icon

Aspergerov syndróm a nevysvetliteľné správanie

4. apr 2025

Pekny vecer, ma tu prosim niekto priamu skusenost s aspergerom? Chcem sa spytat ci je taketo spravanie u nich bezne.
Mali sme od minuleho leta asistentku s tymto symdromom pre clena rodiny. Prikladne sa onho starala. To, ze ma aspergera som sa dozvedela asi po 4 mesiacoch, ked sa jej parkrat stalo, ze prisla neskoro. Zdovodnila to tym, ze trpi poruchami spanku a rano zaspala, lebo jej psychiatricka zmenila liecbu. Tym, ze inak svoju pracu vykonavala vyborne, sme to neriesili, vzdy sa ospravedlnila a nakoniec prisla, aj ked o nieco neskor.
Po 8 mesiacoch vsak jedneho dna neprisla, nedala nic nevediet, nebrala mi telefon, nereagovala ani na spravy. Je to uz vyse tyzdna, vidim ze je online na soc.svieti a moje spravy zamerne neotvara. Velmi ma to cele mrzi, nerozumiem co sa stalo, nikdy ani naznakom nedala najavo, ze jej praca nevyhovuje, prave naopak - velmi si ju pochvalovala.
Ti, co mate skusenost s aspergerom - je to u nich normalne? Ze takto zareaguju a uplne sa odstrihnu bez jedineho slova a bez vysvetlenia?

Strana
z4
laurinka27
4. apr 2025

Ano, je to normalne

pribinak
4. apr 2025

Nie je to normálne, my mame v práci pani, o ktorej viem že má AS a tá dodržiava všetko do poslednej čiarky, zákony ovláda od a po zet.

Ta vaša to má proste v paži

autor
4. apr 2025

@laurinka27 mate s takym clovekom skusenosti?
Ja sa s tym akosi neviem zmierit, velmi ma to trapi. myslela som si, ze sa jej nieco stalo, ale snad sa aspon neskor ozve a da mi nejake vysvetlenie. Po tydzni to stale neviem vstrebat, denne 100x pozriem na telefon, ale kedze ju vidim online a nic, o to viac ma stve jej uplna ignoracia. Je to inak dospela osoba, ma po 30tke, keby mi o tom AS, tak netusim ze jej nieco je.

autor
4. apr 2025

@pribinak podla definicie syndromu su oni prave velmi inteligentni, ked ich nieco zaujima a bavi, tak su v tom az experti. Vsade sa o nich zaroven pise, ze maju problem s komunikaciou a socialnou interakciou.
Nevedela som ale vyhodnotit ci je ta jej reakcia sposobena AS alebo je to proste len daka hlupa vlastnost.

alickapusinka
4. apr 2025

A platili ste jej na čas

autor
4. apr 2025

@alickapusinka ano, vsetko bolo vopred riadne dohodnute, aj financna odmena, s ktorou suhlasila. Dokonca odmietla co i len 10€ naviac k platu, ked som jej poslala viac za super starostlivost. Vratila mi ich s tym, ze nic viac nepotrebuje, ma svoju pracu rada a velmi ju naplna. Vzdy som platila nacas.

alickapusinka
4. apr 2025

zvlaštne aj u nás bol na brigade v robote chlap tiež AS ale ani človek by nepovedal.Tak preto som sa pýtala.Lebo si nemyslim že ked fungovala dobre nemala nejake prejaví tak si myslím že niečo sa prihodilo.

laurinka27
4. apr 2025

“Svou práci opouští často technikou spáleného mostu.”
https://www.centrum-acko.cz/index.php/2019/03/1...

klementinka58
4. apr 2025

ja co poznam tak tiez tak sa zvykol z nicoho nic odmlcat.....ako v praci nie ale v sukromnom zivote ano......

autor
4. apr 2025

@laurinka27 Ach jo :( tak predsa je to asi tou diagnozou.. v slabej chvilke sa mi priznala, ze pred x rokmi dala v praci vypoved po niekolkych rokoch zo dna na den, ze jej prislo zle a uz sa tam ani nezvladla vratit. No kedze sa liecila (viem, ze AS je neliecitelny, ale asi mala aj ine diagnozy), tak mi ani nenapadlo, ze sa nieco take stane aj u nas

autor
4. apr 2025

@alickapusinka pochopila by som to, keby aspon kratko napisala, ze konci. Ale nic, akoby sa po nej zlahla zem. Bez jedine slova proste neprisla.

