Ako zvládnuť prvú horúčku u dieťaťa?
Mamky, syn 21mes. Je prvý raz chorý. Teplotu ma 38.4 podala som mu o 20tej capik, kedy najskôr môžem a čo podať? Sirup Paralen? Som vystresovana, sama s ním s bojím sa aby nemal horúčky. Neviem čo budem robiť keď by náhodou dostal 😭😭😭
Aký cipok? To je dôležité. Striedajú sa účinne látky - teda Nurofen a Paralen. Striedať môžeš každé 4h Nurofen a Paralen
Hlavne nestresuj, kontroluj ho cca kazde tri hodinky aj v noci, ak sa nevies sama zobudit, nastav si budik, ci nema teplotu..po 4 hodinách mozes dat paralen sirup, tj o pol noci ak by trebalo a potom capik nurofen zas o 4tej ak bude treba, drzim palce aby nie..a popritom mu mozes vlaznou vodou potierat celo, zapastia aj pocas spanku ak by mal teplotu.. Ak by teplota neklesala, tak potom tiez chladit vlaznou vodou, namocis utierku a prikladas na telo a hlavne pri teplote nech nespi naobliekany a prikri ho len ked niecim lahkym
Jednu účinnú látku (napr. Paralen) podavas každých 6 hodín. Ak by bolo treba (teda horúčka by bola stále nad 38,5), po 3 hodinách mozes prestriedat s inou účinnou látkou (nurofen)
Davkovanie:
Nurofen: 20-30 mg/kg/deň, rozdeliť do 3 alebo 4 dávok
Nurofen sirup jahoda (20mg/ml) je to 1-1,5ml/kg/deň
Dávka "polovica váhy" sa môže podať len 3x za deň!!!
Paralen: 10-15mg/kg na 1 dávku, môže sa dať 4x za deň
Keby teplota neschádzala, dieťa celé rozhorucene, horúce končatiny, môžeš dať vlažnú sprchu. Nie studenú!!! Vlažnú! Uvedom si, že stačí, aby voda mala 37,5 stupňa, čiže teplejšia, ako je tvoja telesná teplota.
Dieťa nech pije dosť tekutín.
Pod 38.5 nemusíš podávať nič, nech pracuje jeho imunita. Ostatne ti už poradili.
Zalozte si nejaky zosit/papier a tam si zapisujte co ste dali a o kolkej. Dava sa paracetamol(paralen, panadol) a ibuprofen(nurofen).Vseobecne plati zasada, ze ked podavate liek s rovnakou ucinnou latkou pocas celeho dna, treba odstup 6-8h medzi davkami. Ak kombinujete dve ucinne latky, tak je rozostup medzi nimi 4-6h. Najlepsie je nechat ten odstup dlhsi, ale pokial ma dieta teplotu a nejde dole, kludne aj ten najmensi. Takze konkretne, keby date rano paralen capik, tak o 6h mozete dat paralen sirup alebo zas capik. Ak by ste rano dali paralen, tak o 4h mozete dat nurofen. Nepisete aky ste dali capik...tak ak ste dali paralen a chcete dat paralen, cakate 6h.
Ak dieta zvracia alebo ma kiahne, nedava sa nurofen/ibuprofen, ale dava sa paralen. Vzdy treba sirupy pretrepat. Citajte pribalovy letak, je to tam napisane. Len pokoj
Dakujem vám. Ak ma synček horúce rúčky a nôžky ale spinka tak čo mám robiť?
Skontroluj teplotu a nechaj ho pokojne spinkať, spánok tiež lieči. Ak sa preberie daj mu napiť.
Ja by som ešte dala pozor, aby nebol zakrytý
Podla mna nic, nechajte ho spat...len kontrolujete sem tam ci sa mu nedycha horsie, ci si myslite ze ide teplota dole a tak. Ak by mu bolo zle, bude plakat, zobudi sa. Alebo ho zobudte az v case, kedy by ste mu davali dalsie lieky, zmeriate teplotu a uvidite...ved aj vy ked mate teplotu urcite spite a ste horuca nejaky cas
Držím palce. Bude to v poriadku. Aj ja som stresovala..
Ja osobne sa budím každú hodinu a kontrolujem teplomerom do ucha, ale to vieš kedy ma dieťa teplotu. Môj malý je ako radiátor vrely, ale nohy a ruky studené.
Striedaj po 4h nurofen a paralen.
Zvládnete to 🙂
Nechať ho spat. Keby mu bolo zle,zobudi sa s placom. Preventivne premeriavat teplotu. Horšie by bolo keby mal ľadové ruky. To u mojej dcéry znamená ze teplota pôjde riadne vysoko.
Viem, že prvýkrát je to hrozné ... pozri, teplota nie je strašiak, organizmus bojuje proti "nepriateľovi", vytvára protilátky ... moja dcéra má pri každej chorobe teplotu cez 40 st., takže ja som už za tie roky vycvičená ... začínam zrážať až pri teplote 38,5 st., nestriedaj zbytočne Panadol/Nurofen pokiaľ nemá dieťa po 4 hodinách od podania lieku teplotu cez 39 st., brzdíš organizmus, v podstate mu nedovolíš "bojovať" ... dieťatko ľahšie obleč, dávaj piť, snaž sa znižovať teplotu aj inak - ja mám overené natierať stopy, lýtka rozkrojeným citrónom, zemiakom v ponožkách ... nad 39,5 st. dávam zábaly - pozor voda nesmie byť studená, skôr letná ... zvládnete to, hlavne pokoj mamina.
A ozaj, mozno ako tip pre vas...existuju chladive naplaste na celo/po ockovani...a druha vec, su take nalepky, ktore podla toho ako sa sfarbia na tele ukazuju teplotu. Neviem ci to funguje, ak mate niektora skusenost, napiste ci funguje 😁 lebo moze to byt super pomocka, ked davate dieta spinkat a chcete sledovat ako sa to vyvija

Hlavne sa upokoj, 38,4 nie je žiadna tragédia
Dávaj mu veľa tekutín, ľahko ho obleč, nezakrývaj a poriadne vyvetraj miestnosť