icon

Ako predísť chirurgickému zákroku s problémom predkožky?

xlucia
4. nov 2011

mladsi bude mat v januari 3 roky a este sa mu neda stiahnut predkozka. zatial to nemal zapalane, a ked cika, tak je to normalny prud, nebalonkuje, ani zatial nemal ziadne problemy.
no a nasa detska dr. mi tvrdi, dnes sme u nej boli, ze toto vie vyriesit jedine detsky chirurg, a musi to byt este v predskolskom veku.
ja k chirurgovi ale odmietam ist, ved nema ziadne problemy. a myslim ze ma este min. 2 roky cas.
starsi problemy mal, teda viem ako to vyzera ked nejde curat, alebo ked sa mu deformuje pindur, alebo su opakovne zapaly. tam som vedela ze treba jednat aj sme to riesili na kramaroch operacne. zial inak sa nedalo.
ale teraz sa mi to zda predcasne, moja skusenost je, chirurg reze co sa da... apropo, mame ist k Vojtkovi, a ja o nom nemam dobre chyry.poznateho?
ake mate skusenosti vy?
a ak ste to neriesii u chirurga, tak ako inak alternativne?

Strana
z2
vefi89
4. nov 2011

@xlucia ja neviem, môjmu synovi na ročnej prehliadke stiahol na silu a na sucho, mal kvapku krvičky, a odvtedy je kľud... a nemal problém, len proste stiahol... a propo, k stejnému doktorovi chodia všetky deti z rodiny, a synovcovi sťahoval kožku ako 10-ročnému až... si myslím, že pokiaľ s ňou nemá problém, tak prečo to riešiť operačne?? skúšaš mu ju pomalinky sťahovať??

xlucia
autor
4. nov 2011

@vefi89 skusam jasne ze hej, ale nie nasilu, len kolko ide. nepaci sa mi robit nasilu veci na tak citlivom organe.

vefi89
4. nov 2011

@xlucia jasné že nie na silu... 🙂 a ako dlho mu sťahuješ? a povolila mu už trošku?? či sa mu to nemení?

anjelicek26
4. nov 2011

@xlucia - pokial nema ziadne problemy, neni dovod rezat. Nasa lekarka vravela, ze uvolnit sa ma predkozka do 6 rokov ako penis rastie. Skor treba nieco riesit len pri zapaloch, problemoch s mocenim. A to sa mi zda aj logicke 🙂

xlucia
autor
4. nov 2011

@vefi89 len par tyzdnov. povolilo to trochu. predtym bolasuper mini dierka, teraz je vacsia. ale stianut mu to este nejde ani nahodou.
@anjelicek26 mne sa to zda logike tiez. hygienu dodrziavame. mam pocit ze teraz sa akosi vsetko chce riesit nasilu. u starsieho to bolo treba, to bolo ocividne. tam mi primar detskej urologie povedal ze do dvoch rokov sa vyvyjaju vlakna a s pindrom sa nema nic robit. ale zaroven chcu aby to hned po dvoch rokoch islo same stiahnut. vsak to je nelogicke
a myslim nielen rezat, ja nechcem ani nasilu naraz stahovat. dospely muz by si toto nedal len tak dobrovolne urobit, ale dieta ma vydrzat vsetko..

vefi89
4. nov 2011

@xlucia tak potom tam ozaj nevidím problém 🙂 lekárke by som vysvetlila, že pokiaľ nemá problémy, a pomaličky mu povoľuje, nebudem predsa podstupovať operáciu 🙂
držím palce

xlucia
autor
4. nov 2011

@vefi89 tosom jej dnes povedala. ale trvala na tomaby sme mu to isli aspon ukazat. lenze viem, ze mnohokrat pretiahol predkozku nasilu napriek nesuhlasu matky s tym, ze on to vie lesie. len vo svojom okoli mam dva take pripady. preto k nemu nechcem ist

skeptik
4. nov 2011

@xlucia Nechaj to tak - mojmu tiez neslo (vobec) ako 3 rocnemu, nijako sme to neriesili, nechytali, len sme mu nechali dost casu vo vani, aby sa s tym hral sam. Teraz ma 5 a stahuje si sam, uplne a bez problemov.

vefi89
4. nov 2011

@xlucia tak choď za ním a medzi dverami ho privítaj tým, že ak spraví niečo bez tvojho sújlasu, oznámiš to UDZS... lekár nesmie spraviť nič bez súhlasu rodiča, príp. zákonného zástupcu.. ja som na nášho dr písala sťažnosť na UDZS tiež, hoc v inej veci, a odvtedy ak ide niečo robiť synovi, tak najprv podpíšem súhlas, až potom môže konať.

pifina
4. nov 2011

mne sa tiez nepaci, ako dnes vsetko musi byt do urciteho terminu a vobec sa necaka na prirodzeny vyvoj, hlavne ak nie je problem, ako pises ... pacil sa mi tento clanocek, skus si ho pozriet, myslim, ze v tebe podpori prirodzeny materinsky instinkt, ze si sa rozhodla spravne ...
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/hajanka/clan...

