Ako prebieha odber krvičky u 15 mesačneho dieťatka?

pimpulienka
11. okt 2011

Zajtra nas čaká odber a vyter na imunologiu. Už mám stres. Máme prisť nalačno, iba mam dať rano vodičku.Už to, že nebudeme môcť po spinkani kojiť je neprijemne stresujuce, bude po celej noci hladnučká.. potom čo bude nasledovať v ordinacii netuším. Veď taka malá rúčka nemá ani viditeľne žily ☹ To kde jej pichnú? Ako ju budu držať? Budem tam môcť byť s ňou? No nemám z toho dobrý pocit. Viem asi to moc prežícam..

magic08
11. okt 2011

nam ked brali krvičku, tak zo zily... 😔 trvalo to dlho sestricka nevedela najst zilu...s mm sme ju drzali dvaja... plakala mala a po chvili som revala s nou... mali sme ist aj druhykrat na kontrolny odber, no uz som odmietla...co som sa pytala inych mamiciek, tak tiez ich detom brali krv zo zily... nerozumiem preco neberu z rucky, tam zily vidno lepsie...

zuzana17
11. okt 2011

Neprežívaš to moc, každý sa bojí hlavne keď nevie čo ho čaká. My sme asi tiež v takom veku absolvovali odber na imunológiu a poviem Ti, bola to čistá katastrofa. Sestrička to vôbec nezvládla. Malého mi načisto vystresovala, nemohla sa trafiť do žily. Bola z toho hotová, z toho že nemôže odobrať krv a z toho, že malý strašne reval. Nakoniec nás poslala na chodbu, aby sa ukľudnil. Vieš si predstaviť ako na nás zazerali všetci čo tam sedeli? (ľutujem tie detičky, čo tam čakali, určite sme ich vystrašili). Nechápali, čo sa stalo. Malého som ukľudnila, no a ak sa ukľudnila sestrička, zavolala nás naspäť, a malému stačilo, že ju zase vidí a začal kolotoč znova. Nakoniec mu vzala krv z hlávky, keď tak reval, navrela mu tam žila, z ktorej sa dala odobrať krv. No myslím si, že skúsená sestričky, by hneď po prvom zlom pokuse o odber, nemala trápiť dieťa a mala by hneď odobrať krv z hlávky. Strašne som sa bála, že mu budú brať z hlávky, ale keď som videla aký je vytrápený a nič z toho, tak som navrhla aby mu vzala z hlavy. Bolo to strašné, no prežili sme to. Ale neboj, nechcem strašiť, nie všade sú rovnaké sestričky. Držíp prsty, aby ste to v pohode zvládli 🙂 .

zuzana76
11. okt 2011

my sme absolvovali odber krvi s takmer 15 mesacnym synom pred 2 tyzdnami, nebolo to nic hrozne, kojit som ho mohla 2 hodiny pred odberom, odber sme mali o 8.00, takze do 6.00 som ho mohla nakojit, potom sice mrnkal, ale skor z toho, ze chcel este spinkat a museli sme sa chystat k Dr. ako z toho, ze by bol hladny. Najskor ho napichli klasicky do zily, maleho drzal manzel zacviknuteho medzi nohami a rukami drzal hlavku nabok a pravu rucicku, druhu rucicku napichla Dr. ale nic netieklo, nevedeli najst zilu, vraj mu tam aj "sparali" , maly plakal, ale bolo je to pre jeho dobro, proste , ked treba, tak treba, Dr. to vzdala, ze vraj nic netecie a nebude ho viac trapit, tak soms a jej spytala, ci nemoze pozriet , ci sa neda brat z hlavicky, no a tam nasli krasnu zilu, zavinuli ho do plienky, sestra ho drzala a Dr. napichla zilu, bolo to rychlo, mohli ist radsej hned z hlavicky, ale vraj takymto vacsim detom beru uz z rucicky. Nakoniec za zistilo,ze je maly anemicky a uziva Maltofer, ja som spokojna, ze viem vysledky, nebolo to take strasne, hned po odbere som ho v aute nakojila a bolo dobre a zabudol nato. My sme to ale mali komplikovanejsie, lebo pred nim brali krv aj starsiemu syncekovi, kedze jaj mam ochorenie krvi, tak je potrebne ich sledovat viac. Starsi plakal tiez, ale kedze mal slubene hrackarstvo, tak sa aj rychlo ukludnil. Ak ju nechces stresovat dvojitym napichovanim zily, tak sa spytaj hned Dr. ci nemoze zobrat z hlavicky, kedze ma slabe zily, ale Dr. mozno nejaku zilu najde u vas.

