Ako spoznať, že dieťa potrebuje okuliare?
Ahojte,
v poslednom čase si všímam, že moje dieťa si pri pozeraní televízie sadá veľmi blízko k obrazovke a občas žmúri na vzdialenejšie predmety. Začínam premýšľať, či by nemohlo mať problém so zrakom.
Preventívku sme mali v decembri, tak neviem, či by sa mohol zrak zhoršiť tak rýchlo?
Ďakujem a prajem pekný deň.
Môj syn začal nosiť ako 10 ročný. Všimla som si to keď som po neho chodila do školy, on sa rozbehol na parkovisko ku autu a zrazu ostal stať a pomaly sa blížil. Keď som sa ho to pýtala tak hovoril že nie, že ma videl ale opakovalo sa to ešte asi 3x, jedoducho keď bol asi 5m od auta zaostroval či je to nase a či sedím dnu ja alebo muž (mame ich viac čiže si nemôže byt istý že príde napríklad len červené clio). Ja som ho objednala na očné a Ucitelka potom o pár dni tiež povedala že asi by potreboval okuliare. Predtým u lekárky vždy čítal v pohode. Dostal také ako nosím ja, čiže nezačal od -0.5 ale rovno od 1.25 a 1.5
Ked moja dcera na prechadzke povedala - aha, tam je pes! A ono to bol furik... dovtedy sme si vobec nic nevsimli, ani v skole.
Povedala nám to pediatrička na prehliadke, približne keď malo dieťa jeden rok.
Moja dcérka bola mala a mala problém so slzným kanárikom , a keď sme boli u očnej tak zistili , že nevidí do diaľky , keď mala 21 mesiacov dostala prvé okuliare namerali jej ľavé oko -5 a práve -8 a najprv jej dali -3 a -5 a potom zvýšili teraz ma skoro 18 okuliare ma stále aké sa hej ustálili ľavé na -3 a práve na -4,5
Moja dcérka bola mala a mala problém so slzným kanárikom , a keď sme boli u očnej tak zistili , že nevidí do diaľky , keď mala 21 mesiacov dostala prvé okuliare namerali jej ľavé oko -5 a práve -8 a najprv jej dali -3 a -5 a potom zvýšili teraz ma skoro 18 okuliare ma stále aké sa hej ustálili ľavé na -3 a práve na -4,5
@andrejka1974 no tak to ste podobný prípad ako naša dcéra, ale teda jej to zistili keď mala až 2 roky, ale teda ona mala len jedno oko zlé a to pravé a namerali jej -4,5, ale povedali, keďže je malá, že nebolo to vyšetrenie také ako by malo byť, že určite je to viac a mali pravdu po čase namerali až -6, druhé oko má v poriadku..teraz bude mať 9 rokov a dioptria jej šla dole a to na -4,5, ale musí nosiť špeciálne progresívne sklo, ktoré spomaľuje rast oka a tiež kvapkáme atropin..a som rada, že si sa podelila o túto skúsenosť, že sa jej tie dioptrie nezvýšili, ale znížili, lebo mínuskové dioptrie majú tendenciu rásť s vekom dieťaťa..
Pri dcere to boli bolesti hlavy ked nastupila do prveho rocnika. Vedela som ze spi dost, nejak mi to inklinovalo hned k očiam. Syn cca v 2 rocniku velmi zmurkal, nestazoval sa ze nevidi, ani ho hlava nebolela ale tak neprirodzene zmurkal
@andrejka1974 no tak to ste podobný prípad ako naša dcéra, ale teda jej to zistili keď mala až 2 roky, ale teda ona mala len jedno oko zlé a to pravé a namerali jej -4,5, ale povedali, keďže je malá, že nebolo to vyšetrenie také ako by malo byť, že určite je to viac a mali pravdu po čase namerali až -6, druhé oko má v poriadku..teraz bude mať 9 rokov a dioptria jej šla dole a to na -4,5, ale musí nosiť špeciálne progresívne sklo, ktoré spomaľuje rast oka a tiež kvapkáme atropin..a som rada, že si sa podelila o túto skúsenosť, že sa jej tie dioptrie nezvýšili, ale znížili, lebo mínuskové dioptrie majú tendenciu rásť s vekom dieťaťa..
