Aký je váš názor na vegetariánstvo u deti?
Dobrý deň,mám takú otázku (neviem či tu podobná diskusia už bola),ale pred pár dňami som bola s mojou dcérou na detskej jóge a v šatni sme mali s mamičkami diskusiu o jedle pre svoje deti a tak som sa zmienila o tom,že Chloe je ovo vegetarián (rovnako ako ja a manžel) to znamená,že neje mäso,mliečne výrobky a ryby,jedniné,čo zo živočíšnej skupiny konzumuje sú vajíčka. Tiež je bezlepkové jedlá,snažím sa aby konzumovala iba organické výrobky. Jej obľúbené organické jedlá sú hnedé ryžové cestoviny,organická quinoa a organické orechy, ktoré produkujú mileko (často jej robím orechové mlieko). Každopádne,ked som to spomenula,väčšina mamičiek sa rozhorčovala nad tým,že svojej dcére neposkytujem dostatok vitamínov iné zasa,že je to skvelý nápad aj pre ich domácnosť. A tak ma zaújima aký je váš názor? 😉🥕🍏🥑
Deti by mali jest vsetko . A co bude v skolke tam im nebudu zvlast varit a ani v skole. A pochubujem ze ked deticky bude jest nejaky keksik chrumky a ju ponuknu tak odmietne. Ja som za to ze jest vsetko zmierou. Moja je vsetko dokonca aj slaninku ockovi ukradne. No a veruze aj cokoladku sem tam dostane. Akurat doma nevyprazame da sa povedat ze skoro vobec asi tak raz za pol roka. Sme zdravi a nic nam nechyba.
@oliviamae byvala kolegyna su vsetci vegetariani. Aj ich male deti. Su v poriadku,plni energie,cize pokial sa to vie spravit vyvazene,preco nie.
Ja som napr.neznasala maso od narodenia.. Az v 15r.som.konecne presvedcila nasich,aby mi s tym dali pokoj. Dovtedy ma.vzdy donutili asp kusok masa zjest (ak to nebolo suche kuracie,zvyklo ma.napinat).
Ja osobne nevidim problem ani v skolach. To len "masiari" z toho eobia problem. Ja som sa vzdy vedela najest aj inde,nepotrebovala som vymyslat. Moje deti ale maso jedia,chuti im (najma malemu), rodina by to aj tak neprezila,kebyze z nich spravim vgetarianov. Ja len upresnim,ze nie som.vegetarianka,ale pescotarianka.
A je tu taka tema - vegetarianske dieta postrehy a skusenosti,tak nejak sa vola.
Snažím sa o zdravú a vyváženú stravu, čiže aj mäso, mlieko. V minulosti (ešte bez detí) sme s MM obaja niekoľko rokov nejedli mäso. Vrátili sme sa k tomu, lebo nám chýbalo - skôr psychicky, ja som mala aj nejaké zdravotné problémy - nič vážne. Ale svoje deti by som si určite netrúfla mať na čisto vegetariánskej strave, pretože niektoré látky rastlinná strava jednoducho neobsahuje, resp. v nedostatočnom množstve. A zostaviť aspoň ako tak vyváženú vegetariánsku stravu je úplná veda, necítim sa na to odborník, čo ale popravde nie je ani žiaden vegetarián z môjho okolia. Čiže vidím veeľky rozdiel nejesť mäso a byť vegetarián s vyváženou stravou. To že si niekto prečíta pár článkov z pochybných zdrojov o vegetariánstve a namiesto toho čo jesť (aby zabezpečil sebe aj svojmu dieťaťu potrebnú výživu) rieši predovšetkým to, čo nejesť aby sa "neotrávil" nie je podľa mňa vegetariánstvo. A ešte k strave v škôlkach - možno je niekde možnosť, že dieťa bude mať stravu bez mäsa - ale keď to budú 3x do týždňa buchty, palacinky, špagety, tak to nech si dá radšej to mäso.
@rajna 🙂 My sme tiež zdraví mimochodom 😉 a k tým školám a školkam, ja som sa už dávnejšie informovala v niekoľkých školkach o vegetarianskej strave a prekvapilo ma,že niektoré školky takúto stravu naozaj ponúkajú,takže to nie je až taký problém a dokonca bola aj možnosť vlastnej stravy a to by mi vyhovovlo asi najviac ,kedže moja dcéra je ovo vegetarián.
