icon

Ako postupovať po odstránení kliešťa u dieťaťa?

evazhoufova
5. júl 2025

Našla som synovi kliešťa, šiel pekne vybrať. Miesto vydenzifikovane, ale červené. Čo mám robiť viac?

biglovemom
•
5. júl 2025

Zapisat do kalendara kedy sa kliest vybral pre istotu a ine nic .

barka1
•
5. júl 2025

@evazhoufova nič. Už si len poznačit datum a sledovat, či sa do niekolkych tyzdnov objavi teplota alebo ine zdravotne problémy.

mdse
•
5. júl 2025

@evazhoufova ja by som zavolala lekárke, či neskôr neskontroluje krv, môj muž napr.nemal vôbec "erythema migrans" a mal pozitívne borélie a to ešte sestrička vravela, načo odber keď nebol fľak. Aj mne pri preventívkach lekárka kontroluje protilatky na boreliózu, lebo mám občas kliešťa. Inak vždy ma to zvykne dosť svrbieť a aj to miesto je trochu červené, ale bez typického "terčíka", ako býva pri borelióze.

lindusss2016
•
5. júl 2025
@mdse

@evazhoufova ja by som zavolala lekárke, či neskôr neskontroluje krv, môj muž napr.nemal vôbec "erythema migrans" a mal pozitívne borélie a to ešte sestrička vravela, načo odber keď nebol fľak. Aj mne pri preventívkach lekárka kontroluje protilatky na boreliózu, lebo mám občas kliešťa. Inak vždy ma to zvykne dosť svrbieť a aj to miesto je trochu červené, ale bez typického "terčíka", ako býva pri borelióze.

@mdse potvrdzujm. Tiez ex nemal flak a borelie ano, tiez sa tak isto vyjadruje pedina, ze netreba, ale ja na tom trvam.

jazula
•
5. júl 2025
@lindusss2016

@mdse potvrdzujm. Tiez ex nemal flak a borelie ano, tiez sa tak isto vyjadruje pedina, ze netreba, ale ja na tom trvam.

@lindusss2016 @mdse A mali iné príznaky, či si dali urobiť vyšetrenie len na základe toho, že mali kliešťa?

mdse
•
5. júl 2025
@jazula

@lindusss2016 @mdse A mali iné príznaky, či si dali urobiť vyšetrenie len na základe toho, že mali kliešťa?

@jazula žiadne príznaky muz nemal, brali mu krv cca 5-6 tt od uštipnutia.

lindusss2016
•
5. júl 2025
@jazula

@jazula mal unavu, bolesti klbov, ale to uz bola borelioza poriadne rozbehnuta. Vobec neodporucam cakst na tieto priznaky, potom sa to tazko lieci

tahulkal
•
5. júl 2025

Mne doktorka poradila namydliť kúsok uteráka, ja ho predtým trochu namočím, aby mydlo lepšie chytilo a pošúchať. Do pol minúty sa kliešť pustil sám.

simona19871216
•
5. júl 2025

@evazhoufova tak isto ako aj u dospelého presne to iste nič iné

tahulkal
•
5. júl 2025

Ak dobre vyberieš kliešťa, do pár dní by sa malo miesto zahojiť. Ak aj po týždni stále svrbí - zobrať ihlu, namočiť do liehu a rozrýpať, vybrať hlavičku/všetky nečistoty, ktoré vidíš... Alebo doktor.. A čo sa boreliózy týka, cca 2 týždne tuším treba sledovať fľak. Nemusí sa objaviť na mieste, kde sa kliešť vybral, ale niekde inde..

misterunderhill
•
7. júl 2025

Doporučuje sa doxycycline.