Čierny kašeľ opät útočí
Aky mate nazor na tento čierny kašel ,ktory sa vraj vratil.Ja mam v tom trošku zmätok,pretože sa očkuje už dlhe roky a stale je tu.Tak kto ho vlastne roznaša? Nechcem počut nazory na očkovanie,ale konkretnu chorobu.Očkovanie je každeho vec. A prečo ho napr. dostanu aj ludia ktory su voči nemu očkovany? Aky to ma zmysel?
@fidka79 prepáč .....prečo je čierny kašeľ nebezpečný pre malé detičky ...aké má komplikácie,ako reaguje na atb ten hnusný bacil...plus ,čo obnáša zaistenie dých ciesť.......prečo je v trenčíne hospitl.dieťatko neočko s čiernym kašľom....čo bolo aj v médiach....prečo kedysi zomierali detičky na čierny kašeľ...vedia mamičky čo robiť ak dôjde k zástave dýchania ,pri č.kašli ak sa stav zrazu rapídne zhorší....
Cierny kasel je tu neustale, takze nadpis "CK opat utoci" je zavadzajuci. http://www.epis.sk/AktualnyVyskyt/PrenosneOchor... treba zvolit A37.0. Divy kasel a je tam vyskyt po tyzdnoch za posledných 5 rokov.
Podla kusych sprav, zverejnených jednotlivými RUVZ (nasla som Michalovce a Trencin) maju CK ockovane osoby (resp. je tam jedno dieta, ktore prekonalo min. rok CK ako 2 a pol mesacne)
http://www.ruvztn.sk/hlasjan_2014.pdf a http://www.ruvzmi.sk/PDF/anal_jan14.pdf
čierny kašeľ nevymizol, len tým, že sú deti očkované má miernejší priebeh ( vôbec sa nemusí prísť na to že je to čierny kašel), nebezpečný je pre tých, čo nie sú očkovaní,
očkovanie nechráni pred chorobou!!!!!!! to si treba uvedomiť, laicky povedané: očkovaný organizmus má nejaké informácie o víruse a vie sa proti nemu lepšie brániť ako neočkovaný,
"Očkovanie alebo odborne vakcinácia (z lat. vacca - krava, podľa Edwarda Jennera) je podanie očkovacej látky (vakcíny) do organizmu, ktorý si následne vytvorí ochranné protilátky proti antigénom obsiahnutým vo vakcíne. Tie potom majú človeka alebo zviera chrániť pred infekciou vyvolanou patogénmi, ktoré by neočkovanému jedincovi inak mohli spôsobiť ochorenie. Zároveň však musí byť eliminovaný infekčný potenciál (patogenita) samotnej vakcíny. Vakcíny môžu obsahovať živé oslabené (atenuované) alebo neživé (inaktivované) mikroorganizmy, anatoxín (toxoid), prípadne len niektoré antigénne štruktúry mikroorganizmov (proteíny, polysacharidy)." http://sk.wikipedia.org/wiki/Očkovanie
@aristka tak k tomu hospitalizovanému neockovanemu dietatu, bolo to v PB a boli hospitalizoavne dve deticky, jedno 5 a druhe 6 mesacne, jedno ocko a druhe neocko, jasne ze v telke spomenuli len neocko a este na gymnaziu je jedna studentka ma cierny kasel, ockovana, to tiez nespominali v TV a urcite nebudu spominat ani porovnavat aky mala choroba priebeh u tych bábätiek, co keby neockovane sa z toho dostalo lahsie, to by bol pruser co, to by vam do karat nehralo 😉
ale neboj, zistim si u znamej sestricky ako to dopadlo s tymi bábätkami a dam ti vediet 😉 ako bolo na tom ockovane aj neockovane
@aristka jaj, zase pouzivate argument, ze sa bojme ludi zvonku, lebo sem vsetko mozne zavlecu, ano? tbc sa uz nebojime? lebo to bol hlavny argument preco sa proti nemu ockovalo, vsak ano? kvôli neodskriepitelnym neziaducim ucinkom sa s nim vsak prestalo. a preco? uz nemame pristahovalcov? skoda slov, ani neodpovedaj. pekny den prajem vsetkym zdravo uvazujucim🙂
@kristinaanna no prave, pan Edward zil v 18storoci kedy sa mylne domnievali ze pritilatky urcuju ci ochories alebo nie, ci si imunny alebo nie .... ale my sme uz v 21.storoci kedy to bolo vyvratene, pritilatky len urcuju ci telo na ocko zareagovalo alebo nie, nemaju nic spolocne s imunitou, lebo boli ludia co nemali vôbec ziadne protilatky a neochoreli a naopak ti co mali dobru hladinu protilátok a ochoreli
inak, zaočkovanosť na SK klesá, je len 95 % ( rádio Slovensko 12.2.)
