5 ročné dieťa a obezita

dooomca
23. mar 2020

Ahojte maminky, neviete mi poradiť. V júni bude mať syn 6 rokov a váži 35kg. Vylúčili sme mu sladkosti, sirupovu vodu, obmedzili porcie, chodi pešo do škôlky, na tanečnú, po schodoch, na kolobezke, po 2 týždňoch sme ho odvážili a on neschudol, ale pribral ďalšie 2 kila. Neviete, či to mám radšej riešiť s doktorkou, či náhodou nemá niečo so stitnou zľazou alebo niečo? Už mi aj vravel, že nejaké deti sa mu smiali, že je tucko, ďalší chlapček sa mu smial, že nevie vyliezť ani len na murik a dosť ma to trápi, lebo zovsadial len počúvame aký je. Priateľ hovorí, že aj on bol taký, že z toho vyrastie, ale nechceme zase nič podceniť. Ďakujem za každú radu

dooomca
autor
23. mar 2020

A ešte som zabudla, že už od mala bol baculatejsi, bol hypotonicky, chodili sme na rehabilitácie a my všetci v rodine sme takí "normálni", nie stihli, tak či je to aj genetikou

lenka1993
23. mar 2020

Ja by som skúsila tu doktorku. Moja 6 ročná má 18kg. Ale majú v škôlke jedného chlapčeka ktorého mama sa tiež sťažovala že je “tučnejší” a nevie čo s tým robiť.

marca12
23. mar 2020

@dooomca dva tyzdne je malo. Ono ak mu zrazu uberies,prirodzene telo trosku naberie na vahe,lebo si robi zasoby. Daj tomu cas,mozno po 3 mesiacoch sa dostavi vysledok. Deti z toho aj casto vyrastu. Hlavne,nech je psychicky v pohode a nic si nerobi z posmievania

pribinak
23. mar 2020

a výška? To je tiež dosť dôležitý parameter

Lebo ak o hlavu vyšší od svojich rovesníkov, tak musí byt aj ťažší

dooomca
autor
23. mar 2020

@pribinak ...meria okolo 120cm

romanka_369
23. mar 2020

@dooomca moj maly ma 6 rokov meria cca 117cm a vazi 33kg..nieje ani chudy ani tlsty.. Nevravim brusko ma, ale to cez leto vybeha🙂..

sense
23. mar 2020

2tyzdne je kratka doba.... ono nestaci len vucit sladkosti ale upravit aj velkost porcii... pockajte mesiac dva a uvidite... nie kazde dieta z toho vyrastie a nie vsetko je genetika... urcite by som ak sa mesiac dva nic nezmeni vyhladala doktorku aby vylucila prip potvrdila nejaky problem...

nika82
23. mar 2020

daj mu vysetrit stitnu zlazu

majamat
23. mar 2020

je dobre preverit, ue nema nejaky zdravotny problem, vdaka ktoremu pribera. a teda 2t malo, ak bol od mala buclatejsi, je mozne, ze jeho metabolizmus sa spomalil a to moze trvat, nez sa rozbehne. no ak sa snazite s tym nieco robit, je to dobre.

benit
23. mar 2020

Poviem ti, ze deti su krute, mam v triede 50kg prvacku, ma 7 rokov to je vaha zo septembra.Ale rodicia s tym nic nerobia, dokonca jej vybavili aby nemusela cvicit. Papat chodi len domov, lebo v jedalni by sa nenajedla. Nechcem si ju predstavit ked pride teraz po karantene do skoly. Ked sa ti zda pri tele rieste to. Pomozes len jemu.

