Ako riešiť problémy s jedlom u dieťaťa?
11rocne dievca je velmi malo. Trva to uz dlhsie. Skoro nic nejedava. Z chuti sa naje iba pizze a mcdonaldu a rezen. Pripadne sladkosti. V klasickej strave jej stale nieco vadi . Pripadne zje len maso a prilohu nie. Ak nedostane na desiatu to co chce vobec desiatu nezje. Pri jedle dokaze sediet aj pol hodinu a tazko to do seba dava. Ak je niekde a ponukaju jej jedlo nikde jej nic nechuti a no ona take jest nebude a hotovo. Je chuda ma 26kil. Vysledky krv minuly rok boli v poriadku. Je naladova problemove spravanie. Jej obvodny neriesi. Co s tym?
V 11rokoch sa už ťažko budú meniť zle stravovacie návyky, treba obmedziť aspoň sladkosti, zaviesť do života pohyb šport, prechádzky, turistika, a hravé rodičia musia ísť príkladom. Hlad je najlepší kuchár. Veľa šťastia
Keď si pozrieš témy tak 11 rokov je väčšinou vek kedy deti odmietajú jest. Ja som bola rovnaká. Aj môj brat a aj švagriná. Ako sme mali všetci 15 približne tak zjeme aj "kravu". Neviem je to taky vek... Príde do puberty tak nebudete stíhať variť. Vtedy sa telo rýchlo vyvíja takže aj veľa spotrebuje.
@kissymissy môj brat je taký..má 15 a on extrémne vymýšľa čo sa týka jedla ,je aj dosť chudý..proste veľa jedál proste nezje..Mama vari veľa krát to čo chce len aby sa nejedol ,zjedol aspoň niečo.Aj moja dcéra sem tam vymýšľa,má jedla ktoré nechce,nezje ale nie je to extrém....veď každý máme nejaké neoblubene jedlo
@kissymissy podľa mňa poruchu má. Nie je normálne a ani zdravé jest len fastfood. 11rocne dieťa sa stále vyvíja,potrebuje normálnu výživnú a pestrú stravu,nie sajrajt ktorý by mal byť len kde tu výnimočne. Z tohto jedla nemá absolútne nič,žiadne vitamíny,vlákninu,nič zdravé. A problém je,že to sú jedlá,na ktorých je dieťa a celkovo človek závislý a jasne,ze keď od malička je iba toto,tak normálne jedlo nezje.
@sissik ano,lenže keď dieťa nechce jest niečo,tak skúšam iné, ale v rámci možností zdravé. O to viac,keď je málo. Z čoho má mať také dieťa výživu? Veď rastie,vyvíja sa.. Fastfood chutí,ale naozaj to nie je niečo,čo by malo nahradiť normálnu stravu..môj syn keď bol malý jedol istú dobu z normálneho jedla len cucoriedky, potom zase maliny..ponúkala som mu všetko,ale nedám mu predsa hranolky "len aby niečo zjedol",to už by som potom doňho nedostala nič normálne..
@ivankatal mala som taky nazor, kym som to nezazila na vlastnej kozi. Samozrejme ze tie hranolky nedostala zakazdym. Ale najlahsie sa vychovavaju cudzie deti. To je myslim aj pripad zakladatelky temy. Moze byt za tym plno inych veci, ktore sa tu spomenuli ako dobre mienene rady, a furt sa najde niekto, kto nezazil a oredsa dava rady
Vždy som bola prieberčivá. Pamätám si ako som na ZS (1. stupeň) sedávala v jedálni do 14:00, keďže ma dozor nechcel pustiť preč, lebo som nič nezjedla. Od 12 rokov som bola na internáte (športová škola). Fungovala som na Horalkach, kedže pri denných 2 fázových tréningoch som bola veru hladná. Mám dodnes tie zle spomienky, ako ma nútili rodičia do jedla. Neskor som tvrdila, že všetko čo mám rada si viem sama pripraviť. Kedže nikdy som sa neprežierala, možno aj preto je moja váha už viac ako 30 rokov skoro rovnaká (+-2kg). A ako povie moja polovička, ťahá mi na 50-tku.
