Ako zvládnuť nočné bdenie 6-mesačného bábätka?
Dobry den,
Idem si po radu, nakolko som uz uplne zufala 😮💨 nasa uz teraz 6🌛 dcerka sa zacala pravidelne v noci budit na cca 30-60m, okolo 3-3:30 rano. A dovod su ruky. Odkedy sme ich zaciatkom roka vybrali zo spacieho vaku, su nase noci totalna katastrofa 😭 Spomeniem, ze od asi 1🌛 je plne na UM, teraz uz aj od 4teho prikrmovana a od cca 3🌛 nam zacala spat cez noc; s tym, ze kedze ma cumlik, tak som jej ho v noci podavala, ale nezobudila sa. Takto nam spinkala 11+h. Cez den to je katastrofa uz od narodenia, kedze nam nechce spat, spi uplne podpriemerne na jej vek, 30minutovky mame asi od 10tt. Ale noci nas vzdy zachranovali.
Vratim sa k rukam. Vybrali sme ich asi v 5🌛, co uz bolo asi neskoro, kedze sa v 3tom zacala pretacat na brusko. Lenze ona nevedela zaspat a budila sa na ruky uz vtedy. Tak sme ju nechali este mesiac a skusili odzavinovat v 4tom. Opat ten isty scenar. V 5tom sme si uz ale povedali, ze uz nemozme cakat, aj tak nas to neminie. Cez den mala ruky stale vonku, nejako sa s tym popasuje. A pasovala sa, nazvime to tak. Dva tyzdne od noveho roka nam az vrieskala pred nocnym spankom, nech sme robili co sme robili. Potom to nahradilo cez den skumanie si cumlika v rukach a obkuskavanie. Najprv mi to prislo mile, smiala som sa, ze super, zachvilu si ho aj sama das a nebudes ma potrebovat v noci. Och, ako som sa mylila 😭 prerastlo to do takeho stadia, ze sa s tym cumlom hra doteraz, pomaly uz vyse mesiaca. Nase relativne bezproblemove uspavanie sa zmenilo na niekedy aj 20m boj o "nehraj sa s cumlom", "prestan sa pretacat", "spinkaj uz prosim, si velmi dlho hore" a pod. Nemozem jej cumel zobrat, lebo zacne plakat. A to, ze ona si ho stale vybera z ust a place za nim, ani nekomentujem 🥴 stale sibrinkuje tymi rukami, chce sa pretocit na brucho, prpste sa sali a pokial ju fyzicky neuzemnim, ze jej drzim co sa da (hlavu, telo, ruky, nohy), nezaspi 😮💨 Zaroven sa po 3och mesiacoch zacala v noci pretacat zo spanku tiez na brucho, co mi pride dost opozdena reakcia, cakala som, ze toto sa bude diat uz od decembra, kedy sa to naucila. A dalej ruky... nestastne ruky 🙏😭 boli sme aj na neurologii (je zdrava), skusali sme 2 spankove poradenstva... nic nepomaha! Nikto nevie najst pricinu, toho vecneho sibrinkovania rukami. Kazdu noc je hodinu hore a dovtedy ju musim nasilu drzat, inak jej ruky mavaju kade tade, vybera si cumel, najnovsie zacala metat aj hlavou a pridala si aj nepokojne nohy 😭 vzdy bola strasne hlucna v noci a nekludna, ale toto je extrem. Magnezium nam zjavne nezabera.
Spomeniem este, ze momentalne sme presli na 3 spanky, 4ty uz odmietala. Vstava okolo 6tej (budime ju, inak by sme kazdy den stale vstavali inak) a spinkat ide okolo 19tej. Na druhy spanok ju douspavam, v postielke sa proste stale budi po 30m. Dokopy ma denny spanok asi 2-2,5h. V noci uz teraz spi asi 10h? 🤷♀️
A spomeniem este, ze je od narodenia celkom ziva. Neustale potrebuje nieco robit, menit polohy, nosit sa na rukach, aby vsetko videla pocula...
Som zufala, naozaj. V krci ju musime s manzelom medzi nami od tej 3tej rana tlacit (doslova) do postielky, aby zaspala a ukludnila sa. Pretoze ked sme to nechali tak, tak ci tak bola hore a este dlhsie.
