icon

Ako pomôcť dieťaťu bez vybratia mandlí?

28. máj 2024

Ahojte. Tlačia nás do výberu mandlí, malá je 1 rok v škôlke, všetci vravia, že prvý rok sú všetci chorí. Malá má problem, že ked ochorie chytí suchý kašel - najma v noci a ide ju zadrhnúť.
Teraz od jarných prádznin chodí stále - ak nerátam mini soplik s ktorým chodila do školky.
Prosím je nejaký spôsob ako sa vyhnúť vybratiu mandli? Ja ked počuvam, že deti majú problemy s ušami, chrapu, apnoe, 4dni v školke 3t doma atd... U nás nič take.

Chcem jej nejak pomôcť aby nemusela na operáciu, máte niečo vyskusane? Andrej medved? alebo len zbytočne dúfam...
Ďakujem

mimikarol
28. máj 2024

Myslíš nosné mandle? Má ich zväčšené? Ak áno ja som za vybratie. Mojej to veľmi pomohlo. Mala často zápal uši, a odkedy jej ich vybrali uška ju boleli len raz. Vyberali keď mala 5 rokov, teraz má 9. Boli sme na súkromnej jednodňovej klinike, cez obed jej to robili a pred večerom sme išli domov. Zvládla to super.
Nájdeš tu o tom kopu diskusií.

stanulienkat
28. máj 2024

Kto ta tlaci? Stara Blaskova, co predava u vas v obchode, alebo studovany lekar, ktory po dokladnom vysetreni dospel k takemu zaveru?

Kup harmancek a vytieraj jej oci 3x denne, ked nedoverujes medicine 21. storocia.

zuzubb007
28. máj 2024

Vybrať alebo nechať dieťa trpieť, máš len dve možnosti, žiadny zázrak ani šamani neexistuje

autor
28. máj 2024

@stanulienkat neviem prečo takáto reakcia. V mojom okoli každému dietatu u nas v triede "nariaduju" vybrať mandle. Ako píšem, ked počuvam ake všelijake problemy mali deti a preto dávali vyberať mandle, tak moja dcéra nemá ani 10% z toho čo všetci popisovali...
Nie je to o dovere lekárom, ale o rozhodnutí, že ide o moju dceru

iramka
28. máj 2024

Skus cez nejake byliny, napr najdi dobreho terapeuta na cinske byliny TCM..nam povedala ucitelka v skolke, ze pokial dieta nemava velke problemy typu usi, apnoe atd, odporuca ich ponechat..okolo 6-7r sa to zvykne zvrtnut a tie deti su zdrave ..cize ako zle to je vies ty..a s vybratim vies nesuhlasit..

autor
28. máj 2024

@iramka ano ved o tom píšem, len niektoré zjavne nechápu o čom pišem. Deti, kt vyberali boleli uši, mali sople nonstop, chrápanie, vynechával dych v spanku a ako píšem nás "trápi" dusivý kašel jesen-zima kedy su asi všetky deti v školke choré. U nás otrasne tie deti kašlu a sople po kolená a neviem či pockať aký bude druhý rok v školke alebo vybrat :/

tetapetra
28. máj 2024

Kto ti to radí? Lekár? Detský? Alebo ORL? Ak si nie si istá názorom, choď za iným ORL. Môj syn má vybratu nosnú mandlu, tlačila mu na zvukovody a len zmenšené krčné mandle.

autor
28. máj 2024

@tetapetra ano ORL, lenže moja mala ma 3 kamosky a všetky posielajú na vybratie... Ked som sa spýtala či ma velku mandlu, povedala, že veľkosť nie je podstatná ale že máva kasel..

tetapetra
28. máj 2024

Zaujímavá odpoveď 😉. Kašeľ môže byť alergia. Skús iného ORL alebo rovno centrum ORL.

