icon

Ako sa odnaučili vaše deti od rektálnej rúrky?

lubkovaandrejka
4. nov 2022

Ahojte,
keďže som prešla všetky staré diskusie, ktoré sa týkajú tejto témy, no stále neviem, čo si s týmto počať, založila som novú diskusiu. Snáď to nevadí.
Maličká má pol roka, je narodená skôr o dva mesiace. Zo začiatku mala dosť dlho koliky, príšerne nafúknuté bruško a dosť plakávala. Nepomáhala masáž , nahrievanie, cvičenie s nožičkami, Sab simplex ani bio gaja či coliprev. Pani doktorka nám poradila rektálnu rúrku, tú sme občas použili, keď sa malá krútila, zvýjala ,nechcela nám papať, ale grcla si po papaní aj 15x..Niekedy sa vykakala sama, niekedy som jej pomohla.. postupom času začala malá sama kakať menej a menej, rúrky bolo viac a viac, až sme sa dostali do štádia, že sama sa bez rúrky nevykaká. Je plne dojčená od začiatku ( nepíšte, že dojčené deti nemusia kakať xy dní), pretože,keby nemala žiaden problém a pekne spinkala a nezvýjala sa v bolestiach niekoľko hodín a papala normálne, tak jej žiadnu rúrku nedám.)
Odkedy sme začali s príkrmami (na odporučanie dr. od 5. mesiaca), tak sa to ešte zhoršilo. Dr nám povedala, že jej rúrku nemáme dať, že malá netlačí - že sa vykaká sama.. samozrejme, skúsili sme.. cvičiť, nahrievať, masírovať, nepomohlo, keď zaspinkala, zobudila sa každých 5 minút, tak sme ju nosili, až prešlo hádam 6 hodín a rúrku sme po kriku, stonoch a nevyspatí sa dali... Preto sa Vás pýtam, ako sa tento problém vyriešil? Poslali Vás na operáciu? Pomohlo,keď začali sedieť? Jedna pani sestrička nám odporučiola vývar z vločiek alebo bio slivkovú šťavu, nepomohlo, nevykakala sa.

lubkovaandrejka
autor
4. nov 2022

@nevenka bože,to je hrozné, čo ste si všetko museli preskákať, ale hlavne, že je za tým.. skúsim si čo to o tých probiotikách prečítať, ďakujem za váš príspevok a skúsenosť. 🙂

lubkovaandrejka
autor
4. nov 2022

@betulinka1 vyskúšam, jedine tie hrušky a jablká budú problém, ja mám potravinovú alergiu na jablká a hrušky - diagnostikovanú a malá tiež mala na to reakciu, tak neviem či to nezdedila náhodou.

monro
4. nov 2022

Môj syn mal slabinový a neskôr skrotálny pruh od tretieho týždňa...používali sme rúrku, lebo sme nechceli, aby sa sám namáhal. Keď mal tri mesiace, operovali ho. Postupne kakal aj sám.

lubkovaandrejka
autor
4. nov 2022

@beata_k preto tak veľa grcká, lebo má diagnostikovaný reflux a mám pocit, že keď nekaká, tak sa jej to niekoľkonásobne zhorší... teda, nemám pocit, ono to tak je, aby som bola presná. O rúrke neviem čo si mám myslieť, pretože veľa pediatrov nezdieľa rovnaký názor. Iná pediatrička povedala, že sa to deťom nemá dávať, pretože potom nevedia používať zvierač a nevedia si začať kakanie. Tak možno to 1000 deťom nespraví nič a nemajú na to návyk, ale môže sa nájsť medzi nimi jedno, ktoré si zvykne. A možno to jedno mám práve doma.

