9 ročný chlapec sa pocikáva
Ahojte, viem, že už sú tu nejaké témy ohľadne pocikávania,...
My máme problém s pocikávaním v podstate odmala, nikdy sme nemali ,,suché obdobie,,. V lepšom prípade, /do nástupu na ZŠ/ sa syn na potrebu cikať pár krát zobudil a šiel sa vycikať, ale, väčšinou sme ho budili (tak asi 1-2 hod po zaspaní). Po nástupe na ZŠ spí tak tvrdo, že sa jednoducho nezobudí - aj napriek tomu, že ho budím, aby sme šli na Wc, sa nezobudí a v podstate, na Wc ideme ,,po spiačky,, on spí a z cviku dokáže mnou podopretý na Wc odkráčať a prísť späť, ráno o ničom nevie. Dokonca, aj keď niekedy spadne z postele z výšky asi 50cm, sa na pád ani nezobudí, spí ďalej na zemi, ani na to že mu napr. spadla perina a nie je prikrytý a je zima....má príliš tuhý spánok., nedokážem ho prebrať prihováraním, jemným hladkaním, capkaním... Spávať chodí medzi 20 - 21hod, niekedy neskôr to skôr výnimočne, ked nie je škola, ako napr. prázdniny...
Viem, že syn sa za pocikávanie hambí, doma z toho nerobím vedu, stresy, keď je nehoda, jednoducho operiem, a iba pre info sa ho pýtam, či nehoda bola alebo nie, no, chce chodiť na výlety, spať u kamarárov a to je problém...bol na výlete, kde mal nehodu a tam sa mu chlapci za to posmievali, keď zistili....riešila som to tak, že som požiadala vedúceho, aby ho zobral v noci na Wc, avšak, už sa na mňa dívali vedúci divno, že šak má 9r , no a to som sa cítila trápne aj ja, nieto syn..(aj tak ho nedali vycikať a nehoda bola..) no, aj keby chceli, asi by ho mali problém zobudiť..
asi pred 2 rokmi (možno menej) sme daný problém riešili na nefrológí, kde povedali, že všetko je ok, a automaticky dali mu tuším Minirin, avšak ten funguje na zadržiavaní vody v tele, ak si dobre pamätám, brali sme ho asi 6-9 mesiacov, možno 12, no, bolo to 50na 50..problém sa nevyriešil....má množstvo nežiadúcich účinkov, raz mal z toho malý strašné krče celú noc, to bol na oslave, kde som neustriehla a po zobratí lieku mu dali iní ešte napiť, čo sa nesmie..... tiež, doktorka trvala na tom, aby bol doma a už bol v klude asi od pol osmej vecer ak nie skor, teda, aby nebehal, neskákal....čo však vzhľadom k tomu, že sme na dedine viedlo k odtrhaniu od kolektívu, kedže hlavne cez letné prázdniny decká sa hrajú vonku do zotmenia....proste, aj keď v dobrom úmysle, užívanie lieku nám skôr spôsobovalo stresy okolo toho, moje obavy(ak by sa napil hodinu pred užitím a po tom, mohlo to mať vážne zdravotné následky...)atď--
Nerada by som do neho ládovala lieky, ale, viem, že daným problémom trpí....nemal by to byť problém, ktorý vznikol zo stresu, snažím sa, aby išiel spať v pohode, aj keď niekedy sa výnimka nájde...Ja si myslím, že je to problém toho tvrdého spánku, keby nespal tak tvrdo, by sa zobudil....
VIdela som u jednej psychologičky reklamu, že odstraňuje pocikávanie, ale nemyslím, že je to u neho výsledok nejakej psychickej traumy, tak neviem, či to skúsiť, či nie..keďže psychické poruchy nemá...
Prosím, napíšte mi vaše skúsenosti, ak máte podobný problém, prípadne aj so staršími deťmi...prešlo to pocikávanie? kedy? aké máte skúsenosti s minirinom? psychológmi???
