icon

Ako znížiť horúčku u dieťaťa, keď lieky nepomáhajú?

jerseytay
17. mar 2025

Potrebujem súrne pomoc..dcérka 2 roky, 40ky horucky, dnes sme boli už 2 x na pohotovosti, brali jej aj krv, crp výsledok 8, antibiotika nedali, ale horucky nám jednoducho nejdu dole, striedam nurofen panadol, pani doktorka povedala ze v takomto prípade aj každé 3 hodiny ale žiaľ nič, absolútne e nezaberá.. kupala som ju pred hodinou a postupne ochladzovala vodu a zas celá horí.. dnes druhy krat na pohotovosti povedali, že horucky musí mať až 2 3 dní a potom sa väčšinou chodí k lekarke, ale veľmi sa bojím.. ísť znova na pohotovosť, či stačí ráno?
Ako jej viem zraziť teplotu? Nurofen brala o 22:38, hodina prišla a ona celá horí, už som zúfalá.. ja som obklady nikdy nerobila ešte,je to moje prvé dieťatko.. predtým mala teplé len čelo a ruky a líčka a nohy chladnejšie, teraz horí úplne celá, neviem co robit..môže sa stať že nurofen ešte zaucinkuje? Ďakujem za pomoc, som zúfalá, neviem ci utekať na pohotovosť alebo co, lebo už som 2 krát bola a majú ma tam za debila, ale ak treba pôjdem aj 1pkrat

andreatytler
18. mar 2025

@jerseytay Zalezi aj od dietata. Ak je malatne, tak treba ist na pohotovost. Moj behal akoby sa nic nedialo aj ked mal 39.5. Ja by som nosila dieta hore dole na pohotovost ak to nie je nad 40 a dieta sa zda byt OK. Radsej nech sme doma v pohodli. Merala som teplotu kazdu pol hodinu a presne sledovala ci stupa, alebo uz dosiahla vrchol. Vzdy mu kulminovala okolo 2 rano.
Ked ma studene ruky a nohy, teplota stupa. Vtedy treba drzat dieta v teple, lebo ma vacsinou zimnicu. Ked dosiahne teplota maximum, ruky aj nohy su horuce a vlastne cele telo hori a vtedy treba zacat ochladzovat. Ak nie je prilis vysoka horucka, staci ze dieta nezakryjes. Ak potrebujes, vtedy mozes zacat s obkladmi a sprchou, alee dobry spanok je dolezite. Nebudila by som dieta ak spi.
K lekarovi ist az ked je horucka dlhsie ako 3 dni.

dobryden
18. mar 2025

@jerseytay ja by sim jej dala preventivne diazepam.kvoli kricom krce ale moze dostat diets aj pri nižších teplotách .Ochladzuje sa tak sprcha,potom vezmes uterák namixovať do vlažnej vody obalis ju donho a prekryje suchým uterákom, takto bude 5’. Po piatich minútach zasa vymenia uteráky. Das mokrý a studeny uterák prekryjeme suchým a toro robis pokym neklesne teplota.
Vetrať izby a len tenkou dekou prekrývať.

eternity24
18. mar 2025

@jerseytay Ak sa začala potiť, je to dobre znamenie, horúčka by mala klesnúť. Čo ti tu radia sprcha, zábaly, to sú zastarané metódy a horúce dieta vlažne osprchovať je namáhavé, moja pri tom plakala. Navyše môže takto dostať zápal mocaku. Najnovšia metóda ochladzovania je namocit špongiu resp takú froté rukavicu do vlažnej vody a tým potierat telo. Ochladzovať môžeš iba ak sú nohy, ruky teple. Ak sú studené, nesmieš ochladzovať. Podaj liek. Sleduj či teplota klesá , ak znova začne stúpať skoro, nohy, ruky sú teple, ochladzuj a takto predlžuj intervaly medzi podaním lieku. Lieky sa dávkuju podľa hmotnosti, nie podľa veku. Snaž sa aby pila, pozor nie horúci čaj. Viem, je to namáhavé, moja bola od novembra zdravá a teraz na prelome feb, marec bola uz 3x chorá. Tiež mala 3 dni horúčky, ale na tretí den uz ustupovali, no potom to schytali babka s dedkom a ti boli úplne hotovi, dedko menej, ale babka nevládala ani žiť, aj keď horúčky po 4 dňoch ustúpili, nemala vôbec silu. A ešte ti dam radu. Vezmi veľký papier a tam si všetko zapisuj, kedy si merala teplotu, aká bola, kedy si podala liek a cca koľko vypila. Je to super aj pre tvoju orientáciu. Lebo uz keď ma horúčky druhý den, tak nevies uz čo bolo včera. A pekne aj vidíš v takých záznamoch či sa intervaly kedy teplota stúpa predlžujú alebo ako….

nevenka
18. mar 2025

@jerseytay ano, po hodine, nam niekedy aj po hodine a pol az zaberie liek a ked sa spoti, je to lepsie, ja hovorim, ze to uz je dobry znak to spotenie. U nas tiez jedno dieta ide aj do 40,5 s teplotami, ale ked klesne na 39, tak som stastna, ze uz je "dobre". Teraz nema take vysoke, ale vcera v noci sa konecne spotil a do rana bol bez teploty uz. Ona este stupne, ale uz snad bude lepsie.
Pri 40-ykach, ked mal 19 mesiavov, som.bolala na urgent, mali sme covid vsetci, tak mi lekar povedal, ze najlepsie bude, ked to zvladneme doma, nie horuckujuce dieta vlacit po nemocnici, len keby to trvalo viac ako 3 dni, treba prist. Vtedy vazil 10kil, kazal nam kazde 4 hodiny davat Nurofen a Paralen, Nurofenu 5 ml. Takze vaha delene 2. A neochladzovat, ked ma studene rucky a nozky, ako pisali baby.
Ako ste na tom?

kleopatra114
18. mar 2025

Nabuduce daj 6,5 ml , dostatočne pitný režim a hlavne kľud pre seba a pre tvoje dieťa . Je normalne, že teplota začne klesať po hodine , hlavne , že o trochu klesá. Moje pri 39,5 zvyčajne skace po posteli akoby nič - pri bežných virozach , ak pri 37-39 zaľahne nevládne do postele , viem , že to bude chripka.
A ešte - pri prvom dni teplôt sa zvyčajne tazko zistí , o čo ide. Ani crp ne výpovednú hodnotu, ani iné symptómy nie sú rozvinuté.

juliacenc
18. mar 2025

No ako bola si na urgente?

anavixy
18. mar 2025

Chybaju ti zakladne vedomosti, ktore by ta uchranili mnozstva stresu. Od davkovania liekov, cez dobu zaciatku ucinku liekov az po spravne meranie teploty. Odporucam ti najst si kvalitne ucelene zdroje odbornych informacii, napr. na istagrame (pediatricka denjas, pediater online, pediatrie s laskou, ale aj na googli najdes kopec ucelenych info od pediatrov) alebo si rovno kup knizky od Dr. Jassovej (pediatricka denjas), pozri mojedieta.eu , usetris vam mnoho zbytocnych stresov 🙏

katie253
18. mar 2025

Ak máš Nurofen sirup 20mg, tak sa dáva polovica váhy dieťaťa, čiže pri 13kg dieťati je dávka 6,5ml, každých 8 hodin. Ak máš 40mg nurofen, dávaš váhu dieťaťa deleno 4.
Po 4 hodinách striedaš s paralenom/panadolom. Ale sirup si tiež musíš prepočítať na 3 podania denne, na krabičke sú nízke dávky, pretože sú prepočítané na 4 podania denne.

agnes28
18. mar 2025

@jerseytay ja mám dcéru takú, že trpí na vysoké horúčky a chcem ti len pripomenúť, že je veľmi dôležité aby veľa pila! Akonáhle má telo málo tekutín, tie lieky nezaberu... treba ju zavodnovat priebežne. Aj keď horúčka klesne... po trochach, každú chvíľu, hoci aj niečo osladene, len nech pije dosť

barbora854
18. mar 2025

Moja keď mala 40 tky tak som ju dala len do plienky zakryla po pas a otvorila dokorán okno -teraz je ešte zima takže ju to ochladí
Ja veľmi nie som za sprchy toto nám zatiaľ pomohli vždy ale robila som to už keď bola celá horúca že neboli ani končatiny zimné

soraya25
18. mar 2025

V prvom rade takému malemu dieťaťu treba podat CIPOK, stačí že teplota klesne nemusis úplne zraziť. Ak znova stupa treba spraviť zabal. Chladis trup hrudník plachtou namočenou v letnej vode kým cítiš že už vytiahla teplo vtedy vymenis plachtu, opakuješ cca 10 minút. Potom dieťa do pyžama tenká plachta a v dobre vyvetranej vychladenej miestnosti necháš ODDYCHOVAŤ.

yoxinka
18. mar 2025

Ja chápem, že si v strese, ale dieťa má asi len chrípku, ktorú proste treba vyležať. Mala som minulý týždeň dve choré deti, obe horúčky 40, ktorý na lieky moc nereagovali. Robili sme zábaly, dávali deťom veľa tekutín. Váčšinu dňa mi prespali, ale preberali sme ich, aby sme im dali napiť. Testy ukázali chrípku B. Horúčky začali klesať až po 5 dňoch!!! a aj to mali ešte celé dni 38,5. Potom po ďalších 2 dňoch sa to zrazu zlomilo a boli bez teploty. Len tým chcem povedať, že zbytočne ťahať takto choré dieťa po pohotovostiach. Ja by som mala asi väčší stres z toho, čo tam všetko ďalšie môže chytiť ako z tej horúčky. Baby ti tu koooopu vecí poradili, tak poskúšaj. Ale hlavne pooookooooj. Ešte doplním, že som stav detí konzultovala s ich pediatričkou.

simca06022011
18. mar 2025

bezdotykove teplomery na celo absolutne nemaju vyznam v horucke, celo je zapotene a ukazuje nizsie hodnoty (meral to aj lekar, ukazali to aj na sebe, ze rozhoruceny zo stacionara odmeral teplotu na cele/spankoch, kdekolvek a bola teplota uplne odveci nizka), pri malom dietati je rektalne merat uplne najistejsie, ked tak sa ma merat na krku.
Moje dieta teda nikdy 40tku neatakovalo, preto by som tiez bola vyplasena.
Ja by som nesprchovala dieta vobec, a uz vobec nie tak, ze budit a do sprchy, zabaly ked tak na telo a aj to JEDINE ak nema studene koncatiny. Vela davat tekutin.
nasa lekarka vzdy (a mala som to aj doma v zasobe! od nej) pri teplote nad 39 zavelila diazepam
Inak napr mne pri covide nezaberalo nic na horucku, ale ide aj o tie ostatne komplikacie okolo, ak su vysoke teploty, tak dodrzat aby dieta nebolo dehydratovane, nedostalo krce..

yoxinka
18. mar 2025

@simca06022011
Keby mi lekárka pri každej teplote nad 39 radila dávať dieťaťu diazepam bez toho, aby dieťa niekedy malo febrilné kŕče, asi by som menila lekárku.

anavixy
18. mar 2025

@yoxinka asi tak 😳

simca06022011
18. mar 2025

@yoxinka kludne😂

deedol
18. mar 2025

@yoxinka presne. Moj ma vzdy pri chorobe cez 39, moj muz tiez. Ja ledva 37,5. A im potom zvycajne choroba trva kratsie. Proste maju taku imunitu

kleopatra114
18. mar 2025

@yoxinka pravdu mas . moje majú 39+ casto, a od doktorky som ani raz nepocula slovo diazepam. Keby dieťa už má skúsenosti s feb. Krcami , tak nepoviem. Okrem iného , dieťa môže dostať kŕče aj pri menšej teplote .

barbora854
18. mar 2025

Už od nepamäti sa pri teplote nad 38 dáva dithiaden ako prevencia .

deedol
18. mar 2025

@barbora854 u deti, u ktorych sa uz vyskytli febr krce. Nie celoplosne.

anavixy
18. mar 2025

@barbora854 dithiaden a diazepam su dva velmi rozdielne lieky. Diazepam sa kedysi naozaj daval takto “preventivne”, ale je to ZLE, nespravne, ide o davno vyvratenu metodu. Diazepam sa nema davat preventivne, je to uplne zbytocne az skodlive, moze svojim ucinkom zamaskovat dolezite prejavy nastupujucej infekcie cns a riziko vedlajsich ucinkov prevysuje prinos takejto “prevencie”. Ziaden pediater riadiaci sa EBM toto neodporuci.

pl2y
18. mar 2025

Klesla napokon ta teplota?..poznám tvoje obavy, naša dcerka vtedy 1,5 ročná mala takto 3 dni stále teplotu 39-40 dostala to na dovolenke v tatrach a išli sme aj skorej domov, keby bolo treba ísť na pohotovost, tiež jej lieky nezaberalk..ja som išla až po tych 3 dňoch, aby vylúčili nejaký zapal ucha alebo močových..ale mna vtedy upokojil lekár, že vraj ani nič netreba dávať a teplota sama klesne..že teplota tela vždy dosiahne nejaky svoj strop a potom na chvíľu klesne, že to mame vyuzit na to, aby sa dieta najedlo ale najmä napilo a vravel že nebudiť a nedávať lieky ani neriešiť sprchu, keď dieta spi, že to je najlepši liek..našej to presne tu noc čiže po 3 dňoch z ničoho nič preslo..samozrejme treba sledovat tie kŕče a dostatok tekutín, ale teda asi nepanikarit, ak teplota ani po podaní lieku neklesne..

barbora854
18. mar 2025

@anavixy ako jasne ja som necitala celú debatu 😁len reagujem že dithiaden je úplná klasika a to mám pediatricku primárku detského odd.ktora sa osamostatnila .a jasne že diazepan preventívne je blud

anavixy
18. mar 2025

@barbora854 tak ale dithiaden je este vacsia hlupost. Ja ze si si len pomylila nazvy. 😬 Akoze to kvoli comu ordinuje pri horucke antihistaminikum?

patka06
18. mar 2025

@barbora854 Aj ti povedala prečo Dithiaden pri horúčke?
To vôbec nedáva zmysel

barbora854
18. mar 2025

@anavixy pýtajte sa lekárov prečo nie mňa oni asi lepšie vedia ako matky na Mk ale môj dohad je že dithiaden sa používa vždy na roztiahnutie slizníc a pôsobí ukludnojuco .takze asi kvôli ukludnujucim účinkom .a s malou som sa v nemocnici nalezala až až a vždy nám pri horuckach dávali dithiaden .takze vám zodpovedaju lekári prečo kazu dávať tu “hlúposť “ ono to význam ma 😉

barbora854
18. mar 2025

@anavixy A pokiaľ viem diazepan je niečo ako neurol pre dospelých .tak teda neviem čo je väčšia hlúposť 😂za mňa dithiaden ma svoje opodstatnenie pri teplotách

barbora854
18. mar 2025

@anavixy a ešte pri horuckach ktoré nejdú zraziť predpisujú metalízol 😉ďalšia super vec ktorá rýchlo zaberie

anavixy
18. mar 2025

@barbora854 no to teda nema… pokial je predpisovany na utlmenie dietata, tak na to iste zaberie, kedze je to jeho VEDLAJSI ucinok, ale pri horucke opodstatnenie absolutne ziadne nema. A metamizol je nazov ucinnej latky, ktora je priamo urcena proti bolesti aj proti horucke (Novalgin), ziaden zazracny liek, len jedno z dostupnych antipyretik.

barbora854
19. mar 2025

@anavixy 😂okey tak si múdrejšia ako lekári a Primarka