icon

Ako pomôcť pri slzení očí u 2-ročného dieťaťa?

13. feb 2025

Ahojte, syn mal od 2 mesiacov upchaty kanalik. Obvodna to do 8 mesiaca riešila kvapkami a masťami až nas poslala k očnej a ta nas poslala na prefuk očného kanalika. Po tomto zákroku bol asi mesiac pokoj a nasledne začalo oko slzit. Nie je s ním žiaden iný problém. Nehnisa nezapaluje sa proste len je zaslzené a keď vonku fuka alebo silno svieti slnko tak slzy aj vytekajú. Do teraz nám aj očná aj obvodná vravela ze to nič nie je a netreba to riešiť ale ja som zašla k inému očnemu a ten tvrdí že to je stále upchate a treba to opäť sprechodniť. Syn má už ale takmer 2 roky a mam obavu z toho zákroku...predsa už je veľký, uvedomuje si a vníma. Boli vaše deti v takom veku na prefuku kanalika ? Ako to zvládli a pomohlo to už konečne? Nam hovorili aj ze stačí čakať ze z toho vyrastie ale kedy ?! 😃 tento druhy očný ma vystrašil pretože ten zas tvrdil ze keď to necháme tak a budeme čakať vzniku tam akési zrasty a v dospelosti hrozí operácia.

janinah
13. feb 2025

Druhy ocny ma pravdu,postupujte podla jeho rady.

pribinak
13. feb 2025

Z takýchto veci sa vyrásť akosi nedá….totiz buď je ten kanalik priechodný, alebo je upchatý.

Čiže druhy očný má pravdu

autor
13. feb 2025

@janinah
@pribinak
Ved postupujem, syn je objednaný na prefuk mňa ale zaujíma ako to zvládajú deti v takomto veku viem ze niekde to robia dokonca v celkovej anestéze

janinah
13. feb 2025

Tak si utriedme pojmy....je to preplach slznych ciest a ten sa robi ambulantne,skoda,ze sa to nedoriesilo kym bol mensi...teda oko sa umrtvi kvapkami a potom dieta budete drzat a preplach sa urobi za pol minuty,neviem o tom,ze by kvoli tomu deti uspavali....a to som z ocnej oper.saly...samozrejme dieta place,kebo sa boji,ale nic ho neboli....druha vec je sondaž slznych ciest teda pokus o spriechodnenie uz upchatych slznych ciest a tam uz ide dieta do celkovej anestezie.Prefuk neexistuje v ocnom.

autor
13. feb 2025

@janinah ďakujem veľmi za super vysvetlenie. Myslela som preplach áno a na Kramároch to napríklad robia len v celkovej anestéze videli aj správu od očnej lekárky kde nás posiela na preplach nie sondáž a malo to byt v celkovej s hospitalizaciou. Preto som ešte volala inde a na inú kliniku nas objednali a ma to byt normálne bez anestezy. A ďakujem teda to som potrebovala prečítať ze to nie je žiadna bolesť a utrpenie len proste nekomfort pri zákroku

taktotedanie
14. feb 2025

Normalne ako male dieta, len ho musi personal lepsie drzat lebo sa bude viac metat, plakat bude ale to by plakal aj novorodenec

mamulienka93
23. feb 2025

Dobrý večer,máme podobný problém,synovi 19mesacnemu,slzi jedno očko v chlade,vetre,bol ale chvíľu aj kľud,bez slzenia,teraz mu opäť začalo slzit,idú mu stoličky,zahnisane oko mal iba párkrát po spani,prosím na akej klinike sú ochotní spraviť preplach bez anestézy? Neviem si to ale veľmi predstaviť,že by ho dokázali udržať,on to slzenie začal mať až keď mal okolo pol roka,po narodení vôbec nemal problém,na preplach sme ešte neboli,lebo naša očná robí ambulantne len do toho pol roka cca a jemu to vtedy začalo,potom posiela na Kramáre v anesteze a tomu sme sa chceli vyhnut

tifany85
24. feb 2025

Dobrý den, mám 2-ročnú dcérku a toez jej stále slzi oko pri chladnom počasí, vetre. Boli ste už na vyšetrení? Resp kde str objednaní? Ďakujem pekne.

taktotedanie
24. feb 2025

@tifany85 pri chladnom pocasi a vetre slzia oci vsetkym- obranny mechanizmus oka

autor
24. feb 2025

@tifany85 treba ísť najprv k očnej ktorá urobí test ci to je alebo nie je upchaty kanalik a následne do nemocnice alebo na nejakú očnú kliniku kde robia zákroky a urobia preplach. My ideme do Košíc klinika 3F termín mame teraz vo štvrtok

mamulienka93
24. feb 2025

A chcú mu to robiť teda bez anestézy?dajte vedieť ako to prebehlo

maryetta
24. feb 2025

Mojej robili preplach niekolkokrat po sebe.
Boli sme raz-pri jednom to robila na 2x. A potom o tyzden znova. A znova po sebe 2x.
Ja som prilahla nohy a drzala ruky. Sestricka drzala hlavu. A dr robila co musela. Nastastie to uz vtedy pomohlo. I ked sme odchadzali z ambulancie s tym ze je predpoklad ze uz budu aj zrasty a ak mame prist znova o tyzden.

autor
25. feb 2025

@mamulienka93 áno preplach spravia bez anestézy žiaľ syn ochorel tak termín musim zrušiť 🫣 ako naschvál

mamulienka93
25. feb 2025

Chápem,že ste to chceli mať za sebou 😏my to stále odkladáme,keďže nám hneď povedali že v jeho veku už len v anestéze,čo my moc nechceme podstúpiť,keďže má aj problém so srdiečkom,chvíľu bol aj pokoj so slzenim,ale teraz mu to opäť začalo na jednom ocku vonku,neviem kde by si to trúfli niekde v okolí spraviť bez anestézy,keďže naša lekárka v TO nie ,ale je veľmi živelny tak by to bolo veľmi ťažké