@oliviamae všetci čo kŕmime deti - čímkoľvek, si myslíme, že im dávame to najlepšie - lebo to robíme v najlepšej viere pre naše deti. Ja si myslím, že jesť všetko je lepšie - ani si to inak neviem predstaviť. U nás sa snažíme konzumovať zdravo - v zmysle čerstvé kvalitné domáce potraviny.
Tiež ale často rozmýšľam o preferovaní vegetariánskej stravy (nie o prejdení na čisto veganskú, ale preferovať viac zeleniny).
Ťažko povedať, čo je lepšie. My maminky sa tu budeme biť za náš názor, ale pravda je, že aj odborníci sa rôznia v názoroch. Nikto nevidí do toho telíčka, čo vlastne detský organizmus potrebuje, čo mu lepšie robí - veľa vecí sa môže prejaviť neskôr.
Ja sa prikláňam k viac rozmanitej strave iba čisto zo ,,sedliackeho,, zmýšľania ... myslím si, že to naše deti potrebujú, lebo to všežravstvo majú v sebe z minulosti. Máme to asi v génoch. Celé generácie sa tak stravovali - teraz to chceme meniť? Prečo? Lebo to teraz všetci preferujú? Ako na jednej strane mi je to aj sympatické, na strane druhej si to neviem predstaviť ...Ťažká téma ... ale súhlasím s preferovaním surovej zeleninovej stravy, a strave z normálneho chovu. Vyhýbam sa zahraničným potravinám a potravinám s dlhým dátumom spotreby.
@jamika27 prepac, ale cele generacie sa stravovali masom? To tak mozno niekde v prehistorickych dobach. Slovenska kuchyna je tazko bezmasova, to bolo vzdy drahe a len pre vyvolenych. Bezni ludia jedli mucne jedla, polievky, kase a neskor zemiaky, len v nedelu nejake maso, klobasu, slaninu.
@warholette ludia su odpradavna vsezravci ,nie bylinozravci ...a to aj z historickeho hladiska ....ved sama pises ,ze v nedelu mali maso ,klobasy ...a vsetko co sa dalo robili na bravcovej masti.
@warholette, mna by zaujimalo, kedy a kto spopularizoval tuto rozpravku o nedelnom mase. Nejedlo sa “maso“ vo forme ako ho chapeme dnes, ale jedli sa vnutornosti, masove polievky, masove odrezky atd. Jedine v piatok sa maso nejedlo. Zato chlieb sa piekol len raz do tyzdna, takze sa nim evidentne nepchali predkom-zadkom ako my dnes. Kase jedavali deti, dospeli len v casoch hladu ci vojny, nie v beznej kuchyni. K masu sa pripravovala zelenina a pripadne placky, ale tych obilnin tam bolo velmi markantne menej. Az v 50-tych rokoch 20. storocia sme sa vrhli na industrializovanu stravu, jeme chemicke koktaily v sialenom zlozeni (niekto menej, iny viac) a cakame spasu od “alternativneho“ stravovania.... Prekvapuje ma, ze este neexistuje forma stravovania, ktora vyluci zeleninu (fuk, s akym odovodnenim)
@warholette ja netvrdím každý deň - ale jedlo sa .... a to nie je len o mäse, ale aj o mlieku, mliečnych výrobkoch, ktoré autorka tiež spomína, že nejedia ...
a ako píšem, ťažko tvrdiť čo je lepšie - kopec odborníkov je za ... kopec proti ...
@oliviamae ahoj, ja velmi podobne stravujem nase deti a bohuzial sa casto stretavam skor s odsudenim nez pochopenim, vacsine ludi prekaza paradoxne to, ze detom nedavam sladkosti ( radsej urobim doma raw tortu). Najstarsi syn ma 6 rokov- krvny obraz ma idealny, nikdy nebral atb, chodi do lesnej skolky, kde jeho stravu akceptuju a prisposobuju. Do skoly bude dostavat jedlo z domu.
Vsetko sa da ked sa chce 🙂
Este dodam ze ked je syn teraz starsi tak ho nechavam ochutnavat aj ine jedla, nech si ide svojou cestou, zaklad som mu dala, to je pre mna hlavne
Podla mna to nie je v poriadku. strava ma byt vyvazena, zdrava a nie pokusy na detoch. Poznam par vegetarianov, ktori maju zdrav. tazkosti zo svojej nevyvazenej stravy a pritom si mysleli, ze maju vsetko nastudovane a nic nie je lepsie ako vegetarianstvo. Stravovat sa s rozumom. Resp. dat detom na vyber.
