Ako upokojiť dieťa po strese z fajčenia?
Dobrý večer..idem si k vám žienky po radu lebo už som z tejto situácie zúfalá.
Ide o to,že som nefajčiarska v mladosti som si sem tam zapálila hlavne keď sme s babami tvavili noci vonku po víkendoch. Ale nikdy som nebola taká normálna fajčiarka proste nie.
Ale,mám 8 ročnú dcérku ktorá je veľmi proti tomu ak vidí fajčiť matky ktoré majú malé deti (vie,že to nieje správne).
A u nás sa stala taká vec,že som sa pohádali zo svokrou a muž mal na stole položené cigarety a samozrejmé som si zapálila a dcéra ma prichytila. Začala plakať,vrieskat ,že som ju sklamala ledva sa mi podarilo ju upokojiť, samozrejme som jej to vysvetlila.
Ale cca o 3 týždne sa situácia zopakovala, zas svokra keďže žije snami a máme dosť napäté vzťahy, len čo som cigaretu priložila k ústam dcéra má uvidela.
Bolo to stašne,znovu plač,vreskot že som jej klamala,nedodržala sľub adt.
Od vtedy máva dcérka zle sny,vždy sa jej sníva o tom že fajčím, vždy ma kontroluje keď vyjdem z domy a vrátim sa ovoniava ma proste som ju sklamala. Tak neskutočné má to mrzí, snažím sa jej to vysvetliť, ospravedlňujem sa ale vidím, že ju veľmi trápi to čo videla a hlavne ,že mi už neverí lebo sa to stalo 2x.
Prosím dajte mi radu,ako ju zbaviť tých zlých pocitov zo mňa, v noci sa prebúdza, plače vždy mi povieš že o tom sa jej sníva.
Som z toho zúfalá a plne si uvedomujem,že je to všetko moja chyba.
Od vtedy už ani muž nefajčí pred dcérkou.
Len proste ona mi povie,že mami veľmi ma trápi to že s si zapálila .
Prosím pomôžte mi ..
videla a hlavne to,že sa to stalo 2x
Netvrď o sebe, že si nefajčiarka, keď fajčíš.
Vysvetli jej to úplne tak isto ako nám. Ze volakedy si fajcila a ked si si uvedomila, že to je zlé, tak si prestala. No a že keď si bola nahnevaná, zobrala si si cigu, aby si sa citila lepšie ako volakedy, ale vôbec ti to nepomohlo, ani trochu a už vobec ti to nechutilo. Povedz, že nie si niekedy dokonalá, ale snažiš sa. Veď dcéra musí vidieť, že za osem rokov si si zapalila len dvakrát. Nefajcis kazdy deň. A dalej to nerieš, ona si to v hlavičke uloží.
Mám 8-ročnú dcéru. Neviem, tá reakcia dcéry mi príde dosť zvláštna na 8-ročné dieťa. A aj dôvod traumy, že starký zomrel - vlastný otec jej nevadí, ale k ženám s deťmi má odpor? Keby starká a zanechala malé deti po sebe, nič nepoviem. Ty vieš, aká je reakcia tvoje dcéry a ty si bez problémov zapáliť? Len, čo dáš cigaretu k ústam, ona ťa nachytá? To si sa vôbec ani len neobzrela, kde je, aby si tomu predišla?
Myslim ze tu ani nejde o to fajcenie( ze nefajcim no dcera na nachyta s cigaretou je co za argument🙈) ale o to ze sa jej zosypal obraz o tebe o tvojej moralke, o tom ze porusujes "dane pravidla". Citi sa sklamana , oklamana... Jedniducho by scenu urobila keby ta nacapala urobit nieco k com sa rozpravate ze sa to nerobi, ze he to trestne. Keby ta uvidela kradnut, ci ublizit zvieratu/ cloveku. Jednoducho vidu kazes a vino pijes. Vstepujes jej hodnoty a pravidla a sama uch nedodrzis. Ano su to " len" cigatery. Ale deti v tomto maju ine hodnoty. A v tomto veku 100% veria rodicom vsetko co povedia a ona teraz nevie komu a co ma verit.
@h2 jasne som napísala,že manžel fajčí to jej nevadí .ona ma problém len ak fajčia matky
No tak nefajči. 🤷♀️
@aurora33 som nefajčiarska!!!!! Po 20 rokoch som si len zapálila koli hádke so svokrou pretože som to už nezvládla neustále hádky snov už vyše pol roka.a v tom momente ako som ju zapálila dcera už stála pri mne a to iste sa stalo aj 2x !! Takže som nefajčila
A prečo máš, ako nefajčiarka, potrebu si po hádke zapáliť? Hlavne, keď si 20 rokov nefajčila?
