Ako dať liek trojročnému dieťaťu, ktoré ho nechce užívať?
Maminky tie čo máte detičky ktoré nechcú papať lieky ako im ich dávate ? Máte nejaké rady a tipy ? Lebo ja už som zúfalá. Ma k tomu taký odpor že ani sladký nurofen mi nezje. Skúšala som po dobrom, vysvetľovať, aj hravou formou, aj nasilu už po zlom a nejde to nijak, neviem už čo mám robiť. Bojím sa že skončí v nemocnici 😢 je tu ešte niekto kto ma take dieťatko čo ma problém so všetkým a nejde to s ním ani po dobrom ani po zlom ? Lebo toto maminka nepochopí ktorej dieťa pekne spolupracuje.
Mam doma take iste dieťa
V novembri bola chorá s to bol masaker
Stále jej bolo horšie,ale potom dostala akési čipky a to zabralo
Lieky som jej dávala na silu všetko mi takmer vypľula,do toho strašný plač a napokon aj tak sa cela dovracala…
Takze presne viem o čom píšeš a ziadno ju neoklamem
@fiafia no len vtedy to všetky vygrcia a ten vreskot cudzí by si pomyslel že ju vrazdim
A capiky do ritky? Tiez to dobre funguje. Potom uz len skusit vysvetlit a chvalit do bezvedomia.
@noemi155 aké čipky prosím
@ailiba no to tiež ziape ako o život, neudržím ju mece sa hrozne kope, keď chytím nohy tak rukami zas a nadhadzuje sa
Ach jaj... A skusit jej vysvetlit, ze potom bude musiet ist do nemocnice..prip.nemoze skusit niekto iny? Tatino, surodenec, babicka? Mozno bude mat vacsi respekt.
Poznám, u nás nepomáhalo nič iba dať nasilu. Jeden malú "priľahol" a druhý dal liek. Skúšali sme odmeny atď ale ani za nič. Jediné čo akceptovala bol kalciovy sirup aj to od 4 rokov až.
Teraz má skoro 7 a berie ATB a doteraz vyjednáva 🤣 že ona nemôže lebo jej hlave, krku a brušku sa to nepáči a sú horké/sladké 🤣 jej poviem mám ti na hanbu sveta dať nasilu? 😒 Niekedy si dá sama, niekedy jej dáme my no vypije a naučili sme ju že nech to do seba exne, a rýchlo zapije džúsom. To sme ju naučili že keď zapije sladkým skôr tú chuť zakryje.
Inak mimo témy dievčatá môžu sa ATB zapíjať džúsom napr Rauch? 🙂
@janulik2008 no presne aj mne take blbosti vraví 😅
A áno atb kľudne nech zapije dzusom ja ako mala som ich vždy aj zajedla niečim ešte aby som tu chuť “zmyla”
@autorka čo nespravíme pre deti 🤣 mne je len smiešno jak mi povie "Počkaj niečo ti musím povedať" 🤣🤣🤣 vezme ale tie debaty okolo toho 😒😀 my sme ozaj všetko skúšali potom raz jej sestra dala kalciovy sirup a ten vzala odvtedy keď niečo je tak furt že kalciovy berie 😀 keď boli v CZ sestra ju naháňala s Mucosolvanom tuším s revom dala jej. Samozrejme kalciovy zabudli tak sme poslali a tam kde boli len pozerali že na kalciovy otvorila ústa 😀
Hrajte sa s babikou alebo plysakom na doktorov - nechaj malej lyzicku odmerku, striekacku, flasticku od ozajskeho lieku a povedz, ze macko je chory, ze musi ho liecit. A ty hraj s mackom, ze sa vzpiera, podobne ako ona. A skus nech sama hlada riesenie, ako nakoniec ten liek mackovi da, ako ho presvedci. Potom na nu skus podobne ist, ako ona na macka. Ona si to na tej hre pochopi. Ja som za to, ze nech skusi sama a dobrovolne uzit, lebo toto sme mali aj my doma. Je to taka povaha, aj moj muz sa brani lieky brat, to uz mu musi fakt strasne byt, aby si nieco dal trebars na hlavu alebo na teplotu. Dcera neznasala lieky, keby jej dam nasilu, v nej by bol taky vzdor a hnev, ze by sa povracala. Nasu som postupne naucila, ze si ma prstami zapchat nos a rychlo prehltnut z lyzicky ci odmerky a zapit vodou, ze potom tak neciti vonu. Proste muselo to byt vzdy s jej suhlasom, inak by som mohla aj pol hodku pri nej stat a jej hnev by rastol. A este pomoze, ak sa o tom porozpravate aj v inom case ako v case podavania lieku. V case ked je uplne kludnucka, tak jej povies, ze lieky potrebuje, aby bola zdravucka, a ze ma ich brat vtedy a vtedy, ukazes jej na hodinach... a ze to spolu skusite tak, aby neplackala a nekricala. Ze tam budes s nou, ale sama si da. A este jej to trebars 15 min dopredu oznamis, zas ukazes na hodinach, ze ked sa rucicka pohne tam a tam, ze potom uz liek musi spapat... proste ten hnev a strach a vzdor trosku vysumi, ak bude upozornena skor. A nech potom uziva spolu s mackom, ze aj macka treba pravidelne liecit, ze mu ona da...