xlucia
autor
4. nov 2011

@vefi89 nebudem to riskovat. kamoska to snim takto riesila, ale podla mna je to neskoro, dieta uz tramu malo azbytocnu. aj bolest uplne zbytocnu. smial sa jej do tvare.ak fakt bude treba, podem asi k niekomu inemu. nemam uz k nemu doveru. vsetko riesi prilis radikalne.

tin007
4. nov 2011

@xlucia ani maly este nema uplne stiahnutu predkozku, no nerobi mu to problem a ja osobne by som to ani nesla riesit chirurgicky. mm mi hovoril, ze jemu sa predkozka uplne oddelila az niekedy v 12 rokoch

xlucia
autor
4. nov 2011

@tin007 nasmu ale nejde stianut vobec... v tom to je

adulik23
4. nov 2011

@xlucia urcite by som nesla a uz vobec nie k takemu doktorovi, o ktorom viem, ze stahuje nasilu. 😠
povedz manzelovi, alebo starsiemu synovi, nech mu ukazu, ako sa stahuje a potom vecer v sprche mu hovor, nech si ju skusi sam stiahnut. vsak on najlepsie vie, pokial to ide a kedy uz nie. drzim palce. 😉

babul83
4. nov 2011

@xlucia A prečo k chirurgovi? My sme boli u urológa, nič mu nesťahoval na silu. Najprv kázal mne mamičke, aby som mu ukázala ako to robím a ako mu to ide. On sa potom len pozrel. Najprv nám dal mastičku a kázal pri kúpaní sťahovať, ak to nepôjde máme sa vrátiť a dohodneme sa, čo a ako. Najprv nám to aj išlo, ale potom dostal malý ovčie kiahne a nemohol sa kúpať, takže sa ani predkožka nesťahovala a potom sa nám to akosi nedarilo. Tak sme išli znova a dohodli sme si termín, že nám to urobí on. Nebolo to nič hrozné, s takým perom mu to povolil, trošku to malého štiplo, reval asi len dve minútky aj to od ľaku ako od bolesti. Kázal nám štyri dni nič nerobiť a na štvrtý deň stiahnuť. Hneď nám to pekne išlo. Odvtedy to ide bez problémov.

xlucia
autor
4. nov 2011

@babul83 u ktoreho urologa ste boli??

babul83
4. nov 2011

@xlucia Ale ja som zo Šale. U dr. Poláka. Skús detskú urológiu niekde v Bratislave. My sme boli normáne u dospeláckeho, lebo v Šali nie je detský.

syslica
4. nov 2011

@xlucia Lucka, rozhodne nie hneď chirurgovi, treba ísť urológovi... skús napr. na Kramároch, Dr. Molčana, ordinuje tuším len piatky a je veľmi milý, nesťahuje nasilu (aspoň Ondríkovi teda nie) a ordinuje aj mastičky ako alternatívu (teda nie hneď automaticky cirkumcíziu)... nuž, Ondrík napokon indikáciu na cirkumcíziu mal, napriek všetkému... operoval ho chirurg... a tak to aj dopadlo 😠 .

martinka17
4. nov 2011

@xlucia ak nechceš nechoď, lekárka ťa neprinúti- a maminky na fóre, polovica ťa bude presviedčať, že musíš ísť a tá druhá že nie, nesmieš, lebo má čas do prvého pohlavného styku. Apropo opýtaj sa chlapa, ktorého matka čakala na prvý pohlavný styk, ktorý to mal vyriešiť za neho, mne bolo na grc z toho, čo som počula a som rada, že som sa rozhodla tak ako som sa rozhodla 😉 .Pravda je, že čím menšie dieťa, tým menšia trauma z operácie. Rozhodnutie je len a len na tebe, ide o tvojho chlapčeka 😉

xlucia
autor
6. nov 2011

@martinka17 mne zmenili nazov temy. povodny bol bol ze odmietam ist k chirurgovi. takze ak niekde tak skor k urologovi. len zvazujem co a ako. nechcem vsetko hned riesit hned radikalne.

martinka17
6. nov 2011

@xlucia ani ja som nechcela-doslova som vravela nie! Ale nedalo sa ináč a teraz som rada, že sme to absolvovali. Malý mal 2,5 roka a nič si už nepamätá. Boli to 2 príšerné týždne 😢 , prvé dni som bola na dne, ale potom mi jedna pani opísala, čím si preskákala som synom, lebo sa vyhýbala obriezke, ako dopadli jej ujovia....a popravde, poďakovala som sa a som rada, že to máme za sebou. 🙂 Ale toto som nechcela písať ako že ber si príklad. To úsť k urologoci je super nápad, zisti si, ktorý má akú povesť. Ja som mala ísť k jednému, ktorý neoperuj.Potom som sa dozvedela, že áno, neoperuje, len nasilu pretiane, aj 5 krát....a potom to aj treba na 50% operovať, a popravde preťahovanie je tiež hnusne bolestivé ☹ Preto som rada, že som mala referencie, ku komu áno a ku komu nie 😉

