Chronická tiková porucha u 13 ročného chlapca
Ahojte, chcem sa opýtať, či máte niekto skúsenosti s chronickou tikovou poruchou. Mám 13 r. syna a od 11.roku má diagnostikovanú túto poruchu. Začínali sme Tiapridalom a Prothiadenom. Sú obdobia keď je to v pohode, ale sú aj také obdobia, keď sa mi nechce ani existovať. Teraz skúšame popri spomínanej liečbe aj alternatívnu medicínu, liečenie energiou a stravou. Syn je vegetarián od troch rokov. Tiapridal máme v dávkovaní 3krát denne celú tabletku a prothiaden 2 krát denne pol tablety. Neviem, či niekto užíva v takomto veku aj vyššiu dávku. Maximálna je asi 6 tabliet denne. Dávala som aj omega kyseliny, vit.B a Magnesium. Boli zlepšenia, ale neviem či kvôli tým vitamínom. V škole je výborný jednotkár, má veľa kamarátov a nikto sa mu kvôli tikom neposmieva. Viem že určite existujú deti s podobnou diagnozou, len som sa s nikým takým nestretla a dobre by mi padlo, keby nejaká mamička sa ozvala s podobnými problémami, ako to ona rieši a tak. Ešte spomeniem, že u syna sú tiky - mikanie hlavou, niekedy aj také oddrhanie, alebo odkašliavanie. Zo začiatku boli tiky silné, že mu až ruka vystrelovala do hora. To sa hneď stratilo ako sa nastavila liečba. Neurolog. vyšetrenia sú dobré, nemá ani diagnostikovanú adhd. Budem rada , ked sa mi niekto ozve. Ďakujem
@111galina Dobrý deň, viem, že je Váš príspevok starší, ale veľmi by ste nám pomohli radou ohľadom tikov, bola by som Vám nesmierne vďačná.
@diuska86 Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o info, či Vám zabral CBD olej na tiky, trápime sa s tým tiež 😞, ďakujem srdečne
@janickacrazy ahoj, môžem poprosiť kontakt na pani, čo Vám pomohla? Ďakujem.
@golianovaivana no už to bolo dávno, tak neviem, či ešte nájdem kontakt, skúsim zajtra pozrieť
@janickacrazy dobry den. Prosim mozem aj ja poprosit kontakt?ďakujem
@felicitas1 Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať ako to u Vášho syna dopadlo s tikmi. Aktuálne už cez rok dva riešim podobné so synom. Ďakuje
@felicitas1 prosím Vás prešli synovi časom tie tiky alebo ostali ? Ďakujem
@janickacrazy ahoj 🙂 podarilo sa nájsť kontakt na tu pani?
@hrabovo ahoj, bohužiaľ už nemám kontakt, pôvodne téma z roku 2014
@monika1405 dobry vecer je to uz stara tema, ale sa chcem opytat ze ako dlho (mesiacov ci rokov) ste sa s tikmi trapili? Okrem neurologie ste na Orl a psychiatrovi boli? A tie lieky od neurologicky mu sedeli? Nepribral alebo nebyval unaveny? Lebo sme boli u neurologicky a povedala ze ci chceme jest antidepresiva co som sa zlakla a povedala som ze ak sa da bez liekov . Tak nas poslala na orl a psychologiu.
Ja mam 12r.syna a tiez ma tiky. A prejavuje sa tym, ze zmurka ocami a vecer viac ked sa svieti svetlo, ci to mu vadi, mika ustami ci hlavou naklana. Rukami puka aj vonia. Je to neprijemny pocit kazdy si to vsimne aj povie aj nie. No vyzera akokeby bol chory. Neviem z coho sa to moze prejavit? Ci ten stres v skole alebo od rodicov ze kricime? Totiz prekonal vazny uraz v 10rokoch zlomil si driekovy stavec. Tak ci z toho ma traumu. Poradte mi. Dakujem.
@livia341 Dobrý večer, lieky na tiky predpisovala synovi psychiatrička. Chodili sme k nej vyše dva roky. Užíval thiapridal a nejaké antidepresíva, už si presne nespomínam. Lieky zo začiatku aj trošku pomáhali, ale potom sa nám zdalo, že je to stále rovnaké, tiky mal stále. Pediatrička mi navrhla, aby sme to nechali tak, nech to už neriešim a že musí z toho vyrásť, resp.musi dozrieť nervova sústava. Tiky sa ustálili a skoro úplne vymizli keď išiel na gymnázium do prvého ročníka. Počas strednej by nikto nepovedal, že má tiky. Sem tam mykol hlavou, ale všimla som si to len ja. Boli sme samozrejme aj u neurológa, všetko čo bolo dostupné som mala preštudovanie, ale nevedela som mu pomôcť. Zmizly až keď fakt vyzrela nervova sústava, vekom. Teraz je vysokoškolák, má poruchu pozornosti, ťažšie si vie zapamätať ucivo, ale študuje svojim tempom. Ťažko povedať z čoho dostal tie roky. Či tam bol stres, lebo bol aj taký dráždivy, skrátka bol nervák. Treba trpezlivosť a ono to prejde. Želam všetko dobré.

Ešte raz veĺmi pekne ďakujem. Želám vám veĺa zdravička.