icon

Budúcnosť 5 ročného dieťaťa s tupozrakosťou

pepemommy
10. máj 2016

Mám 5 ročného syna, ktorý od 3 rokov nosí okuliare. Začalo to tak, že sme jedného dňa po neho prišli do školky a on škulil pravým okom. Už bol na dvoch operáciách kvôli škúleniu. Dnes na kontrole nám povedali, že je tupozraký , strašne zle vidí s tým okom a že celý život bude takto vidieť. Vraj máme prelepovať oko 5 minút denne čo sa mi zdá málo a cvičiť s okom (čo sme už robili jeden čas pre operáciou, ale len doma, lebo v škôlke nemohol mať oko prelepené, lebo zle videl, spadol na spolužiaka omylom atď.) Neviem sa zmieriť s tým, že bude tupozraký celý život. Určite urobím všetko preto, aby som mu nejak pomohla, aj keby ma nenávidel, keď to oko bude mať prelepené celý čas keď nebude v škôlke. Chcem sa len opýtať mamičiek ktoré sú tupozraké, ako sa žije s tupozrakosťou? On je hokejový maniak, chce hrať hokej. Bude môcť byť športovcom? A čo sa týka šoférovania? Nebude mať problém šoférovať, priestorovo vidieť?

pepemommy
autor
13. máj 2016

@maciatkolulu si zlata dakujem za povzbudenie

mery34
17. máj 2016

@katka1981 dneska sme u nej boli a ordinacne hodiny ma v utorok s vo stvrtok poobede.

mery34
17. máj 2016

@pepemommy ja som dneska bola s dcerou na kontrole a zase o cosi lepsie. Doktorka nas pochvalila, ze lepime ocko a ze postupne sa to lepsi. Chcela som ta povzbudit v tom lepeni, ze to ma zmysel, aj ked je to tazky boj. Zvazujem aj okuliare
Amblyz. Su sice nenormalne drahe 390 eur, ale dcera ma buduci tyzden narodky, tak sa nejako poskladame. Moja dcera ma velmi vysoky rozdiel medzi ocami, tak skusame co sa da. Na slovensku tie okuliare len zacinaju.

katka1981
17. máj 2016

@mery34, a ako dcerka vidi, ktory riadok precita? Ma aj ine problemy alebo len tupozrakost? Neskuli?

mery34
17. máj 2016

@katka1981 ma toho vela - skuli velmi do vonka. Presne diagnozy su strabizmus, amblyopia a myopia gr. Maioris sin. Nie je to vada co sa da odstranit operaciou.
Ked som prvykrat pocula, ze ma dioptriu minus 8, tak som si aj porevala. Ale snazime sa aj s muzom lepit, v skolke lepia, chodila do reocentra. Skusim vybavit znova to reocentrum, zvazujem tie okuliare.

kbeata
17. máj 2016

@mery34 inac aby si bola v trosku v klude,to pristroj zameriava tak velku dioptriu,v reali nie je tak vysoka,no proste pristroj je prisnejsi🙂,
tie okuliare nepoznam,co je to zac?

katka1981
18. máj 2016

@mery34, to skulenie treba dat zoperovat cim skor, tam nepomoze nic ine. Drzim palce.

gretocka
18. máj 2016

ahojte, som uz vyrastene dieta s tupozrakostou. Na kazdom oku mam vykonane dve korekcne operacie kvoli strabizmu - skuleniu. Po vsetkych rokoch nosenia okuliarov, prelepovania a tych operaciach mam na pravom oku +0,5 a na lavom +2,25. V dvoch rokoch, ked mi namerali prvy krat dioptriu, som zacinala na nejakych +8....
Lave oko je tupozrake, cize kym pozeram oboma ocami, vidim akoze v pohode aj bez okuliarov.
Co sa tyka praktickeho zivota, tak som opticky "lava" na loptove hry, trochu mi chyba odhad odkial na mna presne ta lopta leti a tiez sa citim menej ista pri soferovani, ale manzel hovori, ze to je viac sposobene tym, ze nejazdim 🙂
Ked prichadza ku mne autobus, tak ostatni davno uz vedia ake cislo prichadza, ja az ked je takmer pri zastavke a posledna vec.... usetrim na 3D,4D.... kinach, lebo moj mozog jednoducho nespracuje dva obrazy z dvoch oci - to lave vypina - to je vlastne podstata tupozrakosti.
S tupozrakostou sa zit da - hovorim, ze kym vidim na prave oko, tak som v pohode, problemy by zacali, keby mi prave oko nejakou nehodou odislo. To by som bola dost bezradna, lebo to lave neviem pouzivat.

