Bolesť brucha 5 ročného dieťaťa
Moj syn ma laktozovu intoleranciu.Naposledy,v oktobri,nam na gastre povedala,ze vysledky su hranicne a mozme pomaly zavadzat mliecnu stravu.Kedze chodi do skolky,riesim to stale tak,ze ranajky ma bezlaktozove a obed,kedze je prevareny,normalny. Neviem,ci to ale s tym suvisi,ale syn sa mi uz zo dva,tri mesiace priebezne stazuje na bolest brucha.Vobec neviem odsledovat,s cim to moze suvisiet.Boli ho brusko,ked ho napriklad rano zobudim a vstavame.V priebehu dna,pritom ani v danom case nepapa,alebo vecer,ked ma ist spat.Namastim mu brusko Pupikom a staci mu to,spi normalne celu noc.Neviem vobec posudit,ci to je stresove,nechce momentalne chodit do skolky,ale dnes rano vedel,ze nejde a aj tak zas vravel,ze ho boli brusko.Niekedy mam pocit,ze je to skor z hladu,ale ked sa ho spytam,ci nechce papat,tak sa rozculuje,ze to nema z hladu.Dva tyzdne dozadu sme boli na vyter,stolicu do labaku posielali,vysledky mal ok.Netusim uz,co by to mohlo byt,popripade,co mu dat este vysterit.Nemate s tym niektora skusenost?Aj s papanim mu to ide horise,ale tiez zalezi,ci dane jedlo lubi,alebo nie,vtedy papa normalne.Dlhodobu mu davam probiotika a stolica je normalna,pravidelna a tuha.Tak co to je?
@mami.sk My sme na tom podobne.Tiez mi vravi,ze brusko boli,ale povie a ide sa hrat alebo po svojich.Tiez nezvracia,nehnackuje,tiez uz neviem...Ale tu intoleranciu ti zistia asi az priamo na gastre.Mysmeboli v TN.Tam nam aj intolerancny test robili.Tiez tie odbery zle znasame,aj ja,ajmaly.To mam bruchabol aj ja.
@mami.sk Intoleranciu zistí gastrologička s krvi. Moj 5 ročný synćek má alergiu na bielkoviny kravského mlieka, to vám poviem boli bolesti bruška, a to je pohroma ak v niećom je len náznak a zje napr. keksík bruško bolí, musíme čitať všetky potraviny ći niektorá neobsahuje mlieko hoci aj sušené, ani maslo, ani jogurty nič. Skoro ako bezlepková dieta. Uź 3 roky sme natom.
presne toto trapilo moju malu ked mala 4 roky {teraz ma uz skoro 8}.....cez den kazdu chvilu, mami boli ma brucho....uz som bola z toho aj ja na nervy..lebo s klasickych odberov nic nezistili.....
raz ale prechladla, teploty a skoncili sme so zapalom pluc v Pod. Biskupiciach....vraj mykoplazmi 😝
tam som im stale opakovala, ze ju brusko boli....nakoniec zistili aj parazity lamblie 😝, na ktore obycajny vermox nefunguje.....tie parazity sa ale prejavovali aj tak, ze stolica bola akoby obalena hlienom, ci dacim mastnym......
trosku sa nam stav po prelieceni zlepsil, ale aj tak stale to brucho....na kramaroch nakoniec zistili aj intoleranciu laktozy, pricom mala nemavala ani hnacky.....
odvtedy kupujeme bezlaktozove mlieko, ale som citala, ze ani to nie je na 100per.bez laktozy...mala to niekedy prezenie so sladkostami a vtedy sa zvykne stazovat, ale uz sa nam to upravilo.....tak nech to aj vam co najskor prejde, najhorsie je, ked rodic nevie svojim detom nijak pomoct.
napr, co sa tyka tych parazitov=lamblie, tak to mi potom hovorili, ze bezne sa to v laboratoriach ani nezistuje, alebo neda zistit....treba nejaky specialny test,ale to si uz fakt nepamatam....lebo nasa nam furt davala vermox, ale malu aj tak bolelo brusko...potom ked sme prisli, ze jej nasli lamblie, tak sa cudovala, ze kde sme to chytili, pritom sa to da bezne aj z vody....alebo od psov...a maturovala co predpisat....nakoniec z infekcneho nam povedali, ze entizol....tak ak sa nic nezisti, tak to fakt mozu byt aj parazity, ale nie uplne tie bezne detske ako skrkavka alebo mrla ale daco ine....co sa zas ale tazko zistuje....
ale ako som pisala mala mala stolicu taku zvlastnu akoby v tuku a ze to je priznak aj tych lamblii.....a ako ste spominali aj ona hrozne skripala zubami a dodnes niekedy pocujem...ale na toto moja dr.nikdy nereaguje..../pritom aj toto je vraj priznak parazitov/...reflux jej vtedy pozeral, ale pan dr. vraj nic nevidel, iba raz sa jej tekutina vratila, ale to vraj reflux nie je...pritom ked bola kojena, tak grckala v kuse....tak je to vsetko zlozite, zial, je malo ochotnych lekarov ☹ ...vacsinou vas odbiju, ked je krv o.k.
@vadimka malej robili testy jedine na detské hlísty lebo mala zvýšené hodnoty eozinofilov a to je vraj príznak 😕 a tie vyšli negatívne...a hrozne škrípe zubami v noci, niekedy keď spí pri nás sa na to zobudím..super, že viem túto informáciu, keď pôjdeme k lekkárovi tak si vypýtam testy na detské parazity, lebo neverím, že si vymýšľa tú bolesť bruška....
