icon

Ako znížiť horúčku u 2-ročného dieťaťa?

katarina092
1. nov 2023

Ahojte,
prosim poradite mi?
Dcerka ma od vcera obeda horucky, kolisu sa jej medzi 39.9, 38, 37,7 a dnes ma opat uz par hodin tak 39,5 apod...uzila 3 davky nurofenu za 24 hodin, co som rozdelila podla kg. Potom po 6 hodinach sme jej dali paralen cipok, horucku ma stale 39,5 mozem v tom pripade dat nurofen aj skor? Robime jej obcas zabaly...

Dakujem za odpovede.

Strana
z2
lenka2710
2. nov 2023

@katarina092 ja som kus obvazu namocila do vody s octom, omotala okolo chodidiel, menila som cca kazdu hodinu, mala to aj celú noc na nohách! Môžeš to robiť aj rovno s ponozkami, alebo namiesto octovej vody omotat kolieska citróna 🤷‍♀️

tinka_1807
2. nov 2023

@katarina092 Viem, že si vystrašená, ale ak dieťa teplotuje 2 dní ešte to nie ej vážny stav. Teda pokiaľ sa dá teplota zrážať dolu. Deti znesú aj vyššie teploty.
Náš si už tiež užil 4 dnove horúčky. My sme sa s tým vysporiadavali takto:
,- ak teplota stúpla nad 38,5 podala som Nurofen (dávkovanie na krabičke je zle napísané - treba podávať váha dieťaťa/2 = toľko mililitrov treba dať)
- ak teplota stúpala rýchlo a po 4 hodinách už mal opäť horúčku podali sme panadol, v prípade potreby môžeš podať aj po 3 hodinách od nurofenu.
- veľa veľa veľa tekutín! Bez toho sa nepohnete. Ja som synovi lyzickovala každú chvíľu vodu do úst.
- jedlo ľahké na trávenie, ale bohaté na vitamíny a cukry - banány, ovocie, ale ked je lepšie kľudne aj palacinky. Cukry telo počas horúčky veľmi potrebuje a rýchlo spaľuje. Ak nepapa môže pomôcť aj sladký čaj.

Je to náročné, ale držím palce. Deti môžu twplotovat kľudne aj 5 dní. Dolezite je zásobovať telo tekutinami a zrážať teplotu a malo by sa to po pár dňoch zlepšiť. 🙂

zorkahorka
2. nov 2023

Paralen a nurofen striedat, ak nie, lepsi je paralen. A musi veeela pit, inak to neklesne

lia2022
2. nov 2023

@inana11 ja som mala raz takú skúsenosť že syn okolo roka..ani neviem či vôbec mal rok a tiež mal teploty namerané v konečníku 39,9 .. dala som lieky , teplota klesla no už po hodine , hodine a pol zase vyskočila na takú istú vysokú. Už som bola zúfalá lebo lieky som po hodine už dat nemohla, zábaly nezabrali. U nás je pohotovosť len do 22tej , tak som volala na 112 že čo mám robiť. Pani na dispečingu mi vravela že to je hlúposť že na nohy ponožky a na rúčky rukavice aby malo dieta končatiny v teple a tak robiť zábal ... že normálne celé vyzliet, spraviť zábal alebo keď dieťatko už samostatne sedí normálne do vani a osprchovať. Že končatiny ma studené z tej teploty .. tak ja neviem do teraz ako vôbec 🙄.

inana11
2. nov 2023

@lia2022 no údajne keď teplota ide hore tak majú končatiny studené 🤷‍♀️tak tiež neviem ale pri tak malych detoch je to strašne,mne už 5rocny povie že treba zabal,že má moc teplotu a aj lieky že už mu neni dobre asi má teplotu… a maly dvojročný už tiež teraz vykrikuje že je mu teplo a to tiež je už teplota keď mu je teplo. Ale s tými zabalmi je to teda hroza, ja robím len keď majú teple už. A napríklad na staršieho fungovalo suchý zabal,že nechat ho schladiť na mne mojou teplotou ale na mladšieho vôbec

katarina092
autor
2. nov 2023

@tinka_1807 Dakujem, no dcerke to stale kolise, v noci mala zas 40ky, davala som zabaly, a Nurofen rozdelujem podla vahy, teraz uzila zas po 3 x 4ml , po 8 hodinach lebo ma 12 kg.. naposledy som jej dala 17:30… kedy mozem teraz dat znova ak by mala nad 38,5? Inak nechapem , v noci mala 40 ky, dnes pocas dna 37,1, a k veceru zas 40…

katarina092
autor
Autor odpoveď zmazal
katarina092
autor
2. nov 2023

@tinka_1807 teda paralen cipok by som chcela dat

lia2022
2. nov 2023

@katarina092 nechápem celkom to dávkovanie..keď máte ten Nurofen sirup od 3 mesiacov a dieťa má 12 kg - podľa váhy by mala užiť 6 ml nie 4 ml a paralen čípok 1,5 čípku na tú váhu. O 21:30 môžte podať ďalšiu dávku toho paralen čípku keď ste pred tým dávali nurofen sirup a potom zase o 1:30 6ml nurofen sirup.

lia2022
2. nov 2023

@katarina092 na večer a v noci je vždy najvyššia teplota aj u dospelého to tak býva.

nikha2809
2. nov 2023

@deedol ja som volala na pohotovosť už niekoľkokrát a vždy zdvihli a poradili mi.Ziar nad Hronom

deedol
2. nov 2023

@nikha2809 dakujem za tip. to mate super, v dobrom zavidim 🙂

nikha2809
2. nov 2023

@deedol vidíš, ja som doteraz myslela, že to takto funguje všade.Ani ma len nenapadlo, že sú okresy kde vôbec nedvihaju.

katarina092
autor
4. nov 2023

@lia2022 no na 12 kg dieta sa dava za 24 hodin 12 ml, ja som to rozdelila na 3 casti…. Uz od vcera sa to zlepsilo, asi viroza to bola

stanzi
4. nov 2023

@tinka_1807 Preco by malo byt davkovanie Nurofenu na krabicke zle napisane?
@lia2022 Podla vahy ma 12 kilove dieta uzit 12 ml pocas 24 hodin, takze ak ho chce @katarina092 podat 3x denne, to su 4ml, teda to skutocne robi dobre 🤷‍♀️

nikha2809
4. nov 2023

@stanzi je tam zle dávkovanie, už aj lekári dostali do ambulancie nové dávkovanie, lebo tam bola najnižšia dávka ktorá veľakrát nezaberala.Ked si to už človek prepočítal podľa pribaloveho letáka bolo to správne, ale málokto to robil.

fauko
Odpoveď bola odstránená
stanzi
4. nov 2023

@nikha2809 Ok dakujem za info, pozriem sa na dany IG profil 👍 Ale aj tak, podla tohto obrazku ma byt na 12kg jedna davka 5ml, nie 6…

nikha2809
4. nov 2023

@stanzi áno podľa tohto 5ml.Tento papier už má aj naša pediatricka v čakárni dosť dlho.Ale napr.mne vždy vravela tiež že mám dávať polovicu váhy, no ja dávam čipky, tam to mám jednoduchšie, sirup mi deti nedávajú

Strana
z2