@gab1sol ale áno samozrejme obzrela a bola som so istá že je v kuchyni,ale ona vyšla za psom zadným vchodom a ja som tam stala
@zuzinka888 áno presne si to napísala..ona je sklamaná zo mňa a mňa ide poraziť, z toho ako som jej dušičke ublížila a neviem jej pomôcť. Nevie nato čo videla zabudnúť. Trápi ju to natoľko že má nočné mory ... neviem čo mám robiť
Si fajčiarka. Keď si si zapálila, tak si fajčiarka. Mozes si pisat čo chceš, kebyže si nefajčiarka, tak si nezapalis, aj kebyže ta štyri svokry nahnevajú.
@h2 psychika...nezvládam svokru..manžel chodí na 3 týždňové turnusy a jeho matka má totálne ničí za ten čas..toto sa ťahá už dlho,preto jej manžel kúpil dom a už sa sťahuje do svojho lebo nám úplne zničí život..
Ty ako matka si čo preboha svojmu dieťaťu vštiepovala do hlavy? Že ak ocko fajčí, tak to je OK ale ak mamka, tak to je už tragédia? Takže v prvom rade treba dieťaťu vysvetliť, že nezáleži na tom, či je to muž, žena, dieťa, ale fajčenie škodí. Nie, že škodí len mamkám a ockom nie. Čo ockovia sú bohovia? A za ďalšie vysvetlí dcére, nech sa nestará do života iných ľudí, nech nemá pripomienky a nech nekrúti hlavou, keď vidí ženu fajčiť, lebo ona je DIEŤA a je neslušné sa takto správať...8 ročné dieťa nemá čo poučovať dospelého človeka a robiť drámu ako keby bola princezná.
A ty jej ešte v živote veľakrát ublížiš, keď ju od malička učíš takéto somariny.
@aurora33 ja som predtým fajčila asi to bude tým že je vo mne ten pocit, že ak si zapálim tak sa ukladaním...a kým som si zapálila prešiel pol rok dusenia sa a trápenia v nervoch..ale to je fuk..ja chcem pomôcť dcérke
A na to ti akože cigarety majú pomôcť? Je ti potom lepšie, keď si zapáliš? Ako si na to vôbec prišla, keď si 20 rokov nefajčila?
Pozri, najlepšie by bolo, keby s fajčením prestal aj manžel. Proste pred dcérkou hodíte všetky cigarety, ktoré ešte máte doma, do koša, s tým, že už nikto z vás fajčiť nebude. Po hádke sa choď radšej prejsť, zabehať si, zacvičiť jógu... Čo to je za blbý nápad, zapáliť si, keď máš nervy? Ešte tak u závislého fajčiara pochopiteľné. Ale ty? No načo?!
Ospravedlnit sa povedat ze si to nezvladla a ze si zlyhala urobila chybu. Zobrat cigi a spolu ich vyhodit. Povedat, ze niekedy sa to stava ze clovek prekroci svoje zasady a pouci sa z toho- urcite to nie je spravne( fajcenie) ale clovek ma pravo na chyby- nie preto lebo zlyhal ale aby sa poucil- v tvojom pripade to- ze ta cigareta nenapravy vztahy ani hadky so svokrou. A teda je to uplne zbytocne.