Ako rodič, obmedzila by som sladkosti a keď niečo nezje, nechaj ju tak, nech je hladná. Od hladu snáď neumrie.
anorekticka ? chudera ved ona ani nevie co je anorexia este.
ona je len premaznana , zle si ju zjavne vychovala. chyba bude v rodicoch nie v nej.
@kissymissy ) U nás to tiež tak začalo ....v cca takom veku .. plus už sa porovnavala -má veľké stehná,brucho... spolužiačka ma menšie... začalo obliekanie do oversize ... zvýraznil sa u nej perfekcionalizmus vo všetkom čo robila,nálady, plače,nervy ...jedla len určité jedlá ...pizza,mcdonald-big mac,cestoviny a ryzu občas rezeň alebo nejaké mäso... vyhladali sme psychologa.... a potvrdené ..anorexia resp porucha príjmu potravy ... Radšej poruchu príjmu potravy vylúčte sedením so psychológom ,ako by si to mali chytať za chvost .... lebo môže sa stať jedna "situácia" a rapídne sa to zhorší,že nezje ani to čo píšeš vyššie ...Choďte a riešte so psychológom . PS .by som rada vedela koľko z týchto múdrych mám má skúsenosť s PPP.....
Ahoj, nie som si istá či je fórum stále aktuálne ale chcem vám dať radu z pohľadu anorektičky.
Anorexia nie je len o nejedení, je to najmä o posadnutosti s chudnutím. Môže sa vyskytnúť u aj 9 ročných detí, najmä dievčat. Dá sa liečiť ale zanechá škodu na mentálnom zdraví.
To čo ste opísala mi nepríde ako žiadna porucha príjmu potravy, len tvrdohlavosť. Ale napriek tomu si prosím dajte pozor aby sa u dcérky predsa len nevytvorili anorexia alebo bulímia či iná ppp. Nekomentujte veľmi jej váhu, pokiaľ má niekto anorexiu tak reči ako ‘si strašne chudá’ ho len podporia. Dávajte si pozor či sa náhodou nechodí často vážiť a či sa nefotí polonahá/nahá (veľa dievčat s anorexiou sa tak fotí aby sa potom mohli porovnávať že koľko schudli). Vzhľadom na to že ma 11 rokov typujem že kalórie nepočíta, ale predsa len si dajte pozor. A najmä sledujte čo robí na internete.
Pokiaľ sa ničím z toho čo som napísala nestotožnujete, nemusíte mať obavy 🙂

Nevsimaj rady, ze je rozmaznana a mozu za to rodičia. My mame jednu, ktora zje vsetko, zeleniny a ovocia kopec. Druhu, ktora od zavadzania prikrmov je velmi slabo. A vela vybera. V skolke - sukromnej s vlastnou kuchynou pre alergikov...varili uzasne, ona jest odmietala. Dali Jej pecivo so semienkami a pozvracala sa z neho. Uz je ho viackrat nedali. To iste boli aj doma. Snad ju mam nutit jest to, co jej vadi v ustach a vyzvracia? Ma niektore jedla, ktore zje bez problemov. Az vcera mi 12r ochutnala ptvykrat v zivote segedin. Ale len knedlu namocila do omacky. Nezjedla komplet. A to si chuda presla vaznymi problemami koli inym veciam, ale autizmus aj asperger vylucili.
Takze nie je to ani vyberavost a rozmaznanost, ani chyba rodicov. Ak chces pomoct, tak v prvom rade spolu s rodicmi a najdite psychologa, ktory sa venuje porucham potravy. Ako pisali viacere, nemusi to byt iba anorexia. Pozri stranky chutzit.sk