Ako zistiť krvnú skupinu detí?
Ahojte zisťoval niekto krvné skupiny detom? V pôrodnici nerobili testy a ani pediatrička nerobí. Na jednej strane nechcem deti trápiť odberom no rada by som vedela akú maju krvnú skupinu keby sa nieco nedajbože stalo. Riešil to niekto?
mojej brali aj v porodnici, ma rovnako po mne, ale do roka sa to moze zmenit. pediater povedal, ze ak by som chcela, ked sa budu robit prve odbery, tak sa moze aj skontrolovat KS, ale samostatne kvoli KS odbery nerobia
Naozaj to nikde nemajú napísané v karte? Lebo tento odber sa robí ešte v pôrodnici a v prepúšťacej správe to býva zapísané.
@anonym_autor dala som si v Medirex laborke urobiť odber. 10€ . Výsledky prišli do mailu.
Naozaj to nikde nemajú napísané v karte? Lebo tento odber sa robí ešte v pôrodnici a v prepúšťacej správe to býva zapísané.
@anonym_374c7f nie nerobili ani jednému. Robili Rozbor pupočníkovej krvi ale bez KS
@anonym_autor dala som si v Medirex laborke urobiť odber. 10€ . Výsledky prišli do mailu.
@hugigugin dakujem
mojej brali aj v porodnici, ma rovnako po mne, ale do roka sa to moze zmenit. pediater povedal, ze ak by som chcela, ked sa budu robit prve odbery, tak sa moze aj skontrolovat KS, ale samostatne kvoli KS odbery nerobia
@babushkaem dakujem
Opytala som sa na to pri prvom beznom odbere (mysli, ze im brali krv na zelezo ci vitamin D 😂) kazdopadne nie extra odber, ale v ramci ineho odberu...
@anjelicek26 dakujem. Moje deti su male okrem crp a mocu im nerobili este žiadne vyšetrenia. Ak bude plánovaný nejaký odber urcite poprosím aj o krvnú skupinu. Samostatne som ich nechcela trápiť kvoli mojej zvedavosti
Malo by to byt v prepustacej sprave z porodnice. Ked budu ptrebovat tranfuziu, aj tak im budu kontrolovat KS, takze ci to vies alebo nie, je uplne jedno.
Malo by to byt v prepustacej sprave z porodnice. Ked budu ptrebovat tranfuziu, aj tak im budu kontrolovat KS, takze ci to vies alebo nie, je uplne jedno.
@spongebob1 rodila som 2023 a 2025 v boroch a ani jednému dieťaťu KS nezisťovali. Ani napriek hypoxii pri porode. Pediatricka mi vravela, ze uz vela pôrodníc to nerobí automaticky pri porode. Dakujem, je mi jasne, ze keby bolo nieco vážne vzdy sa robi test ale ma zaujímalo ked chcem vediet iba tak ci to maminky riešili 🙂
@anonym_autor v ramci ineho odberu popros pediatricku, nech zada poziadavku do labaku aj na krvnu skupinu. prinajhorsom Ta to necha zaplatit. alebo potom extra odber, ale ten by si platila i tak.
inak zial az niekedy v ramci predoperacnych vysetreni 🤷
Tak ako sa pise vyssie, bezne sa to uz nerobi. Tiez som sa na to pytala pediatricky a povedala ze ked raz budu brat krv tak daju zistit aj krvnu skupinu. Ale ze samostatny odber by nerobila, nech dieta zbytocne netrapi.
@anonym_autor poziadala som pediatricku a ak sa nemylim mi ho spravila za 15e (len s kvapky krvi s prsta, takze nic narocne). Len som chvilku cakala nakolko to posielala mimo svojej ambulancie. A bola som inac milo prekvapena, lebo ja mam A, muz B a syn si to skombinoval 🙂
@spongebob1 ani jedno z mojich deti to nemalo pri pororode zistovane (nemocnica NZ, rok 2008, 2010, 2012) - nie je to bezne pri bezproblemovom porode, pokial je podozrenie na nejaku koliziu negativ/pozitiv pri matke/dietati to robia, ale pokial nie tak nie je pricina zistovat krvnu skupinu
Opytala som sa na to pri prvom beznom odbere (mysli, ze im brali krv na zelezo ci vitamin D 😂) kazdopadne nie extra odber, ale v ramci ineho odberu...