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
lubkovaandrejka
autor
4. nov 2022

@cecilia29 to mi dáva nádej,ze to bude lepšie 🙂

lubkovaandrejka
autor
4. nov 2022

@hilda08 tiež som nad tým uvažovala, keby mala od začiatku problém, žeby nevedela kakať, tak si poviem, že má problém s črevom, ale keď jej to zo začiatku šlo a zrazu nejde, tak si myslím, že ide ozaj o návyk a čaká na podnet - na rúrku. Škoda tých kolík, že ich mala tak dlho a v takej intenzite. :(

lubkovaandrejka
autor
4. nov 2022

@141117mmn verím tomu, že niekto spraví aj takúto mylnú diagnostiku, že si myslia, že dieťa potrebuje rúrku a problém je inde a rúrku vôbec nepotrebuje, ale keby ste videli, aké mávala nafúknuté bruško, ako balón, tak by ste asi odpadli..keď sme boli v nemocnici, tam jej samá lekárka dala pakrát rúrku, pretože sa zhrozila,aká je malá nafúknutá - bez ohľadu na to, čo som ja jedla či nejedla.

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
lalala94
4. nov 2022

@141117mmn fúha, ty máš asi nejaký vážny problém. 😀 Si potrebovala vypustiť paru a pomýlila si si tému? Ja som, našťastie, nemala také problémy s dieťaťom ako autorka (a očividne ani ty nie), ale takúto psychodiagnostiku, čo si tu ty dala, to som už dlho nevidela. Dieťa vrieska 6 hodín, pučí sa, tlačí, má tvrdé nafúknuté brucho a ty tu píšeš o tom, že chce byť na rukách svojej maminky, a to mu má akože pomôcť? A ešte tu robíš zo žien, ktoré použijú rektálnu rúrku pomaly krkavčie matere, lebo chcú pomôcť dieťaťu (v tvojom ponímaní chcú mať od neho pokoj)? Nikdy som to tu nikomu nenapísala, ale ty si seriózne mimo, ale tak aj na také ako ty svieti slnko. 😀

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
lalala94
4. nov 2022

@141117mmn úplne naozaj, si prečítaj čo si napísala. A ak to bola irónia, tak dosť zlá, ale budem veriť, že to, čo si napísala nemyslíš vážne.

cecilia29
4. nov 2022

@141117mmn maleho som napr mala ja casto v nosici. A ked mu trebalo kakat a nevedel najprv vygrcol co jedol posledneho pol dna snad lebo tlacil a neslo a vzdy pomohla az rurka.A to som velmi kontaktna mama

beata_k
4. nov 2022

@141117mmn Ty o com trepes? Si totalne mimo aj so svojim vylevom.

beata_k
4. nov 2022

@lubkovaandrejka Davas pri kazdom dojceni espumisan?

luccija
4. nov 2022

@lubkovaandrejka skus dat rurku, ale nech sa len vyprdi.My, ked sme ju davali malej vypustila prdy a bol klud.bude to lepsie...vlocky su zazrak.Pokym nema uplne tuhu stolicu bude to fajn.A kolko dni teda nekaka?davaj ju vela na brusko nech sa namaha

54tinka54
4. nov 2022

@lubkovaandrejka stačí po troške 🙂 nám dr kázala tých 50ml denne (tiež mal vtedy cca pol roka).

lubkovaandrejka
autor
4. nov 2022

@beata_k davam sab simplex,co ma vlastne ucinnu latku simetikon ako espumisan 🙂

lubkovaandrejka
autor
4. nov 2022

@luccija dobre,skusim to takto na zaciatok 🙂 no,teraz chce kakat kazdy den no nejde to..ked bola malazvykla kakat kazdy den...a bez rurky sa nevyprazdnila vyse mesiaca.. na brusku byva cez den dost, dost vydrzi,paci sa jej tak,ale zatial to efekt na kakanie nema

lubkovaandrejka
autor
4. nov 2022

@54tinka54 vyskusame po troske 🙂 snad si zvykne

dada13288
4. nov 2022

@141117mmn uz si nahlasena, niekto kto ma deti a este s takymi problemami ma kusok empatie, cize si cisty trol.
Autorka nas to preslo po 4 mesiacoch praveze nam pomohli tuhe prikrmy. Rektalna bola asi do 4 a pol mesiaca a vobec sa na nu nenaucil/a. Mam syna aj dcerku ako cez kopirak. Prisiel jeden pekny den boli rano pokakani 🙂

