icon

Ako dať liek trojročnému dieťaťu, ktoré ho nechce užívať?

9. apr 2022

Maminky tie čo máte detičky ktoré nechcú papať lieky ako im ich dávate ? Máte nejaké rady a tipy ? Lebo ja už som zúfalá. Ma k tomu taký odpor že ani sladký nurofen mi nezje. Skúšala som po dobrom, vysvetľovať, aj hravou formou, aj nasilu už po zlom a nejde to nijak, neviem už čo mám robiť. Bojím sa že skončí v nemocnici 😢 je tu ešte niekto kto ma take dieťatko čo ma problém so všetkým a nejde to s ním ani po dobrom ani po zlom ? Lebo toto maminka nepochopí ktorej dieťa pekne spolupracuje.

marzuz89
9. apr 2022

@autorka Nemyslim nepolavit "4ty den". To uz vie, ze docieli svoje. A zatne sa este viac. Myslim nepolavit pol hodinu, hodinu. Jendoducho dokym nenajdete riesenie.

Na naseho velmi plati otazka - a ako by ai to urobil. Ty? Co ti pomoze, aby si ten liek spapal? Chces ho z lyzicky, z odmerky, zamiesat do trosky dzusu? Skus ak si neskusala. My tak riesime vsetko. Dostane na vyber, ma sancu spravit vec tak ako On chce, ale zaroven tu vec spravit MUSI. Ak by som uhybala 4 dni, okasle mi to zvysoka 🙈

Vypi si v kluda kavu, daj si sladke na nervy, a dajte si spolu ciel, ze do polhodiny ten liek bude v brusku 💪

endzi83
9. apr 2022

Aj moja je tvrdohlavá, ja napr.neznizujem teplotu len sledujem, a ako sa dieťa správa. Podľa toho viem posúdiť či jej treba znižovať alebo nie. Do teploty 39 som jej neznižovala žiadnymi tabletkami, capikmi. Teplota je pre imunitu žiaduca, telo si vytvára protilátky. Len pitný režim a na zápästie obklady. A telo na telo vtedy sa rada túli. Na kašeľ sme dávali do čaju propolis alebo skorocelovy sirup. A rakytník bobuľky mala ako cukríky ☺️👶🙈

majamat
9. apr 2022

moju dceru od istej dobry zacalo napinat z tych sladkych sirupov, presli sme na tbl, hoci horke, zjedla ich radsej,a ko sirup. no myslim, ze Paralen ani moc horky nie je, trba rozdrvit a skusit, je aj detsky, tusim 125mg. ten je malicky.
s Bromhexinom neporadim. mozno skusit nejake ine kvapky, napr, bylinkove, ci eico take. nemusi mat nevyhnutne Bromhexin. treba sa popytat v lekarni.

autor
9. apr 2022

@marzuz89 môžem skusit tie otázky

marzuz89
9. apr 2022

@zuzanockamt v poriadku, mozes sa bavit. Mohla by si ale vediet, ze pristup k dietatu dokaze zazraky. Myslis, ze moj od narodenia vo vsetkom spolupracuje? Prosim ta. Teraz sa vysmejem zase ja. Tvrdo to treba vydret. Aj mne by bolo jednoduchsie sprej do nosa dostat do syna s vrieskanim, mozno by sa tiez dogrcal, ucel by som splnila. Ja radsej ale investujem cas, aby sme sa to naucili inak. Aj v jedle - neje hluposti miesto obedu. Nedovolim to. Tiez sa nasli maminky ako ty, ze sa rehotali a mam sa ozvat az ked budem mat take dieta. S tym rozdielom, ze ja to svojmu jednoducho nedovolim. Takze take mat nebudem. Si mala vidiet dnes tie sceny, ze mu nechcem uvarit krupicovu kasu, ktoru by posledne 2 tyzdne nevahal mal od rana do vecera. Presne 41. minutu od zaciatku sceny zjedol pripravene ranajky. A nebola to kasa. Ja sa riadim tym, ze v takomto veku sme zodpovedni vzdy my, rodicia. Niekedy je to lahsie, niekedy ohubu. Ale pristup je najhlavnejsi ❤️

luliu
9. apr 2022

Cca od 2r som ich naučila prehĺtať tabletky, sirupy nedávali, vracali, bojovali, bolo to strašné

marzuz89
9. apr 2022

Drzim palce, aby tie otazky pomohli. Len bud v pohode, nech z teba neciti stres. Skus tak vo vsetkom, kde si nebudes dat vediet rady. Aby si na to zvykla. Bude sama neskor prichadzat s rieseniami, uvidis. Nas sa ma teraz uz sam spyta, maminka ako to vyriesime? Oni si na ten sposob komunikacie zvyknu a bude dobre. To date, ak nie prvu polhodinu, do hodiny urcite. Nezabudni ju potom pochvalit, ze nasla super sposob a si na nu hrda, ze to vyriesila 🙂