čo by ste robili, nerobili, AKO RIEŠITE TABORY? SUSTREDENIA, INÉ? budem rada, ak sa ozvú aj odborníci, ak sú tu nejakí...
VOpred ďakujem za odpovede
akoby som čítala o nás, aj dnes do rána sme mali nehodu☹ syn má tiež 9 rokov, najskôr sme riešili režimom, potom sme pristúpili aj na Minirin najskôr super a potom opäť, samozrejme sme ho vysadili asi po 10 mes., podotýkam všetky vysledky super, ešte sme boli aj u urologa aj ten nam dal lieky ale s tým, že vyskušať ak nebude fungovať vysadiť čo sme urobili, že vraj má pár pacientov ço bez príčiny organickej sa pocikaju v noci
my sme to uzavreli s tým že má fakt tvrdý spanok
ešte by sme skúsili psychológa len nevieme si akosi vybrať vhodneho, lebo je aj povahovo taký hnevlivý🙂
ako to riešime: nenechavame spať u cudzích, do tábora len so staršim bratom ço vie ako s ním a čaka nas na jeseň škola v prírode to budeme riešiť s učiteľkou ak sa nebude dať tak nepôjde je s tým uzrozumený
teraz sa nam stane tak raz za niekoľko týždnov, ale nevieme predpokladať kedy sa pociká, aj keď sa večer vycika çi nie, už ho v noci nedavame lebo sa tiež neda prebudiť a museli sme ho viesť a aj tak sa nadranom pocikal, ja hovorím plnú dávku
my len veríme, že to raz prejde už sme skusili všetko dostupné, len ešte toho psychológa
@andreanova ahojko a robili na nefrologii malemu aj vysetrenia? alebo mu len dali lieky? lebo casto to na zaciatku len odflaknu liekmi a sak sa uvidi a ak to zaberie ok, nemusime zalej riesit a hotovka. ak to trva aj s liekmi a stale moze tam byt aj iny problem ako psychicky. treba sa vratit k nefrologovi a trvat na poriadnych vysetreniach robi sa sono a neviem este co presne. hlavne treba na to syna pripravit lebo uz je dost velky aby sa mu lekar "hrabal" v chlapskych veciach, je to ako ked babu beries ku gynekologovi. ale treba to riesit, nakolko v jeho veku uz musi mat riadnu traumu z toho ze ked ine zo skolou na nejaky viacdenny vylet a ma nehodu spoluziaci si z neho robia posmech. pozname... minirin neber doslovne ze nesmie behat. jasnacka ze moze len si ho treba odsledovat, aby nepil tekutiny najma kvoli tomu, ze bude znova zavodneny a v noci sa pocika. t.j. treba mu ho dat hlavne v tom case ked ide spat ak cez prazdniny chodi spat o 10tej tak mu ho nedavaj o 6tej vecer ak cez sk. rok chodi spat o 9tej tak mu ho daj skor. to je jasne. ak idete na oslavu a bude este vecer pit treba si cas prisposobit. je to liek ako kazdy iny. musis sa len prisposobit svojmu rezimu dna nie svoj rezim lieku. ale tu hlavne lekar sa snazil vysvetlit, ze ak dieta odnaucas od nocneho pocikavania mal by mat klud, pohodu a pravidelny rezim (ak idete 1-2x na oslavu nic sa nedeje) len by mal chodit asi v rovnako case do postele a mat nejaky ritual. my sme tomali aj so stolicou. napr. jogurt cipok a potom wc. to bol nas ritual pred velkou stolicou a tak sme sa naucili chodit na velku. takto to nejako myslel lekar. no urcite v 9rokov uz to nie je len o traume, ale moze tam byt aj fyziologicky problem takze urcite ho daj poriadne vysetrit, ak bude treba tak plienky na noc, nepremokavu plachntu na predpis, speci madrac.... proste radsej nieco takeho ako ho stresovat ze sa budi mokry radsej mu vysvetlit ze ma chore oblicky, mocovy mechur a preto mu unika moc a potrebuje na noc plienky (nemusi to vediet okolie a skola) nebudes ho davat na vylety... ale on bude mat dobry pocit z toho ze nezlyhava ale je chory a preto sa mu to stava. ze to nie je jeho chyba... takze sup vysetrit a riesit problem
