Ako pomôcť 6-ročnej dcére s obezitou?
Prosim Vás dievčatá 🙏🙏🙏
Poraďte mi čo s dcérkou lebo ja už ani nespím 😭😭
Má 6 rokov 128cm a 38kg!!
Za posledný rok a pól pribrala asi najviac a môžem za to len ja samozrejme to viem.
Dcéra ma 3 mesiace nastavenú stravu tak že žiadna biela múka alebo len minimum, ak náhodou niekde dávam cukor tak len hnedý a pije čistú vodu alebo čaj ( tam jej dávam do 3dcl šálky 1 čajovú lyžičku hnedého cukru) a dostane aj sladkosť raz za 3-4 dni alebo sme boli teraz na zmrzlinu 1 kopček lebo stále beriem, že to je dieťa a má aj pohyb, denne sme vonku, bud na prechádzku cca 3-3,5km alebo behá s deťmi na ihrisku a tiež ak bicykel.
Ona normálne ani neobsedí behá stále ale neviem ako na jej “chudnutie” vôbec sa jej váha nehýbe dole ale chvála bohu už nestúpa.
Riešila som to aj s Dr ta povedala že mame prísť na krv na budúci týždeň a uvidíme či jej nehodou niečo nevyskočí
Ja sa o ňu bojím veľmi teraz je ešte mala ale ta obezita sa s ňou môže ťahať a pridajú sa potom veci ako tlak cholesterol a podobne
Pred dcérkou jej váhu vôbec neriešim a aj keď sa ideme považiť stále jej poviem waw si krásna a vazis toľko koľko máš. Chlap hovorí že presne to robím zle že ju v tom týmto podporujem ale ja sa bojím jej povedať že by mala schudnúť aby nemala v puberte nejaký komplex (bulímia poprípade anorexia alebo také niečo)
Viem že do tohto stavu som ju dostala ja (aj keď nikdy som nič na silu do nej nedávala) ale chcem pomoc alebo radu alebo ja neviem veľmi si to vyčítam 🥺
Ja si myslim,ze kaloricke tabulky by si si mala na zaciatok stiahnut,nahadzat tam uplne vsetko co cez den zjedla, vypila.Aby si ziskala prehlad,ktore jedlo ma kolko kalorii.Samozrejme,ze sa nimi nemas 100% riadit.Su tvorene pre dospelych.Ale podla mna moze byt problem prave v stavbe jedalnicka.Prilis vela sacharidov napriklad.Ja som tiez bola prekvapena,kolko kalorii maju niektore jedla a naopak, ine ani nie. Ak bude mat vyvazenu stravu,ani obcasna sladkost,zmrzlina jej neuskodi.
Skús dať po jedle na skúšku nie veľké množstvo do misky: chrumky, sladkosti, nakrájané ovocie, keď sa budete spolu rozprávať, hrať... a všímaj si ju...
Hneď sa vrhne, má chuť?
Ponúkne sa neskôr?
Vie kedy má dosť?
Ono je to jednoduché dieťaťu doma zakazovať, dávať pozor na cukor, sladkosti....
Skôr treba ukázať, čo je zdravé a čo nie.
Napríklad.
Moja známa má dcérky, doma nemajú žiaden cukor do čaju, minimum sladkosti.....
A čo sa stane keď prídu do kolektívu, alebo na návštevu bez matky, kde sa ponúka všetko možné? Dievčatá jedli doslova piate cez deviate, a vždy... Nevravím že toto je modelový prípad no aj také sa stáva...
Ozaj vyhľadaj odborníka cez pediatra, poradíš sa čo bude vyhovujúce pre tvoju dcérku, priateľnou formou. Hlavné su výsledky krvi.
Napríklad nie každé dieťa môže ráno jesť obilninove kaše,...lebo sú zdravé..... atď...
Držím palce, ja som mala prieberčivé deti, a s minimom sladkostí...
No čo sa vedeli navymýšľať ohľadom jedla, to je už iná kapitola 🤣.
Ahoj, nechcem ti hovorit co robit a co nerobit, ale vela veci, co ti tu kocky radia - dovedu tvoje dieta iba k vacsej nadvahe, pripadne neskor k porucham prijmu potravy (a to nie je len anorexia a bulimia).