4a
11. okt 2011

Holky rada, pri odberech u tak malych deti je treba, aby bylo dite dostatecne zavodnene. Aby se hodne napilo, aby krev byla dobre naredena a dobre proudila. Pak se nestane ze "nenajdou zilu". Zilu najdou, jen krev jak je husta netece. Takze proto hodne pit i vzit s sebou. Potom je dulezite, aby maminka byla v klidu. Klidna maminka ktera nelituje, ale chlachol: neboj, za chvilku to skonci, sestricka je sikovna, bude dobre, to zvladneme apod. zklidni jak detatko tak i sestricku🙂 a bude to rychleji odbyty. Zkuste se odosobnit, hlavne aby dite necitilo z vas ten strach. My mame za sebou moc moc odberu uz od miminek a vetsina z nich bez place a to jim brali krev z hrbetu ruky, coz teda aspon mne desne boli. Jednou byla teda i z hlavy, ale to jsem musela dat detem nejdriv napit aby tekla. Takze hlavu vzhuru, pevny hlas, nepripoustet si ze je to neprijemny, dostatek tekutiny predem a urcite to v pohode zvladnete!

tenty
11. okt 2011

vobec to neprezivas velmi, kazdy rodic ma z takychto veci strach 😒 my sme takyto odber absolvovali uz viackrat a to este nemame ani rok. neboj sa, zvladnete to 😉 urcite 🙂 nasmu malemu bralakrv zakazdym doktorka a vzdy z rucky. Plakal len chvilku, aj to len preto, ze sme ho drzali. Stavim sa, ze keby mohol, tak by pri tom odbere preskumal vsetko naokolo. Tiez som sa pytala, ze ako to vie tak napichnut, ked nevidno ziadnu zilu a odpovedali mi, ze to citit na pohmat, ze nemusi nic vidiet, tak asi vedela co robi, ked to bolo zakazdym rychle a na prvykrat. Naposledy sme boli na odber vcera. Drzte sa.

jankako
11. okt 2011

vela piť a teplé rúčky musí mať,aby dobre krv tiekla.my sme museli naposledy v čakárni zahrievať rúčku najskor.a brali zo zápästia.a to mala tuším rok malá,ked sme tam boli.ja som bola pri malej a pomáhala som ju držať,aby sa nemetala.len ona má skor strach z lekárky ako z injekcií.neboj zvládnete to,aj ja som mala stres predtým.a vlastne stále mám nerovzitu ked máme ísť k lekárke..

lucadra
11. okt 2011

@pimpulienka To je zaujímavé, že nikto nepíše, že brali krv z hlavičky. V nemocnici a na kontrolných odberoch skoro vždy brali z hlavičky, sestrička u detského lekára brala zo zápästia, no išlo to hrozne, vždy to bolo lepšie z hlavičky, pokial nemala veľa vlasov, tak vždy boli žilky viditelne a odber netrval dlho. Naposledy sme boli na odbere ked mala osem mesiacov to bolo ešte z hlavičky, teraz si myslím, že skor by to bolo z ručičky, ved predsalen vlasy a udržať už tak velke dieťa je dosť problém. No sestričky su vynaliezavé a hned ukážu ako spravne chytiť dieťa. Len sa netreba báť a netreba až tak lutovať. My teraz ked sme boli na rontgene, tak som ju tak silno musela držať a sama, že som strašne zlý pocit mala z toho a myslím, že to bolo stokrát horšie ako nejaký odber krvi.
Mne to bolo luto, bála som sa odberov z hlavičky, no žilky boli jasné, krvička sa vzala na prvý šup, žiadne hladanie, žiadne stresy okolo toho.
Netreba sa toho až tak báť. Ked ten odber treba, tak už len to nejak pretrpieť. To je otázka pár minut a už bude dobre.

ginger_fox
11. okt 2011

no napisem to tak, ze NÁSILNE 😉 Ale zvladnete to.
Synovi brali krv myslim v obdobi16-17mesiacov, on mal v tom obdobi nervy uz len ked videl osobu v bielom 😒 Ako rodic to musis vnimat racionalne, nie emocionalne.
Ked bol syn male babatko(niekolkotyzdnove), tak som pri brani krvi nebola, ale ked je dietatko starsie, tak Tvoja pritomnost pomoze nielen dietatku, ale aj zdravotnikom. Syn mi pocas brania krvi sedel na kolenach, ja som ho pevne drzala v objati aby sa nehybal a rozpravala som mu, zaroven mu dalsie 2 sestricky drzali rucku, kym pani doktorka brala krv. Bolo to rychle a efektivne, aj ked naramne hlasne.
Som toho nazoru, ze dietatku uz v tomto veku treba dopredu povedat, ze pojdeme k pani doktorke, budu Ti brat krvicku, aby zistili, ci nie si chory a ked nato pride, tak dietatku to pripomenut, ze uz sme u pani doktorky a teraz budu robit toto a toto a maminka je tu s tebou etc.
Keď synovi brali krv kontrolne o 5mesiacov neskor, tak už sme to zvladli tak, ze mi sedel na kolenach a pani doktorka brala krv a dokonca bez slzicky.
Pevne nervy prajem na zajtra!