lusika33
23. mar 2020

urcite by som dala vysetrit vsetky hormony ale moze mat aj problemy s travenim... to bol nas pripad... vsetky hormony aj stitnu zlazu mal ok to mu kontrolovali hned lebo ja sa liecim na stitnu... ale zistili sme az po takmer 5 rokoch ze ma silnu alergiu na mlieko, ktore mu netravilo a aj ked deti s touto alergiou su vacsinou velmi chude tak nas bol buchta mal ako 4 rocny 28 kg pribral nam za 2 roky viac ako 13 kg... teraz sme na bezmliecnej diete a schudol nejake 2 kg potiahlo ho do vysky a uz vyzera uplne normalne a to sme na diete len pol roka... a pritom papa aj sladke a pije cajik alebo vodu s domacim sirupom lebo mu proste cista voda nechuti a teda pohybu od mala nedava vela... treba urcite riesit cez lekara ked sa vam nieco nezda...

apolka77
23. mar 2020

@benit fuha, tak to je uz hrozne vela, si nechcem predstavit co z nej bude, pritom zodpovedni su za to rodicia..chudatko dieta..

dahra
23. mar 2020

@dooomca - moj syn ma cca 132 cm vysku, vazi 25kg. Nevyzera chudy. Ale niekto ma aj kosti hrubsie, moja strana su take cibiky, muz zasa taky hrubi a tazki.

vedorka
23. mar 2020

@dooomca to až teraz riešiš...? Ja mam 6 ročného syna, hrubá kostra, strašne veľa toho poje, svalový potenciál a váži 23 kg a je jeden z najťažších u svojich rovesníkov. To mal polročný 10 kg. Na 120 cm ma nadváhu, v tomto veku nemá mat co tuk, žiadne bruška. Deti rastu, vieš si predstaviť, čo z neho bude, keď prestane rást? Iba cistú vodu mal piť odjakživa, sladkosti iba za odmenu. To je normálne stravovanie, nie diéta..

danusskaaa
23. mar 2020

Ja si myslím, že je to dosť vysoká váha. Určite ro ries s DR. Super, že to chceš riešiť, lebo väčšinou rodičia "tucnejsich" deti, ešte schovavaju to, že je niekde problém a doslova ich vykrmuju domácimi jedlami, oslobedenim od TV, branných a podobnych aktivít. Za vyšetrenie nič nedáš a budeš aj ty spokojnejsia. Môj zlý zážitok- moja žiačka (piatacka) je po prvom inkfarte prave kvoli obezite (vysokej obezite) je oslobodená od všetkého avšak neustále konzumuje jedla za 3 dospelých ľudí :( rodičia zdravotné problemy ignorujú!

sunny8
23. mar 2020

Moja 5 ročná zachvilku 6 ročná ma 20 kíl ak vôbec .. určite by som zašla za doktorkou. Čo sa týka dospelého vedela by som poradiť to čo mne radila dr. U dieťaťa si netrúfam ono rastie a potrebuje čosi iné ako dospelý.

dooomca
autor
23. mar 2020

Ďakujem za každú odpoveď, tak ja zájdem za doktorkou a poradím sa s ňou a či mu netreba nejaké vyšetrenia. Vždy bol baculko, ale bojím sa, aby to nezaslo príliš ďaleko. Vladze sa hýbať, len akosi to nemôže ísť dole.

bmuller
23. mar 2020

@danusskaaa piatacka po infarkte? to snad nemyslis vazne! 🙈

kittykat22
23. mar 2020

@dooomca obezita nie je geneticka - jedine co je geneticke je nezdrava strava a porcie zo strany rodicov 😕 Kolko merias a vazis ty, a co manzel?

stanulienkat
23. mar 2020

To nie je stitna zlaza,to je zanedbana zivotosprava a mozno aj zly pohyb. Take dieta nema co popijat sladku vodu a sladkosti naozaj v malom mnozstve. Zalezi aj co varievas a kolko toho poje. Vahu ma naozaj vysoku.