quaxi
4. apr 2025

Áno je to dosť typické správanie pre AS. Aj tá dôkladnosť v práci, ale bohužiaľ aj spálené mosty za sebou. Príde situácia ktorú by si zdravý človek ani nevšimol a odrazu sa zasekne, nemá sociálne schopnosti ju vyriešiť, tak od toho proste ujde a nekomunikuje. Komunikácia ohľadne toho by jej spôsobovala veľmi silné úzkosti takže to nezvláda a rieši to takto.

kleopatra114
4. apr 2025

Každý asperger je iný, má iné správanie, vnímanie a vyhodnocovanie situácii . A áno , toto mi príde celkom aspergerovske .

autor
4. apr 2025

@quaxi dakujem, toto som si asi potrebovala precitat. Snazim sa to chapat cele z toho jej zdravotneho hladiska, ale kedze nikoho takeho som nikdy nestretla, tak som nevedela vyhodnotit ci je to naozaj tou chorobou, alebo je len “nevychovana” a nevie sa spravat primerane situacii ako dospely clovek.

kiki68
4. apr 2025

Moze aj nemusi, nevieme jej stav, ked sa lieci K tomu, ze v akom je vobec rozpolozeni. Poznam ludi s AS co nemozu robit nic, maju plny ID prave skrz toto a potom ako ja, ze normal funguju, nikdy som job nenechala zo dna na den. Vzdy normal ukoncila podla zmluvy. Ale viem tiez spalit mosty a nejak nepocitujem tu lutost z toho

autor
4. apr 2025

Celkovo ma zmiatlo to, ze casto robila vela veci aj nad ramec nasej dohody a bolo vidno, ze to robi s radostou - velakrat mi pisala, aka je rada, ze moze robit to co robi. Kedze islo o asistenciu pri maloletom, bravala ho aj na vylety, dokonca sa poznal s jej rodinou. Posielala mi spolocne fotky z vyletov s komentarmi, ako im je skvele a uzivaju si spolocny cas. Ked vypadla kvoli chorobe na par dni, tesila sa uz spat do prace. Nikdy ani naznak, ze jej nieco prekaza alebo nie je spokojna. Iba raz sa stalo, ze mi na poslednu chvilu napisala, ze ma zdravotny problem a nebude moct prist. Na 3 dni sa odmlcala, rovnako nereagovala na moje spravy, ale napokon sa ozvala, ospravedlnila sa a vratila sa k nam.
Teraz ani tuk, nic. Neviem to cele prijat, ze po takom case a vsetkych tych slovach ako nas ma rada proste so vsetkym sekne a nikdy sa nedozvieme, co sa stalo.

autor
4. apr 2025

@kiki68 ona ma myslim polovicny ID. Preto si takymto sposobim privyraba. A viem, ze peniaze potrebuje, aj preto tomu nerozumiem. Mozno si nahle nasla nieco ine, ktovie.

kiki68
4. apr 2025

Neviem neviem, MAs jej adresu? Ist ju checknut?

autor
4. apr 2025

@kiki68 adresu mam, ale nema meno na zvonceku. Viem aj kde byva jej mama, ale tiez nema meno (cinzik, 30 zvoncekov). Skusala som ju kontaktovat cez fb, ale asi jej spravu hodilo do spamu.
Slecna je ale ok, zije. Vidim, ze je online aj 20x denne (zobrazuje jej v chate kedy bola naposledy prihlsena), ale 3 spravy co som jej pisala od nedele si neotvori. Pisala som aj sms, nic. Volala som, nezdvihla mi. Predtym sme si bezne volali aj pisali. Jednoducho ma uplne ocividne ignoruje.

kiki68
4. apr 2025

Velmi divne, hlavne s takou diagnozou by ani nemala robit Assistenzarzt. Ved sama potrebuje asistenciu. Zial zjavne jej stav nie je nejak idealny

valikasikulova
4. apr 2025

Tak hento zobrazovanie online stavu by som nebrala ako dôveryhodný zdroj, este davno sme to skúšali len tak s muzom, ja večer mobil 3 hodiny položený a jemu ukazovalo ze som online, za mňa je to blud obzvlášť ak ide o fb a msg

autor
4. apr 2025

@kiki68 funguje uplne normalne, nema ziadne ocividne prejavy tej choroby, ziadne obsesie, nic. Keby mi to nepovedala, nikdy si nevsimnem, ze je chora.

autor
4. apr 2025

@valikasikulova o fb a msg viem, ze to blbne. Ide o whatsapp, ten zobrazuje spravne 100%.

laurinka27
4. apr 2025

Je to typicky prejav jednoznacne suvisiaci s AS, nie je na tom nic divne, slecna je s najvacsou pravdepodobnostou v poriadku a umyselne ignoruje kontakt. A nie, vsetci ludia s AS urcite nepotrebuju nejaku asistenciu a mozu vykonavat akukolvek profesiu.

