icon

Ako riešiť dovolenku a ovčie kiahne?

18. jan 2025

Ahojte v marci ideme na dovolenku. Syn chodí do skolky a bojím sa že akurat schyta kiahne…
Da sa dovolenka stornovať v tomto prípade alebo aspon zmeniť termín ?
Neviem ako sa berú ovčie kiahne.

A ak sa dozviem že je v triede niekto kto uz ovčie kiahne ma , pomôže my dat ho hned zaočkovať aby ich nedostal alebo to uz bude zbytocne ak sa dostane do konaktu uz ?

sisa_s
18. jan 2025

Ak mate pripoistenie storna zaplatene + budes mat od lekara potvrdenie, ze ma infekcne ochorenie a neodporuca cestovat, tak sa vam peniaze vratia..po kontakte s chorym sa da do 3d zaockovat dieta u pediatra

kiki68
18. jan 2025

Preco nedas ockovat? Budes mat pokoj. Zalezi ako je to poistenie a podmienky storna. Ja by som nechala hned ockovat a mas pokoj. 34 eur to stoji myslim ta vakcina

taktotedanie
18. jan 2025

Tak daj dieta zaockovat
Teraz idu kiahne s tazkych priebehom, vela husteho vysypu, v ustach, ocusch, dalsie sliznice, vysoke horucky, dieta to uplne odpali
Pediater ma varoval, aj kamaratka pediatricka bola na kongrese a toto sa tam riesilo..
A aspon nedostane pasovy opar v buducnosti

dennissa16
18. jan 2025

Moji dvaja zasa nevedia dostať kiahne už roky 🙂 toľkokrát boli v kontakte s kiahňami aj s pásovým oparom.
Teraz som si bola už na 100% istá, že musia dostať (cez Vianoce boli so sestrenicou a tá mala kiahne) a zase nedostali.
Už to asi vzdávam a dám aspoň toho 12 ročného zaočkovať alebo rovno obidvoch.

kiki68
18. jan 2025

@dennissa16 mozno ich uz davno prekonali bezpriznakovo..

jamidea
18. jan 2025

Covid z kiahne je lepsie prekonat, ako ockovat -povedal lekar.
K otazke, urob si poistenie storna dovolenky, ja ho mam zakazdym.

dennissa16
18. jan 2025

@kiki68 tak aby mali až úplne bezpriznakovy priebeh a ešte obidvaja k tomu, tak to sa mi nechce veriť.

katica06
18. jan 2025

@dennissa16 boli sme na tom podobne dostali keď mali 15a16.
Autorka pozrite poistnú zmluvu, v rodine sa stalo že kvôli chorobe dieťaťa poisťovňa uznala nárok iba matke a dieťaťu ostatným členom domácnosti nie

dennissa16
18. jan 2025

@katica06 a aky mali potom priebeh?

katica06
18. jan 2025

@dennissa16 týždeň horúčky , za ten týždeň nové a nové vyrážky, všade v uchu, v kútiku oka, v každom záhybe, aj medzi vlasmi, na trupe tak husto že by sa tam minca nezmestila, 25 dní vymeškaných

dennissa16
18. jan 2025

@katica06 presvedčila si ma 😅 idem očkovať

misslilac13
18. jan 2025

My sme boli pri mori keď mali chalani kiahne ale išli sme autom. očkovanie predsa je ale tie vyrážky a horúčky dostane aj tak.

misslilac13
18. jan 2025

@kiki68 kiahne sa nedajú dostať bezproznakovo dokonca sa aj vracajú ako pásový opar.

bosorkabb
18. jan 2025

@misslilac13 nedostane. Mám deti očkované a nemali ani nič z toho. Vôbec ich nedostali. A to boli niekoľko hodín v jednej izbe s človekom ktorý kiahne mal.

misslilac13
18. jan 2025

@bosorkabb to nevadí, to je jedna z chorôb ktorú skratka dostaneš tak ci tak skôr či neskôr. Ale čím skôr tým lepšie

kiki68
18. jan 2025

@misslilac13 No prave daju, videla som to v skolke, napr dieta malo dve vyrazky a den teplotu. O dva dni bolo v skolke. Ostatne deti mali typicky priebeh. Zistili prekonanie cez titer, neboli si isti, ale pred skolou chceli dieta ockovat, aby potom nevymeskalo dva tyzdne. Su ludia, co su iba prenasaci, tiez sme takych surodencov, rodicia tvrdili, ze tych par vyrazok na krku su alergia.