Tomu nerozumiem ani ja, mam podobný problem, moje dieta riesi presne toto fajčenie, prestala som fajcit lebo aj mne ten pocit zápachu ked som vošla dnu kvoli nej prekážal. Ibaze bolo to narocne po 6 rokoch denného fajčenia prestat.. ano najdu sa tu zeny co hovoria ja som zo dna na den prestala atd. Neriesim tuto temu, pre mna cigareta znamena 5 min kľudu po rozvode, po problémoch po ťažkom dni a pod. presla som na elektronickú, a slubila som jej ze prestanem aj tu. Ale kde sa berie to ze dieta takto reaguje? Ja ako dieta som si nedovolila robit cirkus s otcom kt. fajčil nikdy, ani ma to len nenapadlo. Ako si moze dovolit dcera dirigovat rodica ci fajcit bude alebo nie kde to vobec zoberie, ze to je sklamanie a pod. Ja som teda mojej vysvetlila, ze je to kazdeho dospelého slobodna voľba, ci moja, ci mojho otca, ci sestrina, alebo hocikoho ineho,ze nemoze ona zakazovať , robiť sceny a pod., ked niekto fajčí. Tak ako keď ma rodič povinnosti tak isto má túžby mozno šport, mozno rodinu, mozno kamaratov…. Aj rodic nejako musi vyventilovať veci… Samozrejme som presla na elektr. teraz som v stadiu, obmedzovania, ale staci mi vazne jedna scéna, jej, ze zacne byt tvrdohlava, dirigovat neposlucha, neuci sa, a vtedy jej vysvetlim že nemoze ani ona očakávať od ludi, ze jej urobia po voli vo vsetkom. A u nas to zacalo teda manipuláciou, keď ocko hovoril mama nic ine nerobi iba mobiluje a fajčí… takze my mame problem s týmto…
Ježišmária, nefajčiarky, len sa tu nepototo z odsudzovania autorky, že si potrebovala zapáliť, ani z "odborných" definícií fajčiara/nefajčiara - o to tu predsa vôbec nejde!!! Čo treba riešiť, je dieťa! Autorka, rozpamätaj sa presne, čo si jej kedy povedala proti fajčeniu (zrejme si to prehnala), skús od nej zistiť, či mala na túto tému nejaký zlý zážitok a pokús sa to všetko zmierniť, isteže nie odvolať svoje tvrdenia, ale obrúsiť tomu hrany, aby ju to tak nedesilo. Ak to nepomôže, tak potom asi detský psychológ, pretože takáto hystéria z v podstate prkotiny nie je normálna
@danica2711 Toto som presne myslela, že jej mamka musela do hlavy natlačiť hrozné informácie o fajčení. A to je jej chyba. Takže musí začať úplne od začiatku, kedy tie informácie o fajčení to dieťa dostávalo a ako ich dostávalo. Ja fajčiarov/nefajčiarov neriešim. Ale už len tvrdenie, že fajčenie je OK pre otca, lebo je ocko ale pre mamky nie, naznačuje, že to dieťa je úplne zmagorené z toho, čo jej mamka natlačila do hlavy.
Moja ma 6 rokov, samozrejme, že sa pýtala, čo robí babka (keď fajčila), vysvetlila som jej, smrdí jej to, ale nerieši to, v živote by som tak malému dieťaťu netvrdila o fajčení niečo také, z čoho by mala nočnú moru. Možno sa o mamku bojí, že zomrie, keď ju videla s cigaretou...kto vie, aké informácie má dieťa natlačené v hlave.
@dominikamacakova ano je to normalne, ale nechala by si to tak keby tvoje dieta malo zle sny? Ja teda nie, pomohla by som jej ,pytala radu od psychologa…. Ci ma cakat kym to odznie?
@danica2711 Nejdem sa pototo z autorky. Len nechápem, ako nefajčiar príde na to, že si potrebuje zapáliť. 🙃
@earlgrey už to komplikuje te všetci a zbytočne..dcérka nená nič natlačené do hlavy,proste vie ,že fajčenie je zlé, že sa umiera ak sa veľa fajčí aspoň tak o tom pred ňou hovorili o a si to presne tak zafixovala. Jej ocko fajčí pravidelne to je prenu normálne keďže to videla od mala,jo mňa nikdy nemohla vidieť a ja som jej vždy hovorila,že fajčenie škodí zdraviu a pred deťmi sa fajčiť nemá keďže ten dym do seba vdychuju aj oni.
Takže nič viac jej povedané nebolo, to ona sama hovorila mne keď sme boli niekde vonku,že aha mami tá teta fajčí a tlačí kočík to sa nesmie..proste ako dieťa ktoré chápe čo sa smie a čo nie..
@earlgrey to sa dá pochopiť, keďže otec väčšinou absentuje v každodennom živote, tak je fixovaná na mamu
@mooonika1975 Áno, ja to chápem...len si predstav, že dieťa si myslí, že je OK ak muž niečo robí...napr. otec...a vezme si to do budúcnosti a bude potom tolerovať bohviečo...ale to je jedno...dieťa treba v prvom rade naučit, že každý robí chyby.. lebo potom bude v živote veľmi sklamané...
@h2 kedysi fajčila, v strese si na to spomenula, čo tam po tom, to nerieš, to nie je to najpodstatnejšie, podstatné je to neadekvátne vyplašené dieťa

Autorka, keď si, ako tvrdíš, nefajčiarka a tvojej dcére extrémne vadí, keď fajčíš, tak na kerú onú si nutne potrebuješ zapáliť?!
Mimochodom, to, že fajčí tvoj manžel, malej nevadí? Alebo je "nefajčiar" aj on a cigy sa vám len tak, bez úžitku, povaľujú po dome?