Ako znížiť horúčku u 2-ročného dieťaťa?
Ahojte,
prosim poradite mi?
Dcerka ma od vcera obeda horucky, kolisu sa jej medzi 39.9, 38, 37,7 a dnes ma opat uz par hodin tak 39,5 apod...uzila 3 davky nurofenu za 24 hodin, co som rozdelila podla kg. Potom po 6 hodinach sme jej dali paralen cipok, horucku ma stale 39,5 mozem v tom pripade dat nurofen aj skor? Robime jej obcas zabaly...
Dakujem za odpovede.
@katarina092 Viem, že si vystrašená, ale ak dieťa teplotuje 2 dní ešte to nie ej vážny stav. Teda pokiaľ sa dá teplota zrážať dolu. Deti znesú aj vyššie teploty.
Náš si už tiež užil 4 dnove horúčky. My sme sa s tým vysporiadavali takto:
,- ak teplota stúpla nad 38,5 podala som Nurofen (dávkovanie na krabičke je zle napísané - treba podávať váha dieťaťa/2 = toľko mililitrov treba dať)
- ak teplota stúpala rýchlo a po 4 hodinách už mal opäť horúčku podali sme panadol, v prípade potreby môžeš podať aj po 3 hodinách od nurofenu.
- veľa veľa veľa tekutín! Bez toho sa nepohnete. Ja som synovi lyzickovala každú chvíľu vodu do úst.
- jedlo ľahké na trávenie, ale bohaté na vitamíny a cukry - banány, ovocie, ale ked je lepšie kľudne aj palacinky. Cukry telo počas horúčky veľmi potrebuje a rýchlo spaľuje. Ak nepapa môže pomôcť aj sladký čaj.
Je to náročné, ale držím palce. Deti môžu twplotovat kľudne aj 5 dní. Dolezite je zásobovať telo tekutinami a zrážať teplotu a malo by sa to po pár dňoch zlepšiť. 🙂
Paralen a nurofen striedat, ak nie, lepsi je paralen. A musi veeela pit, inak to neklesne
@inana11 ja som mala raz takú skúsenosť že syn okolo roka..ani neviem či vôbec mal rok a tiež mal teploty namerané v konečníku 39,9 .. dala som lieky , teplota klesla no už po hodine , hodine a pol zase vyskočila na takú istú vysokú. Už som bola zúfalá lebo lieky som po hodine už dat nemohla, zábaly nezabrali. U nás je pohotovosť len do 22tej , tak som volala na 112 že čo mám robiť. Pani na dispečingu mi vravela že to je hlúposť že na nohy ponožky a na rúčky rukavice aby malo dieta končatiny v teple a tak robiť zábal ... že normálne celé vyzliet, spraviť zábal alebo keď dieťatko už samostatne sedí normálne do vani a osprchovať. Že končatiny ma studené z tej teploty .. tak ja neviem do teraz ako vôbec 🙄.
@lia2022 no údajne keď teplota ide hore tak majú končatiny studené 🤷♀️tak tiež neviem ale pri tak malych detoch je to strašne,mne už 5rocny povie že treba zabal,že má moc teplotu a aj lieky že už mu neni dobre asi má teplotu… a maly dvojročný už tiež teraz vykrikuje že je mu teplo a to tiež je už teplota keď mu je teplo. Ale s tými zabalmi je to teda hroza, ja robím len keď majú teple už. A napríklad na staršieho fungovalo suchý zabal,že nechat ho schladiť na mne mojou teplotou ale na mladšieho vôbec
@tinka_1807 Dakujem, no dcerke to stale kolise, v noci mala zas 40ky, davala som zabaly, a Nurofen rozdelujem podla vahy, teraz uzila zas po 3 x 4ml , po 8 hodinach lebo ma 12 kg.. naposledy som jej dala 17:30… kedy mozem teraz dat znova ak by mala nad 38,5? Inak nechapem , v noci mala 40 ky, dnes pocas dna 37,1, a k veceru zas 40…
@tinka_1807 teda paralen cipok by som chcela dat
@katarina092 nechápem celkom to dávkovanie..keď máte ten Nurofen sirup od 3 mesiacov a dieťa má 12 kg - podľa váhy by mala užiť 6 ml nie 4 ml a paralen čípok 1,5 čípku na tú váhu. O 21:30 môžte podať ďalšiu dávku toho paralen čípku keď ste pred tým dávali nurofen sirup a potom zase o 1:30 6ml nurofen sirup.
@katarina092 na večer a v noci je vždy najvyššia teplota aj u dospelého to tak býva.
@lia2022 no na 12 kg dieta sa dava za 24 hodin 12 ml, ja som to rozdelila na 3 casti…. Uz od vcera sa to zlepsilo, asi viroza to bola
@tinka_1807 Preco by malo byt davkovanie Nurofenu na krabicke zle napisane?
@lia2022 Podla vahy ma 12 kilove dieta uzit 12 ml pocas 24 hodin, takze ak ho chce @katarina092 podat 3x denne, to su 4ml, teda to skutocne robi dobre 🤷♀️

@katarina092 ja som kus obvazu namocila do vody s octom, omotala okolo chodidiel, menila som cca kazdu hodinu, mala to aj celú noc na nohách! Môžeš to robiť aj rovno s ponozkami, alebo namiesto octovej vody omotat kolieska citróna 🤷♀️