icon

Antibiotiká u bábätiek

zuz_v_kanade
19. mar 2025

Ahojte,
Maminy bábätiek, ktoré brali antibiotika ako malinké
(po pôrode alebo v prvých 3 mesiacoch života), mali ste nejaké trvalé následky? Prípadne aj po rokoch, objavili sa u detí napríklad nejaké alergie, intolerancie, problémy s imunitou?
Ďakujem za každú skúsenosť❤️ Malá (2 mesiace) berie 10 dní penicilin a prechádzame na druhé antibiotiká na ďalších 5 dní. Ma rezistentneho pneumokoka.

lucia13022023
19. mar 2025

Nie, zatiaľ mu nič není a aj keby, zachránili mu tie antibiotika život, bolo by mi jedno keby z nich má alergiu

motorka97
19. mar 2025

@zuz_v_kanade
Ahoj 🙂 je to síce trochu iný prípad ako Tvoj, ale malá brala antibiotiká hneď po pôrode. Momentálne má 8 mesiacov a žiadne problémy som nezaznamenala. Zatiaľ nebola chorá ani raz a ani nám nevyskočila žiadna alergia 🙂

katesocka
19. mar 2025

Syn mal síce prvé antibiotiká ako 4 mesačný, ale odvtedy ich bral pomerne často, od 15. mesiacov do 2,5 roka bral takmer nonstop nejaké atb. Teraz má 6 rokov, od 2,5 roka bral atb asi 2 alebo 3 krát a nevyzerá, že by mal kvôli tomu nejaké problémy.

simsalabim
19. mar 2025

Dcera mala atb hned po porode, dalsie ako par mesacna (zapal stredneho ucha ako komplikacia chripky, co fostala od manzela a starsej) a ma super imunitu. Jedno obdobie potiahla 4,5 roka bez akejkolvek choroby vratane nadchy. V skolke bola chora minimalne, kiahne mala v pocte 10 vyrazok. Alergie nema. Na rozdiel od starsej, co mala prve atb az v skolkarskom veku a pocetne potravinove alergie, teraz pelove. Z potravinovych po puberte vyrastla.

taktotedanie
19. mar 2025

@zuz_v_kanade to co popisujes je aj genetickeho podkladu takze s tym velmi atb nemaju nic, probiotika
Aj ho ma v nose?

zuz_v_kanade
autor
19. mar 2025

Ďakujem všetkým, to mi dosť odľahlo. Pri staršom som vôbec nemusela riešiť nejaké choroby v takomto veku, všetky očkovania mal na čas, chorý bol az väčší. Teraz pri druhom som vôbec nebola pripravená, že budem riešiť choroby a antibiotiká pri takom malom bábätku. Aj naša pediatrička z toho bola nesvoja. Ešte keď si človek všetky tie vedľajšie účinky prečíta.

@taktotedanie má ho aj v nose aj v hrdle, od brata (hoc do škôlky sme ho nedávali a stretával sa s deťmi len vonku). Ešte teda ten rezistentny typ, tak len dúfam že druhé antibiotika už zaberú a dostaneme sa k očkovaniu, ktoré musíme odkladať.

chichua
19. mar 2025

Syn bral hneď po narodení a má potravinové a peľové alergie. Ale nemyslím si,že je to tým. V rovine máme tie peľové a potravinové,tak to je podľa mňa zdedené.

taktotedanie
19. mar 2025

@zuz_v_kanade pokial aj po prelieceni bude pretrvavat a nebude mat potiaze tak nemusite odkladat vtedy sa uz telu prisposobi a to proste clovek uz sntym neurobi nic

zuz987123
19. mar 2025

@zuz_v_kanade dcéra mala hneď po pôrode 10 dní a všetko v poriadku.

lianka123
19. mar 2025

@zuz_v_kanade ano, brat onepocul, uplne stratil sluch z antibiotik. spytaj sa na to, ktore to su. mne sa stalo podbne, uz som bola starsia, dostala som zapal pluc a silne antibiotika, prestala som na par dni pocut, nastastie sa mi sluch vratil

ninazemna
19. mar 2025

@lianka123 Strata sluchu býva po vnútrožilovo podávanom vankomycíne a aminoglykozidoch: amikacín, gentamicín, brulamycín, netromycín, ... Pri VAN, AMI, GEN sa dajú vyšetrovať reziduálne a vrcholové hladiny. Týka sa hospitalizovaných detí. ZS

cecilia29
19. mar 2025

Naša brala až ako 6 mesačná, ale celý mesiac brala antibiotika na zápal obliciek a vysoké CRP. V lete bude mat 3r. Boli to jej jedine atb. Ma dobru imunitu teraz. Práve mala kiahne, najľahší priebeh z mojich detí. Nebýva takmer vôbec chorá

anonym_a34db7
14. okt 2025
@simsalabim

Dcera mala atb hned po porode, dalsie ako par mesacna (zapal stredneho ucha ako komplikacia chripky, co fostala od manzela a starsej) a ma super imunitu. Jedno obdobie potiahla 4,5 roka bez akejkolvek choroby vratane nadchy. V skolke bola chora minimalne, kiahne mala v pocte 10 vyrazok. Alergie nema. Na rozdiel od starsej, co mala prve atb az v skolkarskom veku a pocetne potravinove alergie, teraz pelove. Z potravinovych po puberte vyrastla.

@simsalabim zostal jej znížený sluch po zápale stredného ucha?

simsalabim
15. okt 2025
@anonym_a34db7

@simsalabim zostal jej znížený sluch po zápale stredného ucha?

@anonym_a34db7 nie