Bábätko na JIS-ke po ťažkej asfyxii

danushiiik
19. mar 2019

Ahojte, vo stvrtok som rodila akutnou sekciou, malicka mala ťažkú anémiu a asfyxiu, apgar v 1. minute 3, po 5 minutach 4...bola resuscitovana, podavali jej transfuzie a momentalne je to už 5 dni co lezi na detskej jis-ke na kramaroch. Mamičky, čo mate skusenostiže aj Vaše deti prešli niečim podobnym, ako rychlo sa z toho dostali, kolko tyzdnov museli stravit v nemocnici a pripadne s akymi nasledkami? Nasej malej zatial nepracuju dobre oblicky, mozog sa zda byt zazrakom zatial ok, ale sme v stadiu, kedy este nevedia davat ziadne prognozy, jej stav sa ale pomalicky lepsi...budem rada za kazdu skusenost, o ktoru sa podelite...

pribinak
19. mar 2019

Nemam ziadne skúsenosti, ale velmi drzim palce bambulke maličkej

danushiiik
autor
19. mar 2019

@pribinak dakujem!

janulka2811
19. mar 2019

O boze,som bez skusenosti,no velmi velmi vam a malickej drzim palceky a bola zdravucka,verim ze bude vsetko dobre a o rok si iba spomeniete na zaciatok zivota dcerky.
Tiez mal moj maly problemy no nie taketo ,,nastastie,,

lumikuma
19. mar 2019

Nas maly apgar 1/4/7. Akutna sekcia, tiez resuscitovany. Nasledok zakrvacanie druheho stupna do mozgu, co postupne vymizlo. Teraz ma 5 a je uplne v poriadku. Ziadne dalsie problemy nemal, na jiske bol asi 5 dni, kym mu dosli atb.

deedol
19. mar 2019

ahoj, maly mal sice apgar lepsi (3/7/9), ale tiez bol priduseny a krieseny. nebol vsak na jiske. sono mozgu mal ok, ale aj tak sme museli chodit na kontroly na neuro - to zrejme caka aj vas. okrem toho sme cvicili vojtovku - to sa u vas uvidi podla toho, ako bude malicka napredovat. velmi drzim palce, aby bolo vsetko ok.
prosim ta, rodila si v kochu, ktory mas v skupinach, ci niekde inde?

danushiiik
autor
19. mar 2019

@deedol ano v Kochu som rodila. Malicku hned po porode prevazali na jisku na kramare

deedol
19. mar 2019

@danushiiik aj ja som rodila v kochu. nastastie maleho neprevazali. drzim palce, nech sa vsetko da rychlo do poriadku.

benshi
19. mar 2019

Moja mala ťažkú asfyxiu, apgar 1/7 , len my sme obišli s doživotnými následkami, kedže je tam poškodenie mozgu a to dosť veľké.

negymama
19. mar 2019

moja dnes uz 14,5 rocna dcera mala poporodnu asfyxciu 3. stupna , akutny cs pre infarkt placenty, dcera bola v zelenej plod. vode. apgar 3/3/5. resusitacia. od 2 mes. sme cvicili vojtovku, nasledkom nedostatku kyslika mala cystu v hlave, neurologicke potiaze. trochu zaostavala v psychomotorickom vyvine ale nie vyrazne, cca do 6 a pol roka vsetko dobehla. mala odklad sk. dochadzky, dnes je osmacka jednotky dvojky, intelekt ma ok, pohybovo takisto - sportuje, presla viacerymi sportami.

danushiiik
autor
19. mar 2019

@benshi och :( nemali ste tu riadenu hypotermiu? Zevraj tym teraz robia celkom dobre vysledky a minimalizuju poskodenia mozgu, nasa to mala 72hodin...Kolko rokov ma teraz tvoja mala? Na poskodenie mozgu prisli potom na ultravzukoch mozgu?

