Ako zvládnuť dieťa s ADHD?
chcem sa vás opýtať ako zvládate deti s ADHD môj syn (6r) ide do školy a mám strach čo to bude 😢 už teraz sú sťažnosti na neho v škôlke doma tiež nepočúva . Keď sme na ihrisku tiež vystrája rodičia na mňa zazeraju ako mám vysvetliť že asi neni OK! Máme pravidla aj režim no proste stále s krikom lebo uz nevieme ako . S manželom Sa kvôli nemu dosť hádame proste cele zle 😔 k psychologicke ideme v apríli na potvordenie diagnózy .
Keď nepočúvame tak bude bez mobilu telky a hlavne dajte ho ba nejaký šport, aby sa unavil potom už nebude toľko vystrájať a hlavne pevne nervy prajem trocha sa skladmi po 10 roku dovtedy treba vydržať môj syn chodil od 5 rokov na hokej a vybil si energiu vonku ale aj tak sme si užili stále lietal sem a tam Firth bol v pohybe neobsedel ani minútu a v škole duet vyrušoval proste stále poznámky proste treba vydržať vekom sa to ustali
Nemusi to byt v skole zle. Ja mam 2 deti s ADHD, obe uz na 2.stupni a skolu zvladaju dobre. Akurat doma sa potom ventiluju a to stoji za to 🤯
Môj má adhd a berie na to lieky.. inak by nespravil v škole vôbec nic
okrem rezimu treba nastavit jasne pravidla a aj tresty ak spravíš toto (krik, bitka s kamarátom...) budes musiet/ nebudes mat... napr mne sa osvedcilo vziat na 24 hos. oblubenu cinnost, mobil, hru, pc... ak to znova v ramci trestu spravi posuniem trest o dalsich 24 hod. 3x si rozmysli ako sa bude spravat... ake chce to cas aby to pochopil a hlavne dodržiavať pravidla a tresty na 200%
Nemusí to byť peklo v škole, ak je diagnóza vopred komunikovana a s učiteľmi sa spolupracuje a berú sa ako partneri. Ja "svoje" školské deti s ADHD napríklad zbožňujem, je s nimi sranda - mám v ŠKD dvoch chlapcov, jedno dievča. So športovým krúžkom súhlasím, pomáha to aj budovať disciplínu a nielen sa vyventilovať. A napríklad to dievčatko mi robí šport na vyššej úrovni ak súťažne a mamina mi hovorila, že nebyť ADHD, tak možno by v tom taká dobrá nebola 😃
@kacena4 presne to takto u nás funguje ako píšete lenže ani to na neho neplatí povie a čo tak nebudem mať .. nemá rad šport jeho to nebaví
povedat a byt 24 hod. bez toho je veeelky rozdiel...
Nám to ustúpilo teraz na druhom stupni keď je osmak , už sa s nim dá ale doteraz to bolo peklo v škole.doma som ho ako tak zvládala ale ta škola 🥺ja som bola psychicky z tej skoly v prdeli . My sme aj preto skončili pri jednom dieťati už to nechcem absolvovať znovu a ani to riskovať 😃😀
Veľa sil prajem .
Ak na neho neplatia testy, otoč kartu a povedz že všetko si musí zaslúžiť pekným správaním. Motivuj. Teda zruš mu všetko čo ho baví a začni mu to dávaš ako odmenu, dohodnite sa za akých podmienok to dostane ako odmenu. Chceš ho pripraviť na školu, tam proste ak nebude schopný sledovať a pracovať bude trpieť.
@angelous1991 ake bolo v skole peklo? lebo peklo zažívajú potom aj druhe deti v triede.
@lizatko1009 mám dieťa s ťažkým ADHD, v škole je to peklo, učiteľ nemá nervy, je to vykrikovanie, vysmievanie z detí, neustála komunikácia, deti sa z neho smejú že je čudný, učiteľka sťažuje...., škoda reči, treba sa pripraviť... bežné deti sú ticho, nekricia, rešpektujú pravidlá, nemôže ísť ani do družiny, v jedálni hádže príbor, jedlo do kuchárky, ....stačí? Či treba pokračovať?
Keď ste vy nervozni, okrikujete ho aj dieťa je nervózne.Aj rodičia musia vedieť ako reagovať za veľa veci nemôže myslí a koná inak
@rejka7 ...to isté aj my ak nie horšie...tiež "len" adhd... Je to o držku...😓
No a ja mam dve deti s adhd.narocne to je a velmi.raz som citala ze zeny co maju v tehotenstve problemy so stitnou zlazou,tak tym sa narodi dieta s adhd.preto by ma to aj celkom zaujimalo ci niektora z vas sa na to liecila v tehotenstve.
Ja mám tiež dieťa s ADHD, ale čo mu pomáha, keď som pri ňom a nájdeme to, čo ho baví 🙂 hlavne musí vedieť, že mám na neho čas, že sa nikam neponáhľam. Obmedzujeme telku a mobil a snažím sa mu dosť čítať. Hlavne, keď sa vráti zo škôlky, je to náročné, ale aspoň cez víkendy sa snažíme o režim a vtedy je väčší pokoj.
