Ako zabrániť dcére v prejedaní sladkostí?
Ahojte, mám problém s dcérou(13r. ) Zdá sa mi že v poslednom čase príliš vyjedá sladkosti. Kúpim viac, čakám že vydržia týždeň minimálne, zje ich do dvoch dní. Schovám -nájde. Prestala som kupovať, no zistila som že s jednou kamáratkou na ne stále chodia, tá kamarátka má zjavne vysoké vreckové, lebo moja von peniaze nebráva, ale vždy keď ich vidím v rukách nanuky, vo vreckách čokoládové tyčinky, medzi sebou cukríky. Keď nemôže ísť von tak normálne vezme do izby cukor, lyžičku, kebyže ju nestopnem tak je ho schopná zjesť aj všetok... Skrátka hľadá cesty ako sa k tomu sladkému dostať. Mňa to trápi, mám pocit že už je silno závislá, ale neviem ako jej už viac zabrániť, to jej mám kvôli tomu zakázať chodiť von?
Zacni varit normalne vyzivne jedla (to neznamena salaty, ale velku bielkovinovu zlozku - maso, ryba, strukoviny) a upiect zdravsi kolac s minimom cukru, tvarohovy, s ovocim. Ked zje aj pol plechu, vzdy lepsie ako cokolady, keksiky a zmrzliny.
Ja by som oveľa viacej varila pre ňu. Nech ma v chladničke domaci puding s ovocím, domáce nanuky, jogurty, melón, ovocie aké má rada, koláče rôzne, s krémom, tvarohové zaujímavé, palacinky s ovocím šľahačkou, vždy jej priprav na taniere v chladničke. Jednoduché zoberie a dá si melón, alebo puding... Ľahké tak si dá. Ak si musí sama pripraviť skôr sa na to vykasle a zoberte keksík....
Cukor je rýchla energia keď poriadne neje, čo teda očividne neje, musí energiu niekde získať. Má aspoň večeru normálnu a zje ju?
Z toľkého cukru (cukor a fruktóza kvasia v žalúdku a črevách) sa premnožia kvasinky Kandída, čo spôsobuje nezastaviteľnú chuť na sladké a závislosť.
Potrebuje Probiotiká, aby vyhladovali kvasinky z tela.
Začni kupovať zakysané potraviny Kefír, biele acidko, jogurt ... obsahujú Probiotiká a tráviace Enzýmy.
Daj do mixéra mrazené ovocie marhule, broskyne, čučoriedky, mango .... pridaj trochu jogurtu a má zdravú zmrzlinu s Probiotikami.
Kvasinková infekcia spôsobuje veľké problémy Zápaly, nespavosť, nervozitu, nesústredenosť, úzkosti, depresie .... oslabuje Imunitu a vzniká Syndróm Priepustného čreva. Pomôže Lapacho čaj a jesť viac cesnak, kurkumu, zázvor, škoricu, klinčeky, horké jedlá a horké bylinkové čaje. Vylúčte polotovary obsahujú veľa cukru a lepku.
Ja by som neriešila. O chvíľu pôjde do školy, režim sa zmení. Veď nepíšeš,že priberá prudko alebo má nejake zdravotné problémy.
Podla mňa je hladna, sladke jedávam keď dlho nejem kvôli energií. Pripájam sa k tomu , že skus kupovať zdravé sladkosti, proteínove tycinky, to ju aspoň zasýti, ovocie, zmrzliny bez pridaného cukru alebo Rob domáce, uvar do chladničky puding alebo urob studené smotanové poháre s ovocím, chia puding, nech ma na vyber , možno nejaké smoothie do chladničky. To si dám keď nemám čas na normálne jedlo
13 rocne dieta este nie je take, ze si robi uplne co chce. Ak chce chodit von s kamoskou na sladkosti tak nech ide ale nekupuj jej ich doma. Proste doma nema. Treba jej nachystat jedlo, v ktorom sa nachadzaju bielkoviny lebo tie zasytia (nie salamy a slaniny. Ale kuracie maso, morcacie, moze byt aj bravcove a obcas aj hovadzie. Rob strukovinove polievky. Ak ma chut na sladke, nachystaj jej ovocny kolac alebo veci ako pise @lakebabe. Aj mne to pride, ze dievcina ide do puberty, rastie a je viac hladna a dohana to rychlou energiu cize cukrom. Ked nevies kolko zje toho na obed tak rob varenu veceru ale nerob sladke. Ak nie si hladna tak ok ale nebudes mat ani sladkosti na miesto normalnej stravy. Nedivim sa, ze nie je hladna ked pojeda blbosti. Navstivila by som s nou aj lekara aby jej spravil rozbor krvi aby si vedela, ci je v poriadku. Je mozne, ze jej chyba nejaky prvok, ktory sposobuje nekontrolovatelnu chut na sladke. Viem, ze v tomto veku cukor potrebuje no obmedzit ho asi sama vysvetlovanim nedokaze. Tak jej ho musis obmedzit ty. Prestan jej kupovat tie sladkosti a tym padom bude mat k nim horsi pristup. Ak si uz vyberie samotny cukor a bude ho lyzickovat tak jej to nedovol jest do nekonecna.
@koniarova ak pojde po skole s kamoskou a kupi si sisku tak ok. Ale uz napr. nebude mat nic ine. Priprav jej normalne vyvazene ranajky (kludne pecivo so sunkou, syrom, ak nechce pecivo tak jej sprav domace bananove alebo jablkove lievance prip. zdrave kase sa daju nachystat od vymyslu sveta. Desiata detto. Obed predpokladam, ze ma v skole. Potom nech si kupi tu sisku a doma uz bude zas jest normalne jedlo napr. na veceru aj polievku aj varene druhe a moze si vybrat. Uz mala sisku, uz dalsie nepotrebuje pojedat. Ak mas sladku desiatu, uz nebudes mat dalsi sladky obed, olovrant ci veceru. Ak mas sladky obed, v poriadku ale vyregulujem ostatne.
@zuzikak jooj, mne to zbytočne píšeš. 😁 Ale múdro. Chválim. 👍👍 Môj nezje od malička nič. Ma 15 a urobili sme už podľa nás maximum. Skrátka nezje. Len svojich 4-5 jedál. Neriešim. Nemám na to silu. Krv v poriadku, postava štíhla. Keď bude aj len na siskach, kašlem pre svoje duševné zdravie na to. Ja mám toľko za tie roky naštudované,že môžem výživového poradcu robiť.
@koniarova jaj prepac 🙂 ja som myslela, ze odpisujem autorke prispevku. Ako pozri podla mna sa da posnazit sa zmenit dietatu stravovanie. Ak ma tvoje dieta 15 rokov a ty mas svedomie, ze si mozes povedat, ze si spravila pre neho vsetko co sa dalo a snaha bola tak ok. Je to dieta, ktore sa takto stravuje a hadam do dospelosti samo najde cestu k normalnej strave. Ja som to nemyslela v zlom ako kritiku - len tipy, ze mozno takymto sposobom by vedela autorka regulovat mnozstvo cukru v celkovej strave.

Písala som vyssie. Bez sladkeho sa neda, treba zmenit druh "sladkosti". Ona potrebuje energiu a po tom co doteraz a kolko toho sladkeho jedla, nebude zrazu sa stravovat normálne. Postupne ist na to, obohacovať vsetky jedla, aby nemala taky naval na sladke a jest pravidelne hlavne