Ako môžem pomôcť dcére s výrazným potením?
Dcéra ide mať 13 rokov. Hygienu dodržuje, všetko ako treba. Avšak má veľmi výrazný pot, nepoti sa že by bola spotená ale proste keď si nedá dezodorant a niekedy aj keď si ho dá, veľmi výrazne smrdí od potu. No nechápem, že jej akoby smrdelo aj telo alebo koža, vlasy... Neviem to ani vysvetliť... Večer sa osprchuje a na druhý deň smrdí akoby celý deň varila v kuchyni. Fakt mne to príde akoby smrdela od jedla. Nestretol sa niekto s tým? Samej jej to prekáža, lebo sama seba citi. Ako jej pomôcť? Niekedy v júni bola na preventívke, všetko ok,aj štítna žľaza.
Puberta. Záhadu za tým nehľadaj. Postupne to prejde, zmierni sa to.
@damira90 ďakujem ti, ale nema teraz nejaky stres našťastie... Ale akože sedí vedľa mňa a normálne zapácha... Ja neviem či to v škole môže napachnut z jedálne, okolo ktorej chodia, ale ona nechodí ani na obedy. Sama seba citi. A niekedy sa už ráno prezlečie pre istotu do druhého tričká kým ide do školy. Veci kupujem bavlnené.
@andreakotesova akože to má tiež napadlo, hlavne teda pot...aké ten druhý smrad nechápem čo je... Ale fakt silné...aj tvoja to mala?
Moja veľmi nie, ale teda zápach sa jej zmenil. Už je ok. A chalani zapachaju v puberte ešte viac, ako baby 😅😆
Nech sa sprchuje aj rano, aj vecer. Pod pazuchy antiperspirant, ked deodorant nestaci. Kazdy den ciste oblecenie a vlasy umyvat aspon kazdy druhy den.
@kp7333 sprchuje sa večer iba, už používa antiperspirant zn.bototalco. Každý deň má čisté oblečenie, niekedy sa ešte ráno prezlečie kým ide do školy. Vlasy umýva 2x, má ich veľmi jemné
Sprchovat sa radsej rano, ale ked nie cela sprcha, aspon osviezit pod pazuchami predtym, nez si da deo.
Skuste zmenit znacku deo, nepouzivat kvetinove vone, ale skor take "sensitive". Neviem, aky mas nazor na antiperspiranty. Alebo pouzivat alum kamen (maju v dm), len neviem ci je vhodny pre dospievajucich.
Pozri tricka pod pazuchami, niektore materialy akoby zadrziavali puch, a ked sa v nich opatovne spotis, tak to smrdi hrozne. Aj bavlnene, bohuzial. Tie prat na vysoku teplotu. A najlepsie bez avivaze.
Ale ked smrdi "cela", tak to bude hormonalnymi zmenami.
Zvýšiť pitný režim, výborný je najmä mätový čaj
Teraz má prudké hormonálne zmeny, časom sa to upravi
Ved ju umy po skole nech sa cela umyje okrem vlasov. Nech si sadne do obyvacky o 10 minut ovonaj ci su to neni len z jedalne zapach smrdi to na vlasoch...
Ale tvar jej bude vonat po sprche riadne mydlom atd.
Ak to nebude to tak emocny stres ma to od zaludka zo skoly napr niektore deti smrdia roky je to stres co naju stiahnuty zaludok ..ale ved hlavne je ci ten zapach ide z podpazusia a tak... to uz musite samy citit.
@andreakotesova tak ja mám ešte troch súrodencov a teda nič také si nepamätám, že by sme nejako smrdeli 🤣
@pribinak no pije malo,to je pravda
A citam, ze ti smrdi od jedla. Ako sa stravuje? Niektorym ludom pachne pot ked jedia vela cesnaku, cibule, masa, vyprazaneho. Skuste si dat vegetariansky tyzden, ci sa to neupravi.
@veselo_neveselo ten kameň z dm sme mali... Pozerám bez hliníka a ten borotalco je antiperspirant, zatiaľ najúčinnejšie. Mala aj iné ale to jej vôbec nepomáhalo...a potom aké materiály oblecenia sú dobré?
Puberta
Kazdy sa inak poti, niekto menej, niekto viac. Dcera ma v skole spoluziacku, ktora smrdi a veru nie je to ostatnym spoluziakom prijemne. Jednoducho treba zvysit hygienu, sprcha len vecer je malo. Nosit oblecenie z priedusnych materialov, idealne bavlna.
@damira90 no pod pazuchami ju cítiť, aké to borotalco to zmierňuje... Vlasy hej smrdia inak ako telo, tak keby to bolo z jedálne asi smrdia rovnako... Ale je to taký smrad. Používali sme aj sódu bikarbóny pod pazuchy, to jej pomahalo ale ako vravím že ona smrdí cela
@kp7333 bavlnené nosí. To kupujem iba bavlnu. A ta spolužiačka je nejaká sociálne slabšia či sa tiež tak potí? Lebo akože dcéra sa rada parádi a toto ju trápi
Baby a to máte osobné skúsenosti, že v puberte je to také strašné? No skúsim sa sprchovať aj ráno, ale neviem či to bude stihat...
@veselo_neveselo no títo oba vôbec neje čo si vymenovala...
Takýto smradľavý pot potom vzniká pri užívaní liekov.
A neperies v tekutom prášku oblecenie?
V puberte sa buria hormony, co vedie k zvysenemu masteniu pleti a vlasov, ale aj poteniu. Druha vec je pach potu, ktory je u niekoho vyraznejsi. Ulohu zohrava genetika, ale aj strava a pitny rezim.
Ja si mojho brata veľmi dobre pamätám. Pachla celá jeho izba 🤣😅 Časom to prestalo.
Hlavne JU PROSIM TYMTO nestresui prejde to samo obycsjny sprej nech ma a ok. Ked som bola mlada aj ja som smrdela a mala nervy z toho.. potom to jrdnym razom preslo.. chyba bola aj stres aj som zle dychala..
@kp7333 ono... niekedy ani sprcha nepomôže. Jednoducho tým musí to dieťa prejsť.
Bude to pubertou, aj moja 13 ročná tak, aj keď vlasy jej nesmrdia
@andreakotesova este jej mozno porad, nech si pazuchy umyva tuhym antibakterialnym mydlom (napr. Protex). Je to ucinnejsie ako sprchovy gel.
V tomto veku mi mamka citlivo vysvetlila ze si mam aj ráno, ak uz nie dat sprchu, aspoň si nad vaňou umyť poriadne mydlom pazuchy..a naniesť antiperspirant.. okrem toho niektorí ľudia sa potia aj v noci.. cez deň nech si vezme deo sprej do tašky a v skole nech si cez veľkú prestávku prestrieka podpazušie. Nič iné sa s tým urobiť nedá
Kúp jej hupku na umývanie a porozprávať sa aj o spracovaní. Moji chlapci si kedysi dvoma prstekami umývali celé telo. Pod pazuchami treba poriadne vymydlit, prípadne aj celé telo vydrhnut. Chĺpky oholiť ak tak. Svoje robí aj nekvalitné oblečenie (ja som raz kúpila HM chalanom a skončili v koši, čo sa týka toho, neskutočne smrad po spotení sa).

Stres ? Ked mam obrovsky stres alebo sa bojím tak mi smrdia az dlane. Ale to je ked je obrovsky stres nervy stane sa mi to raz za 3 mesiace. Velmi mi je zle od nervov.