Podla orientacneho prijmu, co som vypocitala (vid nizsie), prijma tvoja dcerka naozaj viac kcal ako ma - nehovoriac, ak si v skolke vypyta duplu ci sa s nou kamosky podelia s ich sladkostami.
Nemala by si s nou chudnut. Mala by si u nej budovat zdrave navyky. Napr. bratova mala uz prirodzene k cokolade pyta jablcko a neraz jablcko uprednostni pred cokoladou. Ked sa ide na zmrzku, da si jeden kopcek (ak je vacsi), max 2 - ak su mensie, lebo vie, ze vela sladkeho nerobi dobre brusku.
Ak tvoja mala miluje vecer pred spanim mlieko - daj jej ho, no pocitaj s nim v dennom prijme.
Z toho, co si pisala, by mozno pomohlo odburat jej ranajocky doma, ked ich ma v skolke. Povedz ucitelke, nech ju odsleduje ci si pyta duplu, ci papa v skolke sladkosti inych deti - aby si s tym vedela pracovat.
Rovnako neviem ci je ok dat jej iba 2krat za tyzden sladkost. Ak jej aj denne das Kinder Bueno - ma to len 130 kcal - nepestuj u nej navyk, ze sladkosti su zle. Zakazane ovocie najlepsie chuti a vybudujes u nej zle navyky.
Chspem, ze sa trapis a mne sa lahko pise - ale zamwraj sa na kvalitu jedla. Kupuj chudu sunku s vysokym percentom masa, pred pribinackami uprednostni biely grecky jogurt s lyzickou domaceho dzemu, davaj jej denne aj ovocie - nenahradzaj ho len zeleninou, no trochu jej zniz sacharidy (pecivo, ryzu, zemiaky a nahrad ich zeleninou). Jedlo rob na kvalitnom oleji a pouzi ho rozumne mnozstvo. Dieta naposobnuje rodica - ked to uvidi u vas, bude to robit i ona.
A v ziadnom pripade jej nehovor o chudnuti a ze je silna, lebo to aj tak nebude chapat a neskor to narobi sarapatu. Nevaz ju kazdy den - staci raz za tyzden… a ak nepomoze - chodte k doktorovi a porieste to s nim. Je vsak vela moznosti, kde prijem dcery podcenujes a ona pribera… drzim palec.
V skolke deti sladkosti nenapkaju, ani deti si ich tam nenosia... ranajocky ked si bezne zdrave dieta doma neda, musi byt hladne... vela rodicov neje= preto ranajky nedavaju dietatu a su s tym spokojni, lebo "nepotrebuje". RANAJKY v skolke su polka krajca chleba sniecim a pod.. ziadne terno. Proste obycajna desiata. V skole aj doma deti bezne desiatuju. Ak nebude mat dieta zvyk doma sa najest, celu ZS bude vyzierat somariny, lebo tam uz kontrola nie je. Deti nosia vsetko od koly po chipsy, a sladkosti do skoly a podelia sa.
Moje dieta zje vsekto co nezje ju, hybe sa (a prechadzka nie je dostatocny pohyb, musi sa riadne vyblaznit,vyskakat, na ihrisko, trampoliny, bicykel...), ale je pravidelne, ziadne zobanie kazdu hodinu, a s vahou problem nema, cize tu bude mala bud jest privelke porcie, alebo privela,a lebo na to ze je to pri sebe dievcatko ma iny dovod (endokrynologicky, geneticky... lebo ano aj takych rodicov poznam, ze sami boli buclati a pri sebe a do puberty ich vytiahlo a su stihli do dnes )
Syn aj ja mame sklon k obezite (ale nikdy sme obezni neboli), preto vela sportujeme - nie prechadzky, ona potrebuje vyssiu fyzicku a pravidelnu zataz. Stravu mu prisposobujem a aj sebe - nevieme sa zriect sladkeho, mame vzdy 1 sladkost denne, obed v praci/skole, tzn.ranajky aj vecere su hlavne bielkovinove. Jeme viac zeleniny ako ovocia (obsahuje cukor) a pijeme cistu vodu. Tym, ze je v puberte, tak obcas si kupi sladku vodu (ked je v partii a musi si kupit, tak si kupi sladenu mineralku). Iba cez vikend kupujem pecivo, inak nie. Ale kupujem kvoli tomu, ze ho mame radi a aby nemal pocit, ze je na diete. Tym, ze 1x denne mame sladkost, tak uz na ziadne zobanie nemame chut. Proste to berieme ako zivotny styl a funguje to.