Viem, ze je to dlhsi prispevok. Aj tak som nemohla spomenut vsetky detaily. Budem rada, ak sa aspon nejaka dobra dusa s co i len podobnym pripadom ozve a nieco mi poradi 😮💨
Medzi 3 az 4 sa deti budia alebo su znacne nepokojne. Pokym nevrieska,nechaj ju tak?
@anavixy pretoze ona by sa sama budila uz okolo 5tej, preto aspon do 6tej. Mna to az tak netesi, to skore vstavanie. A preto o 19tej, lebo ona uz od narodenia by bola schopna spat aj o 18tej. Vzdy sme ju tak ukladali od narodenia priblizne v tychto casoch, len sa to teraz snazime zastabilizovat. Ona proste dlhsie nepotiahne, od narodenia ma vecerne BO najkratsie a opat raz, skusali sme uz vsetko. Teraz ked ma 3 spanky, ma to bdele okno aspon 2h, predtym bola schopna ist spat aj po hodine od posledneho slofika. A ano, som doma. Ale to snad neznamena, ze musim(e) mat kazdy den bordel v tom, co bude nasledovat a kedy krmit, davat spat atd 🤷♀️ ved ona sama musi byt cela poposuvana, ze vcera spala tak a dnes o hodinu neskor az ide, a na druhy den o polhodinu skor... lebo takto nam to proste nefungovalo dlhodobo, 5,5🌛
@fantaghiro21 nasa toto nema moc rada :D kruti hlavou zo strany na stranu, vobec ju to neukludnuje
@ivangeline skusali sme. Po polhodine zacala plakat, ze chce ist von z postielky 🤷♀️ proste niekedy ano, zaspala sama, ked sa zobudila, ale uz to neplati
@mizsinka s tým videním tak skoro...sestra má dve deti,ktoré vstavaju od narodenia okolo 5 tej 🙈 žiadna zmena a to už majú 4 a 6 rokov,kamoskine deti vstávajú medzi 4:30-5 tej 🙈😬
Dakujem este raz vsetkym za spravy. A ze ma neodsudzujete, aj ked zjavne asi riesim uplne hluposti 🥴 som rada, ze ste mi nie jedna ani dve ale viacero potvrdili, ze to s rukami je normalne a casom to prejde 🙏
Ja si to musim aj v hlave trosku lepsie nastavit. Ze sice chcem jej s tym spankom pomoct, ale ona to az tak neoceni a ani jej to netreba?
@mizsinka aha, tak som to asi nepochopila, lebo som citala ze budime ju o siestej, tak som si myslela, ze ona by pospala aj dlhsie… no a nie nebola by poposuvana, lebo pre nu by sa nic nezmenilo, stale by sla spat rovnako podla dlzky BO a spanku, akurat nie v rovnakom case cez den/vecer, co jej moze byt jedno kedze nepozna hodiny 🙃 proste za mna rozdiel medzi rezimom a nerezimom je len v tom ze v rezime sledujem hodinky a v nerezime sledujem cas (bdelych okien a spanku) a podla toho regulujme ci ide dieta spat dnes o stvrtej alebo az o piatej atd.. ale samozrejme chapem, ze niekto chce byt prisne rezimovy, niekomu to funguje, niekomu nie, rovnako ako je to naopak. To bol len moj pohlad na situaciu 🍀 urcite sa to raz zlepsi, dovtedy vela sil a trpezlivosti 🙂
@mizsinka ...moze byt preunavena. Mne to robila len dcera,ze sa totalne zobudila v tom case a musela som douspat.. Kedze cez den tiez biedne spanky. Chlapci nie. Aj ked sa nad ranom castejsie budili,vzdy sa to dalo uhrat nejak bez vstavania.. Mlieko,hladkanie,prelozenie k nam,buchanie po zadocku, ze poculi nas hlas,prebalenie,prikrytie...
Zaujala ma tato veta: "pokial ju fyzicky neuzemnim, ze jej drzim co sa da (hlavu, telo, ruky, nohy), nezaspi" Tak co keby si si ju privinula a koliskala, zaspievala jej uspavanku? Miesto nervozity by z teba citila prijatie. Viem velmmi dobre, ako sa asi citis, ked dietatko nie a nie zaspat. Viem, ze aj ta nervozita rastie v cloveku, no skus ju zmenit na nieo take potesujuce aj pre teba, naplnajuce ta radostou.
