7 mesačná dcéra má problém s kakaním

mirka_25
23. feb 2017

Dobrý deň, milé mamičky.
Idem si k vám po radu, či názor. Mám sedem mesačnú dcérku, kt.dojcim. takmer od narodenia máme ale problém s kakanim, trávením. Keď mala štyri týždne začala klasická kolika. Nafúknute bruško, bolesti, plač. Pomáhala som jej rurkou, masazami,mastami a kvapkami. Okolo tretieho mesiaca tie najhoršie bolesti odzneli. Ale ešte stále sme museli používať rurku, či kvapky. Pred štvrtým mesiacom sa jej na tvaricke objavil ekzem. Na lickach a na cielku. Dnes ma sedem mesiacov a stále "bojujeme" s kakanim aj s ekzemom. Čo sa týka kakania,tak niekedy sa stane, že dva tri dni kaka sama a potom zase dva týždne musíme raz denne, al.raz za dva dni použiť rurku. Nesprevadza to už plač, ale keď vidím,.že sa celý deň puci a vykaka len malý tvrdý bobek, tak už jej večer musím pomôcť s rurkou, aby sa vykakala poriadne. A čo sa týka ekzemu, tak doktorka strieda masticky, ale ešte žiadna poriadne nezabrala. Ja už začínam byť zúfalá a aj nervózna. Preto uvažujem nad prechodom na umelé mlieko. Myslím si, že dcéra ma alergiu na nejakú potravinu kt.jem alebo na mliečnu bielkovinu (neviem,či som to správne pomenovala). Už som to skúšala veľakrát odsledovat, čo by jej mohlo vadit z toho čo ja jem, ale bohužiaľ som na nič neprišla. Prosím vás o názor, čo si o tom myslíte, či ste sa s tým stretli alebo ako mám postupovať. Doktorka si tiež myslí, že je to alergia, ale neposlala nas zatiaľ na žiadne vyšetrenia. A do toho mála ešte začala aj chorlaviet, je zahlienena a podobne. Myslím si, že to všetko, kakanie, ekzem, zahlienenie, že všetko súvisí s alergiou. Ešte uvediem, že ja som alergicka (peľ,prach,roztoce,trávy)
Bojím sa, že niečo zanedbame a ostanú jej nejaké problémy aj do budúcna..prepáčte za rozpisanie, ale chcela som všetko napísať. Prosím vas, ak máte čas, poraďte čo ďalej...
Ďakujem vám veľmi pekne

sykorkauhliarka
23. feb 2017

skusala si odsledovat prijem vlakniny a vody ? to dost vplyva na kakanie ....a k tomu ekzemu no to je tazko...moj muz ho ma od babatka na nohach ...tiez vsetko mozne aj nemozne skusali...pomahala mu masticka just so solou z mrtveho mora...a tesi sa na dovolenku k moru ze vtedy sa mu zahoji vzdy...a ani nepapa to na co je alergicky...ale v zime ma ekzem stale rovnako zly

mirka_25
autor
23. feb 2017

@sykorkauhliarka myslíš prijem vlkaniny a vody aj u mňa, keďže dojcim. Alebo myslíš len u malej? Koľko by malo vypiť tekutín také bábo?

mirka_25
autor
23. feb 2017

@sykorkauhliarka a ďakujem

sykorkauhliarka
23. feb 2017

@mirka_25 neviem ti povedat kolko vody nejako sa to preratava z hmotnosti babatka...no vlakninu jablcko vlocky slivky...ryza ta zas zapeka ..atd ..iba u malej

lilka1
23. feb 2017

@mirka_25 ja som mala so svojim synom (dnes uz 5 rocnym) tiez od malicka problemy so stolicou a vyprazdnovanim, tazko kakal, nepravidelne, tvrde, az si natrhol konecnik a mal na nom jazvu, ktoru si stale podrazdil . ..skoncilo to tak, ze sa bal uz kakat a zadrzoval stolicu. Boli sme na gastre, tam najprv ze alergia na mlieko - intolerancia laktozy, potom neskor podozrenie na celiakiu - skusali sme bezlepkovu dietu dlhodobo, kym nenastupil do skolky . ..nepomohlo nic, akurat este viac sa maly vystresoval . . .no proste u nas kazdodenny boj a trapenie, v podstate doteraz

babatkoo
23. feb 2017

Ahoj moj syn zacal trpet na zapchy od 8 mesiaca cca do 20 mesiaca. Teda rok trapenia, kakal raz za 4 - 6 dni az po pouziti klystiru. Ja som pouzivala a kupovala klystir easylax pre deticky prirodny. To mu aspon zmakcilo stolicu ale problem nevyriesilo. Riesili sme gastro (lepok, BKM) prehanadlo na predpis, slivky, vlocky... priste nic nezaberalo, NIC. Btw stale ho kojim.
Az raz som tu na MK citala ze jedna mamina odporuca vlakninu. Tak som skusila tu znacku co ona (valosun) a zrazu po 5 dnoch zacal syn krasne kakat, bez placu, bolesti, nadherne kazdy jeden den. Vies si predstavit tu radost po 12 miesacoch trapenia 🙂 takze za nas odporucam zvysit prijem vody a vlakniny.

