Môj 4-ročný syn sa v noci pocikáva

24. júl 2023

Ahojte, prosim co robit, resp.nerobit v takomto pripade. On sa vecer napije viac vody, lebo je smadny ked stale beha v tomto teple a potom sa pocika. Podla mna k tomu prispieva aj fakt, ze vecer zaspi velmi tvrdo, lebo cez den nechce spat ani ked je velmi unaveny a vecer uz melie z posledneho. Davala som ho v noci cikat v polospanku ked som isla aj ja spat, ale niekedy som uz "nestihla" a bol mokry. Manzel sa hneva ked ma syn v noci nehodu. Teraz ho dava on tak, ze ho uplne zobudi a kaze sa mu ist vycikat. Dnes to nestihol vcas a uz bol zase ohen na streche. Cez den pekne cika sam, obcas mu ujde kvapka ked je v zapale hry...

pribinak
24. júl 2023

Proste napr 2 hodiny po zaspatí dať serbel k posteli a dať ho vycikat. Tesne predtým ako ide spat tak ho dať vycikat. Nemusí byt uolne prebratý zo spánku. Dať nepremokavú plachtu a hotovo.

Čo pije? Zrus vserky sladké a bublinkové vody. Len čistu vodu na pitie

jarmila2010
24. júl 2023

https://suchapostielka.sk/
https://suchapostielka.sk/pomocovanie/
Moč sa tvorí v obličkách a jeho množstvo riadi dôležitá látka v organizme (vazopresín). V noci sa jej tvorí viac a tým sa zmenší objem vyprodukovaného moču. Močový mechúr sa napĺňa pomalšie a nemusí sa v noci vyprázdniť.

U väčšiny detí s nočným pomočovaním je v noci nedostatočná vlastná tvorba vazopresínu. Následne sa u takýchto detí vytvorí v noci veľa moču a močový mechúr sa preplní. Dieťa nie je schopné rozpoznať signály preplneného močového mechúra a prebudiť sa na močenie. Výsledkom je, že sa vymočí do postele počas spánku, pričom tomu nie je schopné zabrániť vlastnou vôľou. (3)

So stúpajúcim vekom dieťaťa sa vyvíja schopnosť organizmu produkovať túto regulačnú látku v dostatočnom množstve, a preto nočné pomočovanie s vekom dieťaťa postupne ustupuje (u dospelých pretrváva asi v 2 %). (3)
Nedostatok tejto látky u detí starších ako 5 rokov vie lekár liečiť a dodať ju na prekrytie obdobia, kedy si ju dieťa bude vedieť vytvoriť samo.

...davajte mu na noc normalne plienku,pokial ju nebude mat nejaky cas suchu..nocne budenie a nedavanie pit pred spanim nema ziadny zmysel...dceru som mala velmi sikovnu a plienky na noc sa zbavila,ked uz mala cez 4r...tak nejak...a potom,ked dozrel cas,uz nemala ziadnu nehodu...

jarmila2010
24. júl 2023

...pediatricka povedala,ze nocne pomocovanie riesi,az tak v predskolskom veku...ak teda nie su ine pridruzene problemy

biela_sova
24. júl 2023

Ahojte, skuste si pripravit k jeho posteli nadobku velkosti salky na caj. Ked sa nezobudi, nevadi. Naucte si ho, ze ked vy pojdete spat, tak mu ju prilozite zboku ako spinka, vycika sa a vobec sa nezobudi. Niektore deti sa pocikaju, lebo pritrvdo spinkaju a nechce sa im davat do zvislej polohy a kracat na wc 🙂 Parkrat si to zopakujete a nauci sa takto vycikat (ako chlapi v nemocnici na lozku). S dievcatkami neporadim, na to som neprisla 🙂

jarmila2010
24. júl 2023

@biela_sova toto umele davanie na wc vobec ,ale vobec nefunguje..aj my sme naivne dceru nosili v noci na toaletu nejaky cas...a dcera,uz bola sama z toho nestastna,ked sa v noci pocikala.. mna ukludnila pediatricka,ked som jej o tom hovorila a nasla som si stranku suchapostielka...dala som dcere plienkove nohavicky,prestala ju budit a casom dozrela a plienku mavala suchu...potom v noci vobec nemusela chodit na wc a nehodu ziadnu nemala

sarahh09
24. júl 2023

Mne syn mal plienku na noc do 4 r a 2 mesiace a strašne tvrdo spal a v plienke vždy nacikane .
Bola som uz zúfalá, ale jedno ráno sa zobudil a skočil z postele a utekal na záchod, že ide cikať.
Prišiel ku mne a povedal už sa nebudem pocikavat 😁 .
Proste mu dajte čas ono to príde..