@anjelicek26 skusala som, odpoved bola, ze to nerobia, ked nie je dovod a mame si zajst na hematologiu, ani tak som nepochodila, ked som jej navrhla, ze to zaplatim, ak jej to poistovna nepreplati. Takze nevieme ani u jedneho dietata 🫣. S tymi starsimi pojdem ani do Unilabs na odber, ti uz to zvladnu.
@anonym_374c7f toto sa už nerobí automaticky v pôrodnici. Ja som dala zistiť krvnú skupinu pri niektorom z odberov. Zobrali jednu ampulku navyše a za poplatok 10 eur krvnú skupinu vyšetrili
@anonym_374c7f toto sa už nerobí automaticky v pôrodnici. Ja som dala zistiť krvnú skupinu pri niektorom z odberov. Zobrali jednu ampulku navyše a za poplatok 10 eur krvnú skupinu vyšetrili
@arieska pred 5r to ešte robili, ale asi to záleží aj od konkrétnych nemocníc alebo sa niečo zmenilo za tú dobu.
Dakujem vam všetkým 🙂
No my tiez vieme dcérinu a synovu nie, oboch som ale aj rodila v inej nemocnici.Ale ak sa niečo stane vzdy predtym vezmú krv kvôli krvnej skupine, to nestačí v nemocnici len povedať ze ma takú a takú musia to overit
@anonym_autor keby sa nedajboze nieco stalo, tak budu robit odber na krvnu skupinu, to ci to mas zistene alebo nie ich zaujimat nebude.
je jedno ci to vies, lebo keby prisla operacia tak sa robi opat kontrola KS
@anonym_autor keby sa nedajboze nieco stalo, tak budu robit odber na krvnu skupinu, to ci to mas zistene alebo nie ich zaujimat nebude.
@viestta to viem, chcela som to vediet kvoli vlastnej zvedavosti
@babushkaem krvná skupina sa môže zmeniť? to máš odkiaĺ? počujem prvý krát. Prečo by potom de´tom robili krvné skupiny už v pôrodnici? však sa zmenia.
Krvné skupiny sa už v pôrodnici nerobia roky. Min. 20 r. , mojim deťom nerobili, ale jednému najst. ktorý je ešte v 90tych rokoch robili - vtedy to bolo povinné . Písalo sa to do očkovacieho preukazu a do prepúšťacej správy.
Dcéra chcela vedieť akú má skupinu, tak jej zobrala spolužiačka krv a ona si vyšetrila. Je to veĺmi rýchle zistenie. Je laborantka tam oni si v škole skúšajú kde aké blbosti na hodinách . oni vlastne robia rozbory aj pre nemocnicu , len nesmú vidieť meno pacienta - majú len číselný kód. Pomerne často vidia leukémiu napr. .
Pri pôrode dieťaťu spravili test minulý rok, povedali že keď bude mať 1 rok a budeme chcieť, máme si to dať nanovo pretestovať u pediatra. Takže áno robí sa to stále aj v pôrodniciach, treba sa informovať pred pôrodom/ po pôrode a áno, treba to potom pretestovať po dovŕšení 1 roka.
@anonym_autor tiez mam tento "problem"... pri najblizsom nutnom odbere, necham nabrat aj krvnu skupinu, kedze dodnes ju neviem
@viestta keby sa nedajboze nieco stalo, je vzdy lepsie uz po ceste do nemocnice hlasit krv... hadam si nemyslis, ze niekto tam v zivot ohrozujucom stave bude vysetrovat krvnu skupinu na pockanie.. a to mi pride ako trochu plytvanie s 0 kovou krvou
@anonym_374c7f ani moja to nema v karte.
@arieska pred 5r to ešte robili, ale asi to záleží aj od konkrétnych nemocníc alebo sa niečo zmenilo za tú dobu.
@anonym_374c7f nerobili, dcera ma 5r aj niečo a nevieme...
Môj syn (ročník 2014)tiež nemal v karte , on to chcel veľmi vedieť(chodil na zdravot.kruzok a tam riešili krv), tiež som mu súkromné dávala robiť rozbor.Pre mňa to bolo tiež čudné že tak základnú vec človek nemá v karte ..
@viestta keby sa nedajboze nieco stalo, je vzdy lepsie uz po ceste do nemocnice hlasit krv... hadam si nemyslis, ze niekto tam v zivot ohrozujucom stave bude vysetrovat krvnu skupinu na pockanie.. a to mi pride ako trochu plytvanie s 0 kovou krvou
@anonym_b4597c my sme s mužom áčko takze deti su bud A alebo 0. dufam 😂