icon

Ako pomôcť 15-ročnej dcére s nadváhou?

16. dec 2023

Čaute .Neviem či to sem patrí ale moja dcéra bude mať 15rokov.Má 163cm a 77 kilogramov áno viem je to veľa. Snažila sa schudnúť už skôr no nešlo to. O cca 3týždne ju čaká 15ročna prehliadka a keď som jej to povedala tak plakala že sa hanbí vážiť a vyzliekať u lekárky. Ani mne nechcela povedať váhu až som raz išla na váhu ja sama a ukazuje nám tam vždy poslednú nameranú váhu a ukázoki mi tam 77kg. Vtedy som ju prinútila sa tam postaviť predomnou. Áno viem je to moja chyba že som to nepodchytila skôr. Veľmi ju to trápy a už aj mňa po tom ako sa vážila preomnou sa veľmi hanbila a pritom vie že mi môže povedať všetko. Minule som si všimla že na stehnách má celulitídu a na bokoch strie.Je mi jej lúto a velmi jej chcem pomôcť.

prasiatko30
17. dec 2023

@lucia851 je to tvoje zdravie a tvoj zivot. Ale treba si uvedomit, ze nadvaha, v tvojom pripade obezita, je uz zdravotny problem - je to napor na tvoje klby, na tvoje srdce, cievy, pluca, atd. Tiez si myslim, ze toto vsetko uz vies a mas to pravdepodobne aj vydiskutovane s mudr.

lucia851
17. dec 2023

@nyusika čo sa týka nadváhy nemám žiadne zdravotné problémy

number19
17. dec 2023

@autorka
S dcerou opatrne. Nech nesklzne do nejakych anorektickych/bulimickych problemov.
Ma 15 rokov, je to velmi citlivy vek.
Stale podavat jedla v mensich porciach a s vela zeleninou. Kapustove, uhorkove, tomatove, paprikove salaty. Proste aj k toatu vzdy vela zeleniny. Ako prilohu uvarena brokolica, mrkva, karfiol (namiesto zemiakov...). Vela polievok. Na veceru snack: uhorky, mrkvy s nejakym dipom...Plnene tortilly s vela salatom. Namiesto chleba ryzove chlebiky, alebo knackenbrot...
Cize dieta moze jest, ale zdravsie.
A normalne denne spolocne joggingy, prechadzky...

lucia851
17. dec 2023

@prasiatko30 nemám oni vedia že priberám z liekov psychiatrickych

prasiatko30
17. dec 2023

@lucia851 ako myslis. Dufam, ze sa das skoro do poriadku a bude ti len a len lepsie

nyusika
17. dec 2023

@lucia851
Máš
Už samotná nadváha je obrovský problém
Kĺby
Svaly
Krvný obraz
Vnútorná obezita

Zbytočne klameš samú seba.

lucia851
17. dec 2023

@nyusika vieš čo staraj sa o seba ja som spokojná

nyusika
17. dec 2023

@lucia851 vieš čo, mne je to úplne jedno.
Píšem to len preto, aby si vedela, že máš obrovský problém.
A čo si o tom myslíš ty, je tvoj problém.

lucia851
17. dec 2023

@nyusika ja nemám vôbec problém a viem že priberám z liekov

nyusika
17. dec 2023

@lucia851
Máš problém a priberaš preto, lebo prijímaš viac kalórií, ako potrebuješ.
OK, pri užívaní niektorých liekov je potrebné príjem upraviť, ale to s pomocou šikovného výživového človek poradcu zvládne.
Samozrejme , len keď on sám chce.

zuzuliennka1
17. dec 2023

@lucia851 ako myslis. ono ta to dobehne.

mmoni89
17. dec 2023

@lucia851 mozno teraz nemas.ale telo ti to raz spocita.netreba pred tym zatvarat oci.nepoznam obezneho cloveka ktory by nemal zdravotne problemy .