majulino
24. júl 2023

Ako píšu baby vyšsie, daj mu čas, ja by som plienku nedávala, nevieš čo to urobí so psychikou dieťaťa. A manžela by som poslala do prdele. Aj tomu môjmu som tak vyčistila žalúdok, že na ďalší deň keď bol syn pocikany tak sám bez slova išiel a postiel.prezliekol. u nás bolo o to horšie, že syn od 1 roka bez plienky aj na noc a začal sa pocikavat, az keď bol žiakom na druhom stupni. Manžel tiež vrieskal, bucal, ohanal sa plienkou.
Po tom čo som mu povedala svoje sa už neodvážil ani len zvláštne zatvoriť, nie to ešte nieco povedať.
Tomu svojmu povedz, že syn je nešťastný aj bez jeho jeblych reči a hádok a či ho chce úplne zdeptat.

denkabemommy
24. júl 2023

Psychosomatické pocikávanie je práve spôsobené tlakom/nepohodou (zvyčajne) zo strany otca - dieťa ide už spať so strachom/nepríjemným pocitom, že zlyhá a otec sa bude hnevať (u nás stačilo ak muž zvýšil hlas podvečer/večer a syn sa v noci automaticky pocikal). Ale to len tak na okraj, aby si vedela v čom je hlavný problém. Ten s ktorým sa jednoduchšie uspokojíš je, že dieťa musí v hlave dozrieť.
Dohodnúť sa so synom, že max 1h pred spaním piť, pripomenúť, že ak bude v noci veľmi smädný určite sa na to zobudí, dávať ho večer cikať.

autor
24. júl 2023

@pribinak pije cely den len cistu vodu. Pred spanim sa ide zakazdym vycikat, niekedy este aj pocas zaspavania ide zase.

autor
24. júl 2023

No on uz nejaky cas aj fungoval tak, ze ked mu bolo v noci treba, tak sam vstal a prisiel nas zobudit, ze mu treba cikat. Alebo prespal celu noc a vycikal sa az rano po prebudeni. Ale netusim co sa stalo, ze sa zase zacal pocikavat. Nie je to pravidelne, obcas aj prkrat do tyzdna, inokedy menej

kluska
24. júl 2023

je to o vyzreti, prvy syn do 3 rokov, druhy do 3 a pol tusim. Ale ja som ich nikdy v noci na pisanie nebudila a pred spanim prvy pil mlieko a druhy sa kojil a plienka bola sucha. Do 5 rokov ma cas, netreba sa trapit. Ako dlho mal suchu plienku na noc, ze ste zrusili nocne plienky? A ako dlho sa nepopisal v noci? Ak to bolo len kratko, tak je nevyzrety a ak to zacalo po dlhsom case bezproblemoveho spanku, tak dieta ma nejaky problem v sebe.

abab
24. júl 2023

Dávaj plienku. Veď v tejto horúčave stále človek musí piť. Ja vypijem viac ako 4l za deň a tiež v noci behám. 4ročný ešte nemusí toto zvládnuť. Ak nechcete skončiť u psychologičky, tak nech ho manžel nestresuje. Možno je to naozaj len teplom a zvýšený príjem tekutín. Ja si neviem predstaviť teraz zaspávať so smädom. Takže normálne dať piť, vysvetliť, že na nejaký čas pre istotu dáte plienku príjemným a chápavým hlasom. Možno o mesiac sa všetko upraví. Hlavne syna uisti, že to je úplne v poriadku.

slovakboy
24. júl 2023

Hlavne mu nič nevyčítajte, nekričte na neho a proste o tom nehovorte. Pocika sa, tak sa okolo toho musí urobiť nejaká robota on tiež. Nastavte sa dopredu s manželom tak, že to proste nehodnoďte. Určite ho to prejde. Nervový systém sa ešte vyvíja. Vraj nejaké traumy môžu toto spustiť u deti. Môj brat sa začal pocikavat potom, ako mu v nemocnici robili výplach žalúdka kričali po ňom a bili ho, aby zvracal. Mama si totiž myslela, že zjedol naftalínove tabletky zo skrine. Nevedel rozprávať ešte a hral sa v skrini a smrdel za naftalínom. Potom ešte mama na neho kričala furt že sa pocikáva. Vidím na ňom takéto traumy doteraz.

andreatytler
25. júl 2023

Nezacalo to odkedy ho dava muz spat?
Preco ste zmenili uspavanie?

maris5
25. júl 2023

Do 6 rokov je to v norme. Nechrape tvoj syn v noci?
Netreba ho za to pucovat, on za to nemoze.

jana_eyre_2
25. júl 2023

Môj najmladší mal takéto občasné nehody do 5tich rokov.. on veľmi veľa pije odmalicka celý deň (u dr riešené, cukrovku nemá) pred spaním som ho ešte posielala 2x sa vycikat.. napriek tomu sa občas pocikal.. neriešila som to nikdy, proste som pod neho dala uterák, vyzliekla a zakryla, nech spí dalej. ak bolo mokré všetko tak som ho zobrala k nám do postele.. prestalo to časom, niekedy sa zobudi a ide sa vycikat.. bude mať 7 a zhodou okolností sa pred pár dňami znova pocikal, spal asi príliš tvrdo..