@lucibb ano, liečila som sa celý život na štítnu, znížená funkcia, cez tehot. som mala super silné dávky. ALE z toho to nie je, lebo teda úplne blízka rodina má tiež prvorodene dieťa s ADD a u mňa genet. testy vykonané u dieťaťa na odporučenie psychiatra odhalili gen. vadu, takže gény, gény, gény. Tak ako aj autizmus, je to neurovyvinova porucha.
Spolupráca s učiteľkou dieťaťa je úplná kľúčová. Najlepšie si vybrať školu podľa toho aka učiteľka učí. Ešte lepšie keby ho mal učiteľ. Treba od konzultovať diagnózu do školu
Tak budeš to mat ťažké. Ale nastavia ti nejak inak učebný plán a možno aj hodnotenie.
Ja mám syna a má len hraničnú poruchu pozornosti a niekedy je to ťažké i keď sa veľmi dobre učí. No niektoré ucitelky proste sú stará škola a nebudú ho chápať. Hneď si ho zaradili do kategórie problémový i keď nerobí nič zle len má niekedy na hodinách kde sa nudí take nudiace stavy že si hmka alebo sa hojdá a tak.
Ale my sme vyhrali našu triednu ta s ním má božskú trpezlivosť a všetko komunikuje so mnou pýta sa a hlavne si našla cestu k synovi a aj s ním sa vie porozpravat, dohodnúť sa.
Mám 6 ročného potvrdeného adhd. Úplne ťa chápem. My sme na 90% rozhodnutí pre odklad. Ak chceš napíš správu…
@rejka7 v ktorom rocniku je?
Ahoj, ja mám ADHD chlapca, teraz je tretiak. Od bábätká som tušila že niečo nie je ok, lebo mám aj staršieho syna o 20mesiacov a mala som s čím porovnávať. Diagnostikovali ho až tento rok, ale mne dosť pomohli ucitelky a špeciálna pedagogicka v jeho škole. Oni ma nasmerovali aby som to riešila, že určite má diagnózu. Ešte pred oficiálnym stanoviskom zaviedli špeciálny prístup pri výučbe, lebo v 1.rocniku mu diagnostikovali aj dislexiu. A teda musím povedať že tým prístupom sa zrazu syn vedel lepšie naučiť, zvláda učivo a v niečom lepšie ako zdravé deti. Stále je to náročné, aj pokricim sem tam, ale je to veľa o komunikácii a vysvetľovania. No táto diskusia bola možná až možno posledné dva roky. Stále je to náročné, no základ je aby pocítil úspech a nepre hadzalo mu zlé správanie. Ja som s triednou učiteľkou pomaly v dennom kontakte, aby som s ním prebrala čo sa dialo v škole. Ako zlé ale aj dobré veci. Zvyknú ho aj pochváliť 😀
No tiež máme ešte dlhú cestu pred sebou. Ono je asi dobré si uvedomiť, že tieto deti sa rýchlo emocne vycerpaju a keď sú v úzkych konajú skratovo. A musia sa naučiť ovládať sa. Držím nám palce 💓
Neviem, či ti vie psychologicka určiť diagnózu ADHD. My sme museli ísť na neurológiu, kde mu to stanovili na základe EEG. Dostal lieky, chvíľku bolo dobre, ale museli sme ich potom vysadiť kvôli nežiaducim účinkom. Môj mal 6 rokov až v júni, tak dostal odklad školskej dochádzky a ten rok mu veľmi pomohol. Do školy už išiel podstatne zrelši a hoci je len prvák, v škole sa mu darí, nezaostáva. Učiteľka sa nikdy na neho nesťažovala, ze by vyrušovať,naopak, veľmi si ho chváli, aký je snaživý. Podľa mňa veľa závisí aj od prístupu učiteľky. My máme šťastie na úžasnú učiteľkyuktorá si ho vystiska, keď potrebuje objatie (syn je veľmi kontaktný, objíma si všetkých,ktorí sú mu sympatickí). My sme doma obmedzili elektroniku- televíziu, mobil,Xbox, rovnako sladkosti - aj do školy dostane maximálne ovocie. Chodí do bežnej školy, žiadna špeciálna trieda, len má prideleného asistenta. Pracovať musíme viac ako iné deti, viac čítať, viac precvičovať doma písanie, ale nie je to žiaden extrém. A stereotyp, samozrejme,musí byť, inak sa mu všetko zvláda trošku horšie.
@moniketa u nás stačila diagnostika pedopsychologom, už sa nevyžaduje neurologické vyšetrenie. A presne ako píšeš, sladkosti obmedziť na minimum. Ja mu dávam oriešky ako prídavok k desiatej. A odporučili nám nasadiť omega mastné kyseliny. Elektronika u nás žiadna, žiadny mobil, tablet ani hry. Max rozprávka. A striktne dodržiavať režim a pravidlá.

Škola bude peklo, edupage buď tvoj uhlavny nepriateľ, ak nepochopí že pravidlá sa musia dodržiavať. Krik nie je správna cesta, to mu viac škodí ako pomáha.
Okrem psychologičky navštívte aj kvalitného špeciálneho pedagóga a požiadaj o poriadnu diagnostiku. Nespoliehali sa na tú zo škôlky, v dave sa mohlo niečo stratiť.