anazuz19
6. nov 2011

@xlucia Ahoj, ja som tiež proti pretiahnutiu "za každú cenu". Môj synček s predkožkou "cvičil" asi od 1,5 roka, vždy to išlo len trošku, no žiadne problémy pri močení, či zápaly nikdy nemal... na preventívnych prehliadkach sa ma doktorka vždy pýtala, či už nechcem niekam (urológ, chirurg) ísť, no nechcela som... Ako 4,5-ročný predkožku pretiahol tak na polovicu, celkom to povolilo až keď mal takmer 6 rokov... Pokiaľ viem, niektorí urológovia sa prikláňajú k názoru, že keď je chlapec bez problémov, je možné počkať s operatívnym zákrokom aj do 6-7 rokov...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
lizatko1009
6. nov 2011

treba stahovat od narodenia po trocha v cistej vode ked sa kupe, potom by ste take neriesili.

diid
7. nov 2011

@xlucia Urcite si precitaj tuto stranku a navod ako na to
http://www.nanicmama.sk/lekvaren/fimoza-alebo-a...

xlucia
autor
22. nov 2011

@diid a mas s tym aj osobne skusenosti? my skusame kupel kazdy den, velmi dufam ze pomoze

diid
23. nov 2011

@xlucia nie nemam, mne dr. on narodenia nekazala s tym nieco robit. Syn ma 26m, ja som mu na pipika nikdy nepozerala, na 2r. kontrole som videla ze dr. na rychle ho tam pozrela a nic nevravela. Zijem v zahranici. Problemy nema.

poisonblack
5. mar 2012

Moj synček bude mať 5 rokov, predkožka sa mu stiahnuť nedá a ani mu s tým nič nerobím. Detskej lekárke som zakázala násilne a vôbec akokolvej mu babrať niečo čo nemusí...Problémy nemá, potom by sa to samozrejme inak riešilo. V zahraničí sa tento pojem "sťahovanie predkožky malým chlapcom" vôbec nepraktizuje. Treba to nechať na prírodu a na pubertu, pod vplyvom hormónu sa to stiahne že vraj samé. Tak ukáže čas 😎

sandracs
6. mar 2012

@poisonblack dobry den,písem sem miesto mojej zeny ktora je tu prihlásená.Som lekára a zhodou okolností chirurg.čo sa týka problému predkožky u malých chlapcov je individuálny.Z lekárskeho hladiska musíme rozlišovať medzi fimozou a konglutináciou predkožky.
Fimoza je stav kedy je predkožka zúžená,stuhnutá a vytvára tuhý prstenec .Konglutinácia je len stav kedy je vnútorný list predkožky nalepený na žalud-je to jednoduchšia forma
čo sa týka násilného preťahovania predkožky je to veľlmi nesprávne!!!kontrolovať stav predkožky treba už skôr ako rokov,ak je predkožka len pevne nalepená na žalud,tak treba velmi pomaly a postupne po kúpeli,alebo počas kúpela jemne sťahovať predkožku-nikdy nie do bolesti!! a to pod kontrolou rodiča-najlepšie otca.Takýmto postupom sa dá velmi elegantne tento problém vyriešiť
Ak sa však jedná o finozu -to jest stav kedy je predkožka zúžená a stuhnutá tu precvičovanie nie vždy pomôže a je niekedy nutné podstúpiť OP riešenie-obriezku.Je to malý nenáročný zákrok kt po OP v žiadnom prípade chlapca nerobí menejcenným ani horším,skôr je v tomto prípade lepšia hygiena.Dokonca v dospelosti je to aj výhoda-je dokázané že u žien kt.partneri su obrezaní majú menšie riziko a výskyt karcinomu krčku maternice-prsvdepodobne práve kôli lepšenj hygiene

soni76
8. mar 2012

@sandracs vazeny pan doktor ja sice nie som lekarka ale tiez sme mali problem u maleho s predkozkou ale kedze nemal pri moceno ziadne problemy nechcela som ho zbytocne trapit hned operaciou hladala som nejake alternativne riesenie,kedze internet je dnes uz vsemocny nasla som tam mnozstvo informacii o tomto probleme hlavne zo zahranicia.Zahranicni lekari odporucaju natierat kortikoidnou mastou tak som nevahala a hned sme to vyskusali,aplikovali sme po kupani male mnozstvo masti diprosone na predkozku,teda len na jej cast ako to islo po kupkani stiahnut(co neslo skoro vobec).Na moje prekvapenie po dvoch tyzdnoch sme videli prve vysledky ,po mesiaci uz islo predkozku uplne stiahnut a ocistit od nahromadenych usadenin. chcem tym povedat ze urologovia tuto formu vobec neodporucaju neviem z akeho dovodu bud to nepoznaju alebo chcu mat co najviac pacientov na operacnom stole ☹

Strana
z2