katica06
18. jan 2025

@dennissa16 druhá nemala ani štvrtinu z toho
@misslilac13 ja ako dieťa som mala dve mini vyrážky, ani teplotu nič,. keby som neprekonala hádam by som sa nakazila.os svojich detí, je tomu viac ako 40 rokov,

annm81
18. jan 2025

@misslilac13 na to je očkovanie. Pediater mojich detí nepamätá, kedy naposledy videl ovčie kiahne. Mladá lekárka, čo s ním má prax, kiahne naživo nikdy ako lekárka nevidela - pretože v niektorých krajinách sa už roky proti nim plošne očkuje.

bosorkabb
18. jan 2025

@misslilac13 ak nedostali v priamom kontakte a nie len jednom tak nedostanú. Proste ich očkovanie ochranilo.

stormie
18. jan 2025

Ja davam vzdy pripoistit storno zajazdu, aj ked ideme len na predlzeny vikend na sr. Ak uz v kolektive kiahne budu tak moze pomoct ho tam uz nedat, ale ani nemusi. Ja som tak spravila pri dcere pred letnymi prazdninami, lebo u nas v domacnosti v tom case este kiahne nemali 3 zo 4 clenov a ak by to doniesla domov hrozilo ze nakazi aj ostatnych a sedeli by sme cele leto doma.
Nakoniec sa nenakazila a ani pri dalsom velmi blizkom kontakte nie, dokonca aj ked ich doniesol domov syn. Syn sa nakazil hned pri prvom vyskyte v skolke. Inak kiahne nemal ani moj otec a ani ja, to som si bola ista ze od syna sa nakazim a nic. K ockovaniu len tolko - nezaruci ti ze sa nenakazi, len (zevraj) lahsi priebeh

daandra
19. jan 2025

Vraj dva dni po kontakte s kiahnami je este mozne ockovat a nemali by dostat... bola som nedavno ockovat, lebo v triede maju deti kiahne, dcera ma uz 10 a neprekonala

natalka13
19. jan 2025

@misslilac13 a co teda nedostane ak sa zaockuje?

misslilac13
19. jan 2025

Kiahne sú dvoje bakteriálne - prave na ktoré sa ockuje ale to v dnešnej dobe nemáte ani odkiaľ dostať pokiaľ sa nevlacite kdesi po nejakych africkych prdeliach a vírusové na ktoré očkovanie nie je a tým si musí prejsť každý z nás skôr či neskôr. Niekto má 5 vyrážok a teploty 37.7 a niekto je vysypaný ako brizolitova stena a teploty 38.8. 39. Hovorí sa, a môžem to aj potvrdiť pri mojich deťoch že ti co mali pri nich vysoké teploty sa z toho vystrabili skôr a syn ktorý nemal teploty vôbec a asi 10 vyrážok dohromady tak sa mu to niekedy vie vrátiť v podobe pasoveho oparu. Práve kiahne sú varicella a ovčie kiahne je v podstate herpes vírus.

stormie
19. jan 2025

@misslilac13 opravim ta - ockuje sa aj proti ovcim kiahniam, nie je to povinne

annm81
19. jan 2025

@misslilac13 pane bože, našťastie nie - pravé kiahne sú vírusové ochorenie a v populácii sa nevyskytujú nikde na svete! Eradikované boli pred snáď 40-50 rokmi. Jediný spôsob ako ich dostať je, ak dôjde k fatálnej chybe v nejakom labáku najvyššej kategórie, čo je veľmi nepravdepodobné.

Na ovčie kiahne, ktoré sú tiež vírusivého pôvodu, už roky existuje účinné očkovanie, ktorým sa v niektorých krajinách očkuje plošne. Na Slovensku je to odporučané očkovanie.

rainee
18. máj 2025

Ahojte, u nas v triede sa potvrdil vyskyt kiahni, dcera ich este nemala a kedze je pred svp a sutazami tak verim ze ich nedostane, lebo sme v....myslite ze by ju dr este zaockovala? Alebo by pomohla karantena ak ju nedam par dni do skoly? Lebo sa to uz mohlo rozniest po spoluziakoch.

annm81
18. máj 2025
@rainee

Ahojte, u nas v triede sa potvrdil vyskyt kiahni, dcera ich este nemala a kedze je pred svp a sutazami tak verim ze ich nedostane, lebo sme v....myslite ze by ju dr este zaockovala? Alebo by pomohla karantena ak ju nedam par dni do skoly? Lebo sa to uz mohlo rozniest po spoluziakoch.

@rainee Hneď ráno doktorke zavolaj - myslím, že očkovanie je účinné aj 3-5 dní po kontakte s nakazeným.