lucia851
17. dec 2023

@mmoni89 mne je to jedno ja chudnúť nemienim

zobaka
17. dec 2023

@mmoni89 a ktorý by sa reálne páčil sám sebe, je to naozaj každého vec, ale je lepšie cítiť sa zdravo a pekne. Niekedy je často za tým drina a ľuďom sa preto nechce s tým niečo robiť, ale benefity okrem zdravia má pohyb také, že sa človek cíti výborne po psychickej stránke, keď nepočítam radosť keď sedí každé oblecenie

zobaka
17. dec 2023

@babulkomale toto by ma tiež zaujímalo, ten výraz pevná, lebo pevná je baba, ktorá chodí do posilovne už nejaký ten čas a vidno výsledky, nie niekto kto má nadváhu a nerobí nic

babulkomale
17. dec 2023

@zobaka to je taky eufemizmus pre "tucna" mam pocit.

babulkomale
17. dec 2023

@kamatopo moje deti su odjakziva o hlavu vyssie, ale stihle. Nikdy by mi nenapadlo spajat to s nadvahou, ta nie je pevna, ale traslava.

nyusika
17. dec 2023

@babulkomale niektorí ľudia, vrátane detí, sú taká mohutnejšie stavba tela.
Ale hranica medzi týmto a nadváhou je tenká.
A ja chápem, že každej matke nepríde jednoduché priznať si, že ich dieťa má problém s váhou.
A myslia si, že z toho deti proste vyrastú.
A myslia si aj to, že kupovať im napriek tomu tóny sladkosti, hamburgerov, hranoliek...je prejavom lásky.

maris5
17. dec 2023

Treba zaradit sport. Syn tohto skolskeho roku nemal kam zaradit sport, ktory mal 2x do tyzdna. Sam na sebe vidi a aj citi, ze pribral. Vikendy travime vonku, ale cez tyzden je toho pohybu menej. Snazime sa zaradit vecerny beh alebo chodenie po schodoch.

snowflakenel
17. dec 2023

Ja som bola jej veku sice vyssia:170 cm, no mala som tiez nadvahu. Ale potom som vela schudla, mali sme psa, zacala som xvicit, schudla som na 53 a to som uz maka 30 rokov...nic nie je stratene

kamatopo
17. dec 2023

@babulkomale presne ako píše
@nyusika hranica je tenká. V tomto budem dôverovať pediatričke. A ďakujem aj za tvoje vysvetlenie čo sa spája s nadváhou a čo nie😂. A to som tu chcela len pridať moju osobnú skúsenosť ako schudnúť a pomôcť autorke s problemom😂😂😂.

mmoni89
18. dec 2023

@zobaka ved ja sama.viem co to je.tiez mam par kilo navyse este.a tiez viem co za tym stoji namahy,ako sa.musim premahat nkekedy do cvicenia a najst ai cas pri detoch.ale robim to hlavne kvoli sebe,tie kila dole ke naozaj poznat.nech mi nikto nehovori.ze obezita je prijemna ,to je pocut hlavne v lete na tych funiacich ludoch ako sa maju prijemne

mmoni89
18. dec 2023

@lucia851 tak ok 😀

nyusika
18. dec 2023

@mmoni89 a just kvôli nám chudnúť nebude 🙈

lucia851
18. dec 2023

@nyusika ja sa ľúbim najesť a to je moja vec

mmoni89
19. dec 2023

@nyusika 🤪

mmoni89
19. dec 2023

@lucia851 aj ja sa lubim najest.milujem jedlo,nedokazala by som byt na dietach
Ale si predstav ze sa to da aj zdravo s kalorickym deficitom
Tiez som sa stale na nieco vyhovarala,az som sa nemohla uz na seba ppzerat.ale tak hlavne treba chciet.ty nechces tak to je ine
Ved ja sa ti snazim len dobre poradit

vulka
19. dec 2023

Skús ju objednať na vyšetrenie do Ľubochne. Možno to má aj zdravotné dôvody, nie len kopec jedla.

zuzuliennka1
19. dec 2023

@nyusika suhlasim, ze aj stavba tela robi proste inu postavu, ale podla mna je to stale vyhovorka.
Matne si spominam na par casti tych extremnych premien (nasich slovenskych aj tych original americkych) kde tiez bolo xy ucinkujucich, s tym, ze oni su taki odjakziva, typ postavy zdedeny po rodicoch, blabla a stacilo sa zatat, makat a na konci roka uplne novi ludia a “cuduj sa svete” so zdravou postavou

madeincssr
19. dec 2023

@zuzuliennka1 len či im to potom (roky) vydržalo... To "extrémne" v názve je dosť vypovedajúce.