drzim palceky a malemu vela sily v boji
@andreanova ahoj presne ten isty problem mame aj my syn ma uz 10 rokov a stale sa mu to stava... minirin nezaberal vysetrenia porobene mal vsetky aj sme zmenili lekarku aj tak nic nepomohlo lekarka to uzavrela tym , ze treba vydrzat raz to urcite prestane ale mam odsledovane ze napr. pocika sa ked pije sladene napoje alebo bublinkove vody , najlepsie u nas zabera vecer po 19,00 nepit uz sladke vody len cistu z vodovodu a pred spanim sa ist 2x vycikat , potom mame suche noci a teraz je to tak ze aj 2 mesiace to funguje potom sa stane nehoda na jednu noc tak si myslim ze je to na dobrej ceste a este pocika sa aj vtedy ak ma co i len nadchu 🙂
@kacena4 robili sono aj ine vysetrenia, tie boli ok. nezda sa mi to s tym, povedat mu, že je chorý, ked nie je..., mali sme aj spolu debatu, uplne v pohode, kde som mu navrhla plienky, nechcel, že by si pripadal ako pako...
Sme na tom podobne. Tiež mám 9-ročného syna, ktorý sa v noci pocikáva. Niekedy si iba "cvrkne" a má fľak na pyžame, inokedy je posteľ mokrá aj dva razy za noc. Spať chodí okolo 21:00, medzi 23:00 a 24:00 ho ešte dávame vycikať, no v tom čase je už niekedy potrebné ho prezliekať. Doma i v škole má všeobecne pohodu, on je tiež celkovo pohodový, stále usmiaty človiečik so zmyslom pre humor. Z jeho pocikávania nerobíme žiadne stresy, trpezlivo perieme pyžamá, periny a veríme, že raz z toho proste vyrastie. Vedia o tom iba najbližší ľudia, ktorým s manželom dôverujeme a vieme, že budú diskrétni a chápaví. V prítomnosti syna to neriešime s nikým.
Vyšetrenia na urológii preukázali zhrubnutú stenu močového mechúra, no to by vraj nemalo byť príčinou pocikávania. Na nefrológii nám kázali upraviť pitný režim, čo viedlo iba k miernemu, občasnému zlepšeniu. Predpísaný Minirin sme mu nikdy nedávali práve kvôli vedľajším účinkom. Našťastie nikdy nemal žiadny zápal močových ciest, celkovo je to zdravé dieťa. Chodíme k pediatričke-homeopatke, pomohla nám s mnohými zdravotnými problémami, toto sa nám zatiaľ nepodarilo vyriešiť.
Je pravda, že prespávanie u kamáratov, účasť v škole v prírode, v tábore je zložitá. Vždy balíme viac pyžám, aby sa mohol prezliekať. V 2.ročníku v škole v prírode som jeho učiteľkám vysvetlila, že má zhrubnutú stenu mechúra a poprosila ich, aby v prípade potreby prezliekli posteľ. Boli veľmi diskrétne, chápavé a ústretové. Napriek tomu v 3.ročníku do školy v prírode ani nechcel ísť... Teraz v júli ide do medzinárodného športového tábora pri Prahe a ja sa ubytujem v neďalekom hoteli, aby som bola blízko a v prípade potreby diskrétne riešila jeho nočné nehody. So sebou beriem okrem všetkých pyžám aj posteľnú bielizeň a náhradný paplón...
andreanova, myslím, že veľa záleží od vás - rodičov. Keď viete, že tam nie je žiadny zdravotný problém, nemá stresy, nechcete mu dávať lieky, zostáva len čakať, dúfať, prať a vysvetliť mu, že raz z toho vyrastie, že to nevadí, že za to nemôže... A na prespávanie mimo domu mu dávať viac oblečenia, poučiť ho, že to nemá riešiť nahlas, iba potichu s niekým, komu dôveruje, že má piť čo najviac doobeda a nič pred spaním atď. Taký je aspoň náš prístup.
