icon

Bolesť bruška z prvého príkrmu

sumalee
11. sep 2023

Ahojte prosím vás je to možné žeby troska prvého prikrmu spravila z noci horor? Mal prvýkrát trochu batatu s kvapkou oleja, on je stále nepokojné umrncane nespave dieťa ale večer vracal asi 7 x, vždy dosť vracia ale teraz to bolo riadne veľa, a noc bola taka katastrofa ze doslova ju celú prevrieskal, nie preplakal, ja už som si skoro vlasy vytrhala..zavolám doktorke ale som zúfalá nechce sa mi veriť ze to z toho, alebo žeby áno? Tým pádom už ani nepokracovat v prikrmoch? Ďakujem

Strana
z2
pribinak
11. sep 2023

@sumalee budete pokračovať ale ľahšie jedla napr hodnostári cuketa, zemiak, zo začiatku by som dávala bez oleja a ponúkala by som zapiť vodou

Druha vec je že máš len 4 mesačne dieťa, veľmi skoro ste začali

sumalee
autor
11. sep 2023

@pribinak tak ma 4,5 mesiaca a doktorka povedala ze môžme začať už od 4teho, tak som počkala aspoň od 4.5..keďže je to hlados..aj olej mi kázala dat, mrkvou som nezačala lebo som sa bála ze ho zapecie tak radšej soľ skusila ten batat..teraz sú rôzne názory na to kedy začať, clovek sa v tom nevie vyznať, ale tak nám radila..

nelca0510
11. sep 2023

@sumalee už aj ten batat je sám o sebe ťažký. Ak tomu ešte olej. Skús - mrkva,zemiak,cuketa, každé 3 dní,potom môžeš skúsiť aj kombináciu

sumalee
autor
11. sep 2023

@nelca0510 ach no ja som nemyslela ze je ťažký, čítala som ze začínajú aj s nim...a zjedol trošku :(..keby som vedela ze to takto bude mu to samozrejme nedám..

dzulli1980
11. sep 2023

Začni s mrkvičkou, zemiakom a dávaj máličko, v tomto veku je stále najdôležitejšie mliečko ... batat ozaj nie a oleja fakt len na špičku nožíka.
@sumalee

sumalee
autor
11. sep 2023

@dzulli1980 no strašne sa cítim ze som mu spôsobila toto ..všade som čítala ze mrkva zapeka tak som sa toho bála a nakoniec som mu urobila ešte horšie...myslite ze môžem ešte úplne prerusit a zacat o týždeň?

dzulli1980
11. sep 2023

Nič si nevyčítaj, učíš sa, tak ako každá jedna z nás ... preruš ... moja dcéra bola na umelom mlieku od narodenia, ja som začala s príkrmami, keď mala 6 a pol mesiaca.
@sumalee

sumalee
autor
11. sep 2023

@dzulli1980 ďakujem.. no ľutujem ze som začala a tak zle zvolila...hlavne aby ho ta bolesť prešla teraz spi 40 min po celej preplakanej noci :(

nelca0510
11. sep 2023

@sumalee pozri sa. Daj dnes mrkvičku. Bez oleja. Len 2-3 lyžičky. Olej zatiaľ nechaj tak. Keď ho bude bolesť bruško,niečo na bruško isto máš doma. Nevyčítaj si to. Učíš sa 🙂

ja_mama
11. sep 2023

Tak uz budes vediet, ze batat mu nesedi....skusit ho mozes zas o par tyzdnov ak bude tolerovat ine zeleniny. My sme tiez zacinali mrkva, zemiak, cuketa, tekvica - toto vsetko sme mali nastastie domace a teda snazila som sa pokracovat v nasich slovenskych zeleninach. Batat som vzdy nasla len nejaky egypt ci odkial, takze ten som skusila az o dost neskor. A zo zaciatku som olej nedavala, dcerka to zapila mojim mlieckom (pripadne som jej napr do zemiaku mliecko odstriekala). Povedala som si, ze v mliecku je predsa tiez tuk takze olej som davala az ked prikrm akceptovala uplne.

hederamonstera
11. sep 2023

Nic si nevycitaj, neurobila si to naschval a mozno ta noc by bolo taka ista aj ked by si v ten den neprikrmovala ;) 🙂 skus ako ti radili baby, bez oleja a par lyziciek. Ide o ochutnanie, nie zasytenie, to pride neskor😊 drzim palce

maryetta
11. sep 2023

Mne dr pri dcere tiez kazala prikrmy skor. Lebo ze vela papa. Ze to uz mozem aj prikrmy. To bol cirkus. A ani nechcela prikrmy. Nakoniec si vytvorila priam odpor k tomu a rozjedla sa az po roku.
Synov som oboch az od pol roka a jedli kludne. To uz aj brusko bolo pripravene.
A hlavne nie dat mu rovno jest ale ozaj len ochutnat. Olizat lyzicku.

