icon

Ako pomôcť 15-ročnej dcére s nadváhou?

16. dec 2023

Čaute .Neviem či to sem patrí ale moja dcéra bude mať 15rokov.Má 163cm a 77 kilogramov áno viem je to veľa. Snažila sa schudnúť už skôr no nešlo to. O cca 3týždne ju čaká 15ročna prehliadka a keď som jej to povedala tak plakala že sa hanbí vážiť a vyzliekať u lekárky. Ani mne nechcela povedať váhu až som raz išla na váhu ja sama a ukazuje nám tam vždy poslednú nameranú váhu a ukázoki mi tam 77kg. Vtedy som ju prinútila sa tam postaviť predomnou. Áno viem je to moja chyba že som to nepodchytila skôr. Veľmi ju to trápy a už aj mňa po tom ako sa vážila preomnou sa veľmi hanbila a pritom vie že mi môže povedať všetko. Minule som si všimla že na stehnách má celulitídu a na bokoch strie.Je mi jej lúto a velmi jej chcem pomôcť.

Strana
z7
simca06022011
19. dec 2023

S tým prístupom k dcére akurát môžete sklznut k problémom. Doteraz si nevidela ze ma nadváhu? Za rok pribrala? Zrazu? Fakt je ze treba sa porozprávať najskôr onzdraveh strave, potom o pohybe. Pridať šport, prechádzky, plávanie, obmedziť somariny na jedenie. Pubertiacke diéty nekončia vždy dobre. Akurát nejaká múdra "influencerka" vypustila ze si váhu drží nejeden im, a keď ju boli brucho dá si ibalgin =dcéra 12r mi prišla povedať. Lebo už 12r !!!! Baby riešia diétyv skole... lebo mamy povedali ze sú/budu tučné prasce.. no co k tomu dodať?
A rovnako treba dcére vysvetliť ze nemá čo za tu váhu plakať a už vôbec nie u lekára... ten max jej môže pomôcť ak je za nadváhou niečo iné. Zvyšok je na nej.

nyusika
Autor odpoveď zmazal
nyusika
19. dec 2023

@madeincssr
To je v komentári
@zuzuliennka1 nepodstatné, ona poukazuje na to "zdedená postava"

Samozrejme, že tieto extrémy sú úplne naprd, v novovybudovaných návykoch dokáže vytrvať tak jeden z dvadsiatich.

monika_63
19. dec 2023

Ja by som zacala s kalorickymi tabulkami, straz jej to, tam ide vaha rychlo dole a ked nieco schudne, uvidi vysledok dost skoro v podstate bez namahy aj nejakeho odriekania, to ju isto motivuje. nebude sa uz ani tak hanbit zacat cvicit. A mozete si ak tak spolu pisat kalorie, spolu rovnake jedlo pripravit. Zase podla mna ta vaha nie je nejako enormne vysoka, aby sa to nepodarilo.

nyusika
19. dec 2023

@monika_63 súhlasím s tabuľkami.
Aj sa naučí do budúcna, koľko a čo je pre ňu vhodné zjesť.
Akurát by som bola opatrná s tým, že tá váha až tak vysoká nie je - vzhľadom k veku a výške je dosť vysoká, to má teraz tak 20-25 kg nadváha a to je fakt dosť.

zuzuliennka1
19. dec 2023

@madeincssr tak ci im to vydrzalo, je uz na nich, rok je dost dlha doba na vytvorenie si navykov = cvicit, zdravo jest, dostali tam, aspon co bolo v tv, aspon zaklady co a ako cvicit a co jest.
uz je na kazdom, ako sa toho potom drzali

zuzuliennka1
19. dec 2023

@nyusika presne tak, nic take ako “zdedena postava”, “geny”, “genetika - aj mama bola taka a onaka” - neexistuje, to vsetko je NEZMYSEL.
je to len o vydaj vs. prijem stravy, kalorie, co a ako jem, ake potraviny, a ako a ci vobec sa hybem.
dnes u ludi prevazuju tzv. vysoko spracovane jedla, polotovary, rychle jedla, malo casu poriadne jest, malo spanku, rychlo nahadzat jedlo, utekame, ponahlame sa, pitny rezim, sladosti, sladke vody,.. ked proste nastrocny clovek vazi nepomerne vela k svojej vyske, to je len o lenivosti a nafigu strave, o nicom inom.

zuzuliennka1
19. dec 2023

pises, ze snazila sa schudnut a neslo to.. a co preto urobila? a ako si ju v tom podporila ty? pri normalnej strave a pohybe fakt neexistuje, aby 15r dievca neschudlo.
musite si nad to cele poriadne cela rodina sadnut, skonzultovat s odbornikom, varit doma zdrave veci, jest dostatok zeleniny, ovocia, nepit sladene a kolove napoje, cista voda max. caj, zaradit pravidelny pohyb (sport. kruzok, spolocna rychlejsia prechadzka, skakat cez svihadlo,… ked ja som mala 15, po skole sme so spoluziackami skakali pred skolou gumu 🙂 az ma mama musela domov nahanat, to iste z ihriska za bytovkou,… dnes pozriem z okna - vonku 90% skolkarov, zvysok zopar pubertiakov sediacich na lavicke/hojdacke s mobilmi v rukach)

monika_63
19. dec 2023

@nyusika nevravim, ze je ok, ale zase nie je to nic hrozostrasne, ze by to trvalo dlho a tazko zhodit.

babulkomale
19. dec 2023

@lucia851 najest? Ale kdeze, ved priberas z liekov predsa, ako si napisala. Asi olovene tabletky po lopatach papas.

mmoni89
19. dec 2023
lucia851
19. dec 2023

@babulkomale ja mám dosť psychiatrickych liekov z ktorých mi chutí viac jest

babulkomale
20. dec 2023

@lucia851 no vidis, takze priberas z jedla. Jednoduche. Nie z liekov.

lucia851
20. dec 2023

@babulkomale ale to kvôli tým liekom mi chutí jest

Strana
z7