Čo však chcem povedať je, nech sa manžel ukľudní.. dieťa má len 4roky, stáva sa to, nech si uvedomí aké malé dieťa je oproti nemu, nevie to v spánku ovplyvniť.. hnevom ničomu nepomôže, môže len zhoršiť.. ani úplne budenie nie je dobré, ma úplne prerušený spanok a musí opäť zaspavat.. kúpte nepremokavé plachty aspoň 2, počkajte kým vyrastie a pokiaľ nemá iné problémy tak to prejde..

mamamasama
25. júl 2023

@jarmila2010 Ďakujem za tvoj komentár. Škoda, že som o tomto nevedela skôr. Človek sa učí celý život. Máte skvelú pediatričku.

cookie29
25. júl 2023

Toto je nesmierne smutne citanie. Ja viem, ze predtym sa to tak robilo, ale jednoducho dieta nie je z fyziologickeho hladiska zrele, a k tomuto bohuzial vedie aj to, ze skoro sa odplienkovava. A teraz ti napis kopa mamiciek, ze ony to dokazali. Ale tu ide o Tvoje dieta. Za normalnych okolnosti, z fyziologickeho hladiska, su 4 roky limit na denne odplienkovanie. Na nocne, do tych 5-6-7 rokov... a cim viac sa dieta stresuje, co teda manzel robi, tym viac sa to moze zhorsit. Zalezi na psychike dietata, ale kludne navrat k plienke na noc. A existuju aj specialne pyzamka. Ale urcite ma opakovane prerusovany spanok a vytrhnutie zo spanku horsie nasledky ako pocikanie.
V zivotopise nikto z nas napisane nema, kedy sme zacali chodit, kedy sme prestali nosit plienku a podobne....

jarmila2010
25. júl 2023

@majulino ja som jej v tom case davala tie plienkove nohavicky a prave pre dceru bola vacsia trauma,ked mala mokru postel...bola kludnejsia,ked vedela,ze tu nehodu v noci nebude mat...

jarmila2010
25. júl 2023

@cookie29 ako pise vyssie
@mamamasama clovek sa uci cely zivot...tym,ze sme so synom v tomto nemali ziadny problem,mysleli sme si,ze to musi zvladnut aj dcera...a od nikoho som nemala informaciu,ze nosit plienku v noci v 4rokoch na noc je ok...mysleli sme ,ze nieoc robime zle...az postupne som sa prepracovavala k informaciam...a to je vela veci takych ,o kt sa napr aj pred 13r nehovorilo,ked som mala syna a mala problem napr. s kojenim..od mojej mamy som sa akurat dockala mudrovania..sestra nikdy nepripustila ziadny problem(az neskor,ked sme sa o tom bavili,som sa dozvedela,ze to nebolo,az take ruzove,ako sa tvarila pred vsetkymi,len aby niekto nenabudol dojem,ze to nezvlada)..proste vtedy to bolo tak a chvalabohu,doba napreduje a dnes je to uplne ine...

annm81
25. júl 2023

Netrápte ho, pretože za to nemôže a nevie situáciu ovplyvniť. Jeho telo potrebuje čas, aby dozrelo. Ak na syna za toto muž hučí, zarába mu na obrovský problém, ktorého riešenie sa môže ťahať veľa rokov. Dávať pred spaním menej piť a budiť dieťa zo spánku môže predísť počúranej posteli, ale vývoj dieťaťa to neurýchli ani o deň. Ak je to časté, proste sa vráťte k plienkam. Ak len občasné, tak jednoducho občas operiete, zas tak náročné to nie je, keď máme automatické práčky, nie?

biela_sova
26. júl 2023

@jarmila2010 Tak nam sa to stava sporadicky, tak cca 7x za pol rok, ze by s apocikal. Jasme zw treba zvazit, ze ci jw to rpavidlene a nervova usstava skratka este nie je ready...alebo nahoda

biela_sova
26. júl 2023

Ja som ai teraz vsimla, ze manzel Tvojho syna karha. Prosim Ta, vysvetli mu, ze je to zalezistost neurologicka a syn to nevie ovplyvnit volou. Pripodob mu to k seniorom, ktori uz su inkontinenti, ze nevedia udrzat moc. Karhal by pocikanu svoju mamu? Alebo epileptika pri zachvate? Karhal by ho? (Su aj taki psychopati, ze karhaju). Je to nepodmieneny proces. Nech nie je despota. Mozes ho odkazat aj na moj instagramovy profil, nech pokuka na tieto temy videa a spamata sa. 😉 Ak je pocestnost nocnych pocikani viac ako 3x za 7 dni, vratte sa k plienke a bide pokoj. Ked si on uvedomi, ze uz plienku nepotrebue, sam si ju da dole. Drzim apste a muza podchyt, aby nemal maly neurozy, depresie, uzkosti ci erektilnu dysfunkciu ako velky. K detskym neurozam mam tento clanok: https://www.instagram.com/p/CuthtlXIDkf/?utm_so...