gretocka
18. máj 2016

a este k dedicnosti..... najstarsi syncek ma na pravom ocku +2,25 a na lavom +5,5, ocko sme lepili pravidelne kazdy den aspon na hodinu tak do sest rokov, teraz posledny rok sme uz nelepili, dioptriu ma podla pristroja vyssiu, ale nedala mu plnu, a na poslednej kontrole uz precital aj riadok, ktory pred tym nevidel tym pravym ockom. Pocitam, ze pri danom rozdieli dioptrii bude aj on na tom podobne ako ja, on to popisat nevie ako vidi - koniec koncov aj ja som pochopila suvislosti az v dospelosti, ale podla toho ako chyta loptu ked mu ju hodim je mi to povedome.... 🙂

mery34
18. máj 2016

@kbeata merali to nielen pristrojom, ale aj Eckami a roznymi sposobmi. Lepenim oka sa to vykrystalizovalo na minus 7 a cylinder. Kedze je to minusova dioptria, tak ta tam ostane nezmenena do puberty a potom sa uvidi, jedno oko ma uplne zdrave a na nule. Dufam, ze . Samozrejme existuju excimer laser v dospelosti a podobne, nie je to klasicka tupozrakost pri plus dioptriach.
Okuliare - videla som letak u doktorky, na internete to vyzera ako slnecne okuliare, v skutocnosti je to skor take pristrojove fungujuce na LCD principe. Princip je, ze namiesto lepenia oka sa v nejakych intervaloch ta sklo zatmavi, ze to prirodzenejsie namaha chybne oko.

@katka1981 na operaciu som sa viackrat pytala, nie je to nieco co je treba riesit urgentne. Tym, ze je to tupozrakost pri minus a ocko jej uteka smerom von. Predpokladam, ze keby to bolo nieco co treba okamzite riesit, doktorka to sama navrhne. Doktorka robila, mozno este stale robi aj na Kramaroch a myslim, ze aj primarka tam bola.

katka1981
18. máj 2016

@mery34, ja to mam za sebou, a ver mi je to treba cim skor, ono je pravda ze sa to uz operuje aj v dospelosti ale neviem do akej miery je to ucinne. Nastupi do skoly, deti sa jej budu smiat a bude mat komplexy na cely zivot.

mery34
18. máj 2016

@katka1981 Pridavam fotku, aby ste videli to utekanie ocka. Toto mala rok, vyzera to aj po 4 rokoch takto. Ked sa pozera na mna, tak normalne su rovno, ked sa zadiva do dialky, tak ho vyhodi do boku.
Skola je az za rok, ale samozrejme to nepodcenujem.

katka1981
18. máj 2016

@mery34, ano, na blizku vas vidi lepsie, tak je to ok, do dialky nedovidi, preto aj to ocko uteka. Zaklad je ze ju riesite, bude dobre. My teraz cakame chlapceka, tak sa stale modlim za ocka. Prva otazka ked som porodila dcerku na manzela bolo, neskuli?

mery34
18. máj 2016

@katka1981 Pri dcere sme na to prisli az v roku, mam este dvojrocneho chlapceka a ten je v poriadku. Doktorka sa ma vzdy pyta, ze ci sa narodila predcasne, je to asi taky tip ocnej vady.
Som sa tu docitala aj zaujimave vec, ze je to dedicne. Ja som gramblava na loptove sporty a soferujem tiez nic moc. Mozno to mam aj ja a ani o tom neviem. 😀

katka1981
18. máj 2016

@mery34, ja som bola po termine, nema to s tym nic spolocne. Ja tvrdim ze je to genetika, ale dr. u kt. sme boli s dcerkou povedala, ze nie je to genetika, co je podla mna blbost. Ja mam oci na prd, muz ma jedno oko na prd, len sa modlim aby bol maly ok. Malinka ma zatial ocka super, ani po mne, ani o muzovi 🙂 Dakujem Bohu zato. Kiez by aj chlapcek tak mal.