@negymama bola predpokladam aj na jiske? Ako dlho? Som zvedava, kedy nam daju nasu malicku z jisky aspon na normalne oddelenie, kde by som sa snou mohla ubytovat...

benshi
20. mar 2019

@danushiiik nemala lebo vraj nesplnala kritériá. tiež si myslím,že keby hypotermiu mala tak by to nemalo až takýto dopad. bude mať 3 roky v auguste a je na úrovni novorodenca.

zabata
20. mar 2019

@danushiiik ahoj, no silno mi to pripomína nás. Malý sa tiež narodil v Kochu, bol silno pridusený, stredne ťažká až ťažká asfyxia. Hneď ho viezli na Kramáre na riadenú hypotermiu. Na JIS sme boli 10 dni, ale on mal aj infekciu z môjho streptokoka. Tiež som sa nevedela dočkať, kedy ho už preložía na oddelenie a budem môcť byť s ním. Na oddelení sme boli potom ešte 4 dni. Keď mal presne 2 týždne, išli sme domov. Teraz má rok a pol a klop klop zdá sa, že je úplne v poriadku.

zabata
20. mar 2019

@danushiiik samozrejme držím maličkej palce, nech je všetko ok a čo najskôr doma.

deedol
20. mar 2019

normalne by ma zaujimala statistika, kolko pridusenych deti je v ktorej porodnici. lebo teraz to vyzera, ze v tom kochu je ich nejako vela...

danushiiik
autor
20. mar 2019

@zabata aj nasa ma infekciu, ale nevedia jej zistit z coho :/ ale streptokoka som mala aj ja pozitivneho, len ked sa rodi cisarskym, asi sa nemala ako nakazit? Robia testy a nevedia prist na to co to je :( najprv ze kvasinky, ale antibiotika nepomohli...a tam na kramaroch si bola s nim 4 dni ubytovana a potom vas pustili domov? Este ho nejako sledovali?

zabata
21. mar 2019

@danushiiik pri cisárskom by sa nemal streptokokom nakaziť, ale jeden nikdy nevie... Ja som rodila normálne. Dali mu silnú dvojkombináciu antibiotík a našťastie zabrala. Tie štyri dni som bola na Kramároch ubytovaná. Nebývaš priamo s bábätkom, mamičky bývajú v takej kvázi ubytovni vrámci nemocnice, ale môžeš za ním kedykoľvek ísť a byť s ním koľko chceš.

zabata
21. mar 2019

@danushiiik sledovaní sme boli na neurológii do cca roka a ešte chodíme na poradne rizikových novorodencov, cca 2x ročne. Vojtovku sme necvičili, podľa neurologičky nebolo treba.

negymama
21. mar 2019

@danushiiik na jis ke bola mala asi tyzden, potom asi 3-4 dni na normalnom oddeleni. dolezite nie su len pocty dni na jiske ale ako vcas sa zahcyti a kompenzuje pripadne neurologicke poskodenie mozgu. trebas byt velmi vsimavy a v kazdom pripade navstivit neurologa a neodmietat vojtovku ak dr nariadi. u nasej sa prejavovali priznaky ako extremny neklud, nespavost, zatate pasticky, pravu ruku nepouzivala, drzala ju silno pri tele, naklananie hlavicky len na jednu stranu, ked nebola pevne uvinuta, tak vo volnej polohe zaklanala hlavu dozadu az na chrbát. neskoro sa objavil usmev, bola velmi precitlivena na zvuky a nahle pohyby, pretrvavali dlho novorodenecke reflexy,