@zuzacka16 ano aj lekárka sa čudovala , že sa jej to vôbec nezhoršovalo a naopak časom zlepšilo
U nas robili diagnostiku v skolke, tam dcere vyslo, ze je to uplne super, lenze ona medzitym uz na ocne chodila a nosila uz okuliare 🫣. Takze na pediatricku sa netreba spoliehat, ked ani ocna takymto namatkovym meranim nic nezistila 🙃.
Muz ma tiez cerstvy zazitok. Jemu vysli len cylindre, co je vlastne vrodena vec, ale ako je starsi a dlhsie pracuje na PC, tak zacal mat problemy a doktorka na ocnom mu ani nechcela dat okulare, ze netreba 🫣. Na cylindroch to ma akoby 1,5 dioptrie, ze netreba 🙄. A to je dospely...
Ja som to zistila tak, ze dcera prizmurovala oci, slzili jej, mala ich take unavenejsie, cervene a alergiou to nebolo a ze ju boli hlavicka. Svokra robila kedysi sestru na ocnej ambulancii v nemocnici a poznala sestricku aj na detskej, tak sa jej opytala a takto nas objednali a rovno aj syna, ten nemal ziadne prejavy, ale obaja nosili, nastastie plusky a uz nenosia. Synovi uz vraj idu az do minusiek, bude mat 13 rokov. Kontrolu ma raz do roka.
Radsej si to treba ten vymenny listok vydupat, Vy najlepsie vidite, ako sa dieta sprava a ci sa nieco zmenilo. Lebo potom moze mat problem aj s tymi bolestami hlavy, s jemnou motorikou, citanim, pisanim v skole...
@anonym_autor ahoj, chcem ťa podporiť v skorom diagnostikovaní. Mňa začali liečiť od piatich rokov a práve tak zistili rodičia, že som chodila blízko ku TV. Nakoniec z toho bola dosť vážna očná vada, ktorá je liečiteľná len do 6 rokov života a vďaka skorej liečbe mi zachránili zrak. Ide o tupozrakosť. Držím vám prsty.
Urcite chod na ocne. U nas v AT je povinna ocna prehliadka, prva v 2 rokoch. Je dolezite zistit vadu pred tym akp zacne chodit do skoly. Potom sa dieta len zbytocne trapi.
Moja dcerka je dalekozraka a to len tak lahko nezistis lebo ona vidi do dialky ale tazko sa jej cita. Toto ako rodic sama nevypozorujes.
Ja aj manzel nosime okuliare. Moja ocna mi na preventivke povedala, aby sme hned nechali vysetrit aj syna (5.5 roka). Pre istotu. Aj ked na preventivkach u pediatricky bolo vsetko OK. Ze ak ma hoc len jeden z rodicov problemy s ocami, je doporucene vysetrenie dietata, pretoze su vady, ktore sa daju napravit len v nizkom veku. Isli sme k specializovanej detskej ocnej, namerala jednotky dioptrie, ale zatial to len sleduje, pretoze tymto malym detom sa to casto meni. Na kontrolu ideme o pol roka. Na synovi som si nevsimla nic len velmi obcas si dava knihu podla ma prilis blizko k ociam (ale ani neviem, ci to ma suvis).
Podla mna ocakavas od preventivky vela. Ja mam problem vidiet veci, co su blizko, do dialky vidim uplne v pohode...takze citat nejake tabulky z odstupom by nikdy na problem neprisli... su rozne typy a problemy... premerat ti to vedia aj v optike (orientacne) a spravis termin u ocneho (optika jasne nestaci, to je len na prvu orientaciu)... a ano dioptrie sa u deti menia, ale casto pomoze aj trening ocka, upravit svetlost v izbe, vypnut elektroniku alebo ju limitovat, citat pri spravnom svetle a proste oci nepretazovat.
@anonym_autor rovno ho objednaj na očné. U detí sa to môže skokovo zhoršiť,december je ďaleko.

Ahoj, presne tak ako popisuješ ale teda s tým rozdielom, že moje dieťa malo necelé 2 roky, keď som si to začala všímať a teda hlavne že jedno oko prižmuruje, keď sa dívalo do diaľky..pediatrička mi povedala "je to zo zubu, rastie jej zadný zub", a nechcela mi dať VL na očné, ale keďže ja som matka, tak som si našla súkromnú očnú a šla som tam a mala som pravdu..rieš určite očné, na preventívke to tak nemusia zistiť..