@jumama áno s babikou sme skúšali lieky skončili nakoniec iba v babike.
A vždy sa dohodneme tak že napríklad teraz sa napapa a potom dáme liek, alebo ide na záchod a potom dáme liek, alebo zahráme k jedno kolo hry a potom dáme liek
Vždy súhlasí ale keď už ide k tomu že treba dať liek tak zase ma amok a nič nepomôže
Nurofen kľudne aj tri dni, aj keď nie je teplota, trikrát denne, ma proti zápalov účinok, a kašeľ prejde aj bez liekov, ak sa dá tam inhalovat Vincent alebo ambrobene a to sa da aj tak ze dieťa je len pri inhalatore nemusí to mat na nose
Nám napríklad aj keď zobrala ATB ze dobre tak hej, tak ich vyvrátila, a potom ich už zas nechcela
Od teploty daj cipok ja som mala tiež problém dcéra má 2,5 roka .Hneď mi nurofen vyplula .Tak som jej šupla cipok do zadku .Dostala aj antibiotiká a ja som ju podplacala čokoládové alebo kinderkom že to zvládne veď je silacka po mamine .A zabralo to našťastie .Od kašľu som jej dávala solmucol 100mg a ten vypila v pohode lebo je to sladký granulát .
@kristinaanna a môže byt aj panadol ?
Autorka: Naco to prepana zamiesavas do jedla, chyti odpor ku vsetkemu co jej takto podas. Hold nechce sirupove veci (ani moji v tom veku nechceli, doslova ich neznasali), tak sme hned presli na paralenove tabletky. Rozdrvila som, zmiesala s cajom a supla do dietata. Namiesto bromhexinu inhalujte ambrobene. Trochu horsie je to s antibiotikami, lebo nie kazdy sirup ma tabletkovu formu pre deti (kg), ale aj tam sa da najst.
Prednisonove capiky
ja toto velmi dobre poznam skusala som menit sirup za tabletky ale tie su mega horke ked som ich rozdrvila..u nas nevypije maly nic len nurofen..neporadis si nijako...bude to citit vo vsetkom..u nas nezabera ani odmena..
nurofen obsahuje protizápalové zložky, panadol je paracetamol ako poralen
nooo podla toho o co slo som rozhodovala... ked maly nechcel nurofen ukazala som mu capik.. nehcel aj tak tak som mu ho narvala do zadku... pri dalsom podavani mal na vyber bud sirup alebo capik...
ked mal salmonelu mladsi museli sme 5 krat denne pit smectu - to je iny humus.. tam pomahalo len uplacanie ze si za kazdu smectu odlozil jeden cukrik buena.
pri horkych liekoch fungovalo podplacanie kvazi bodovy system - za kazde zjedenie lieku jeden bod... na konci ak dosiahol urcity pocet bodov si mohli vybrat v hrackarstve hracku (samozrejme smerovala som tak aby si vybral co je cenovo ok).
Raz sme mali neviem ake to lieky ale boli hnusne tak viem ze sme ich miesali s tym pikaom co je kondezovane cokladove mlieko.
@marzuz89 tuto musím.suhlasit.
Ja proste trvám na svojom, pokiaľ je to dôležité, resp mi na tom . záleží. A dieťa o niektorých veciach bohužiaľ nemá rozhodovacie právo 🤷♀️
Co sa týka liekov a podobne....u nás cez to nejde vlak. Proste sa musí. Párkrát bola scéna ale vysvetlila som a nepolavila aj keď boli slzy. Tým, že nebazirujem až tak na nepodstatnych veciach, dieťa dobre vidí, kedy "je už zle". A teda ze keď na niečom naozaj trvám tak so mnou nepohne.
Samozrejme da sa to aj spôsobom "co by ti pomohlo aby si tie lieky spapal"? Ale ja v tomto jednom prípade len oznamujem, že "tieto lieky sa musia pred jedlom, tieto po jedle a pod. " Aby vedel. Dám mu do striekačky alebo do odmerky a musí si dat sam. Smie si vybrať čím to zapije (aj pohár /šálku....), ale iné vymýšľačky proste nedovolím. Má na to cca dve minúty, inak vie ze to pôjde nasilu. Pretože ja nemam čas pol hodinu 3x denne ho prehovárať. Mam aj ďalšie dieťa a prácu. 🤷♀️

Určite by som to neschovavala do jedla alebo pitia lebo je to cesta do pekla. Moja dcéra bola v tomto a teda aj je strašná. Každá choroba ma stojí pekne veľa trpezlivosti práve pre lieky. Teraz má 5 a za "úplatok" si liek dá no keď bola menšia bolo to len na silu a to sme ju museli traja držať a aj chvíľu potom lebo dovtedy vrieskala kým to nevygrcala. Nerada na to spomínam, nešlo to nijako s ňou, čo to bolo cirkusu a vreskotu. Kto nezažil ,nepochopí. Takže moja odpoveď je dat jej aj na silu, keď treba tak treba ☺️