lilka1
23. feb 2017

ja som kojila iba ciastocne necele 3 mesiace, tak u nas je to ine. My tiež vela tekutin, vlaknina (ovsene vlocky, jablka), sirupy Duphalac a nepomahalo velmi a,z teraz posledny polrok kaka konecne kazdy druhy den a nie s placom . . . ale my velmi sledujeme jeho stravu, aby ho nezapchalo . . .

janickacrazy
23. feb 2017

@mirka_25 Skús vysadiť kravské mlieko a všetky mliečne výrobky z tvojej stravy na 1 mesiac a uvidíš, čo bude. Niekedy to može pomocť. U nás pokiaľ som kojila bolo ešte ako tak dobre, ale ked som prešla na UM, začali ešte horšie problémy, takže nakoniec to bola alergia na mlieko. Treba sa aj tak objednať bud na gastro alebo na alergologiu, zvlášť, ked máte ten ekzém, mastičky nepomožu, pokiaľ je to alergia, zbytočne ju budeš natierať kadečím, prešli sme si tým tiež. Teraz sme na sojovom mlieku.

bibistec
23. feb 2017

u nas to bolo podobne aj ked nie az take strasne. urcite nie umele mlieko to bude este horsie. skus ty vylucit vsetko miecne ale aj v pecive je mlieko proste total vsetko co sa udeje. + ci ona uz papa prikrmy? a este lepok by som skusila vysadit. a uvidis. u nas boli zapchy z lepku ale dcerka nie je celiaticka ma intoleranciu lepku. intolerancia laktozy to by som nepovedala to by ste skor hnacky mali skor ta alergia. ale moze to byt aj ekzem zo zimy. no urcite by som sla na alergo, gastro a kozne. aj ked trafit na dobre kozne je umenie. my sme chvalabohu nadabili na uzasnu lekarku ona hned hladala pricinu cize nie masticky ale gastro. a tam bol aj problem. vacsinou tie ekzemy si z criev. teraz si dcerka nosi stravu do skolky aj do skoly bude a mame po probleme ale inac by sme sa trapili. drzim palce. prve co je pri ekzemoch problem je mlieko hned za tym lepok a ostatne veci su uz take menj ale mozu byt

mirka_25
autor
23. feb 2017

Ďakujem vám veľmi pekne za rady. Ja už som skúšala vysadiť mliečne výrobky, mak, orechy a jeden čas som sa snažila aj lepok, ale to som zistila, že skoro nič nejem :D ale bez srandy, tie mliečne stále dodrziavam a snažím sa nejest aspoň pečivo,cestoviny. Ale nejakú zmenu nevidím.
Papa už aj prikrmy, ale tieto problémy aj s kakanim, aj s ekzemom sa začali ešte pred prikrmovanim.
Píšete o tej vlaknine, tak skusim ísť aj tou cestou. Viete mi poradiť, či sedem mesačné dieťa už môže papať vločky?
Tekutiny jej striedam len čaj bylinkovy s fenyklovym, občas čistú vodu pije. Ale spolu za deň vypije tak 200ml. V stredu ideme k doktorke na kontrolu, lebo bola chorá, tak sa teda budem pýtať na ďalšie vyšetrenia, kt.spomínate. Lebo akoste tu niektorá mamička písali, že natieram ju vkuse niečím a pritom treba zistiť v prvom rade príčinu...
Tak ešte raz ďakujem

sykorkauhliarka
23. feb 2017

@mirka_25 jasne ze moze vlocky......ovsene vlocky neobsahuju lepok ...uz davno ich mohla papat

katkalab
23. feb 2017

Ahoj. Tak skúsim ti poradiť. Neprestávaj kojiť.
Zápcha - tým, že používaš rúrku pri vyprázdňovaní si môže na to konečník zvyknúť a prestane používať svalstvo na vypudenie stolice von. Určite chceš dcérke pomôcť, ale tiež to nie je správna cesta. Odporúčam navštíviť alergoimunológa. Ten hneď na počkanie spraví test a potvrdí či vyvráti tvoje podozrenie o nejakej intolerancii. Pozerám, že si z Humenného, je to síce ďaleko, ale v Prešove je jeden super alergoimunológ Lešťan. Oplatí sa ho navštíviť (my sme to absolvovali keď mala dcéra 8 mesiacov kvôli ekzému na líčkach a nohách). Sú deti, ktoré kakajú sporadicky. (moja dcéra (3 roky) kaká každé 4 dni, nepomôže nič, ani slivky, vláknina, voda, a zase poznám prípad keď dievčatko kakalo každých 10 dní "kozie" bobky)
Ekzém - najprv kožná striedala mastičky na ekzém a potom som s rozhodla navštíviť inú kožnú lekárku, ktorá mi odporúčala práve toho Lešťana v Prešove. Ekzém na líčku bola atopia a na nohe to bol stafylokok. Všetko prešlo, žiadny ekzém. Akurát má dcéra citlivejšiu pokožku v zime, je suchšia a treba premasťovať.