Sama som mala takuto neplesku a uviazla som pri tych uspavankach. Koliskala som ju na sebe, ja som bola opreta o vankuse o stenu, ona o mna, akoby v stoji, nie v lahu na rukach. Nasa mala reflux, takze toto bola pre nu dobra poloha. Ked som jej zaspievala zo 20 pesniciek, zaspinkala a prelozila som ju do postielky. Mozno aj do 3 rokov som potom pri zaspavani spievala uspavanky a to uz bolo ine vymysladlo, pytala dalsie a dalsie... Vysledkom spievania bolo, ze mala vzdy velmi dorbu slovnu zasobu a vedela vsetkym detom rozne slova vysvetlit, naepili sa na nu z pesniciek.
Radim ti to preto - ze pozri sa na svoju otazku z nadhladu, pozri sa na svoj text, ze ti to rozprava tvoja najlepsia kamoska o svojom dietatku. Co si o tej kamoske pomyslis? Co jej poradis, ked povie toto: "pokial ju fyzicky neuzemnim, ze jej drzim co sa da (hlavu, telo, ruky, nohy), nezaspi"?
Ja chapem, z to je len take jemnucke maminkovske uzemnenie, ale predsa len je to uzemnenie, ktore kdesi na pozadi v tebe tu nerozvitu vyvolava. Ze zas to budes musiet takto nasilu dosiahnut. Skus si predstavit nejaku svoju vlastnu cesticku, ktora moze byt prijemnejsia pre teba, aj pre babo, na ktoru sa budes tesit, z ktorej nebudes nervozna.
@anavixy ano, ja vam uplne rozumiem. Len hovorim, ze nam to dlhodobo nevyhovovalo to mat takto rozhadzane, ze kazdy den vstavat a ist spat inak 🥴
A ked by vstala neskor, tak by isla neskor vecer spat. A kupodivu, ona toto vnima. Ze ked vstane okolo 7mej a vecer pojde spat okolo 8mej, uz je nekludna a umrncana. Kedze ako som pisala, od narodenia je jej blizsie ist spat okolo tej 18tej. Snazime sa preto riadit podla tohto casu.
@ivangeline no ja uz neviem popravde co je, ci pred pod nad unavena 😮💨 snazime sa vseliako tie denne spanky a BO posuvat, menit, prisposobovat. Samozrejme, ze nie kazdy druhy den to ma inak. Par dni skusime nieco, potom zas ine. Momentalne skusame to douspavanie na druhy spanok.
@mizsinka no bohužiaľ keď je naučená na ten cumlík tak to je ťažké. Ja som svojej cumel postupne odstavovala najprv cez deň pri spánkoch niekedy možno už od druhého mesiaca. Podotýkam že cumel tak bežne nemala. Len v časoch spánku no a potom možno v 4mm som jej jednu noc nedala a zvládla vždy vypila mliečko a bolo. Je to ale ťažké skúste ju možno pomaly odúčať. Alebo príde na to sama, že si ho bude dávať do tej pusinky. No som názoru, že cumel do roka preč deti sa potom stávajú veľký závisláci. Je to ťažké no. Držím palce nech to zvládnete.
Este ma napadlo toto - to su take vyvojove milniky pre jemnu motoriku 3-6 mesiacov:
Dieťa sa pri ležaní v postieľke a pod. načahuje za visiacimi predmetmi a dotýka sa ich. Používa striedavo obe ruky.
Dieťa sa načahuje za predmetmi a podrží ich so zovretými prstami v dlani. Podržanie predmetu v ruke môže trvať až do jednej minúty.
Dieťa zdvíha predmety za pomoci dlane a vonkajšej hrany ruky.
Dieťa zdvíha predmety za použitia palca, ukazováka a prostredníka.
Dieťa sa hrá s rukami alebo s hračkami, pričom drží predmety v oboch rukách v strede nad svojim hrudníkom.
