icon

Aspergerov syndróm a nevysvetliteľné správanie

4. apr 2025

Pekny vecer, ma tu prosim niekto priamu skusenost s aspergerom? Chcem sa spytat ci je taketo spravanie u nich bezne.
Mali sme od minuleho leta asistentku s tymto symdromom pre clena rodiny. Prikladne sa onho starala. To, ze ma aspergera som sa dozvedela asi po 4 mesiacoch, ked sa jej parkrat stalo, ze prisla neskoro. Zdovodnila to tym, ze trpi poruchami spanku a rano zaspala, lebo jej psychiatricka zmenila liecbu. Tym, ze inak svoju pracu vykonavala vyborne, sme to neriesili, vzdy sa ospravedlnila a nakoniec prisla, aj ked o nieco neskor.
Po 8 mesiacoch vsak jedneho dna neprisla, nedala nic nevediet, nebrala mi telefon, nereagovala ani na spravy. Je to uz vyse tyzdna, vidim ze je online na soc.svieti a moje spravy zamerne neotvara. Velmi ma to cele mrzi, nerozumiem co sa stalo, nikdy ani naznakom nedala najavo, ze jej praca nevyhovuje, prave naopak - velmi si ju pochvalovala.
Ti, co mate skusenost s aspergerom - je to u nich normalne? Ze takto zareaguju a uplne sa odstrihnu bez jedineho slova a bez vysvetlenia?

autor
5. apr 2025

@valikasikulova ano viem, uz si vycitam aj to, ze som jej pisala, akym sposobom, ze som si 1 spravu mohla napisat inak, dalsiu som mala napisat az neskor, lebo som ju mozno odplasila, alebo som nemala ani pisat, iba volat… ozvala by sa? Neozvala? ale v konecnom dosledku mas pravdu, uz by som jej tak ci tak vobec neverila, ze sa to zopakuje. Musela som to len zo seba dostat von. Cele ma to velmi zabolelo a vzalo, neviem sa s tym emocne zmierit.

belasy_motylik
5. apr 2025

Pokiaľ by som vedela meno a adresu, čo určite máš, tak by som sa k nej dostala, ja by som to riešila tak, ako by prebiehala komunikácia neviem, ale potrebovala by som to v sebe takto uzavrieť a objasniť si jej postoj, aj pre predchádzanie podobným nepríjemným skúsenostiam. Je to veľmi nezodpovedné, mohla vám tým spôsobiť veľa problémov, ale vidieť ako hlavnú príčinu AS by bolo možno veľmi jednoduché, tobôž ak je slečna mladá, čo podľa tvojho opisu je, práve nedávno som čítala článok ako sú podobné praktiky u tejto generácie vo vzťahu k práci dosť bežné, že tam jednoducho z ničoho nič neprídu a odpoja sa. Pre mňa nič pochopiteľné, ale viem že sa to deje, no či to je tento prípad netuším.

autor
5. apr 2025

@belasy_motylik tiez to v sebe potrebujem uzavriet, no je mi neprijmne byt otravna. Tyzden uz poriadne nespim, nechuti mi jest. Mam pocit ako ked sa s niekym rozidete a vrazi vam noz do chrbta.
Slecna ma 32 rokov, myslim ze celkom dost na ake-take zodpovedne spravanie.

0silvia0
5. apr 2025

Ja by som na tvojom mieste tiez potrebovala vediet, ci s nou este mozem pocitat. A takto isto by som to s nou vykomunikovala. Asi si predchadzajuce sms pisala v emocnom rozpolozeni, co chapem.
Skus este raz napisat sms, mail bez hnevu s otazkou, ci s nou mozete este pocitat alebo mate hladat niekoho ineho.
Ale ty to ber tiez ako ponaucenie, podla toho ako pises, si prilis intenzivna vo vztahoch. Niekto tie vztahy potrebuje skor formalnejsie.

belasy_motylik
5. apr 2025

@0silvia0 na sms podľa mňa neodpovie, ja by som za ňou išla. A ak by sa mi s ňou nepodarilo skontaktovať tak za jej mamou. A neodhovorilo by ma od toho nič, pocit trápnosti by som som ja rozhodne prečo nemala mať.