elizabeth175421
23. mar 2020

My máme známych a ich dcéra mala 4 roky a cez 30 kg. Brucho ako tehotná žena a ešte sa jej mama rozčuľovala, že doktorka sa pýta, čo jej dávajú jesť.. Lenže oni do nej od mala dávali veľa jedla, minule sme u nich boli anobjednali mega pizzu, jeden trljuholník mal okolo 30 cm, šírku neviem. Môj muž zjedol a mal dos5 a tá malá zjedla a ešte pýtala (teraz ma 5) a to ndhovorím o tom, že predtým jedla mäso s ryžou, presnidávky a všetko slané zo stola. To bolo v priebehu asi 3 hodín.. Super rodina, ale nerozumiem tomu prístupu... Tým ale nechcem povedať, že @dooomca tak robi so svojim synom, lebo to asi nik nedovoli tolko pojest :(

kittykat22
23. mar 2020

@elizabeth175421 rodicia casto slepo miluju svoje deti. Ja viem, ze niesom schopna vidiet svoje dieta realne, tak sa pozeram na vahu u pediatricky 1x do roka. Keby som tam videla 90 percentil, tak by som sa zamyslela 😕 ci nahodou nerobim nieco blbo

vulka
23. mar 2020

@dooomca No je to strašná váha. Ja by som to rovno išla riešiť s endokrinologičkou. A detská lekárka to vaše dieťa nikdy nevidela? To si predsa musela všimnúť, že je dieťa moc veľké. Alebo aj vy ako rodičia ste väčší a tak si povedala, že sa to podedilo?

elizabeth175421
23. mar 2020

@kittykat22 veď toto, len potom aký to má dopad.. Ako nemôžem povedať, je aj dosť vysoká, ale peoste vidno, že je tučná a riadne. Ľudia tipujú, že je aspoň tretiačka na zš

dooomca
autor
23. mar 2020

@vulka ... No keď sme boli na 5 ročnej prehliadke, tak vtedy povedala, ze musí trochu schudnúť, tak sme na to dohliadali, áno priznám, že v lete sme aj džús dali, zmrzlinu, ale všetko s mierou a presne sa raz tak aj vyjadrila, že no on bude asi veľký po tatovi. Priateľ meria 187cm a ma okolo 110kg. A priznám aj to, že vtedy priateľ mal taký postoj, že však nech sa naje, keď mu chutí a to bola chyba. Mali sme brať väčší ohlad na to, dosť môžme asi aj my za to. Ale od 5 ročnej ho nevidela doktorka, chorý nebol, tak sme u nej neboli odvtedy

dooomca
autor
23. mar 2020

@stanulienkat ... Tak v zime sa pomenej hybal, ale hybal. Varím klasiku, ryžu s mäsom, polievky všelijaké, priznám, že aj rezne, no takéto "klasicke"

dooomca
autor
23. mar 2020

@kittykat22 ... Priateľ ma 187cm a 110kg a ja 164cm a 65kg. A všetci máme "pupky", ale jasné, že na 5 ročné dieťa to nie je "normalne"

dooomca
autor
23. mar 2020

@vedorka ... chcela som to riešiť skôr, ale všetci mi vraveli, ale to je len také obdobie, veď on schudne. Sladkosti jedol minimálne, ale potom sme ich vylúčili úplne.

tncka
23. mar 2020

@dooomca ja by som zas nerobila paniku. Pridala hodne zeleninuy do stravy,pecivo iba kusok k ranajkam,ovocie doobeda,zmensila porcie a pridala pohybu dietatu. Pojde to dole,ale nie po 2t. Uplne vylucit sladkosti bude krute,iba sem tam nieco male za odmenu trebars.

dooomca
autor
23. mar 2020

@danusskaaa ... Ďakujem. Ja práveže neschovavam tento problém, chcem ho riešiť, nechcem, aby bol oslobodený od všetkého ako tvoja spoluziacka. Chcem, aby sa vedel štverat, aby behal, normálne športoval, proste ako deti. Lebo je mi to ľúto, keď on "nestiha" za inými deťmi a aj on sa potom vždy rozplace, že nie je taky rychly a viem, ze je to kvoli vahe. On by aj chcel, ale bohuzial tolko kilo niesť 😪. A priznavam a dost si to vycitam, že sme to ako rodičia zanedbali, mala som už skôr dávať pozor 😭