kbeata
18. máj 2016

@mery34 dakujem,my mame plusky,dalekozr.,amblyopiu a strabizmus
ci je to dedicne alebo nie,pocula som vela nazorov,ale na pricine je zle vyvinuta makula,co je v oku,a ta sa dovyvija na konci tehotenstva,skus vygooglit,pozriem to aj ja

kbeata
18. máj 2016

@mery34 ja som zas citala,ze ta nova metoda liecenia je v martine na zaklade tych okuliarov co dostat v alze na tie hry,filmy v 3 ci 4 D,ale som to neskumala
v martine je nejaky speci program,lebo recenzie na nove hry a filmy boli,ze sa pritom clovek zrovna necitil ok,darmo,virtualita pred nosom 😀
a o tych okuliroch co si pisala som este nepocula,ale musi to byt dobra pomocka,namiesto lepenia,alebo aspon taky doplnok

andrea1010
18. máj 2016

@katka1981 to sa nededí len po rodičoch, dokonca ani starých rodičoch, moji starkí majú oči super z jednej aj druhej strany, moji rodičia tiež a sestra mojej mamy ako jediná nosila okuliare, my sme traja súrodenci a škúlila som len ja, okuliarky som nosila od dvoch rokov a nosím dodnes, chcela som ísť so škúlením aj na operáciu, ale teraz sa už kvôli môjmu veku neodporúča, môžem však potvrdiť, že po poslednej kontrole spred roka som bola veľmi spokojná, škúlenie je už len minimálne a ja to tiež na sebe vidím, tiež som mala problém s pozeraním do diaľky, proste oko sa viac namáha a točí sa, nie je to jednoduché,ale dá sa s tým žiť, určite sa to neskôr dá operačne odstrániť, ale moji rodičia o tom nevedeli, takže im to nezazlievam, teraz to je jedno,ale treba sa pýtať aj viacerých lekárov, konzultovať a riešiť, lebo na kvalite života to dieťaťu určite nepridá, je to ťažké, zvlášť, keď si to dieťa uvedomuje

kbeata
18. máj 2016

ale očiarka mi dala tip na hry pre deti,ale v apple programe,my to nemame

katka1981
18. máj 2016

@andrea1010, poslem ti IP

klara321
7. jan 2017

Ahojte, mam 3,5 rocneho syna, ktory skuli, dioptrie na okuliaroch ma 5,5 a jedno ocko kde ma nameranu dioptriu o 0,5 vyssiu je trocha slabsie asi tupozrake. Pred dvoma tyzdnami ho v Bratislave operovali prvy krat na skulenie ale ziadna slava, podla ortopticky mu to posunuli malo, takze za pol roka nas caka dalsia operacia. Uz to ale asi riskovat nebudeme a zoberieme ho do Brna na sukromnu kliniku. Urobim vsetko preto aby sa mi vyvinulo priestorove videnie, momentalne nema kvoli velkemu skuleniu ani len zaklady. Tiez som sa zaujimala o 3D okuliare ktore testovali v Martine a o ktorych pisete ale pre male deti velmi vhodne nie su, su mohutne. Okrem toho na to aby sa s nimi dalo pracovat musi mat pacient vyvinute 3d videnie aspon druheho stupna. Myslim ze su 3 alebo 4 stupne 3d videnia. Takze nie je to pre kazdeho. Zaujimaju ma aj okuliare amblyz, neviete kde sa daju na SK zohnat? Podla mna ale ak si dieta strhava okulzor pretoze zle vidi a nahradite mu ho amblyz okuliarmi bude si davat dolu okuliare. Takze je to tazko. My pouzivame latkove okulzory a syn si po roku a pol uz konecne nan zvykol. Dioptrie by mu vekom mali klesnut ale ci sa mu stihne vyvinut priestorove videnie zalezi na tom ako bude zoperovane skulenie, odchylka skulenia musi byt pod 10st. a tiez na jeho ochote spolupracovat v ortoptickom studiu pri cviceniach, zatial mu to velmi nejde, je velki neposedny.

klara321
7. jan 2017

Inak som nahnevana na nasich ocnych lekarov, vacsina rodicom poriadne nic nevysvetli a sme nuteni si informacie zhanat sami. Uz az teraz ked sa vela pytam k veci a vidia ze tomu rozumiem su ochotni sa o probleme bavit. Ten pristup lekarov k pacientom je tu strasny.

pepemommy
autor
7. jan 2017

@klara321 na lekárov nemám slov. Už mám žiadosť o prešetrenie na úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Môj syn nie je tupozraky. Má chorobu na ktorú dva a pol roka neprišli.