Snáď som aspoň trošku pomohla tým, že nie ste jediní... Budeme si držať palce 😉
@andreanova nemyslela som povedat mu ze je chory ak nieje preto ist znova na vysetrenie a nech mu spravia vsetko co sa da a poriadne znova ci sa nieco nezanedbalo alebo neobjavilo znova neukazalo... a ak ano tak az potom riesit "chorobu" nie vopred. su deti, ktore proste potrebuju plienky pre inkontinenciu. hold je to choroba. najma ak ju ma casto . neviem nepises ako casto ma unik mocu. mozno by som to riesila aj cez psychologa
@andreanova ahoj,moje starsie dvojcata mali tento problem,obaja mali vsetky vysetrenia v poriadku,takze zacali uzivat obaja Minirin.Milkovi zabral vyborne,ale macka aj po niekolko mesacnom zvysovani davok nemala ani jednu noc suchu...
Nefrologicka mi odporucila psychiatricku /nie psychologicku/.najprv som vahala ale nakoniec som sla,aj ked dieta nemalo ziadny psychiatricky problem...
Psychiatricka bola velmi mila,predpisala Macke lieky,ale uz si nespominam na nazov.
Zacali sme si viest taky dennicek,ak bola noc sucha,nakreslili sme slniecko,ak bola mokra,tak kvapku.Po 9 dnoch uzivania sme kreslili prve slniecko,a do konca mesiaca sme striedali kvapky a slniecka 😀 .pocas druheho mesiaca sa pocikala len 3 krat 😉 ...Brala ich asi pol roka,a odvtedy nemala nehodu ani raz...
Takze ja by som urcite odporucala psychiatra.
Niekedy ma mocovy mechur taky problem,ze sa v nom netvori ten hormon,ktory brani nocnemu tvoreniu mocu.Tieto lieky ten hormon "nastartuju",a zacne sa neskor tvorit sam...
@andreanova presne ako pise @mata2 tiez odporucam skor psychiatra ako psychologa
u nas v rodine bol tiež kedysi ten problém, tam pomohla akupunktura
@andreanova ahoj, môj brat mal presne tento problem a pomohla mu zaváraná červená repa (cvikla) tiež tým trpel a ked zistil že mu to pomáha tak si ju sám pýtal, zjedol na posedenie aj celý pohár .... neviem, skus pozret na čo je červená repa dobrá ..
Ja som mala tez taky problem ako mala,bola som 5 tyzdnov v kupeloch,a jedine co tam s nami robili,co sa tyka toho problemu,ze bas ucili,ako spravne cikat,a to bolo tak,ze ked som sedela na zachode,tak sestra ored dverami hovorila,ze teraz trosku vypustit,potom zadrzat,naratat do 10 a zase vypustit a zadrzat.toto sme museli robit pri kazdom cikani,aby sme posilnili mechur.trvalo to 5 tyzdnov,ale jedine to pomohlo,ziadne lieky.tak skuste

dobry den. ja ked som bola mala,tak som s tym mala problemy.. trvalo mi to do 10 rokov a este sa mi potom raz za cas stalo asi do 12 rokov.. chodila som po vysetreniach a nic nezistili, iba co som dostala z toho traumu.. ja som sa prestala pocikavat ked som si uvedomila, ze to co sa mi sniva nie je realita. snivalo sa mi, ze sa mi chce strasne cikat a potom som isla na wc 🙂 co samozrejme bol sen.. takto sa mi snivalo den co den... a az neskor som sa vedela "odtrhnut" od sna a prekonat sa zobudit a ist na wc.. takze sa neboj 🙂 on sa to casom nauci a pochopi 🙂