haidi
4. nov 2022

@lubkovaandrejka hlavne veľa aby pila, veľa tekutín ja som jej okrem vodičky robila aj harmancekovy čaj počas dňa a slivkovu vodu pila, staršia dcérka mala od mala problém s kakanim no vždy to bolo horšie keď malo vypila.Keď bolo najhoršie dala som glicerinovy cipok. Časom sa nám to upravilo teraz už má 8 a už je to ok. Drzim palce

nwnw
5. nov 2022

@lubkovaandrejka skusala si ju drzat nad wc v takej polohe ako ked davas cikat dieta? Drzis za stehna chrbtom k tebe. Nohy tlacia na brusko a dieta sa vykaka niekedy sice az po dlllllhej dobe. Ja som to riesila az do prikrmov takto. Drzim palce. 🥺

aliaray1
5. nov 2022

@lubkovaandrejka ahoj ahoj, my sme mali rovnaky problem sa zda, tiez skor narodena a navyse hernia a diagnistikovany reflux atd. Nam ale na chirurgii dali iny navod a bez rurky...nikdy ju nemala.
Tiez sme skusali vsetko a taky rev, ze sme uz o pol noci museli letiet do nemocnice a plakavali sme s nou...mala cca 7 tyzdnov vtedy ked to zacalo. Bola kojena + dokrmena UM.

Co nam radili a velmi velmi pomohlo: 25kv espumisanL do kazdeho jedla (pri kojeni na lyzicke a inak do flase) + pocas dna navyse pridat Babycalm kvapky. Neskutocne to zabralo. Nasledne tie ostatne veci...polohovanie na brusku, vyvysenej polohy, gastrotuss sirup ked mala refkux. Od 2.5 mes.zacali zubky... Ta kombinacia espumisanL + Babycalm zabrala prakticky hned a az po 2 mes.sme zacali davku espumisanu znizovat. Dnes skoro v 7 mes.davame do UM len 6 kvapociek a obcas nic, Babycalm je prirodny s glycerinom co jej pomaha v kakani a nema davkovacie obmedzenie.

Od 5.5 mes. sme zavadzali prikrmy, velmi pomahala zelenina ale nie brokolica, ci karfiol, ale cuketka, mrkva, zemiak, batat, pastrnak, skratka co tak prieserne nenafukuje. Uz teraz v takmer 7 mes.papa aj hrasok a super. Z kasi urcite nie ziadne proso ani kukuricne ci ryzove...zapekaju. Davame vanilkovu nemliecnu, z DM 3 zrna...
Z ovocia slivka a jablcko vyborne vysledky, slivka podporuje nasej kakanie (nevarim slivku, davala som Hipp slivku a ked boli domace, uz len pretlacala surovu, lebo zvladala vacsie kusky a ked som prevarala, bola kysla). Do polievky mrkva+zemiak zavarim zltko, krupicu a stipku mletej rasce...fantazia.

Moc drzim palce, asi by to chcelo postupne len skusat pridavat veci na podporu travenia a prdkania, ine mi nenapada.

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
elzus
5. nov 2022

@lubkovaandrejka mne pomáhala táto metóda, keď to nešlo, sem tam aj rurka bola ale toto veľmi pomáhalo na potisnutie.

kvietocek87
5. nov 2022

Chvalabohu my sme nemali takéto problémy s kakanim, deti boli dojcene aj po zavedení prikrmov a ešte som dávala aj vodu alebo som kupovala tie šťavy od Hippu,boli jablkové, slivkové a atd a to som im dávala buď čisté piť alebo riedila vodou a keď toto pili vedela som, že sa dokakaju až za uši.

simona_boz
Autor odpoveď zmazal
olafienko
5. nov 2022

@lubkovaandrejka aj nas syn bol istu dobu “zavislak” na rurke, ale preslo to, pekne lahko sa aj odplienkoval aj ma pravidelnu stolicu, ziadwn zachodovy problem, bude mat 3r…len uz pomalicky prestan, a zlepsi sa to pohybom aj prikrmami😌

taily30
5. nov 2022

@lubkovaandrejka ja osobne ti neviem poradit, ale mozno dievcence na www.cojediazdravedeti.sk budu vediet. Maju stranku aj na fb. Viem, ze je to stranka o strave, ale su neskutocne napomocne na rozne veci. Za opytanie nic nedas. Vela stastia s malickou