@aristka pozri moja, ja sa tu nemienim s tebou dotahovat, je to spoluziacka môjho bratranca, ma 15 rokov, to ti bude musiet stacit, hadam nechces aby som ti dala jej meno, fotku a krvnu skupinu a velkost topánok este .... otazka temy je jasna a ja ju nemienim zvrhnut na dotahovanie s tebou
@reni93
ty nechodíš po meste...plus ja viem čo máme v špitáloch....čo tí cudzinci majú ...takže 98 percentná zaočkovanosť v BA je pekné ,ale bolo by krajšie keby sa zavreli asi hranice a nikto by neprešiel z vonku....tbc očko nie je proti pľúcnej tbc ,ale komplikovaným formám ,ktorých tendencia klesala ....,ale ako znalá by si to mala vedieť....a je len otázkou času kedy sa znovu bude očko ,lebo tbc tu máme ,mysli na to ,keĎ pôjdeš v MHD alebo na stanicu ,hocikde.....inak to ,že sa očkuje nepovinne neznamená ,že sa neočkuje tbc..očkuje sa napr.v sociálne slabších vrstvách ....
@xsunx protilátky sú súčasťou imunitného systému, a len tak zisťovať niekomu z krvi ich asi nebudú neštudovala som medicínu , ale predpokladám že ani ty 😉
@xsunx no tak a skončila v špitály zaintubovaná ...ak by si ovládala rozdielnoť anatomických pomerov bábätka a už pomaly dospelej slečny ..plus rozdielnoť vo vyzretej imunite ,porovnávaš neporovnateľné.....inak potrebovala atb ,alebo jej to prešlo bez nich ...tj či vôbec boli atb účinné,keďže sú skôr neúčinné....
čierny kašeľ http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...
Čierny kašeľ (Pertussis) Tlačiť E-mail
Charakteristika ochorenia: Čierny kašeľ je akútne respiračné ochorenie. Prejavuje sa typickým záchvatovitým kašľom trvajúcim aj 6 týždňov a dlhodobou rekonvalescenciou. Ochorenie bývalo v minulosti často sprevádzané mnohými komplikáciami, ako krvácaním do viečok, zápalom pľúc, zápalmi stredného ucha, ale aj zápalom mozgu.
Pôvodcom nákazy je baktéria Bordetella pertussis, ktorá produkuje toxíny, z ktorých hlavnú úlohu má pertusický toxín, ktorý postihuje sliznice dýchacích ciest a jemné cievne kapiláry. Citlivá je na vplyvy vonkajšieho prostredia, na slnku prežíva jednu hodinu, pri teplote 60 °C hynie v priebehu 15 minút. Je citlivá na bežne používané dezinfekčné prostriedky.
Prameň pôvodcu nákazy je chorý človek alebo nosič. Chorý vylučuje pôvodcu 3 až 4 dni pred objavením sa klinických príznakov a najviac je infekčný v prvých dvoch týždňoch ochorenia.
Prenos ochorenia. Ochorenie sa najčastejšie prenáša z človeka na človeka vdychovaním vzduchu kontaminovaného baktériami chorého človeka.
Inkubačný čas sa pohybuje od 7- 21 dní.
Výskyt: Pred zavedením očkovania sa vyskytovalo na Slovensku 220 – 460 prípadov na 100 000 obyvateľov. Zvýšený výskyt sa zaznamenával v 3 – 4 ročných intervaloch, najmä v zimných mesiacoch. Po zavedení pravidelného povinného očkovania v roku 1958 chorobnosť výrazne poklesla a udržiavala sa na pomerne nízkych hodnotách okolo 2,0 na 100 000 obyvateľov. V rokoch 2000 až 2007 sa už na Slovensku hlásilo v priemere iba 20 prípadov ochorení na čierny kašeľ ročne. Od roku 2008 došlo na Slovensku k výraznému vzostupu chorobnosti na čierny kašeľ s maximom (25,4/100 000 obyvateľov) v roku 2010, kedy bolo hlásených až 1 379 ochorení. Od roku 2011, kedy došlo k miernemu poklesu chorobnosti, sa chorobnosť v posledných troch rokoch udržiava na približne rovnakej úrovni (zhruba 17/100 000 obyvateľov).