autor
5. apr 2025

@0silvia0 uz s nou nepocitam, hladame si niekoho ineho, mam inzeraty zverejnene uplne vsade, takze urcite o tom uz vie.
Nepisala som jej nastvane spravy. V nedelu som sa spytala kedy a kde sa v pondelok stretneme. Ked sa neozvala, v pondelok som sa spytala ci je v poriadku, ze ak sa nieco stalo, nech mi prosim iba da vediet. Nasledne som jej dala vediet, ze na pon/ut to teda vyriesime vo svojej rezii. Navrhla som, ze ak ma nejaky problem, alebo si potrebuje vziat volno, nech mi da vediet, len aby sme sa vedeli zariadit. Vecer som jej volala, nezdvihla mi. V utorok som pisala:”Napises mi prosim aspon co sa stalo? Velmi ma to trapi.” Ked ani napriek tomu neprichadzala odpoved, vo stvrtok som sa jej podakovala za prikladnu starostlivost, ze nam bude vsetkym chybat, no predovsetkym malemu.
Nemyslim, ze v mojej komunikacii bolo nieco prilis emotivne alebo vycitave.
Ja som myslim dost formalna, vzdy sme z mojej strany komunikovali viac-menej o organizacnych veciach. Skor ona bola emotivna, posielala fotky, videa, pisala vela peknych veci, z coho som mala naozaj pocit, ze je velmi spokojna. Este koncom februara sa ma pytala na letnu dovolenku, aby sme si ju nahodou nedali v rovnakom case.

autor
5. apr 2025

Teda nie v rovnakom case, ale aby sme sa zladili kvoli malemu. Nechcela nas nechat v stichu. Ale veaj keby daco, tak aj jej rodicia pomozu.. a zrazu ticho a nic.

0silvia0
5. apr 2025

Ja rozumiem, ale sudim to podla toho, co pises: cely cas sa vyhybala tomu, aby som mala k nej “osobny pristup".
Podla mna toto je dobre, ked si niekto zachovava sukromie. Ja to mam tak isto a to nemam diagnozu. Na mna sa maju ludia tendenciu lepit a tlacit sa mi do sukromia a ja to vyslovene neznasam a musim si robit od ludi vedomy odstup.

0silvia0
5. apr 2025

@belasy_motylik nech neodpovie, mne by toto stacilo na ukoncenie spoluprace. Autorka tyzden neje, nespi, ja uz by som k tejto osobe nikdy nedokazala mat doveru, kedze sa sprava nevyspytatelne.

autor
5. apr 2025

@0silvia0 ano, rozumiem, v tom som rovnaka. Nerozdavam svoje tel.cislo, ani adresu na pockanie.

Uz jej neverim, ale to neznamena, ze ma to nemrzi, netrapi, hlavne kvoli malemu. Najma to, ze zmizla z nasich zivotov zo dna na den bez slova, pricom sme s nou pocitali tak ako doposial. Komplikacie, co nam tym sposobila su jedna vec, na tych pracujeme. Ale po tej ludskej stranke sa vo mne miesa velky hnev a nepochopenie.

0silvia0
5. apr 2025

Rozumiem, hlavne kvoli synovi to musi mrziet, ked bol na nu zvyknuty. Drzim palce, nech najdete niekoho spolahlivejsieho.

autor
5. apr 2025

@0silvia0 dakujem pekne 🙏🏻 musim to uz cele nejako pustit z hlavy a prestat sa v tom rypat

elli333
5. apr 2025

Ja ako matka dievcata s aspergerovym syndromom si myslim, ze by si ju mala nechat na pokoji. Pravdepodobne sa neciti komfortne a ano s velkou pravdepodobnostou to suvisi s jej diagnozou. Cim viac sa budes snazit s nou spojit tym viac stresu jej sposobis. To co ty vnimas ako stresovu situaciu a to, ze si to chces vykomunikovat tak u nej ak ju budes obtazovat mozes spustit silnu uzkost, depresie a zrutenia. Asperger nieje sranda. Je sice na prvy pohlad vacsinou nerozpoznatelny, bohuzial niekedy ani na druhy a treti, ale je to ine vnimanie sveta, omnoho citlivejsie. Ti ludia maju tazky zivot, velmi tazky. Tak ako nechapeme my ich tak casto nechapu oni nas. A ano asperger nerad komunikuje, radsej spali mosty

autor
5. apr 2025

@elli333 nechala som ju uz napokoji, naozaj som sa snazila nebyt voci nej kriticka, skor neutralna. Odkedy mi povedala o svojej diagnoze, vela som o nej citala, aby som sa nespravala nevhodne.
No nech sa snazim byt akokolvek chapava a brat do uvahy, ze je proste chora a podla toho sa sprava, tak ma to aj tak cele velmi mrzi, ze sa nikdy nedockam vysvetlenia.

elli333
5. apr 2025

Rozumiem ti, taketo surove prerusenie kontaktu je hrozne, je to bolestive. Ja ti len pisem z pohladu matky dievcata s aspergerom, ze proste tak to je. Kazdy clovek je samozrejme iny, ale u ludi s aspergerom su urcite crty co prave tento syndrom definuju. Moja dcera napriklad nema problem mna ako svoju mamu nevidiet ma aj par dni, nechybam jej ked je napriklad u starych rodicov a rovnako jej nechybaju ani oni ked je doma. Akoby sa nevedela tak naviazat, alebo minimalne to nevie dat najavo. Slovne spojenie "chybas mi" som od nej pocula za cely jej zivot dokopy mozno zo 2-3x. Vnimaju ten svet proste inak. Viem, ze ked sa uzavrie do seba a ja by som od nej nasilu chcela nejake vysvetlenie tak by to skoncilo jej brutalnym zachvatom. Ak sa raz s tebou rozpravat nechce tak proste nebude, podla mna kebyze si ju donutila a volala jej, trebars z cudzieho cisla, ako to odznelo ako rada,tak podla mna by zacala jacat a dostala by meltdown (neviem ci si si nastudovala co to je). Proste by to bolo zle a az tam by si naplno spoznala silu jej diagnozy

autor
5. apr 2025

@elli333 ano, popravde presne taku reakciu by som od nej ocakavala, prave preto nic nasilu nerobim. Skusala som kontaktovat jej mamu cez fb (spravu si neotvorila/nenasla), no ak by jej o tom povedala, verim, ze by bola schopna mi zavolat a vynadat, ze to riesim cez jej rodinu a mam ich nechat napokoji.
Raz som ju zazila v situacii, ked sa jej suseda stazovala, ze robila hluk. Fu, tak sa do nej pustila, ze som sa v tej chvili radsej zobrala a odisla. Nebola to moja vec, ale prekvapila ma jej reakcia velmi.

sashenocka007
5. apr 2025

mozno ma horsie obdobie vselico je mozne. mozno neberie lieky. tazko povedať. ale kazdopadne je to zvlastne keby som niekam vodila dieta chcela by som vediet v akom prostredí trávi čas.

terezkaarthuramax
5. apr 2025

Ja mam tak ze sa niekgore správy bojim precitat. Neviem preco a aspergera nemam.. a nemôže to mat aj ona tak? Ze ma nejaký blok ako ja?

autor
5. apr 2025

@sashenocka007 90% casu travili u nas doma. Ale chodili aj na vylety, na ihriska, do prirody. A parkrat som jej ho zaniesla aj k nej domov.

autor
5. apr 2025

@terezkaarthuramax to netusim. Pisali sme si bezne. Vacsina komunikacie prebiehala v pisomnej forme. Za 7 mesiacov sme si volali dokopy asi 15x. Takze nemyslim, ze sa boji precitat spravy.

elli333
5. apr 2025

Ona sa moze bat precitat tie spravy az teraz ked sa odmlcala, je to taky neprijemny pocit pre nu, vie, ze sa nezachovala uplne korektne a standartne a je jej z toho neprijemne. Pravdepodobne viac ako tebe. Ma iracionalny strach, ktory tazko opisat a pomenovat. Boji sa, ze sa na nu hnevas a nechce si o tom citat. Vlastne preto aj zmizla bez slov, nechcela ist do nejakeho konfliktu, nechcela byt prehovarana a podobne. Pre nas "zdravych" ludi je to mozno zvlastne, ale u aspergera je to velky problem. Moje dieta neznesie napriklad ani ked jej niekto ponukne jedlo, ktore nechce. "Bezne" dieta v jej veku by proste povedalo, nie, neprosim si, dakujem. U dietata s aspergerom je to obrovsky problem a spusti to vacsinou fakt velmi neprijemne chovanie, ktore tu, ale nechcem opisovat. U dospelych s aspergerom to nieje ovela ine. Tiez maju proste problem so socialnymi interakciami, ved prave na zaklade toho maju diagnozu. Ak sa mam priznat tak podla mna by si mala byt rada, ze uz nebude s tvojim dietatom a hladat proste niekoho ineho. Nechci vysvetlenie silou mocou. Cca ho vies, nechce pre vas uz pracovat a nechce ani komunikovat, podla mna nemala diagnozu vobec zatajit. Je to dolezita vec, ale rozumiem, mozno je potom tazko najst si pracu, ved nas raz tiez tento problem bude cakat.

autor
6. apr 2025

@elli333 dakujem ti za tvoje slova, velmi mi pomahaju to cele spracovat a pochopit aspon do istej miery. Ano, este 2 dni dozadu som verila, dufala, ze sa ozve, ze to bol iba nejaky skrat, mozno nejaka depresivna prihoda, ale ospravedlni sa a budeme pokracovat, lebo sme s nou boli nadmieru spokojni. Zacinam ale chapat, ze ona to ma v sebe uz uzaverete, spravila hrubu ciaru a vysvetlenia sa uz nedockame, musime sa pohnut dalej aj my. A nebudem isto svoje dieta vystavovat takymto rizikam. Chapem uz, ze je kvoli AS nevyspytatelna a nechcem si ani len predstavit situaciu, ze by pri malom dostala nejaky skrat a len tak napr. odisla prec a niekde ho nechala (tak ako to urobila v predoslej praci, ked robila v obchode, z nicoho nic odisla a koniec). Chvalabohu, ze sa cely cas nestalo nic podobne.