Navyse je absolutne nekorektne tu s istotou tvrdit, ze dotycna ma nieco “v pazi” a podobne. To, ze niekto vo svojom okoli pozna jedneho cloveka s AS a povrchovo pozoruje jeho spravanie, z neho ani z daleka nerobi odbornika na taku komplexnu problematiku, akou su poruchy autistickeho spektra. Existuju prejavy, ktore su typicke pre AS, avsak kazdy konkretny jedinec ma svoj individualny subor prejavov. To, co je platne u jedneho, nemusi byt u druheho.

lienka9
5. apr 2025

Skus jej zavolat z ineho cisla.ak to zdvihne aspon sa porozpravate,ak nie ,mozno je naozaj nejaky problem..

autor
5. apr 2025

@laurinka27 o tom je ta ich chybajuca empatia? Ze sa zo dna na den odstrihnu a koniec, ziadne city, emocie? Keby to bolo o dokladani tovaru do polic, ok. Ale ta ludska stranka veci, ze jej nechyba clovek, o ktoreho sa s laskou starala..

autor
5. apr 2025

@lienka9 uz je mi to popravde trapne, lebo po tych vsetkych pokusoch je 100% jasne, ze to robi zamerne. Polozila by mi s istotou aj cudzie cislo, nechce sa so mnou bavit.

belasy_motylik
5. apr 2025

Autorka nie je to o chýbajúcej empatii, AS jej dokážu mať oveľa viac ako "normálni" ľudia, len ju často nedokážu prejavovať, o to viac emócií sa snažia spracovávať vo vnútri sami, podľa tvojho opisu na ňu prišla nejaká kríza, blok, vôbec to nemuselo byť náhle, mohlo to dozrievať dlhšie, dôvod nemôže vedieť ani my, ani ty, môžu tam byť aj iné psych. diagnózy, možno to vôbec nesúviselo s vami, aj keď ste na to doplatili naviac, tam by možno pomohlo za ňou osobné prísť a v pokoji sa s ňou porozprávať, mohlo by sa stať že by aj chcela prísť, ozvať sa, vysvetliť, ale potrebovala by prvý krok z vašej strany, aby to dokázala.

valikasikulova
5. apr 2025

Čím viac ju budeš bombardovať tým väčšiu úzkosť stres a paniku z teba bude mat, bude od teba pociťovať nátlak a tým viac sa pred tebou uzavrie a tvojim správaním ju úplne odozenies ze uz nikdy ani slovo neprehodite...píšeš ze aj predtým sa na pár dní odmlčala a potom sa ozvala....teraz možno potrebovala asi viac času ale tým ze si ju bombardovala si ju odradila úplne....podľa mňa zabudni na ňu a nájdite si niekoho iného "bez psych. diagnoz porúch chorôb divneho správania" kde budete mat akú takú istotu ze nezdupka

autor
5. apr 2025

@belasy_motylik nemam sa s nou ako skontaktovat osobne, zial. Ked sa na to spatne pozriem, cely cas sa vyhybala tomu, aby som mala k nej “osobny pristup”. Ked som maleho zanasala k nej domov, vzdy prisla dolu, nenechala nas ist k bytu. Aj ked prsalo a chcela som ho zaniest az k dveram bytu, povedala, ze jej nefunguje zvoncek. Raz som ho niesla priamo k jej rodicom, ale jej mama takisto nema na zvonceku meno, kontakt mi na nu nechcela dat, vraj jej mam zavolat, ked budeme pred bytovkou a ona sa s nou spoji, aby ho dolu vyzdvihla. Nemam sa k nej ako dostat. A zaroven sa obavam, ze by reagovala skor drzo, neprijemne, stylom - co nevies pochopit na tom, ze mi mas dat pokoj?!
3 neprecitane spravy, 2 nezvdihnute hovory, 2 sms.
V poslednej sprave som sa len podakovala za prikladnu spravodlivost, napisala som, ze nam bude vsetkym chybat. Ziadne vycitky nic. No reakcia ziadna tak ci tak.

Strana
z4