kikuliak
11. okt 2011

Našj slečne brala krv alergologička keď mala asi rok a pol, z ruky, netrafila tak z druhej netrafila tak znova z tej prvej a tam sa jej vrtala asi pol minuta až minutu až nakoniec vytiekla krvička 🙂 . Chcela jej brať aj z hlavy ale si to pani doktorka rozmislala, že má vela vlasov 😒 Mazžel ju držal a celý bol spotený, normálne z neho šli kropaje. Malá rúkala až skoro dostala záchvat a ešte za niekolko hodín vzlikala 🙂 No poviem vám ja s manželom sme mali traumu jak s...a a v aute sme si aj poplakali ☹. Nie u všetkých to ale takto prebieha. Mali sme smolu asi málo pila alebo má viac skované žilky. Každé dieťa je iné. Za istý čas sme išli znova a na prvý pokus to vyšlo. Dokonca aj dnes sme boli na odberoch u alergologičky a tiež na prvý pokus. Nemála ani žiadnu traumu z doktorky. Našťastie zabudla. Veľmi držím palce aby ste to všetci zvládli 🙂 A vela vela piť 😉

petra1303
11. okt 2011

No mojej brali z hlavicky kedze mala malo vlaskov...poslali nas radsej von...som sa potesila, ze nemusim pri tom byt no nakoniec som revala pri dverach a dobijala sa dnu ked som ju pocula plakat...manzel ma drzal no horor 😠 uz nikdy viac... ale kazdy si takym niecim asi prejdeme...no ja som revala aj ked mojmu drobatku davali infuzsku ako 2,5 rocnej... 😔

bea1
11. okt 2011

našej malej brali hneď z hlavičky, lebo na rúčke jej nebolo vidno žily a to mala 5 týždňov. A pritom v pôrodnici nám brali z rúčky krv skoro každý deň kvôli žlačke. Nie je to nič vážne, len si to netreba pripúšťať a brať to tak, že je to ptrebné a treba sa odosobniť. Keď máš pocit, že to nezvládneš, tak to nechaj na Dr. a sestričku, proste choď počas odberu von z ordinácie. Držím palce, zvládnete to.

burina111
11. okt 2011

no u nás to prebiehalo tak, že som držala syna na kolenách, nohy som mu zovrela medzi moje, držala som mu ruku a sestrička mu normálne do žilky na ruke vpichla kanilku a potom mu sestrička vravela, že ahaaa, akého ona má tam motýlika, čo sa musí napiť krvičky....normálne na tej kanilke mala takého motýlika, aby sa deti toľko nebáli. jasné, že revu bolo, ale iba po dvere čakárne...nemaj stres, musíš byť silná, dieťa potom cíti, že mamina sa bojí a už šípi....zvládnete.....robíš to pre jeho dobro, tak to aj tak ber. držíme palce 😉

nibiru
11. okt 2011

no mojej brali z hlavicky ako 6mesacnej koli tomu ze bola baculata a zili proste videt nebolo a v marci nas to caka zase ratam ze to bude z hlavicky kedze ma 13.5kg zili jej na ruke nevydno ani teraz mna poslali vtedy von samozrejme som tam revala viac ako ona hned som ju nakojila a ukludnila sa no teraz ju budeme muset asi pevne drzat kedze ma sili za 3deti a niekedy jej nedokazem odsat ani soplik co mi odsavacku vyraza z ruk.tiez som kojila cca 2h. pred odberom.

sisaha
11. okt 2011

urcite ju mozes dve hodiny pred odberom nakojit..nam to tak dokonca kazali, dieta nie je vystresovane hladom a placom. A neboj zvladnes to. U nas prebiehal odber rovno zo zily.Mala sedela na kolenach, jednou nohou som jej zadrzala jej nohy, jednou rukou ju pevne objala, aby sa nehybala a druhou rukou som jej drzala vystretu ruku. Doktorka, kedze dieta bolo nehybne, rychlo nasla zilu a vzala krv. Trvalo to max. 2 minuty... 😉

piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz