Ako znížiť vysoké hodnoty vitamínu D u dieťaťa?
Ahojte, mojmu malemu 3 rocnemu zistili ze ma vysoke hodnoty vitaminu D. Norma je 50-123 a on ma 146. Dr vravela ze vysadit D do konca roka, nic ine. Neberie ho uz 2t kedze sme ho minuli a uz nebude dlho ziaden brat. Som v soku ze som to prehnala s davkovanim. Citim sa z toho velmi blbo ako taky magor.
Stretli ste sa s tym ? Ako sa to da efektivne znizit ? Ma viacej pit alebo co zabera ? Hlavne nech sa dostaneme do normy.
Dakujem !
@jankadanka654321 Optimálna hladina vitamínu D u detí sa pohybuje v rozmedzí 75-200 nmol/l, optimálna hladina pre účinnú aktiváciu imunity je 100-125 nmol/l. Hladina pod 50 nmol/l sa považuje za deficit.
V akych jednotkach to mate uvedene? Sestra mi vravela, ze jej dcera tiez mala vyssiu hladinu, ale doktorka jej povedala, ze tie referencne ramce sa menili a vlastne po starom by este bola v norme.
Moj muz ma 32 a referencny ramec zacina od 75. Takze ma tazky deficit a to ani UV faktor nepouziva, je hnedy. Zo slnka toho dieta moc nepoberie, este ho natieras UV 50. Ja mam tiez deficit, tiez pod 50...😕
Nic strasne sa podla mna nestalo, prestala by som davat, po case by som skontrolovala. Ale v zime by som decko uz znova davala, tie zasoby z leta zo slnka veru uz v tom januari az marci nie su a preto aj tie epidemie chripok a soplov...Ale podla vysledkov, samozrejme.
Metabolizmus vit.D je spojeny s metabolizmom vapnika, preto pitny rezim + obmedzit stravu bohatu na vapnik (mliecne produkty, syry,...), kontrolovat dieta, pri hypervitaminoze sa mozu vyskytnut traviace tazkosti, zavraty, ospalost, bolesti hlavy, podrazdenost, problemy s mocenim, ak sa vam nieco nebude zdat, ist k Dr
Este som nasla ine rozmedzie, a to 30-80 mikrogramov/liter. Taky referencny ramec, ako uvadzas, som nikde nenasla 🤷♀️
Kolko vit.D ste mu vlastne davali, ze je predavkovany?
@jankadanka654321 moja tiez mala.zvysene vit D v 3r vysadila som.v lete a na jesen opat som.davala do.maja asi...ale.zas nie kazdy den mozno. 3krat do týždňa po. 2 3r uz mala nizky vit D
ahoj, ja som mala 139 a to som ho ani nejako nebrala, len obcas na doplnenie. doktorka bola tiez v soku, hlavne sa ani neopalujem, povedala ze este nevidela niekoho kto by vyzeral ako vapenka a mal by taku hodnotu, ze jej pacienti su radi ked maju aspon 30 a mam jej povedat ako to robim 😀 v podstate povedala, ze nevadi, ze nech ho len prestanem doplnat, ze kedysi bola norma 200 a je to uplne OK. aspon mam dobru imunitu, za poslednych 25 rokov som bola chora presne raz.
ahoj, ja som mala 139 a to som ho ani nejako nebrala, len obcas na doplnenie. doktorka bola tiez v soku, hlavne sa ani neopalujem, povedala ze este nevidela niekoho kto by vyzeral ako vapenka a mal by taku hodnotu, ze jej pacienti su radi ked maju aspon 30 a mam jej povedat ako to robim 😀 v podstate povedala, ze nevadi, ze nech ho len prestanem doplnat, ze kedysi bola norma 200 a je to uplne OK. aspon mam dobru imunitu, za poslednych 25 rokov som bola chora presne raz.
@falbala132 no to teda neviem, ako to robis fakt, lebo ja aj doplnam a stale pod 50 🤪. Ale muz je v kuse chory a na imuno/alergo, co chodi, tak doktor zhrozeny, ze ma 32. A ma chorvatske korene, jemu staci 1 den po slnku sa poprechadzat a je hnedy ako od mora a taketo decko. Nechaaaaapem, musis si podla mna vyrabat (hoci viem, ze clovek si ho vyrobit nevie). Neberies ani daky rybi olej alebo nejes vela ryb? 🤔
@falbala132 no to teda neviem, ako to robis fakt, lebo ja aj doplnam a stale pod 50 🤪. Ale muz je v kuse chory a na imuno/alergo, co chodi, tak doktor zhrozeny, ze ma 32. A ma chorvatske korene, jemu staci 1 den po slnku sa poprechadzat a je hnedy ako od mora a taketo decko. Nechaaaaapem, musis si podla mna vyrabat (hoci viem, ze clovek si ho vyrobit nevie). Neberies ani daky rybi olej alebo nejes vela ryb? 🤔
@nevenka ryby jem tak raz do tyzdna, plus teda som brala 2000 UI tak 2x do tyzdna spolu s vitaminom K2, aby to slo tam kde ma. co je teda podla mna nie je vobec nejaka davka, inak nic. jedine som mala kedysi velke problemy s crevom a to som si vyhojila a potom mi to slo tak velmi hore, tak mozno naozaj je to vsetko o zdravi creva ako sa hovori.
Ja by som mu kľudne zobrala 😀 ja mám hodnotu 7 (norma 30-80 mg/l), doktorka zhrozená 😆
s vit D je to u nas take protichodne. vacsinou teda trpime nedostatkom hlavne v zimnom odbobi, cez leto sa doplna. entreba doplnat umelo.
udajne uz pri kratkom pobyte na slnku je prisun vit D pomerne vysoky a teda nasa generacia sice funguje inak,a le kedysi bolo bezne, ez cez leto sme si urobili zasoby a v zime sme ho slnkom doplnali minimlane - pokozka ruk a tvare ( bez krytia ). cize je normalne mat vyssie hodnoty cez leto.
ja som amla tiez kedysi deficti 29. norma u nas zacina na 75. ja som v tom case mala horzny ekzem a skrateny ms cyklus. nemyslim si, ze za to mohol len vit D?a le mozno k tomu podstatne prispel, lebo po doplneni mi toto vymizlo.
No aj mozes ,naco do nho umele vitaminy trepes ?a este aj v lete ?? 🤦♀️🤦♀️
ohladne toho čo píšete že stále uživate vitamni D a ste pod normu, proste telo ho nevie prijat viac , rovnaké hodnoty budete mat či ho budete brat alebo nie ale to je na každom
@jankadanka654321 A musel ho brať prečo? A viete, že je veľmi nebezpečné? Ze sa dá predávkovať a skončiť v nemocnici? Nevedela som to ani ja kým sa to nestalo mojej mame .
A podotýkam, že jedno brala od internistu a v zime nižšie a doktor jrj predpísal ďalšie, ale tiež na predpis a o tri mesiace tak vysoké, že okamžite kázal vysadiť všetko.
Povedal,že je to na hospitalizáciu, ale ze uvidíme. Ze hrozí aj zlyhanie srdca. Ale mama ma 77r
aj ja myslím, že je to vcelku ok, to asi ešte nie je predávkovanie...môjmu synovi tiež raz zistili, trochu navyše, tak som hľadala ako to je, počúvala som Bukovského, a zdá sa mi, že on povedal vyššiu hornú hranicu, ale bolo to v zime, v lete nedávam
Este som nasla ine rozmedzie, a to 30-80 mikrogramov/liter. Taky referencny ramec, ako uvadzas, som nikde nenasla 🤷♀️
@nevenka zijeme v zahranici mimo EU
@cukroska však ked leješ do seba vitamni D zvyšené dávky, iny vyrobca a tvoje hodnoty su rovnaké z ko , tak asi ? jasné že tie hodnoty tam nebudu vyššie za mesiac, ale za dva roky ???,
@sara07 Mama chodí každé 3 mesiace na nefrológiu.Pri odbere mala nízko D a brala alfu tak jej vypísal nejaké Déčko lekár. A on si nevšimol ,že berie už od internistky,lebo mala nízko. A po 3 mes.uz úplne vysadiť a povrdaj,že chvalabohu, že prišla, že to môže byť ak životu ohrozujúci stav.To ešte mala opatrovateľku a tá s toho bola hotová, rovnako ako my sme boli v šoku.Nikdy by nás nikoho nenapadlo, že vitamínom D sa dá aj previtamínovat.
Ja mám roky nízke Déčko občas v zime si dám, ale len občas a od jari do jesene vôbec Len zo slnka a neriešim to absolútne. Moji v rodune nikto neberie žiadne vyživové doplnky. Deti len počas zimy ma imunitu, aj to nikdy nechceli.
@sara07 Mama chodí každé 3 mesiace na nefrológiu.Pri odbere mala nízko D a brala alfu tak jej vypísal nejaké Déčko lekár. A on si nevšimol ,že berie už od internistky,lebo mala nízko. A po 3 mes.uz úplne vysadiť a povrdaj,že chvalabohu, že prišla, že to môže byť ak životu ohrozujúci stav.To ešte mala opatrovateľku a tá s toho bola hotová, rovnako ako my sme boli v šoku.Nikdy by nás nikoho nenapadlo, že vitamínom D sa dá aj previtamínovat.
Ja mám roky nízke Déčko občas v zime si dám, ale len občas a od jari do jesene vôbec Len zo slnka a neriešim to absolútne. Moji v rodune nikto neberie žiadne vyživové doplnky. Deti len počas zimy ma imunitu, aj to nikdy nechceli.
@cukroska uplne každy vitamin sa dá predavkovat alebo zhoršit
také magnezium vie slušne ubližit , alebo ospevovany vitamin Q10 pri vysadení prudkom zvyknu baby odpadnut alebo so srdcom zamavat
ja sa napr aj čudujem tu babám ako leju rybi olej do deti , pri tom na rozvoj reči sustredenia by museli iné množstva aby to zabralo
často su aj nespravne podavané .. ale tak biznis ide
u nás sme dva alebo tri roky riešili vitamin D u syna a stredali značky, množstva rovnaka hladina, tak som sa na to vykašlala, reálne to nemalo žiaden vyznam len prachov sme vela vyhodili von oknom

chce to len cas a prestat ho doplnat umelo najma v lete ho ma dost zo slnka