A hruba motorika:
Ak dieťa leží na chrbte a jemne ho ťaháme za rúčky do sedu, jeho hlávka je v jednej rovine s hrudníkom, sánka dieťaťa je mierne naklonená smerom k jeho hrudníku.
Ak dieťa leží na chrbte, dvíha nôžky k svojim rukám a vkladá ich do úst.
V polohe na chrbáte kopká nohami vo vzduchu, pričom dodržiava určitý vzor kopania, vyzerá to akoby bicyklovalo.
Ze vlastne tieto veci si mozes vziat ako inspiraciu, ako sa babatko moze "hrat" alebo aj trosku s nim "cvicit" - aby sa uspokojili jeho vyvojove potreby. Proste ono teraz tuzi tymi rucickami robit, tak pocas bdelosti ho treba zamestnavat, aby sa unavilo...
@jumama ano, vsetko toto robi 🙂 aj sa s nou takto presne hrame, plus ju skusam davat na rozne povrchy, vyvysene, nizsie atd.
Inak, ja ju par minut pred spankom necham, nech sa popretaca, pomava si rukami, pohra s cumlom. Ale uz viem, kedy sa takto sama dostane do preunavy. Lebo takto to dopadlo zakazdym, ked som ju nechala vysalit sa, co i len o minutku dlhsie. Vtedy musim "zakrocit" tak, ze na nu polozim ruky a uzemnim ju a ona sa hned ukludni a zaspinka asi do dvoch minut.
@jumama ano uznavam, niekedy mi ujdu nervicky a viem, ze to citi. Ale snazim si byt vacsinou v pohode, polozim jej aj hlavu na hrud, ked uz je velmi nekludna, aj jej spievam, taku vymyslenu pesnicku, co som jej spievala uz v brusku, aj ssskam, hladkam... aj na ruky beriem, snazim sa co najkludnejsie. Len niekedy ma raz za par dni ta unava tak dobehne, ze som bosorka. Sama si to potom veeelmi neskor vycitam 😮💨 ved aj teraz, ked vsetko toto citam, vase rady a prispevky.
Len mozno som sa zle vyjadrila, resp. nepekne. Ale ona sa vazne neupokoji sama, pokial ju ja niekedy az neprilahnem. Preto som to nazvala, ze ju uzemnim.
nerozumiem tomu douspavaniu, naco?
syna som nechavala spat, kolko potreboval. niekedy cez den pospal hodinu, niekedy aj dve, obcas ked som potrebovala niekam necakane ist, spal napr. len 30min a uz sa dialo nieco ine,.. nikdy som nedouspavala ani na obed cielene neuspavala.
jedine - ked bol starsi (2,5-3r) budila som ho z obed. spanku, lebo by potiahol aj dve hodiny a vecer by bolo rodeo do 1:00.
ze ti 6m dieta spi kadejako a sibrinkuje rukami, nie je nic neobvykle. nerobia to sice vsetky deti ale niektore ano a nie je to nic na stresovanie sa.
kazde dieta ma inu spankovu potrebu, inak sa mu meni spanok, niektore babatka nikdy nespia viac ako 30min, ine spia pravidelne vyse hodiny a nedaju sa zobudit,…. a vsetko sa este bude zo dna na den menit.
ked ti zacne sa plazit a potom chodit a stavat sa v postielke, zas to bude ine
@zuzuliennka1 no aby nemala 4 spanky, nakolko uz ten posledny odmietala, kvoli casu hlavne, ze to vychadzalo na tu cca 18tu a to ona uz proste slofik nechce 🤷♀️ veeelmi vystraja a kym by sme ju uspali, preslo by strasne vela casu, ze to uz rovno mozme pockat do tej cca 19tej a dat ju spat rovno na noc. A aj preto douspavanie, aby neprisla o tu polhodinku, co by mala inak vecer. Ano, zatial nam to takto velmi nefunguje, ale skusame uz vseliako s tymi soankami pracovat 😮💨 je fakt mozne, ze ju necham casom spat si tych 3x30-40m minut no...