mogaa
21. mar 2019

@danushiiik prognózy čo sa týka následkov nedokrvenia ti nedá nikto, pretože každý prípad je iný...keďže prišlo k nedokrveniu mozgu, odumreli tam nejaké bunky - je to podobné ako pri mozgovej príhode. Zdravé bunky vedia nahradiť funkcie tých odumretých, ale všetko záleží od toho do akej miery bol mozog poškodený(od toho ako dlho trvalo nedokrvenie a aj od celkovej plochy poškodenia).... U detí je obrovská výhoda že do roku sa mozog stále vyvýja, ale nikto nevie predpovedať následky do budúcnosti....DMO sa často diagnostikuje až v 3rokoch, rovnako ak aj dieťa vyzerá v poriadku a nezaostáva vo vývoji, v škole môže mať problémy s učením.....Preto sa takéto detičky sledujú u neurológa, aby sa prípadné problémy vedeli podchytiť čo najskôr....čo sa týka anémie určite malinkej urobia hematologické vyšetrenie z krvi, či ide len o anémiu z nedostatku železa alebo o iný problém.....ak ide len o malé množstvo železa - to sa dá úspešne zvládnuť, to by bol ten najmenší problém....ak jej ešte nepracujú dobre obličky - anémia môže byť spôsobená ja tým.....obličky sa vedia regenerovať, teda pokiaľ tam nie je priveľké poškodenia.....malinkej držím palce a veľa veľa zdravia a aj šťastia....malinkej pravdepodobne dajú vojtovku, určite sa cca od pol roka pýtaj do Dunajskej Lužnej, teda ak by tam bol oneskorený vývoj...ak by boli do roka zjavné pohybové problémy od neurologičky pred druhým rokom žiadaj nech ťa pošle s malinkou do Kováčovej(kúpele) vedia tam deti krásne rozhýbať...Pravdepodobne ťa čaká veľa veľa cvičenia s malinkou a viac starostlivosti ako pri zdravom bábätku, ale v prvých rokoch viete urobiť obrovské pokroky....pri troche šťastia môže ostať uplne bez následkov.....

negymama
21. mar 2019

@mogaa nam tiez povedali ze dcera je rizikova pre vznik dmo, dokonca aj napriek cviceniu vojtovky mala akoby zvyskovu , chodila na spickach, a rucky pred sebou cca do 2 az3 rokov, a neskor sa jej vyvijali kognitivne schopnosti ako znalost farieb, pocitanie. vsade ale dr. hovorili ze vzhladom na to poskodenie nedostatkom kyslika dlhsiu dobu pred narodenim, infekcia placenty sa mi ticho rozvijala uz od 30 tt - sme dopadli velmi velmi dobre. dceru akurat trapia silne migreny a astma, ale tazko povedat ci to ma suvis.

katzuzka
22. mar 2019

Ahojte, najskor chcem povedat, ze ma velmi mrzi co citam, a dufam, ze vase babatka budu co najrychlejsie v poriadku :'(. Som aj trochu vydesena, pretoze som sama v Kochu, ale premyslam, ze pojdem inam. Mozem sa prosim spytat, u ktorych doktoriek ste rodili? Ja mam trosku frustrujucu skusenost s doktorkou Zavodskou, a neviem ci to mam nejak zacat riesit v Kochu, alebo si len najst ineho doktora a odist. Moj manzel mi vravi, ze by bolo lepsie len odist, ale on sa vzdy vyhyba konfliktnym situaciam. Ani jeden z nas nedokaze rychlo zareagovat na zlobu a drzé chovanie...

deedol
22. mar 2019

@katzuzka paradoxne ja som bola v kochu spokojna - teda s poporodnou starostlivostou a aj starostlivostou o maleho. a vlastne aj so samotnym porodom (rodila som s hubovou a sebikovou a boli super). vlastne ani neviem, co sa pokazilo - islo o to, ze mi odtiekla voda, ale nemala som kontrakcie a zabrala az druha vyvolavacka, lenze som dostala kontrakcie a nebola som vobec otvorena. cize u mna "strajkovalo" moje vlastne telo :-/ keby som vtedy vedela, co viem teraz, asi by som v tom bode trvala uz na cisarskom, lebo od odtoku vody uplynulo uz asi 20 hodin, ale oni stale, ze ved sa pomaly otvaram a ze to pojde (a aj to nakoniec islo, ale porodila som po vyse 24h od odtoku vody a teda maly bol priduseny). tipujem, ze v inej porodnici by sa so mnou tak dlho "neparali" a skratka by siel maly von cisarskym.