katastrofalny jedalnicek… parky, vesna, mlieko na noc, instantne kase
Necitam vsetko,ale co mi udrelo do oci je caj. Naco do 3dcl lyzicku cukru? Ze ty si ju na ten sladky caj ucila od mala? A to su presne tie prazdne a zbytocne kalorie. My sme nikdy caj nesladili, takisto deti su zvyknute pit cisty caj a ak su niekde,kde im sladky caj ponuknu,ani im to nechuti. Ani tie sladkosti jest nemusi. Upec doma kolac zo spaldovej + celozrnnej muky,daj tam o 2/3 menej trstinoveho cukru + ovocie a ma to ovela lepsie ako tucne presladene keksy.
Počítaj kalorie, to čo si doteraz dokázala je úplne zbytočné a vidieť že sama strave nerozumieš, zaplať si niekoho, kto sa do toho vyzná a bude ti vedieť fundovane poradiť lebo tvoje metódy sú absolútne out a hlavne nefunkčné.
Blbe ked sa dobry apetit spoji so sklonom k obezite.
Kamoska ma dve dcéry, jedna spagetka, druha baculka, spagetka zje dvakrat tolko ako baculka, ale vsetko stravi a je stihla. Jedna je evidentne postavou otec, druha mama.
Nechcem tym povedat ze sa to neda ovplyvnit, ale musi byt velmi tazke korigovat dietatu - dobremu jedakovi jedlo.
Ja to poznam len z druhej strany - mam nejedakov, v zivote jest nepytali, musim vymyslat co by zjedli, radsej budu hladni ako zjest nieco co nelubia.
Inak, tvoja dcera zje viac za den ako ja a to mam vyse 180 cm a cely den som na nohach.
@brendaa presne, mam vyberavcov, co sa navymyslam...ale uz to robim tak, ze varim na objednavku, maju co chceli a tym padom sa najedia.
U nich nehrozi sadnut k hocicomu a nahadzat to do seba, to su proste take typy deti.
Radsej nebudu jest a ja nechcem vyrabat sceny typu: nezjes, nebude telka alebo sladke a podobne, lebo nechcem robit zo sladkeho odmenu, to su presne tie zle navyky. A aby nasilu tlacili do seba nieco, co nelubia, to im zas dalsie bloky vyrobi.
Snad v puberte sa chalani rozjedia.
A od predkov viem, ze aj oni boli taki, aj ti co sa za vojny narodili, aj tak vsetko nelubili. Vzdy boli kontajnerovaci aj priebercive deti.
@mia781312 Orechy praveze maju dost vela kalorii, obsahuju vela tuku, takze tiez je dolezite mnozstvo (inak su zdrave, suhlasim, len vsetko s mierou). A je to dieta, predsa aby nejedla banan ci hrozno, mi uplne rozumne nepride. Dieta nemoze mat redukcnu dietu rovnaku ako dospely, jej organizmus sa este vyvija a preto potrebuje mat trochu ine zlozenie stravy. Napriklad deti vseobecne potrebuju viac cukru ako dospeli, pre vyvoj mozgu. To neznamena, ze treba so sladkostami prehanat, ale aby nejedla pomaly ani muku, ani ryzu, ani zemiaky, ako to tu niektore radia, to by bol tiez nezdravy extrem.
@oslo1 nemyslím, že autorka vie čo je UPF. Ja by som ju odkázala skôr na nejaké zdroje, kde sa môže dovzdelať.