anna777115
28. máj 2024

Ja ti poradím inhalovanie vincentky. Nás len toto držalo. Dcére tak isto len vybrať mandle, nakoniec sa naplánovaná operácia nekonala kvôli kovidu. V deviatich rokoch na moju žiadosť boli vykonané testy na potravinové alergie a intolerancie a čuduj sa svete potvrdený kazein.Ako je dcéra na bez mliečnej diéte, má sopke dva krát do roka a celá nádcha netrvá dlhšie ako jeden týždeň. Ono nosné mandle po ôsmom roku života dieťaťa sa samé scvrkuvaju, až nakoniec v puberte úplne zaniknú.

ciernysokol
28. máj 2024

Mali sme to iste.uz aj termin na operaciu.ale stale chory, tak nesiel.dala som mu homeopatika, na skusku, vygooglila som. Nezabrali.dala som druhe,co sa davaju na mandle, nezabrali.tretie, tiez nezabrali. Pozerala som do krku, mandle velke.takto postupne presiel polrok a minuli sme 3 terminy operacie,kvoli chorobe.na 4ty termin sme sli, kontrola pred operaciou- doktorka udivene vravi,ze toto este nevidela, nosna mandla sa zmensila,usi v poriadku,ziadna operacia nebude. Takze jedny zabrali.

mimikarol
29. máj 2024

Chod ešte k inému ORL a uvidíš čo ti povie

ririan
20. aug 2024

@ciernysokol co ste prosím brali? ďakujem

lilke
20. aug 2024

Kamarátova dcéra mala zväčšenú nosnú mandlu. Boli pri mori - 3 týždne jún/júl a 3 týždne august/september (už chodila do školy), pomohlo aj na imunitu aj mandla sa zmenšila, vyhli sa výberu. Ale chodili tak tuším 3 roky, lebo na jar opäť bývala chorá.

ciernysokol
21. aug 2024

@ririan mrzi ma,nepamatam si to vobec a nie sme doma,ze by som pozrela.myslim,ze jedno z nich bolo agraphis.boli 3 druhy,co skusal.skus pogooglit homeopatika na nosne mandle.pripadne pozriem doma v septembri,ak to bude stacit.

tulipanicek
21. aug 2024

Ale ty nemusíš podstúpiť čokoľvek, čo ti lekár odporučí. Resp. dieťa. Je to len na tvojim rozhodnuti. Ja nie som zástanca toto, že čo lekár povie, to je sväté. Pretože moje skúsenosti s lekármi sú aké sú a to som zdravotník. Aký lekár vás so toho tlači? Všeobecný? Či ORL to odporúča?

annamivo
21. aug 2024

Zmeň dr na ORL a uvidíš čo ti povedia tam. Syn má nosnú mandľu vybratu ako 6r. Mal ju veľkú, ale nebola zapálená. Chrapal, ale čo bolo horšie, hluchol kôli tekutine v trubicu, keďže mandľa tlačila na ňu zvnútra. Mi sme boli v LM na klinike najskôr na vyšetrení a keď mu to tam potvrdili objednali na vybratie. Syn odvtedy takmer nemá nádchu -jeseň zima. Inak sopli kôli alergiam. Odvtedy žiadne ATB, vyspí sa, nemusí sedieť v prvej lavici aby počul.

vevebono
21. aug 2024

Nejaký nový trend asi. Mne poradila dr volá sa to prontoderm, chalan si s tým natiera nos každý deň už takmer 8 rokov. Chorobnosť veľmi klesla. Je to niečo, čo vytvára v nose bariéru pre vnik infekcii. Ale dopíšem, že má zlatého stafylokoka, na to prišli pred tromi rokmi len, a ten mu spôsoboval a teda spôsobuje tie problémy. Kašeľ ale nemal, vždy to boli len sople

autor
21. aug 2024

@vevebono prosím vás len vatovou tyčinkou ? Nie moc hlboko asi vsak 😀

vevebono
22. aug 2024

Iba na krajicku tycinkou