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
janage
9. apr 2022

Nikdy ale naozaj nikdy nestras dieťa nemocnicou, lekármi, sestrami a tým, že tam bude sám. Lebo ak sa to nedajbože stane, tú hysteriu čo to u dieťaťa spustí bude len ťažko zvládať.
Ak dieťa odmieta lieky ústne nahradila by som lieky od teploty čipkou cez ritku. Kalciovy sirup skus nahradiť silným kuracím vývarom ak je to kvôli hrdlu. Plus môže skúsiť kloktat solny roztok. Alebo silnejší salviovy čaj, ten aj keby preglglo nič sa nedeje.
Bromexin skus nakvapkat na cukor.
ATB podľa toho koľko má rokov, zvazila by som tabletkovu formu.
Dieťaťu môžeš komunikovať dôsledky ak liečbu nebude užívať. Ale štýlom, môžeš skončiť aj v nemocnici. Pri deťoch do 6 rokov môžu byť aj maminky, ale často je liečba injekcna čo síce určite zvládneme, ale je to nepríjemné. Boli to asi ako keď sa o niečo pichneš.
Keby si mohol vybrala by si si sirup alebo injekciu? Lebo ja sirup aj keď teda je fakt hnusný.

autor
9. apr 2022

@marzuz89 no pýtala som sa jej teda ako tie liečiky dáme
Tak dala do misky jogurt piskoty sama strekla liek zo striekačky zamiešala a zjedla jednu lyžicu ďalej už nejedla
Potom sme zamiešali do čaju ten tiež chlipla a viac nič
Skúšali sme teraz v umývadle sa hrať akože so striekačkou no liek z nej nechcela aj tak vypiť
Vysvetľovala som znova ze keď spapa liecik prestane kašlať a pôjdeme plávať
Ani tak ani tak ani tak

autor
9. apr 2022

@janage Minule sa už obliekala že ona ide do nemocnice 🤦🏽‍♀️😂 nebola tam, nevie ako to tam prebieha preto z toho nemá strach
Ani injekcie sa nebojí
Očkovanie si už asi nepamätá 🙈

marzuz89
9. apr 2022

@autorka no zlata 😍 pomaly dalej zajdes, to pojde. Bude to oriesok tvrdy, ale spolu to zvladnete

janage
9. apr 2022

Tak skus jej priblížiť k niečomu nepríjemnému. Keď ju boli keď spadne, buchne, privrela už prsty do niecoho?
Alebo opačne ak bude chorá nebude môcť chodiť na ihrisko, hrať sa s kamoškami a bude jej ľúto
Ešte ma napadlo tie ATB berie na základe výsledkov CRP?

autor
9. apr 2022

@janage Atb neberie

denda007
9. apr 2022

No a neskúšala si čipok? Paralen, nurofen... Poprípade má ešte napadá jediné inhalovat ambrobene. Pustiť rozprávku a tak

janage
9. apr 2022

A čo teda potrebuješ podať striekačkou? Nejak sa strácam. Ja som vždy dala dieťaťu za pravdu, že áno ten liek je hnusný, ale keď chce byť zdravá tak potrebuje ho zobrať.
Ide Veľká noc, ak bude kašľať bude bez návštev rodiny.

autor
9. apr 2022

@janage to jej je úplne jedno že musí doma trčať zavretá, neplatí na ňu nič, ani odmena ani nič
Dávala som do striekačky nurofen a to je napríklad chutný sladký liek
Predtým s ním nikdy nemala problém práveže ešte oblizovala že aký je fajny a teraz vrieska strašne
Bromhexin je hnusný to áno a aj dosť preráža cez džús ale vyskusam ešte poslednú vec streknem ho do krabickoveho džúsu so slamkou
Z pohára samozrejme nechce lebo vie že tam bude zamiesany
Skúšala som aj stopptusin na kašeľ

autor
9. apr 2022

@denda007 cipok som tiež chcela dať ale neviem ju udržať
No dnes aj tak je zatiaľ od rana bez teploty tak už len ten kašeľ

janage
9. apr 2022

Bromexin ma výraznú chuť to podľa mňa žiadnou tekutinou nezamaskuješ. Ak je jej jedno, že bude doma sedieť, čo doma robí? Však to sa musí po takých 3 dňoch nudiť

kristinaanna
9. apr 2022

Mám doma jednu takú, už má 10, jedine co zje je nurofen sirup vie ze zaberie od bolesti, a gumové vitamíny aj to len jeden druh, inak nič, ešte si dala vysvetliť inhalovanie, aj to jej už musí byť hrozne, nepomáha vyhrážanie, nepomáha nasilu, nepomáha odmena, nič. Prestala som riešiť, ak má teplotu dám nurofen 3 - 4 dní, našťastie nebýva často chorá, Skuste dať nurofen čipok, ten nevypluje ani nevygrcia Aj ten nurofen začala moja tolerovať až keď zistila, že jej pomohol od bolesti zubov, inak nič. Ak choroba nie je naozaj vážna, nedávajte nič, stačí pokoj na lôžku, čaj, ovocie zelenina. Ja sa snažím naozaj podchytiť chorobu hneď v začiatkoch aby nemusela brať lieky. Verím vám, je to na nervy.

