Centrálna tonusová a koordinačná porucha (hypotónia).
Je tu niekto koho babatko malo taketo diagnozy? Nejake skusenosti, rady? Cvicime vojtovku. Mala ma 9mesiacov. Zatial len lozí, pekne sa otaca do stran, rotuje...Nesadne si sama, nestavia sa na nozky. Ake su prognozy?apgar mala 10-10-10 a sla von sekciou koli KP polohe. Velmi sa bojim DMO. Dakujem ❤️
@galib nie,s tým sme nemali problem
@carmenuska dakujem pekne za reakcie a skusenosti ❤️ Prajem celej rodinke vela zdravicka, lasky 🙂
@galib ahoj, s mojou dcerkou, teraz uz skoro 7 rocnou, sme chodili k neurologicke. Vojtovku cvicila od 10 mes. do 1,5 roka. Slabsi svalovy tonus, takisto v karte centralna tonusova a koordinacna porucha. Dcera je velmi bystra, vzdy bola. Chodit zacala trosku neskor, uplne sama v 19 mesiacoch. Normalne, bez odkladu zacala prvy rocnik, je jedna z najlepsich v triede. Takisto sekcia, celkova anesteza, po narodeni vkuse spinkala, budili sme ju, aby sa najedla. S DMO nas tiez strasila neurologicka.Nechcem to zlahcovat, nemusi to vzdy dopadnut tak ako u nas, chcem povzbudit. Ja som som videla stale, ze hlavicka ide podla "tabulky", len svaly boli slabsie, cvicenie pomohlo. Drzim palce, aby to bolo vsetko v poriadku, pekny vecer 🙂
@galib viem, ze sme neurologicke spisovali zoznam slov v 1,5 roku myslim. To bolo do 50 myslim, take jednoduchsie, mama, tata, baba, kiwi :D, banan.... R, L az po piatom roku, tesne pred skolou. Ani logopedicku sme neriesili. Mam este syna 4 rocneho, nebol sledovany na neurologii nikdy a ten zacal hovorit az v skolke v 3 rokoch a este zdaleka to nie je ciste a popravde zatial to neriesim. Je to velmi individualne, kazde dietatko je ine, je super, ze cvicite, ste v sledovani. Ani nevies ako Ta chapem, presne si pamatam, ako som trpla kazdu kontrolu, bude to dobre, uvidis 🙂
My mame tiez centralnu tonusovu a koordinacnu poruchu, porod sa skomplikoval Apgar bolo 4/7/8, dieta ozivovane a nasledne prevezene na Kramare, tam zistili vrodenu vadu- nepriechodny nostek... okrem toho bola porodna hypoxia a asfyxia mierna a stredna... 3.den zivota bol aj nalez na USG mozgu (periventrikularne casti, ktore suvisia s DM), ktory vsak po tyzdni zmizol - teraz po mesiaci sme boli na dalsom USG a tiez bolo OK ....desim sa, co z toho bude ...Mate niekto skusenost s takym nalezom na mozgu, ktory do tyzdna zmizol? Moze ist o DMO aj ked tento nalez zmizol?
@brna1989 ako doslo k DMO u Vasho dietata, bola pridusena pri porode, asfyxia? Pri priduseni dietata pri porode moze dojst k vzniku poruchy pozornosti - deti trpiace touto poruchou su casto zasnene, akoby vo vlastnom svete. Ak sa porucha pozornosti neriesi u deti najneskor do ich predskolskeho veku, ale az ked uz chodia do skoly, vznikaju u nich poruchy ucenia. ADD je porucha pozornosti bez hyperaktivity, byva castejsia u dievcat. ADHD je porucha pozornosti s hyperaktivitou, byva castejsia pri chlapcoch. Moj manzel bol priduseny pri porode, tazka asfyxia, bol i v inkubatore a ma ADHD, pri ADHD mozu byt pridruzene i poruchy spravania. EEG biofeedback terapia je pre deti trpiace poruchou pozornosti.
@galib, moja dcerka mala vyse 14 mesiacov, ked sme isli na EEG biofeedback 1. krat, ja tam s nou chodim nielen preto, ze dcerka byvala casto zasnena a zhorsene vnimanie, ale i preto, lebo manzel ma poruchu pozornosti s hyperaktivitou - ADHD a porucha pozornosti moze byt dedicna. Teraz sa mi zda u nej, ze je ta pozornost uz lepsia. Najdite si terapeuta, co robi biofeedback vo Vasom okoli a jeho sa opytajte, ci by Vas uz teraz s dcerkou zobral.
galib, centrum Plameniak Košice robi pre deti EEG biofeedback. Adresa - Moyzesova 36, 04001 Košice, mobil: 0904 002 029
galib, na DMO to nevidim, ale skor len na tu hypotoniu, DMO vznika napr. ked bolo dieta velmi pridusene pri porode, tazka asfyxia, bolo v inkubatore a vtedy neni Abgar skore plny pocet bodov - 10. Moja dcerka ma tiez hypotoniu, velke pokroky robila hlavne vdaka rehabilitacnym pobytom. Vojtovka je zaklad, ale to nestaci, skus i Bobatha, baby plavanie, feldenkrais terapiu, kraniosakralnu terapiu, biofeedback a chod do Cereminy, ak chces, ale neni hradena poistovnou, sukromne centra su lepsie nez tie statne, lebo v statnych cvicia len Vojtovku a to nestaci. Ja so bola v tej Ceremine uz 2. krat a som velmi spokojna. Kontakt na nich: https://ceremina.sk
galib a uz vies, co je pricinou hypotonie u tvojej dcerky? Geneticke, metaboliticke testy a stitna zlaza su v poriadku?
