Ako prebieha preventívna prehliadka u násťročných?
Čítala som náplň preventívnych prehliadok u pediatra v 15 roku života a včerajšia preventívka skoro 15 ročného syna vyzerala, odmerala sa mu výška, váha, tlak, prečítal pát písmen z tabulky. Trochu ho popočúvala stetoskopom a pozrela chrbticu tak že sa otočil, urobil predklon (v tričku) a bolo vybavené. Je to dostačujúce?
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky = Odborné usmernenie k vykonávaniu preventívnych prehliadok u detí a dorastu (platné pre všeobecných lekárov pre deti a dorast).
Konkrétne je to rozpísané v časti preventívna prehliadka u dorastu (okolo 15. roku), kde sa uvádza rozsah:
– kompletné fyzikálne vyšetrenie (vrátane kože, uzlín, štítnej žľazy)
– vyšetrenie pohybového aparátu a chrbtice (na odhalenie skoliózy)
– meranie TK, výšky, hmotnosti
– orientačné vyšetrenie zraku a sluchu
– vyšetrenie moču
– zhodnotenie pubertálneho vývoja
– kontrola očkovania
– anamnéza vrátane psychického stavu, návykov a rizikového správania
Toto usmernenie je zverejnené na stránke MZ SR v sekcii zdravotnícke štandardy a odborné usmernenia pre pediatrov.
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky = Odborné usmernenie k vykonávaniu preventívnych prehliadok u detí a dorastu (platné pre všeobecných lekárov pre deti a dorast).
Konkrétne je to rozpísané v časti preventívna prehliadka u dorastu (okolo 15. roku), kde sa uvádza rozsah:
– kompletné fyzikálne vyšetrenie (vrátane kože, uzlín, štítnej žľazy)
– vyšetrenie pohybového aparátu a chrbtice (na odhalenie skoliózy)
– meranie TK, výšky, hmotnosti
– orientačné vyšetrenie zraku a sluchu
– vyšetrenie moču
– zhodnotenie pubertálneho vývoja
– kontrola očkovania
– anamnéza vrátane psychického stavu, návykov a rizikového správania
Toto usmernenie je zverejnené na stránke MZ SR v sekcii zdravotnícke štandardy a odborné usmernenia pre pediatrov.
@anonym_30475e presne toto som pozerala
Do gatí mu nekukla?
Do gatí mu nekukla?
@anonym_48d3fd nie ani tričko si nemusel dať dole😁
Tak nam chcela kuknut genetalie ,ale syn sa hanbil,tak nic a kukla na znamienka a poslala nas ku koznej ,nech sa mu kukne na par z nich...a brala nam aj krv a moč...
@anonym_48d3fd nie ani tričko si nemusel dať dole😁
@anonym_autor naša brala moc aj krv často sú v puberte anemicke deti, pozerala ochlpenie, poučila, že si ma kontrolovať semenníky kvôli hrcke, pozrela znamienka, skontrolovala chrbticu, prehmatsla brucho
@anonym_autor chyba mi krv a moc....
@krasneleto aj na to som myslela.... pritom už má aj vyrážky aj znamienok viac a nepozrela to

Tak ak ma syn nejake problemy, dalo sa na to opytat... pubertiak bol teraz tiez, nic nejako extra ineho nerobili... hlavne pozerala chrbticu, ked velmi rychlo vyrastu chalani, to je ten najcastejsi problem... ale moj rastol pomaly, u nas vsetko ok...