...človek je všežravec, nie bylinožravec. Má jesť teda všetko, no s mierou a v rovnováhe. Deťom dávať len bylinnú stravu, nie živočíšnu, môže mať veľmi zlý dopad na ich ďalší vývin a hlavne v neskoršom období, napr. čo sa kostí týka. Ak kosti nemajú dostatočný prísun vápnika a ostatných živín, začnú si ich brať z iných orgánov a už to ide....takýchto rodičov, čo toto robia svojim deťom, by som hnala palicou, pretože dieťa je v tomto odkázané na rodičov, bohužiaľ. Niektorí ľudia by deti mať radšej nemali.
@jjuulliiaa Až na to, že každé druhé dieťa sa tam narodí degenerované, so všelijakými genetickými anomáliami😢
@jjuulliiaa Ale nejedia maso urcite nie preto, zeby im nechutilo 🙂 Je to ina rasa, maju ine zivotne podmienky a inu geneticku vybavu. A neznamena to, ze su zdravi.
@jjuulliiaa nielen dediny, ale celé oblasti, to, že niekomu chýbajú nejaké vitamíny často nie je vidno.
@stanulienkat mimochodom Indi sú taká istá rasa ako my Európania. Máš pravdu, že vegetariánstvo ich automaticky nerobí zdravými. Možno sú za tie stáročia prispôsobení na takú stravu, osobne by ma asi "roztrhlo" jest kazdy den tolko strukovín, čo je ich zdroj proteínov. Mám dobrú kamosku Indku, vegetarianku, viem toho dosť aj o strave a zdrav. problémoch
Btw - vegetariáni sú z náboženských dôvodov nie preto, že si myslia aké je to super zdravé
Myslím si ze je to úžasné, veľa robíte pre zdravie detí, som milo prekvapená nečakal by som ze na Slovensku niekto vychováva deti týmto spôsobom 🙂
Nikde som tu čítala názor že to bude mať ťažké v skole v škôlke atď?? :D :D to si snáď niekto robí srandu :D
@oliviamae ak si nie si istá, či robíš správne, raz za čas jej daj u doktora spraviť krvné testy, tam bude vidieť či je všetko ok. Moja dcéra od malička odmietala mäso, my sme všetci ostatní mäso-lepko-cukro-lakto-všežravci. No ale dcéra proste zamkla ústa a radšej nejedla celý deň ako by mäso vložila do úst. Ja som s tým nemala problém, okolie mi stále tvrdilo že mäso potrebuje. Bola (a je) však vitálna, plná energie, v rámci poradní bolo tiež všetko ok, tak som to púšťala jedným uchom dnu a druhým von. Keď mala dcéra tri roky, bola trochu častejšie chorá (len bežné virózy ale bolo to takmer od jesene do jari nonstop), svokra ma naplašila, že je aj nejaká bledá, ktovie či nemá anémiu atď. Tak som šla k doktorke, poprosila som ju o testy a vysvetlila prečo. Dr jej spravila testy a všetko bolo ok, jednoducho je bledá po mne. Si školami a školkami to budeš mať ťažké, jedine že sa dohodneš že jej budeš nosiť ráno všetko jedlo. Z tvojho opisu mi totiž príde že ani jedno jedlo v škôlke nebude vyhovovať vášmu jedálničku. A ináč sa mi páči prístup že doma nech je tak ako je doma zvyknutá a mimo domu by som to neriešila, nech je ako ostatné deti. Ušetríte si kopec nervov, času a diskusií... Ale samozrejme je to na tebe a tvojom mužovi.

Ahoj, ja som vegetarianka uz viac ako pol zivota, hoci lakto-ovo. Manzel je masozravec, hoci doma sa maso nerobi, nema kto. Mala papa doma vsetko, ale aj u babky aj starkej, ktore nie su vegetarianky, cize aj maso. Ja som sa rozhodla, ze ju necham sa samu rozhodnut ako sa bude v zivote stravovat tak, ako som mala moznost aj ja. A ked jej chuti maso, nech si da. Nie je to podla mna otrava alebo nieco vrcholne nezdrave. A tiez sme v malom meste, kde moznost skoliek so speci jedlom je nulova. Nedala som jej ani nausnice, tiez to bude na nej ked vyrastie. Davam jej moznost slobodnej vole. Samozrejme v ramci normality a nie ze bude jest chrumky rano na obed aj vecer.