taga
11. sep 2023

Dnes by som mu nedavala nic, zacala kludne o tyzden... ved keby teba celu noc bolelo brucho, mala by si chut na druhy den skusat novu potravinu? Nic mu neujde,4.5 mes je podla mna aj tak zbytocne skoro.. a potom zacni zemiakom, obycajnym, mrkvou, cuketa... tri dni jedno a to iste, dalsie tri dni opakuj druhu zeleninu a potom tie dve odskusane skombinuj.. pomaly, naozaj sa nemas kam ponahlat

lenkakravcova
11. sep 2023

@sumalee Ahoj, neviem či dojciš alebo nie, ale osobne som pri prvom začala ako ty okolo 4,5mes a bolo to skoro. Reálne okolo 6mes chcel syn nejaké jedlo iné než mlieko.
Teraz s 3tou začala jesť medzi 7-8mes, predtým ju len natahovalo.
Zbytočne sa neponáhľaj. Ak má tráviace problémy s mliekom, bude mať pravdepodobne aj s ďalšími vecami ak to bude rýchlo. Dňa bábätku čas na mliečkove obdobie.

taktotedanie
11. sep 2023

@sumalee u nas v prikrmu kvapka oleja a cele zle, bolest brucha , doktorka hned ze oleje su tazke, vymen za obycajne maslo alebo ghee
Ja som na druhy den dala obycajne maslo a nic odvtedy v pohode

kitycat
11. sep 2023

@sumalee ja som zacala cuketou, ta bola stravena velmi rychlo a potom brokolicu a dynu. Batat aj mrkva su podla mna hrozne tazke, mrkva zapiekla na 2 dni

Olivovy olej som prestala davat, ked som ochutnala no hnus.
Davam rastlinne maslo alebo mast

A zacala som v 6,5 m, plne kojena dovtedy ( predcasniatko o mesiac)

vevesh
11. sep 2023

Ja neviem, ale vsak maju sa davat potraviny, ktore su geneticky u nas doma vypestovane. Odkedy je batat domaca potravina? Ci olivy alebo olivovy olej? Nedavno bola u mna znama a doktorka jej odporucila prvy prikrm banan alebo jablko zmixovane s kravskym mliekom-vsetko cerstve🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ani ze to bola doktorka z uk to neospravedlnuje. A chudak dieta hnacky odhora dole. To je na margo odporucania lekarov...
A ja som zacinala vzdy bielou mrkvou a potom individualne podla deti, kedze mam geneticky mix a kazde ine preferencie a ine travenie. Jedno dieta bolo "kasovite" (jedlo iba ryzovu ci celozrnnu kasu s ovocim a iba jedno jedlo kura-ryza-parajka od hippu), dalsie nabehlo na chlieb macany v jogurte a jedlo do radu a tretie vzalo mix oboch s prilisnou vyberavostou v jedlach...🙃🙃🙃

taktotedanie
11. sep 2023

@vevesh no nsprikld ja som zacala s prikrmami koncom februara zac marca a teda to vela nevymyslite a napr nasa pedi hned ze ziadny zemiak ( mali sme svoje zo zahrady ale z min roku) pretoze vela skrobu ak klasicky zemiak tak v sezone inak odporucala len batat
Ja som aj tak vyskusala zemiak a nebolo dobre, vyhadzana tvar a okolo ust

akvi
11. sep 2023

@vevesh bataty tu boli skôr, ako zemiaky. Len zemiaky ich proste vytlačili, takže ak by sme to mali brať z tohto hľadiska, tak ani batat, ani zeniak nie je naša pôvodná potravina.

Zase ja by som z toho dáku vedu nerobila, 4,5 m je proste skoro a zle mu bolo pravdepodobne skôr z oleja, ako z tých pár lyžičiek batatu. Počkala by som kľudne do 6 mesiacov a skúsila začať niečím, na čo je zriedkavá alergia a čo je vyslovene ľahké, ako napríklad cuketa. S tukom veľmi opatrne, fakt kvapka úplne stačí. Zemiaky sú lulkovita rastlina, je na nu viac alergií, ako sa pripúšťa. Aj keď dnes ja už poznám ľudí alergických aj na mrkvu a ryžu, čo sa kedysi považovalo za nízko rizikové. Dnes, pri kvalite ryže sa ani nečudujem, že ľudia reaguju alergiou. Plná ťažkých kovov a pod .

maryetta
11. sep 2023

Ja som ani olej nedavala. Pred 9.rokmi o tom som ani nepocula. Ako som varila zeleninku. Nechala som tam kusok vody a mali teda skoro do polievky. Proste redsi prikrm.

sumalee
autor
11. sep 2023

Ďakujem dievčatá všetkým všetko čítam...synček je dojceny a tak 4x do týždňa ma dávku um..ja si myslím ze ozaj mu urobil zle ten olej, mam bio repkový olej z dm určený od 4.mesiaca...ale tak každé bábo je iné...dnes určite vynecham a zajtra možno skúsim trochu cukety samozrejme bez oleja...aj každá doktorka hovorí niečo ine na každú tému, urobila som trochu kompromis ze začnem teda nie v 4tom ale 4,5 no ale aj tak je to ozaj skoro...človek sa učí na vlastných chybách..

