ci treti den aj hnackovat, chudatko uz len voda z neho isla, strasne krical pred tym ako sa vyhnackoval, asi ho pri tom brusko bolelo. No a vtedy mal tiez dlho teploty, najskor 3 dni, potom nic jednu noc a den a potom zas 4. No hroza. Sli sme aj na pohotovost a potom aj k nasej lekarke a tie ma este zdzubkali, ze to neni mozne ze som mu nevedela zrazit teplotu (no to prave vtedy som mu nedala diazepam)

vierka0
21. júl 2013

@bzzuzka tak drzim palce, nech sa vam uz tie horucky nevratia..

sjuz
21. júl 2013

@bzzuzka no ze ta sprcha sice zrazi teplotu, ale ked uz telicko ma krce, ze to je stres navyse. ze ta sprcha tie krce neskrati. ze tie krce trvaju od par sekund do par minut (nasa ich mala 5min a bolo to najdlhsich 5 min v mojom zivote). Ono aj potom v sanitke ona vobec nevnimala, mala otvorene ocka a nic. tak som sa bala ci nebude mat nejake nasledky. ale potom uz na kramaroch kym si doktor vsetko vypisal (vyse 30min :(), potom sa konecne na nu aj pozrel. No a mala konecne zacala plakat, ze uz chce ist spinkat (bolo pol 2 rano), ze chce pyzamko a postielku, tak sa mi trocha ulavilo. no kym sme sa dostali do postele bolo pol 3 (a to este krv atd)
Inak potom ten diazepam som nedavala zle. lebo polka je 2,5mg, no a mala mala vtedy 14 kil. V nemocnici jej ale cely tyzden davali celu tbl cize 5mg kazdych 8 hod. Ale doma mam davat 3x denne 5mg.

sjuz
21. júl 2013

@bzzuzka streptokok je bakteria, my sme mali toho co sposobuje hlavne zapal pluc (streptokok pneumonie), ale mne to ostalo v nose a paradny zapal dutin, taky som nikdy nemala. A paradny kasel k tomu.No a ja atb, kvapky na kasel atd a bum, ze 5tt, atb boli 3-dnove a samozrejne nezabrali, no doktorka mi uz nechcela dat ine napriek crp 145 :(, takze len atb kvapky do nosa a Bioparox, ale pomohlo.
Ale je ich kopec, aj ine bakterie. U deti este casto byva moraxella, skolkarsky bacil...