nikusiak9
22. mar 2019

@katzuzka by som na Koch ani odvahu nemala kym nemaju dostatocne pristroje. Inde si aspon s babatkom a aj ten transport moze vela zmenit

mogaa
22. mar 2019

@katzuzka niektoré veci sa nedajú ovplyvniť nech rodíš kdekoľvek.....bežne sa stáva že príde k nedokysličeniu pri pôrode, pôrod postupuje pomali, bábätku sa jednoducho nechce von a keď už je rozbehnutý pôrod, tak cisarák sa nerobí....rovnako ak je napr. infekcia placenty alebo dieťa môže byť zle vyživované placentou pri konci tehotenstva to už nemusia zistiť....

vanilkovaa
18. apr 2019

ahoj, moj maly sa narodil s apgar 1,3,3, tazka asfyxia, bol na riadenej hypotermii, cca 2 tyzdne na jednotke vysokospecializovanej starostilovsti, tyzden este na jiske.. teraz ma skoro 4 a je to zdravy aktivny (skor hyperaktivny 🙂 ) chlapec. na mozgu mu ostalo tmave miesto, posthypoxicke zmeny, ale ako sa vyssie pisalo, mozog sa vyvija a teda zatial je vsetko ok. sice nam vraveli, ze mame ratat s epilepsiou a boli aj dajake naznaky okolo 3 rokov ,ale aj to je zatial v poriadku. tiez sme mali cvicit vojtovku, ale maly bol strasne drazdivy na vsetky zvuky, tak sme nakoniec cvicili bobatha.. pokial bola mala na hypotermii, to je urcite velmi pomohlo (nasho to zachranilo aj po fyzickej aj mentanej stranke), ja verim, ze aj u vas bude vsetko ok 🙂

deedol
18. apr 2019

@nikusiak9 inak skoro ziadna porodnica v SR nema dostatocne pristroje, to by ludia nemohli rodit skoro nikde v mensich mestach.

cinicka
11. máj 2020

Tiez som rodila v Kochu, malý mal Apgar 4/7/8, chcela som velmi prirodzeny, mala som tyzden zvyseny tlak a teraz to velmi lutujem,ze som netrvala na rychlom cisarskom...vyvolavali na 2x, a malý nestihol zrotovat-isiel tvarou, resuscitovany, prevezeny na Kramare po 30 hodinach-az na K prisli na to,ze ma nepriechodny nostek-vrodena vada...mal dokonca HIE II. stupna a ja sa desim,co z toho bude,na JIS sme boli tyzden kvôli operacii nosa...je vyrazne hypotonicky....mate niekto podobnu skusenost s HIE?

dilino
11. máj 2020

najviac vám tebe a maličkej želám zo ❤len to najlepšie neboj bude dobré pokiaľ nieje poškodený mozog tak je to super a ostatné sa napravy želám všetko naj a nostava ti nič iné iba pozitívne myslieť a všetky zlé myšlienky aby nemali šancu držim zo ❤veľmi veľmi 🙏drž sa.

benshi
11. máj 2020

@cinicka ono je to velmi individuálne, niektoré deti sa z toho dostanu a niektoré majú následky. Je tam aj poškodenie mozgu? Držím palce 💪

cinicka
14. máj 2020

@benshi bolo tam poskodenie mozgu na USG v treti den zivota - perivertikularne casti, kt. su zodpovedne za DMO, po tyzdni na kontrolnom USG vsak uz bolo vsetko OK, aj na dalsom kontrolnom po mesiaci je vsetko OK... ta HIE bola lahka - zle som napisala, ze bola II. stupna ...