Zvyšovaním chorobnosti na čierny kašeľ na Slovensku od r. 2008 došlo aj k posunu najvyššej vekovošpecifickej chorobnosti zo skupiny 0 ročných na skupinu 15 – 19 ročných. Slovensko preto zaviedlo v roku 2010 preočkovanie detí proti čiernemu kašľu v 13 roku života. V posledných rokoch sa vysoká vekovošpecifická chorobnosť udržiava nielen v skupine adolescentov, ale aj vo vyšších vekových skupinách dospelých osôb.
Adolescenti a dospelí neboli pravidelne preočkovávaní a ich protilátky získané očkovaním v detstve postupne klesajú. Nárast počtu prípadov čierneho kašľa sa netýka iba Slovenska, ale aj ostatných európskych krajín.
Vnímavosť a imunita: Dojčatá sú počas 4 – 8 týždňov po narodení chránené materskými protilátkami. Po dovŕšení 9 týždňov života sa vykonáva pravidelné povinné očkovanie dojčiat. U starších dospelých hladina ochranných protilátok proti ochoreniu s pribúdajúcim vekom klesá. Imunita po prekonaní ochorenia je celoživotná.
Preventívne opatrenia: Najúčinnejšou špecifickou prevenciou je očkovanie, ktoré sa vykonáva spolu s očkovaním proti záškrtu, tetanu, hemofilovým invazívnym infekciám a vírusovej hepatitíde typu B, preočkovanie sa vykonáva u detí v 13 roku života spolu s očkovaním proti záškrtu, tetanu a detskej obrne.
Represívne opatrenia: Izolácia chorého a podozrivých z ochorenia (väčšinou postačuje domáca izolácia). Mikrobiologické vyšetrenie osôb v kontakte s chorým, zvýšený zdravotný dozor v kolektíve, kde sa ochorenie vyskytlo do 21. dňa po izolácii posledného prípadu. Ohnisková dezinfekcia (hračky, bielizeň).
Liečba
Účinným liekom sú antibiotiká, ktoré významne znížujú výskyt komplikácií po tomto ochorení. Súčasťou liečby je aj tlmenie príznakov najmä kašľa.
@aristka ale preboha no.... zavriet hranice... 😀 ved ludia cestuju kade-tade, nebudu zit predsa v izolacii. Keby sme mali vsade vidiet virusy a bakterie a smrtelne choroby, tak by vsetkym z toho asi siblo.. xy ludi cestuje denne mhd a pochybujem o ich co i len 30% zaockovanosti a ziju si spokojne a v relativnom zdravi. Ockovanie zase nie je zazrak sveta, co nas vsetkych spasi a budeme zit zdravi a stastni az kym nepomrieme (teda mozno ani nepomrieme 😀 )
@fidka79 CPR a nepodcenovanie ziadnej choroby (nenechat sa ucicikat, mam ockovanie, som chranena, beriem taky doplnok, nedostanem toto...), plus vyziva, hygiena, spanok... je to komplex, nie iba nejaka cast vytrhnuta z kontextu.
Na temu CPR mam uzasne video : http://zasmejsa.com//videa/zobrazit/68058/rychl...
@fidka79 je vidieť ,že ty ako pôrodná asistnetka ,nemáš šajnu ,čo obnáša hopitl.a urgencia stavu drobca ...máš pocit,že ak drobec malý je zaintubovaný na UPV uspatý ,pravidelne lavážovaný a ležiaci nič mu nehrozí..je to krásne vyriešené ....tak poď sa k nám pozrieŤ a podučiť čo to znamená byť takto zaistený a aké ďalšie komplikácie hrozia. a nastanú....plus podávanie atb ,ktoré pri tomto bacile majú malý účinok ...a čo keď je KPCR..keďže CRP je úplne niečo iné....., odlišná ..každý rodič by mal vedie´t prvú pomoc ...
Dievcatka, tak ste ma vystrasili. Moj syn u kasle 3 tyzdne, berie 2. ATB a pomohli len trosku. Aj na RTG sme boli ale pluca i priedusky ciste. No a ked som teraz pocula o tom ciernom kasli, som vylakana. Aj by mohol mat take priznaky. Zajtra idem k doktorke, tak musim popytat vyter z krku. Ach jaj. Je tu niekto, koho deti ten cierny kasel mali? Syn ma 5,5r. a je kompletne zaockovany. DAKUJEM.

@aristka mne pani epidemiologicka, ked sme boli na "sedeni" na RUVZ tu v ba povedala, ze je 98% zaockovanost...