kristinaanna
9. apr 2022

A ešte nemiesajte do jedla ani do nápojov, nebude piť ani jesť, skúste na kašeľ lízatka z lekarne, alebo čaj bylinkový ochutit

ruzovakrava
9. apr 2022

Ak ich kedysi nemala problém zjesť tak toto nie je nič iné ako vzdor a tým že ti toto robí 4.deň tak to budeš mať ťažké ale ísť na to jednoducho vysvetlením, odmenou prípadne trestom. Ak zje, tak jej daj napríklad peknú nálepku, nejakú drobnosť ktorá ju poteší a namotivuje. Ak nezje, tak nebude napr pozerať TV. A neprežívala by som to, zje - pochválim, odmením. Nezje? Tak kamoška nech sa páči do izby a hraj sa, žiadna rozprávka. Naša bola tiež špekulant, čím som viac prosila a prehovárala, tým viac sa cítila že má navrch. Po pár dňoch si prišla sama po lieky keď chcela rozprávku. Ale bolo to ťažké, fakt neklamem že to bol des. Dnes na ňu zavolám, zje Stoptussin aj kalciový čo je vrchol nechutnosti, tabletku, zapije čajom s ide si po svojom. Mladšej 1.5r mi pomáha zmiešať jej to s trochou ovocného sirupu na lyžičke, ale momentálne čo je chorá tak už nemiešam, zje to tiež lebo vidí staršiu. Do jedla by som nemiešala lebo prestane aj jesť a máš ďalší problém.

autor
9. apr 2022

@janage ona aj vraví že chce ísť plávať ale keď jej poviem že dobre ale musíš najprv spapat liek a vyzdraviet tak zrazu sa vzoprie a že už nechce a bude radšej doma
No kadečo, knihy čítame, domčeky z lega stavia, mame veľa pracovných zositov a omaľovánok, v kuchynke sa hra, rozprávky pozerá v telke, s plastelinou sa pohra
A tak

autor
9. apr 2022

@kristinaanna no teplotu dnes zatiaľ nemá, ale ten kašeľ potrebujem vyliečiť a to neviem či prejde len tak lebo sa bojím aby jej to nechytilo priedušky a následne pľúca

autor
9. apr 2022

@ruzovakrava prvej zjedla aj nechutne antibiotiká, dala si vysvetlit pekne a teraz s ňou ja nepohnem ani za svet, môžem skúšať všetko

domak2
9. apr 2022

Ja som davala dcere zo striekačky ale straaasne pomaly, fakt po kvapkach. Akonáhle som dala trosku viac naraz už ju nadrapovalo. Zato syn 9 m užíva sirupy až reve keď mu dôjde 😅

autor
9. apr 2022

@domak2 no len ja sa k nej nemôžem ani priblížiť so striekačkou
Ale dala som jej to do toho krabičkoveho džúsu a zatiaľ si nič nevšimla takze sa modlim nech ho cely vypije 🙏🏻 A ked toto bude nový spôsob ako mi zje lieky tak ja vás všetky od radosti pozývam do restiky 🤣🤣🤣

alvaluka
9. apr 2022

U nas je pardox to, ze mala pila decko z lyzicky s troskou mlieka, Imunoglukan vypije z odmerky sama ale cefzil, atb co su ako zuvacky nechce ziadnym sposobom, vysvetlovanie nepomaha, odmena nepomaha, dohovaranie nepomaha, argumentacia nepomaha, davame jej na vyber, ci si da sama z lyzicky, alebo ako by ich chcela uzit ale nejde to ziadnym sposobom.

janage
9. apr 2022

Tak ako prvé vypni telku a ako druhé trocha trocha okreš čas koľko sa jej venuješ. Tak aby pocítila tu nudu, nepohodu ako dôsledok toho, že odmieta liečbu a je teda chorá dlhšie. Chodí do škôlky? Nechýbajú jej kamošky? Nie je ľúto, že oni sa hrajú na ihrisku, kým je zatvorená doma?

autor
9. apr 2022

@janage jasne že jej chýbajú kamošky ale akonáhle spomeniem liek tak už jej nič nechýba a zaryje sa do postele