ďakujem 😉
@peta1510 syn 7 r. mal občasné bolesti bruška od leta,boli sme aj na chirurgii,kde v lete nedala sa určiť presná dg,len že sledovať a pri bolesti analget.čípok...v novembri znova silné bolesti a skončili sme na operačnom stole so slepákom,myslím,že ten appendix sa už v lete začal ozývať..odporúčam preto vyš. na chirurgii
@vadimka Dobry vecer, my mame taky isty problém mám 4,5 ročnú dcéru ktorá sa dosť dlho sťažuje že ju bolí bruško, často sa na to budí v noci a často má aj problémy so stolicou. Na stolici badam tiez taký hlien tak mám tiež podozrenie na parazity. Už nám robili aj sono bruška aj krvne testy berieme opakovane Vermox a stále žiaden výsledok. Už mi je trápne vravieť to stále doktorke lebo my pripada že si myslí, že asi zveličšujeme a ďalej to nijako nerieši. Tiež povedala že ak sa ďalej bude sťažovať že náas pošle na gastro. Ja si myslím všetky prejavy tomu nasvedčujú že to budú parazity len neviem aké.
no ved ze to mozu byt ine parazity...je taky liek zental ten je vraj na vsetky parazity..skus sa spytat dr., alebo nech vas posle na infekcne...pretoze parazity moze mat, ale nemusia byt v stolici....ja si to uz matne spominam, sak to bolo styri roky nazad...ale tie lamblie zistili z krvi?no mne sa tak mari, aj nasa pediatricka z toho bola mimo...ide o to, ze vsetci sa sustredia na mrle,a podobne a pritom su parazity na ktore je vermox kratky a nedaju sa zistit zo stolice....
no ako som pisala vyssie, nalez moze byt negativny ale to este neznamena, ze tie parazity nema....zial, aj nasa dr. ked som jej spominala skripanie zubami, tak nereagovala....ani na tu bolest....ale treba pobehat viac dr...snad narazite na schopneho...spytaj sa na lamblie alebo na ten zental....
ono je vela clankov ako su parazity podcenovane pritom sposobuju vela chorob..aj zapal pluc....a ked sa deti budia vecer v noci na bolest, tak je to podla mna ta lamblia..lebo ona dajak 2-3hodiny po veceri zacinaju ozivat....moj syn sa tak v noci budil....a tiez som ho preliecila tym entizolom....potom sa uz nebudil......
presne to mi povedal dr. že väčšina detí sa začne na bolesti bruška sťažovať vo veku okolo 4 rokov. a že najčastejšie ide len o psychiku 😔 no hneď dodal, že nič netreba podceniť a že určite povyšetruje čo treba 😉
mne ide hlavne o tie stopy škrobu a tukov v stolici, prípadnú intoleranciu , škrípanie zubami a tú bolesť bruška okolo pupka 😕
v rodine máme celiakiu tak aj preto to nechcem nechať len tak ☹
ahojte baby, som dnes natrafila na tuto temu a mam pocit, ze citam o nasej dcere... bolest brucha v okoli pupka, krce v bruchu, vsetko negativne - stolica, krv, moc, chirurgia... poslali nas na gastro do pod. biskupic....stolica normalna, kazdodenna, tuha... iba ked to zaciatkom decembra zacalo, tak vecer mala 3x riedku. potom to prestalo a teraz v januari zas raz...
lekarka na chirurgii povedala, ze to ma mala zo ziarlenia na brata - mame 7 mesacneho krpca.
opytaj sa dr. na tie lamblie.....ja si to uz ani nepamatam....
inak ked som potom neskor rozpravala so sestrou, tak mi vravela, ze tieto lamblie maju hlavne psiky a ze ma znamu veterinarku a ke chcem nech tam idem, ona dokladne vysetri aj malej stolicu,,, 😕 ..ale nakoniec to nebolo treba...tak neviem, ked vam nezistia parazity u dr. mozno by stalo poprosit veterinara o odber,,,, 😝
inak ked ide o psychicku pricinu, tak dieta sa nedokaze pretvarovat cely den....a tam sa to da odsledovat, ze kedy sa stazuje...ale nasa sa stazovala aj ked nemusela...prestala sa hrat...len lezala..pritom je to vesele dieta a tak viem, ze to nehrala...mladsieho surodenca nema....vsak skuste prisnu bezlaktozovu dietu a snad na cas aj pre celiatikov ci sa to zlepsi....a zabudla som, este sme dlhodobo uzivali PROBIO FIX.....a teraz ked ide jest nieco kde je mlieko alebo podozrenie nan, tak si da tablety laktazan, tie maju aj v dm=drogerii.

@peta1510 veď práve, že sme boli na odbery ale niečo v laboratóriu zlyhalo / že vraj tam už nerobia také testy a lekárovi to neoznámili 😝/ a musíme ísť znovu 😝 terezka ako každé dieťa nemá rada odbery a tak som trochu smutná z toho, že sme už mohli mať výsledky a teraz musíme ísť znovu na odber. lekár mi povedal, aby sme prišli budúci týždeň ....
ju bolí len bruško, so stolicou problém nemá .. práve preto neviem či to môže byť intolerancia keď alergiu žiadnu nezistili a stolica je v poriadku..ale čo iné to môže byť???
podľa lekára je 80% bolestí bruška u detí psychického pôvodu ale neviem lebo do škôlky chodí rada a teraz ju mám doma lebo som PN a mala sople a bolí ju vraj tiež 😕
lekár mi povedal, že nechce nič zanedbať čo som veľmi rada ...pošlú nás na gastro aj keď sa intolerancia nepotvrdí?