@cat1488 dakujem pekne za rady. Od kedy som tu pisala tento prispevok dcerka sa vyrazne posunula. Hypotonia je uz iba lahka. Prakticky v psychomotorike dobehla rovesnikov. Cakame uz len na prve vlastne krociky.
Teraz nas uz vsak trapi jej povaha pretoze je velmi akokeby pomalá ako som pisala vyssie castokrat zasnená, mame slabsi ocny kontakt na blizko teda iba aby som bola presna co je pre nas zvlastne. Idem si popozerat vsetko co ste mi tu napisala a urcite vyskusame. Urobim pre nu cokolvek aby sme aj po tejto stranke dobehli rovesnikov❤️❤️❤️ Dakujem 🙂
galib, nechcem ta strasit, ale slaby ocny kontakt je typicky pre autizmus.
@brna1989 ahoj, zaujal ma tvoj/ vas pribeh lebo mam syna , 13mes. ktory ma podla vsetkeho axialnu hypotoniu ako dosledok VVV. vies sa aktualne len pretocit a pivotovat, nic ine, velmi zaostava. prosim "ako" ste sa dostali do Adeli na pobyt alebo vobec aj do Tetisu? kto to odporucil /predpisal. ...? v samotnom tetise sme boli mesiac cvicit predtym ako zacala korona, pobyt nikto neriesil. dakujem za radu. a este prosim, ake su to cvicky so zavaziami? pocula som a poznam snad "vsetko", ale toto citam prvykrat.
@cat1488 AHoj, chcem sa spytat ci si sa do tej Cereminy vybrala "sama" na pobyt, alebo to musi niekto odporucit, nejaky dr.? A este ma zaujima ake pokroky si videla na nej po pobytoch konkretne - ze napriklad isli ste tam nesedela a po dvoch tyzdnoch uz ano alebo nieco podobne? ja som velmi skepticka voci vojtovke, nejde uz to AKE to je cvicenie a co to decko kedze ma 13mes pritom robi, ako sa mece, ale aktualne je po dvojmesacnej vojta intenzivke a v podstate "len" zacal pivotovat. minimalny pokrok. ale mozno z pohladu hypo deticiek je to MEGA pokrok, neviem ... dakujem velmi pekne.
@krissa ahoj ,do Adeli som jednoducho zavolala a zobrali nás hneď o týždeň (neviem ,aké sú čakacie doby, my sme si to platili z vlastného vrecka, žiadne zbierky.ci to zavážilo netuším)
A Tetis mi nespomenul žiadny odborník, ku ktorému sme chodili, ale jedna známa, či som o Tom počula, že má malá nárok 2x do roka jej preplatia..do Adeli posielaš všetky záznamy o zdravotnom stave a do Tetisu odporúča napr.neurolog, rehabilitačná doktorka..nie obvodný lekár.ked si nájdeš kontakty na nete, tak ti pekne všetko vysvetlia ,aj v Adeli ,aj v Tetise.
Cvičenia so zavažiami, dcérka prevažne sedela (aj dodnes sedí) na pravej zdravej strane.ma spasticitu a čiastočne ochrnutie na ľavej horn.plus dolnej koncatine.takze ľavú stranu nezapaja skoro vôbec.zavažia (my máme 0.5kilove) zaviažeš na končatinu ,ktorú treba zapájať, cvičiť a podnecujes dieťa k pohybu.napr. nakračovanie na nohu, kracanie.tiez pohyby rukou, načahovanie sa za hračkami.v celom tomto ide o to, aby si dieťa vedelo a uvedomovalo prenášať váhu na postihnuté časti tela.da sa to cvičiť na podložke na zemi alebo si vieš aj na fitlopte cvičiť nakračovanie nohou/nohami, tlačenie fitlopty pred sebou a pri tom všetkom má na postihnutých končatinách závažia.zavazia sa dajú kúpiť v športovom obchode, EXIsport, Sportisimo a podobne.pripnem fotku
krissa, nakoniec som zistila pricinu zaostavania u dcerky v psychomotorickom vyvine-pri porode jej sposobili blokady chrbtice-napr. krcnej-Kiss syndrom/Kidd syndrom. Dala som ju odblokovat a uz konecne chodi sama, bez opory.

@carmenuska fuuuha taky skok z hypotonie do adhd??? 🤷♀️😄
mozem sa opytat ked bola mensia do toho roka nemali ste pocit ze ma zvlastny ocny kontakt? Nasej dcerke dost vadi blizky ocny kontakt je to zvlastne 🤷♀️ Ako zlepsuje sa to kazdym mesiacom mam pocit. Ale dlho sme bojovali aby sa na nas na rukach vedela chcela pozriet 🤷♀️