quaxi
Autor odpoveď zmazal
autor
6. apr 2025

@quaxi to su naozaj veci nepochopitelne pre nas beznych ludi, a to nemyslim v negativnom zmysle slova. V podstate vas s AS v zivote uplne zabrzdia situacie, nad ktorymi my ostatni ani nerozmyslame.
Co by sa inak stalo, ak by pocas tych tyzdnov, co si od stresu nevedela vstat z postele za tebou niekto prisiel a pomohol ti sa dopracovat k vysledku? Ako to, ze si nikto nevsimol, ze je nieco zle? Lebo si viem predstavit, ze aj rodicia, pokial nevedeli, ze mas AS, boli nahnevani, ze si vyletela zo skoly tesne pred koncom.

spongebob1
6. apr 2025

@autorka Slecna je manipulatorka. Pasivnou agresiou si vynucuje svoje. Poopravim ta, ona nebola ludska, co sa tyka dovolenky. Ju zaujimali iba peniaze. Ak by to nebolo o peniazoch, tak by jej tvoje dieta chybalo a sa ozvala.
Ja by som opatrovatelku s Aspg.nechcela. Mam skusenosti s takymito ludmi (matka s dcerou, obidve Aspg.) a okolie ich nemusi. Oni potrebuju psychologov a psychiatrov, aby ich ucili socialnym zrucnostiam. Naozaj nie su vhodni na vychovu deti.
P.S.mamicky deti s Aspg. Je to moj nazor a o opaku ma presviedcat nemusite.

autor
6. apr 2025

@spongebob1 od zaciatku sa so mnou nechcela bavit o peniazoch a sama sa vyjadrila, ze to nema rada a nie je jej to prijemne sa s ludmi bavit o peniazoch. Ako som pisala uz hore, 3-4x som jej k beznej vyplate prihodila nieco naviac, kvoli nasej velkej spokojnosti so starostlivostou, a raz za to, ze maly nieco jej nechtiac pokazil. Vzdy mi peniaze vratila spat na ucet s tym, ze nic najviac nechce. Aj ta pokazena vec je jej zodpovednost, ze ho neustrazila. Takze o peniazoch to nebolo.
Robila si s malym plany aj na velku noc, resp. pytala sa ci sa chystame prec, aby sa vedela zariadit. A rovnako na leto, lebo mala ist s rodinou na predlzeny vikend prec. Uistila som ju, ze si moze vziat dovolenku kedy bude chciet, ze sa jej prisposobime a urcite ju nebudeme nijako obmedzovat, zariadime sa. Ona na to, ze to pre nu nie je obmedzovanie, lebo svoju pracu ma velmi rada, len chcela mat akysi predbezny plan.
A zrazu zo dna na den neprisla.

0silvia0
6. apr 2025

A v socialnych interakciach si videla nejake rozdiely s beznou populaciou? Nemala nejake zvlastne spravanie v niecom?

quaxi
Autor odpoveď zmazal
autor
6. apr 2025

@0silvia0
Tazko sa to cele hodnoti, na nej to naozaj nebolo na prvy pohlad vidno. Mala obdobia, kedy sa chcela vela rozpravat - aj 20 minut, ale vzdy k veci, malo to hlavu aj patu. A inokedy zase len prisla, pozdravila sa a moc sa so mnou nemala k slovu. K malemu bola ale vzdy rovnako dobra.
Paradoxne ked parkrat v zime meskala a priznala sa mi s tymi poruchami spanku, v tom obdobi bola taka ludskejsia, vludnejsia, milsia, viac chcela komunikovat.
Napriek tomu, ze byvala sama, vacsinu januara a februara travila u mamy (velakrat mi napisala, ze o 15 min je u nas, lebo vyraza od mamy). Od marca uz byvala zase sama vo svojom byte. Bolo to trochu zvlastne, aj som si myslela ze ma tazsie obdobie, ale nechcela som sa sparat v jej sukromi.

autor
6. apr 2025

@0silvia0
Jediny taky znak bol ten, ze rozpravala o sebe mnoznom cisle. Je to vobec znak AS? Nikde som sa o tom nedocitala. Bezny clovek si to ale ani neuvedomi, ja som az ked ma na to sama upozornila.
Napr. boli sme rano v obchode.
Moje chapanie: ona a maly boli v obchode, kym som nebola doma.
Jej chapanie: ONA sama bola v obchode predtym nez prisla k nam.