Nenechaj sa tu demotivovať, viaceré sme ti napísali, že ten jedálniček nie je katastrofa, najlepšie doktor + nutričný poradca. Čím viac čítam čo píšeš, tým viac si myslím, že to bude zdravotný problém alebo spomalený metabolizmus. Niektoré komentáre mi prídu cez, nemôžes dieťa nechať hladovať a potom mu dať do ruky ideálne mrkvu.. ja napríklad od narodenia stravujem svoje dieťa a seba zdravo a mamičky v okolí sa na mňa dívajú ako na šialenca, že chudiatko v 2 rokoch ešte nejedla pizzu ani nutellu, už som počula veľa nepríjemných komentárov a negatívnych predpovedí do budúcna. A zrazu tu na MK skoro každé dieťa má jedálniček ako od profi poradcu 🙄😂. Poznám veľa detí v okolí, ktoré sú váhou polovica môjho dieťaťa (moje nie je obézne), a to tie deti nevypijú čistú vodu ani za svet, len jupíky alebo sirup, denne zjedia toľko sladkostí namiesto hlavných jedál až hrôza, jedia pravidelne fastfood alebo ťažké mastné jedlá ochutené ako pre dospeláka, jogurty výhradne len presladené, aj pečivo výlučne len napríklad lupačky, pudingové rožky… čo tým chcem povedať je, že tie deti sú síce zatiaľ väčsina štíhle až úplne špagetky, ale majú totálne nezdravé stravovacie návyky. A za mňa radšej plnšie dieťa, ktoré má dobrý základ + sem tam sladkosť, a ktoré vie že jedlo je v prvom rade palivo pre telo a sladkosti sú síce chutné a môžme si občas dať, ale vôbec nie zdravé a potrebné. Takže sa zameraj skôr na to, aby mala zdravé stravovacie návyky, pozitívny vzťah k jedlu a svojmu telu, vyriešené zdravotné problémy ak má a ta váha pôjde sama dolu. Hlavne žiadne hladovky ako tu niekedy čítam..
Kočky máte pravdu väčšinou ale musím povedať že sladené nápoje nepije tiež ten čaj sa dosť riešil ale ten už vôbec nerobíme lebo je teplo. Parky kupujem s podielom masa 98% a ďalej sa riešia instantné kaše čo som napríklad nevedela že klasická krupicova kaša je instantné ja som myslela že to sú len tie sačkove za 50centov čo sme doma nikdy nemali ale asi asi tu kašu zrušíme lebo toto tiež väčšina pisala že je zle
V pondelok budem volať pediatričke naozaj sa chcem riešiť odborne lebo aj tu ma každý iný názor
Ona sa doslova “vyžrala “ je to hnusne ale je to tak takže porcie sú teraz si myslím primerane
Ale ďakujem vám dievčatá mala som asi napísať skôr veľa sme ma usmernili
..vela jedla na tak male dieta ...ved v kuse nieco zuje ...tam bude problem ...nastav jej 3x jedlo a na pite cstu vodu ...1x v tyzdni nech ma neco sladke a bodka ..neskor mozes pomaly menit muku napriklad za zdravsiu a pod ...
Podľa mňa nerobis nič zle, postupujes správne.. len treba vydržať dlhšie, proste dieťaťu kg nepôjdu a ani nemajú ísť dole rychlo a musí mať každý deň dostatok pohybu.. ja by som jej váhu vôbec nekomentovala - ani že dobre, ani že zle - proste by som jej postavu nekomentovala, skôr by som volila slová ako že je pekna, proste by som sa zamerala na to, aby sa cítila pekná, nie na to či má nejakú správnu váhu..
@evelyn246246 dieťaťu jedlo 3x denne? To je hlúposť prepáč.. dieťa musí jesť pravidelne v normálnych porciách a dieťa má jesť 5x denne vyváženú stravu.. čím viac dieťaťu uberie, bude to doháňať a telo bude kilá držať ak bude cítiť nedostatok..
Ale nenapísala si stále akú stravu mala predtým. Takto jedáva tri mesiace čiže na tomto nepribrala.
Kolko vitaminu D jej davas?
Neber jej krupicu, ak ju ma rada. Ked jej zakazes potraviny, co lubi, nevybudujes jej vztah k zdravemu zivotnemu stylu. Prave naopak - ako som napisala, zakazane ovocie najlepsie chuti. Mnoho zien ti tu radi kraviny, neriad sa nimi. Dieta moze jest vsetko - zalezi na mnozstve. Pokojne aj denne nieco malicke sladke, ak ma vacsinu jedalnicka chude masko, kvalitne oleje, primerane sacharidov v podobe zemiackov, ryze ci peciva - je to ok.