akvi
11. sep 2023

@sumalee no ak ho aj dojcis, vyprdla by som sa na prikrmy. Ak dieťa prospieva, nie je kam sa ponáhľať. Môj tiež reagoval na veľa veci, najprv som behala po dr., potom som sa na to vyprdla a do cca roka jedol dokola to isté, čo mu nerobilo zle. A pekne sa všetko upravilo, do roka ani mlieko, ani mliečne výrobky, ani lulkovite zeleniny, ani lepok, proste so všetkým dáky problém. Stačilo počkať, nič neurychlovat, materské mlieko mu bohate stacilo, priberal až príliš a fakt do roka jedol len obmedzené druhy zeleniny a ovocia.

mareka49
11. sep 2023

Ahoj, tak keď je dojceny, tak to zbytočne skoro.
Podľa môjho názoru.
Veď ak ťa dojčenie neobmedzuje a malý prospieva, kľudne počkaj.
Aj 5 a polmesiaca.
O nič nepríde.
Tiež by som začala zeleninami hore čo píšu baby a niet sa kam ponáhľať naozaj.
Batat nechaj zatiaľ batatom.
Všetky sme sa učili😉

vevesh
11. sep 2023

@akvi ale tak nase tradicne jedla su zo zemiakov. Z batatov nepoznam ziadne🤔🤔a pokial to matka velmi(vobec) nejedla, pochybujem ze to zazracne zapasuje ako prvy prikrm. Ja som napriklad cez jedno tehu jedla velmi stiplave veci a toto dieta od malicka vobec nema problem so stiplavym. Indicku kuchynu da ako nic (ano jedla som dost take jedla🤪). Sice som nedavala kari ako prvy prikrm, ale velmi skoro a bol velmi oblubeny a doteraz aj toto dieta fici na trochu inej kuchyni a jedlach🙃.

pehavcek
11. sep 2023

Nasho strasne mrkva zapiekla.Bolesti nenormalne.Doktorka mi potom odporucila cuketku, ze niekedy sa to stava....

daja07
11. sep 2023

@sumalee ja som sice nedavala oleje do prvych prikrmov a odporucaju sa, lebo niektore vitaminy su rozpustne v tukoch, davala som tuky az neskor, okolo roka. Ak ti dieta je a pribera, mozes pockat kludne dalsie 2 mesiace. Je asi jedno ci tam ten olej bol alebo nie, travenie tvojho babatka zjavne nie je pripravene a nemas sa kam ponahlat. Kym prospieva, prikrmy neries, potom zacni pomaly, a len zeleninu uvarenu vo vode. oleje mozes pridavat neskor.
Moje druhe dieta zilo takmer len na materskom mlieku do roka a pol. dovtedy len ochutnanie a koniec. Potom zacala jest. Nic im neujde, rob ako citis a vidis ze dietatu prospieva, nie ako si mysli lekarka ci niekto iny

niikoletka
11. sep 2023

Nedávaj olej a pamätaj na to že dieťa len ochutnáva stačí prvý deň lyžička druhý deň ja neviem tri a tretí pár lyžičiek a koniec také malé dieťa nemá na to väčšinou uspôsobené trávenie aby “jedlo”

ailiba
11. sep 2023

@sumalee fuha, z trosky batatu s olejom mal taku reakciu? Urcite to ries cez lekarku. Ja by som zatial iny prikrm nedavala. Batat vobec nie je tazky, zvolila si dobre, aj ten olej... Podla mna si zacala dobre... Nemoze mat nejaju crevnu virozu? Mozno to vobec nesuviselo s tym prikrmom....

luccija
11. sep 2023

@sumalee on má aj reflux?v 4 m už by nemal toľko zvracať čo píšeš, že často zvracia.Kludne môžeš do dať do prikrmu svoje odsate materské mlieko začínala som zemiak, mrkva, cuketa, karfiol, brokolica uvidíš či ho naduju, ak nie môžeš dať aj hrášok...ale tiež si myslím, že ešte má čas na prikrm

akvi
11. sep 2023

@vevesh no to je možné, lenže historicky tu proste bataty boli skôr, ako zemiaky. A zase, naše tradičné jedlá - to je záležitosť posledných 100 rokov. Predtým sa jedli iné plodiny. Mne mama hovorila, že oni napríklad jedli v detstve oveľa viac kvaku, ako zemiaky. Mamina prastarka pestovala kvaku, mangold, čierny koreň a pod. Dnes ľudia ani netušia, že také niečo existuje. Takže by som bola opatrná s tými "tradičnými" jedlami. Aj taká pšenica napríklad. Na väčšine Slovenska bolo obtiažne dopestovať pšenicu, ľudia oveľa viac ficali na raži, pohánke, ciroku a pod.

Strana
z2