@mizsinka V ziadnom pripade som nechcela, aby si mala vycitky 🙂 Pozname to kazda mamina a museli by sme byt anjelske, keby to naozaj vzdy zvladame s usmevom na tvari. To vzajomne privykanie si s babom trva dlho a naozaj sa mu v tomto veku rychlo menia rezimi a pocty spankov, ze kym si jeden rezim najdes, tak uz je to zase inak. Cize mam pre teba absolutne pochopenie.
@mizsinka s prvym som to mala tak od 2. tyzdna 30-40 min uspavania a 30 min spanok. Takto dookola cely den. Vecer uspavanie aj hodinu. Ziaden cumel nikdy nemal, ruky mal stale von a nebudil sa nimi. Uspavanie bol boj asi do 3 rokov. Stale zaspaval velmi tazko. V noci ale spal dobre. Inak neviem kde sa rodia tie deti co spia prve tyzdne cele dni. Ja mam 3 a ani jedno nie je take. Neviem pomoct s cumlom ci zaviazanymi rukami. Ani pri jednom sme to nepraktikovali a toto nebol problem.
Deti budia kadejake veci a v kazdej faze vyvoja je to ine. Ked sa nieco nove naucia tak v noci to spracuvavaju a moze to narusat ich spanok. Nemozes ocakavat ze to dieta raz nieco naucis a stale tak bude spat. Skus sa prisposobit situacii a nestraovat ze ti zrazu nieco nefunguje. Ked budes v pohode bude viac v pohode aj dieta
@mizsinka ahoj, my sme mali tiež rúčky besné tuším do 7 mesiaca..ale teda ja som nemohla viazať malého kvôli kolikam, nespal mi vôbec.. začali sme v noci spávať na brušku, cez deň len kočík.. okolo 6 mesiaca je tam tuším ten spankovy regres, prešlo to 😊 co ručičiek týka, ak sa ti nevzdá, hľadaj príčinu.. my sme boli tiež na neuro, všetko ok..až keď som zmenila lekárku, zistila ze maly ma moc vysoký hupertonus a to môže za ten tras- lietanie ručičiek..odporučila fyzio a do 3 týždňov bol pokoj 😊 malinký sa posilnil a trepať rúčkami prestal..nam to vyhrotilo úplne 2 očkovanie..predtým keď som ju dala niečo do ruky upokojili sa, po očkovaní sa všetkým trepal po hlavičke 🙄
@mizsinka my máme teraz osemmesačného a robí to isté. V noci aj tri hodiny hore. Niekedy stihne flámovať aj dvakrát. Zistila som, že lepšie spí keď je so mnou v posteli ale aj tak flamuje. Prosto je to také dieťa. Nič sa s tým nedá robiť. Starší dvaja sa mi zas budili v noci 8-12x do 3,5 roka. Takže na spánkových teroristov som už dajak zvyknutá.
@monicatko20 no je pravda, ze aj nam sa toto vo velkom spustilo po druhom ockovani, v 5🌛. Vtedy mala aj dva dni teploty, spala halabala (nechali sme ju), aj v noci sa budila... a ano, o hypertonuse som citala. Lenze nam zatial nikto nic take nepotvrdil. Na nablizsiu kontrolu ideme az v marci...
Inak heeej, trepe sa aj po hlave rukami, flaskou po ustach, uz sa parkrat aj rozplakala 🙄
@daja07 uf ano, na zaciatku, ked bola novorodenec, aj my sme uspavali 30-40. Potom som ju nejak naucila spat v postielke, vo svojom klude. Ked trebalo, spala v hombe, aj v kociari spala, hniezde... Casom sa to zmenilo na tych 10-20m 🙏 ale su dni, kedy uspavame aj teraz 40m, hlavne na posledny spanok...
@titla presne. Moja bude mať 4 a vždy od narodenia je to minimálne hodina. Knižka, potom napiť, potom toto aj keby odídem a zhasnem aj tak vymysla a už 4roky to uspávanie trvá minimálne hodinu. Ak nahodou vynechala denný spánok v školke, tak je to rýchlejsie no aj to skôr ako 21:30 nezaspi
@mizsinka takému malému bábatku nedávaj magnezium.

Este ma napadlo ,ze pri uspavani ja hladkam deti po nozteku,od cielka na nos,aj ocka trosku akoby zatvaram.
Samozrejem davam pozor aby som infekciu nezaniesla