mery34
7. jan 2017

@klara321 Amblyz maju v detskej optike na Strecnianskej. Ale vyskusat sa musia u detskej lekarky. Oni ich bezne nedrzia. Dcera ich ma asi mesiac a pol. Asi tyzden trvalo kym si na ne zvykla. Nemozu sa pouzivat vonku. Je to pristrojove a dobijaju sa cez usb port, cez pocitac. Neviem ci by som ich dala aj tak malemu dietatu. Je to fakt drahy pristroj. Dcera ma tupozrakost ale zaroven je aj kratkozraka. Jedno oko ma dobre a druhe minus 7 dioptrii. Cize je na tieto okuliare idealny pacient. K ocnej ideme buduci tyzden, tak zistim ako pomahaju.

mirkadena
25. jan 2017

@mery34 Dobrý deň, môžem sa spýtať, máte tie okuliare amblyz?

mery34
25. jan 2017

@mirkadena ano. Mame ich od polky novembra.

mirkadena
25. jan 2017

@mery34 Ďakujem krásne za odpoveď, my nad nimi uvažujeme. Dcérke zistili amblyopiu-tupé očko ešte len pred dvoma týždňami, ale to prelepovanie, plač a nervozita.
Ak sa môžem spýtať, ste s nimi spokojní? Aj keď viem, že za tak krátky čas to asi ťažko posúdiť, ale aspoň ako sa nosia? Nie je možné ich asi len tak ľahko zohnať však?

mery34
25. jan 2017

@mirkadena moja dcera ma 5.5 roka, tupe ocko jej zistili asi v 1.5 roku. Prelepovat sme zacali az v 3 rokoch, najprv sme mali taky textilny okluzor, ten stale klamala. Nadvihovala a posuvala ho. Potom prelepovacky. Doma sme s tym bojovali, v skolke boli prekvapivo uspesni. Tam ani neprotestovala. Minuly rok sme pridali aj pobyty v Reocentre - denne ocne sanatorium a tieto okuliare. Neviem kolko ma vasa dcera. Podla mojho nazoru by malo byt dieta vyspele aby to neslahlo na zem - 4 roky. Je to dost draha zalezitost. Aj napriek tomu, ze nosila nalepky uz dlho, na Amblyz si musela tiez zvykat asi tyzden kym ich vydrzala mat dlhsie ako 15 minut. Teraz uz zvladne aj tri hodiny. V skolke alebo Reocentre jej ocko lepia, toto mame doma ako doplnkovu zalezitost. Je to draha zalezitost, aby to tam niekto strazil, cize cez tyzden ich ma vecer maximalnne hodinku. Idealne by sa mali nosit 4 hodiny. Cokolvek kludne sa pytajte.

petka_3
25. jan 2017

Ahoj, ja som neškúlila, takže mi to zistili neskoro. Mala som 7 rokov. Rodičom dokonca zabudli povedať, že majú so mnou cvičiť. Mala som veľmi silné dioptrie. Oklúzor som neznášala, to bol stres. Po základne škole som odmietla nosiť okuliare.
Teraz mám 36, okuliare nenosím - keďže je to zastabilizované - a ani nemusím - to mám potvrdené lekárkou, Ani pri šoférovaní ich mať nemusím - to tiež povedala lekárka 🙂 . Áno, uvedomujem si, že vidím horšie ako bezní ľudia, ale je to v pohode, neobmedzuje ma to.
Hneď v 7. rokoch som ale bola na liečení na mesiac, kde sme vela veľa cvičili a to mi hneď veľmi pomohlo.
Najlepšie cvičenie pre mňa bolo vypichovať ihlou omaľovanky položené na vankúšiku. To sme robili aj niekoľko hodín denne - a vtedy som mala vždy jedno oko zakryté.

tyli
26. jan 2017

@petka_3 môžem sa prosím opýtať kde si bola na liečení? práve sme prišli z preventívnej prehliadky a syn pravým okom nevedel prečítať písmená a čísla v 3 riadku z hora. Ľavým okom neprečítal posledné dva riadky. takže výrazné zhoršenie zraku. Doteraz sme nebadali, že by mal nejaký problém, ani si nesťažoval. Je pravdou, že manžel mal dioptrie, má operované oči, no keď mal syn 4-5 rokov boli sme na vyšetrení zraku a všetko bolo O.K. Sme objednaní na vyšetrenie, no zisťujem si už niečo o tom.