Porad sa s lekarom, ale tiez si daj pozor, aby to nebol clovek, ktory ma predpotopne nazory. Mozno by ti vedela poradit trenerka Erika Zajacova, sama ma deti a specializuje sa na ucenie ludi (najma zien) zdravemu zivotnemu stylu. Napis jej na IG. Pripadne ta ona nasmeruje. Prosim, nerob kraviny. Neber dietatu, co lubi. Je hlupost domnievat sa, ze dieta priberie z krupicovej kase. Rozhoduje mnozstvo. Je hlupost mysliet si, ze celozrnna muka je ok, kym obycajna nie. Celozrnna je vyzivnejsia, ale kcal maju podobne.
Tvoje dieta nema zly jedalnicek. Len jej viac zarad zeleninky k obedu (masko, stava, kopcek ryze (a nie 2) s zeleninovy salat. Inak, hladna je mozno aj preto, ze ma menej bielkovin. Vsad na kvalitne bielkoviny, ktore bude mat v strave a sladkost (male Kinder Bueno, horalku - jej daj, ale s napr. olovrantom,
Kde bude mat aj bielkoviny ci vlakninu (jogurt, jablcko) a s tym, ze nech najskor spapa to potrebne a dobre pre brusko a potom cokoladu pre jej potesenie. Zasyti jj to, bude spokojna.
Fakt - mnoho zien tu pise hluposti. Never im. Sama som si presla od 12 rokov dietami, jojo efektami a dnes stale bojujem s urcitym typom poruchy prijmu potravy. Nechces, aby tvoja dcera mala vo vyssom velu po zjedeni kusku kolaca ci rozka z bielej muky vycitky, ze je tlste prasa a nemala to jest. Chces, aby si povedala - ok, mala som kolacik, zvysok dna nejem ako yolo, ale rozumny clovek, ktory sa ma rad a chce byt zdrava a silna.
@pierinaa vdaka, vdaka za rozumny komentar. Pohorsovat sa nad poharom mlieka pre decko, a ine blbosti, co som tu citala. Vzdy je to hlavne o mnozstve a pomere k “zdravym potravinam”
Autorka, daj si profesionalne poradit, ked uz neviete kudy kam. Je blbe, ze tak male dieta musi bojovat s obezitou.
@pierinaa vyratala si, ze ma v jedlanicki o cca 400kcal viac ako by mala a to si este pisala, ze nevies co maju v skolke. Takze este k tomu dorataj na olovrant osie hniezda, palacinky, zaviny, raz tyzdene sladky obed typu buchty a hned je prijem este o nieco vyssi.
Plus toto, co autorka uviedla, je uz dcerin UPRAVENY jedalnicek, pisala, ze predtym jedla KAZDU hodinu. Kedze vazi pomaly raz tolko ako deti v jej veku (co tu ostatne maminy pisali), tak tipujem, ze predtym bol ten prijem veruze aj raz taky 🙄
A napríklad tie kaše, múka, pečivo,… nemusíš jej to vôbec brať. Ja som mojej kupovala v DM kašu, nie tie porciované, ale normálne tam majú kašu ktorú si sama podľa množstva aké chceš môzeš nariediť vodou/mliekom, dochutíš ovocím, javorový sirup,.. podľa chuti. Mojej krupicová nechutila, keď jej chutí, nemusíš jej ju brať. Tie kalorické tabuľky sú fajn, ale pozri si tam len zhruba aké kalórie majú produkty čo jej dávaš, určite jej to tam nenastavuj, to nech si robí dospelý človek, pre deti to nie je vhodné. Múka, my používame aj bielu, aj špaldovú. Pečivo aj celozrnný toast, občas aj rožky. Proste to dieťa nemusí jesť ako zajačik vo výbehu, závisí presne od množstva a od nakombinovania.. zdravý vzťah k jedlu neznamená jesť len zeleninu a báť sa aj ovocia. Znamená jesť pravidelne, správne porcie, nedeliť jedlo na dobré a zlé ale vedieť si ho nakombinovať.. jediné, čo my obmedzujeme a radšej nahrádzame sú sladkosti a snacky, radšej ovocie a orechy, ale nie je nič zlé na tom keď si občas dá sladkosť, keď vie že to nie je základ stravy ale proste “potešenie, chuťovka”. A úplne obchádzame sladené nápoje. Fastfood si spravíme doma na zdravší spôsob, raz za uhorský rok niekde mimo domu.
@gabu_lienka - nebudem k tomu dopocitavat nic. Matka napisala, ze dnes dcera papa toto a ty si na to reagovala, ze je aj 3000 kcal. Co som povedala, ze nie je mozne, ak neje vo vsetkom dvojnasobne porcie - co aktualne neje.
Pripocitavat nic nebudem. Pocitala som s odhadovanymi kcal na ranajky v skolke, olovrant, obed, desiatu podla nastavenych noriem, na ktore som ti aj dala odkaz.
Mala by si vediet, ze ak aj dieta zje na obed 1 ci 2 parene buchty s trochou masla a granka, je to ok - pokial ma zvysok dna nutricne vyzivnejsieho jedla s bielkovinami, zdravymi tukmi a kvalitnymi sacharidami + zeleninu a ovocie.
Buchty nie su tragedia - maju cca 250 kcal na 100 gramov, co su zvacsa 2 buchty, teda jedna porcia na dieta - vid prilozenu foto (a ak maju deti v skolke buchty, na ranajky urcite nemaju osie hniezda a na olovrant palacinky).
Nemam naivne predstavy o skolskych jedalnach, ale aj tam sa pri zostavovani jedalnicka musia riadit nastavenymi pravidlami. A male osie hniezdo na desiatu tiez nie je tragedia, ak na obed ma kuracie masko na stave, zeleninu a trochu ryze a na olovrant jogurt, nasledne jablcko a vyzivnu veceru. A pokojne aj to mliecko - ked ho miluje - pred spanim.
Hlavne skusye toe ranajky obmedzit na 1x,nie2,staci rano jest 1x a do obeda dieta vydrzi.Troska ked bude hladnr zasa mu to neublizi.
@pierinaa ja som nereagovala na autorkin jedalnicek ziadnym poctom kalorii, ale na teba, ako pises, ze jej denne moze davat sladke. Ona tie sladke jedla uz absolvuje v skolke a ak chce zredukovat hmotnost, tak jej ma akoze este davat dalsiu sladkost, ano? Nezartuj. Viem presne ako je poratana strava v skolke, len evidentne autorka do dcery natlacila dvojnasobny pocet kalorii. 3 chody v skolke plus dalsich x chodov doma. Potom Uz to asi tazko bude vyvazena strava.
@e1i zaujal ma tvoj komentár, 22kg je v 5 rokoch veľa? Naša mala v 5r 20kg, a chudá bola ako špageta 🤔 zrejme bude rozdiel vo výške, ale naša práve nie je ani z tých vysokých detí.

@stanielka17 ty si vyzivova poradkyna? Lebo ja si trackujem jedlo dlhe roky a uvedeny jedalnicek dietata nemusi mat 3000 kcal. Vzdy rozhoduje mnozstvo.
Ale podme konkretne na spominany jedalnicek v den, ked je v skolke.
- ak dietatu da mama 1 toast (40 g), 10 g masla a 40 g sunky - je to spolu 220 kcal
- jedlo v skolke(pecivo a natierka - kaiserka a 30 g pomazanky rybacej): 240 kcal
- obed sice netusim, co papaju, ale musia sa dezat noriem (cca 2nasobok kcal hodnoty ranajok) - teda 500 kcal
- olovrant - opat, netusim, co maju, ale z predpisanych noriem je olovrant len 10 percent z nastavenych kalorii (https://www.minedu.sk/data/files/6404_metodika-...) - predpokladam jogurt, puding, ovocie, vyziva - pocitajme 200 kcal
- doma dostane jablko, stredne velke jablko ma cca 70 kcal
- veceru neviem co ma, ale ked si predstavim, ze 2 kvalitnejsie parky, trochu kecupu a 60 g chlebika - je to spolu cca 320 kcal
Mlieko - 2 dcl, 1,5 tuku: 100 kcal
Denny prijem, ak su gramaze podobne mnou napisanym - je: 1650 kcal. Teda nie 3000. 3000 by to bolo pri dvojnasobnych porciach, co pochybujem, ze mala zje.
Tak ci onak, ak ma malicka 4 ci 5 rokov, je v kalorickom nadbytku. 5 rocne dieta ma udrziavaci prijem 1250 kcal (co je inak pre mnohe chudnuce zeny denny prijem kalorii a potom si donicia zdravie).